Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,882 posts
Srácok mindjárt megõrülök.
Rájöttem, hogy a félszemes lánc szar, mert nyúlik (ki is nyúlott rendesen). Nem tudom hány km-t mentem vele, de két hónapig volt a bringán, rendes feszességgel meg olajozva.

Vettem jóféle wipperman láncot. Felteszem, hát olyan hangja van mint egy tanknak, kattog, recseg, stb. Elöl sima acél lánctányér, hátul talpas széles lánckerék. Egyszerre tettem fel õket.

Egyszerûen fogalmam sincs miért ad ilyen hangot, hiszen a lánc rendesen kenve volt, ennyi használat alatt meg ha tropára vágtam a teljes rendszert akkor az elég gáz. Hajtómû finoman forog ahogy a hátsó agy is meg a kazetta is. Amit észrevettem, hogy a lánckerék záróanya lelazult, nemtudom mióta van így. Ja meg a lánckerék króm vagy nikkel bevonata a lánccal érintkezõ helyeken le van kopva/pattogva.

Még illusztrálom a problémát egy-egy képpel a lánctányérról és a lánckerékrõl, hogy (bár tudom ez nem telejósda :D) ezek ránézésre mennyire kopottak, illetve lehetnek-e a jelenség okai.

Kérdés: melyik alkatrész(eket) gyújtsam föl?

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

a menetrõgzitõt hogyan lehet oldani van rá folyadék vagy csak izom erõ.eddig nekem izombol sikerült a gyári menetrügzitõt oldani (xt lánctányér) de gondolom ott sporoltak a cuccal.csak ezért kérdezem mert akarok venni egy acél hajtást olyan mint a shimano integrált dolgai csak anyiban más hogy a bal kar csak egy csavarral szorít rá a tengelyre de az a csavar ami ráhuzza a bal kart (a tengelyre) az is acél és az is tart valamicskét.és hogy ne lazuljon ki (mert ezt láttam negativ kritikának) menetrögzitõt használnék ha érdemes.

arra nem kell tenni, az nem tart semmit sem.

el kellene mar felejteni ezt a mindent ragasztunk mindent tulhuzunk izombol szerelesi modot mert semmi jora nem vezet.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,027 posts
  • LocationKelenföld

Hát ha csavar rögzítõ nem segít egy kilazuló csavar rögzítésében, akkor a menet zsírzása biztosan... Ezt azért gondold még át, mert a kerékpár alkatrészgyártók nem véletlenül nem zsírt tesznek a ,,V" fékek csavarjaira, a lánctányérokat összefogó csavarokra, váltógörgõk csavarjaira...stb, hanem menetrögzítõt mivel ez ellátja a feladatát, mármint a csavarok meglazulásának gátlását.

Aha. A gond az, hogy én a recsegõ bal kar orvoslásáról pofáztam, barátom.
Olvass figyelmesebben!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
a menetrõgzitõt hogyan lehet oldani van rá folyadék vagy csak izom erõ.eddig nekem izombol sikerült a gyári menetrügzitõt oldani (xt lánctányér) de gondolom ott sporoltak a cuccal.csak ezért kérdezem mert akarok venni egy acél hajtást olyan mint a shimano integrált dolgai csak anyiban más hogy a bal kar csak egy csavarral szorít rá a tengelyre de az a csavar ami ráhuzza a bal kart (a tengelyre) az is acél és az is tart valamicskét.és hogy ne lazuljon ki (mert ezt láttam negativ kritikának) menetrögzitõt használnék ha érdemes.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

A négyszögkúp zsírzása, ejjj... megosztja társadalmat. :chin:

Ha lelazult a bal kar, -mert nem volt kellõképp a helyére húzva- sérült a négyszögkúp a karban. Ez szemmel látható elváltozás (szabálytalanná válik az alakja).

Javítása cserével történik - bal "javítókart" lehet(ett) külön is venni: vásárláskor ügyelj a megfelelõ karhosszra.

