Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

az olasz menet forditott, az nem lesz jau.

tudom, hogy nem jó a menet, de ezért gondoltam, hogy a csapágyat kihúznám a menetes házikójából és azt cserélném ki...már ha ugyanolyan méretû

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

A Truvativ Stylo hajtómû csapágya kezd nyöszörögni, kattogni. Hazai webáruházakban nem találok 'raktáron' jelzéssel csak olasz meneteset. Ennek a csapágya ugye ugyanolyan, mint az angol menetesé?
Gondoltam kioperálom a házból és akkor csak azt cserélem.

ha jól tudom pont fordítot menetes.a lényeg meg ne vedd nem lesz jó inkább mérd le a tengely(ugy tudom integrált a stylo)és vegyél hozzá egy monot ami olyan tengely átmérõvel rendelkezik kb csak ez a lényeg ezeknél.de kérdezz rá még valakit nem vagyok tuti biztos

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Ha már váltasz, akkor tényleg az újra kéne váltani. Az pedig az integrált csapágyas hajtómû. Pl. ez:
http://www.bikemarke...eszlet&tid=1777
Sokkal könnyebb szerelni is, kb. 3 perc alatt szétszeded az egész rendszert. Az egész rendszer merevsége is sokkal nagyobb.
Szerintem, gondold át, menj be 1 boltba és nézd meg élõben is, azután dönts !

amit te irsz az kb duplaja annak az octalinkes setupnak amit kinezett maganak. es mar az is sokkal jobb lesz mint a negyszoges noname. megbizhato, eros, tartos. 113-as mono octalink hajtomuhoz jo lesz szerintem, de shimano.com-on technical documents menupont alatt lehet nezelodni es lehet hogy megtalalod pontosan mekkora kell neki

A Truvativ Stylo hajtómû csapágya kezd nyöszörögni, kattogni. Hazai webáruházakban nem találok 'raktáron' jelzéssel csak olasz meneteset. Ennek a csapágya ugye ugyanolyan, mint az angol menetesé?

az olasz menet forditott, az nem lesz jau.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

, így gondoltam váltani kéne az újabbra. Az nem gond, hogy akkor hajtómûvet is kell vennem, mert azt is cserélni akartam, mert jelenleg egy noname gagyim van.
Az új monoblokk, amit kinéztem: Shimano BB-ES25 http://www.bikemarke...keszlet&tid=264
Az új hajtókar, amit kinéztem: Shimano Alivio '07 FC-M410-8 http://www.bikemarke...keszlet&tid=189
u.i.: Bocs h egy kicsit hosszúra sikerült, de igyekeztem leírni mindent, ami eszembe jutott, hátha megkönnyíti a válaszadást

Ha már váltasz, akkor tényleg az újra kéne váltani. Az pedig az integrált csapágyas hajtómû. Pl. ez:
http://www.bikemarke...eszlet&tid=1777
Sokkal könnyebb szerelni is, kb. 3 perc alatt szétszeded az egész rendszert. Az egész rendszer merevsége is sokkal nagyobb.
Szerintem, gondold át, menj be 1 boltba és nézd meg élõben is, azután dönts !
Marci

danikovi

danikovi

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Négyszögtengelyes monoblokkom (68mm) van, de túl hosszú a tengelye(127.5mm). Az elsõ váltó a legnagyobb fogaskerékre nehezen tud felváltani, mert nagyon kint van, és a lánc is folyton keresztben áll olyan helyzetben ahol nem kéne (pl. 3-7-ben vagy 1-1-ben is). Ezért ki kell cserélnem rövidebbre. Méregettem, és úgy találtam, hogy 107 vagy 110mm-es kéne bele, mert minkét oldalról egy-egy centit rövidülhet, a váz még engeni fogja. Négyszögtengelyesbõl lehet is kapni ilyet. Azonban az árakat nézve nem sokban különbözik az octalinkes az négyszögtõl (lsd. Shimano BB-ES25 http://www.bikemarke...keszlet&tid=264 és Shimano BB-UN26 http://www.bikemarke...keszlet&tid=199), így gondoltam váltani kéne az újabbra. Az nem gond, hogy akkor hajtómûvet is kell vennem, mert azt is csrélni akartam, mert jelenleg egy noname gagyim van. A problémám ott van, hogy az ES25-bõl 113mm-es a legkisebb, ami azt jelenti, hogy 1 centi helyett 7mm rövidül mindkét oldalon, azaz marad 3mm. Nos a kérdésem az lenne, hogy szerintetek ettõl még keresztbe fog állni a láncom a szélsõ helyzetekben? Vagy honnan lehet megtudni, hogy mekkora monoblokk lenne az ideális? Nem szertném hogy tovább kopjanak a fogaskerekek és a lánc. Nem beszélve a leendõ új alkatrészekrõl.
A vázam: Magellan Crater
Az új monoblokk, amit kinéztem: Shimano BB-ES25 http://www.bikemarke...keszlet&tid=264
Az új hajtókar, amit kinéztem: Shimano Alivio '07 FC-M410-8 http://www.bikemarke...keszlet&tid=189

u.i.: Bocs h egy kicsit hosszúra sikerült, de igyekeztem leírni mindent, ami eszembe jutott, hátha megkönnyíti a válaszadást

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás

Csak a Shimano neve SPD, az Egg Beater patentpedál. Mint ahogy a pók sem bogár... ;)

Így van, a Shimano 540 jó választás. Erõs, rendesen csapágyazott, jól tömített, könnyû karbantartani, olcsó a stoplija.