A csavar vagy anya funkciója az, hogy a kart a helyére húzasd vele. Épp ezért érdemes szereléskor zsírozni a menetet és a csavar feje alatti felületet.
Itt a loctite nem segít.

Viszont létezett olyan kényszermegoldás is, enyhén csétcseszett karoknál nagy menetátmérõkhöz való típusú loctite-ot használva (ennek nagy a hézagkitöltõ képessége) néha sikerült a recsegést orvosolni. Ez volt az egyszer felrakom, de már többet ne akart leszedni szerelés. A rögzítõcsavart itt is zsírozni kell, és természetesen keményen meghúzni (egyszer, elõször).

Hát ha csavar rögzítõ nem segít egy kilazuló csavar rögzítésében, akkor a menet zsírzása biztosan... Ezt azért gondold még át, mert a kerékpár alkatrészgyártók nem véletlenül nem zsírt tesznek a ,,V" fékek csavarjaira, a lánctányérokat összefogó csavarokra, váltógörgõk csavarjaira...stb, hanem menetrögzítõt mivel ez ellátja a feladatát, mármint a csavarok meglazulásának gátlását.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,882 posts
Elég sok dolog recseghet még hirtelen ami eszembe jut: nyereg, nyeregcsõ, nem megfelelõen meghúzott lánctányér csavarok

Bármely menetnél recseghet ha ki is cserélted de mondjuk maradt némi por/piszok közte.

Pilisi Szittya

Pilisi Szittya

vendég

• fórumtag
  • 15 posts
Üdv!

Van egy elég nagy problémám, ami már majdnem két hónapja tart. Ha tekerem a gépem akkor valami elkezd rajta kattogni. A gond az, hogy fogalmam sincs, hogy mi az! Beraktam egy másik hátsó kereket, de tovább recsegett. Kiszedtem a hajtásból a hátsó váltót (rövidebb láncot raktam fel, amit nem fûztem át a váltón), de tovább recsegett. Felraktam egy másik pedált, de tovább recsegett. Kipróbáltam másik lánccal, de tovább recsegett. Ezek után már csak az integrált középcsapágy maradt, így azt is kicseréltem, és képzeljétek el tovább recsegett! :confused:
Most akkor mi a baja??? Már a létezõ összes dolgot megcsináltam és még mindig zajong, de csak akkor, ha tekerem! Kérlek adjatok valami ötletet, mert megõrjít!
:help::help::help:

Szép dolog meghalni a hazáért, de hasznosabb élni érte!

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,027 posts
  • LocationKelenföld

Elõször próbáld meg a zsírzást, a tengelyt vékonyan bekened és összerakod, ha megszûnt a probléma akkor úgy maradhat illetve a csavarra tegyél menetrögzítõt, ez meg akadályozza a csavar kilazulását. Ha a zsírzás után is recseg akkor hajszálrepedést kell keresni a hajtókaron vagy a tengelyen.

A négyszögkúp zsírzása, ejjj... megosztja társadalmat. :chin:

Ha lelazult a bal kar, -mert nem volt kellõképp a helyére húzva- sérült a négyszögkúp a karban. Ez szemmel látható elváltozás (szabálytalanná válik az alakja).

Javítása cserével történik - bal "javítókart" lehet(ett) külön is venni: vásárláskor ügyelj a megfelelõ karhosszra.

A csavar vagy anya funkciója az, hogy a kart a helyére húzasd vele. Épp ezért érdemes szereléskor zsírozni a menetet és a csavar feje alatti felületet.
Itt a loctite nem segít.

Viszont létezett olyan kényszermegoldás is, enyhén csétcseszett karoknál nagy menetátmérõkhöz való típusú loctite-ot használva (ennek nagy a hézagkitöltõ képessége) néha sikerült a recsegést orvosolni. Ez volt az egyszer felrakom, de már többet ne akart leszedni szerelés. A rögzítõcsavart itt is zsírozni kell, és természetesen keményen meghúzni (egyszer, elõször).

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Sziasztok!