Shimano pd-m540. Nincs vele annyi gond, mint az eggbeaterekkel. Keveset kell szervizelni és az sem bonyolult. Vagy a time pedálok, amik jók csak nehezek.

Okés.Csak még egy kérdés: Shimano HG73 (LX) láncot kb. hány km után kell cserélni?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

Ha veszek egy SPD pedált pölö Crank Brother Eggbeater vagy Shimano

Csak a Shimano neve SPD, az Egg Beater patentpedál. Mint ahogy a pók sem bogár... ;)

Esetleg tudnátok egy jó pedált ajánlani?15 ezer körül,inkább lentebb:)

Így van, a Shimano 540 jó választás. Erõs, rendesen csapágyazott, jól tömített, könnyû karbantartani, olcsó a stoplija.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Köszi a gyors választ!

Shimano pd-m540. Nincs vele annyi gond, mint az eggbeaterekkel. Keveset kell szervizelni és az sem bonyolult. Vagy a time pedálok, amik jók csak nehezek.

A sebesség mindent megold.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás

Igen, adnak.

Köszi a gyors választ!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Ha veszek egy SPD pedált pölö Crank Brother Eggbeater vagy Shimano akkor ahhoz adnak stoplit amit feltehetek a cipõre vagy külön kell venni?

Igen, adnak.

A sebesség mindent megold.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Sziasztok!

Ha veszek egy SPD pedált pölö Crank Brother Eggbeater vagy Shimano akkor ahhoz adnak stoplit amit feltehetek a cipõre vagy külön kell venni?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

össztelóshoz szerintem csak a hosszú (azaz SGS)
hosszok amugy növekvõ sorban: SS-GS-SGS

Ezért használtam középkanalas SRAM-ot.:D
No nem azért, mintha nem értenék egyet. Mûködött rendesen, de nagyon oda kellett figyelni a megfelelõ lánchossz kiválasztására. Csak ezért nem akartam újat venni, ezért került be egy szezonra a gépbe.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Köszönöm szépen a válaszokat.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
össztelóshoz szerintem csak a hosszú (azaz SGS)
hosszok amugy növekvõ sorban: SS-GS-SGS

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7.622 hozzászólás
pont mondani akartam, hogy elég komolyan versenyzel ahhoz, hogy ne ezen menjen el egy adott versenyed..szal sztem a hosszúkanalas..

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Szemrebbenés nélkül megyek 44-32-vel, szóval azt hiszem, jó lesz a hosszabb. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nem feltetlen. sok dolog befolyasolja. mennyire szeretsz keresztbe valtani, mennyire hosszura hagyod a lancot, es mennyit nyulik a lancvilla berugozaskor.

en mondjuk nem foglalkoztam ilyennel, igaz az en vazam egy forgaspontos.

tedd fel a lancot ugy ahogy jonak erzed, aztan valts elol kozepre hatul meg a nagyobbik tanyerok egyikere [nyilvan nem a legfolso 2] es leeresztett rugostaggal nyomd ossze a vazat. ha nem tepi le akkor jo lesz. es akkor majd mar latod hogy lehet-e meg szemet kiszedni vagy toldani kell.

ez igazabol szerintem ilyen proba cseresznye megoldas lesz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Mi az optimális? A lehetõ legrövidebb, amit még "éppen" nem tép le?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ossztelosnal ez mindig kicsit lutri. amit viszont tudsz csinalni, hogy felraksz egy akarmilyen valtot, lancot mindent stb, leereszted a rugostagbol a levegot, es osszenyomod a vazat.

szerintem erre nincs "formula" vagy megoldas, mivel minden vaznak mas a lancvilla nyulasa berugozaskor. kiveve azt a parat ami nem nyulik. de azok meg mind dh. [empire, millyard stb]

Lenne egy olyan kérdésem, hogy CC össztelóra, ha hátul 32-11-es, elõl 44-32-22-es setuppal megyek, akkor GS vagy SGS váltót ajánlotok? Én mindkettõvel próbálkoztam, s a kavalkád teljes, mivel a Shimano váltótípusonként variálja a kanálhosszt, s pl XTR-nél a GS a "long cage", az SGS meg a "super long cage", de egy csomó adatbázisban meg közép és hosszúkanalasként szerepel. Volt rövid XT-m, de ott már elõfordult keresztbeváltás és nagyhupli kombónál a váltó leszakítása a változó láncvillahossz miatt. Jelen esetben XTR-rõl van szó. (amúgy egy XT Shadow-ot cserélek, amivel egyáltalán nem vagyok elégedett, csavarom el a kanalat, pedig nem ütöm oda semmihez)

RAUH-Welt
B E G R I F F