Egy elég érdekes problémám van:
Múlt héten összeraktam a fiximet és a bal oldali pedál lenyomásakor, illetve lassításnál ellentartásnál éles, pattogós, rövid kattogásokat hallottam a középcsapágy felõl, csak a bal oldalon. Forgalomban már nem hallatszott, illetve kicsivel késõbb meg is szûnt a zaj.
Tegnap hazafelé jövet azonban lelazult a hajtókar a bal oldalon. Kúpos négyszögtengelyen nyugszik, és olyan csavaros, ami felhúzza a hajtókart a tengelyre, nem csõkulccsal kell behajtani az anyát, hanem imbusszal a csavart.
No otthon jól meghúztam a dolgokat, állt is keményen. Ellenben a recsegõs kattogás erõsebb mint valaha! Mintha a hajtókarnak holtjátéka lenne, ami gyorsításkor elõre rendezõdik, lassításkor meg hátra. Ha egyik irányba "kirecsegtetem" akkor megszûnik, terhelési irány változtatásakor meg mint az õrült nyekereg, ami fixinél elég idegesítõ...Olyan a hang, mintha meg akarna szakadni egy menet.

Valakinek van ötlete, hogy mitõl lehet, és hogyan tudnám megszüntetni?
köszönöm!

Elõször próbáld meg a zsírzást, a tengelyt vékonyan bekened és összerakod, ha megszûnt a probléma akkor úgy maradhat illetve a csavarra tegyél menetrögzítõt, ez meg akadályozza a csavar kilazulását. Ha a zsírzás után is recseg akkor hajszálrepedést kell keresni a hajtókaron vagy a tengelyen.

mVik

mVik

vendég

• fórumtag
  • 140 posts
Sziasztok!

Egy elég érdekes problémám van:
Múlt héten összeraktam a fiximet és a bal oldali pedál lenyomásakor, illetve lassításnál ellentartásnál éles, pattogós, rövid kattogásokat hallottam a középcsapágy felõl, csak a bal oldalon. Forgalomban már nem hallatszott, illetve kicsivel késõbb meg is szûnt a zaj.
Tegnap hazafelé jövet azonban lelazult a hajtókar a bal oldalon. Kúpos négyszögtengelyen nyugszik, és olyan csavaros, ami felhúzza a hajtókart a tengelyre, nem csõkulccsal kell behajtani az anyát, hanem imbusszal a csavart.
No otthon jól meghúztam a dolgokat, állt is keményen. Ellenben a recsegõs kattogás erõsebb mint valaha! Mintha a hajtókarnak holtjátéka lenne, ami gyorsításkor elõre rendezõdik, lassításkor meg hátra. Ha egyik irányba "kirecsegtetem" akkor megszûnik, terhelési irány változtatásakor meg mint az õrült nyekereg, ami fixinél elég idegesítõ...Olyan a hang, mintha meg akarna szakadni egy menet.

Valakinek van ötlete, hogy mitõl lehet, és hogyan tudnám megszüntetni?
köszönöm!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Van rf is meg hope mono is integrálthoz utóbbi kerámia csapágyakkal naon drágán és naon szépen.

Az RF-t hagyjuk! Akinek esze van, olyan messze elkerüli, amilyen messzire csak lehet. Az összes komoly tesztben kihangsúlyozzák, hogy mind a mai napig az RF hajtómûvek leggyengébb pontja.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,882 posts
Van rf is meg hope mono is integrálthoz utóbbi kerámia csapágyakkal naon drágán és naon szépen.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

köszi
de akkor minek van az a 11 ezres hollowtech 2-s?

a hone-n gyárilag melyik van?

Régen csak egy mtb mono volt, az volt a 11ezres (pénzlehúzás). Aztán most kijöttek több fajtával, a drágább könnyebb (kicsit megfaragják a csészét belülrõl).
A hone-n a régi a fajta van.

A sebesség mindent megold.

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,383 posts
köszi
de akkor minek van az a 11 ezres hollowtech 2-s?

a hone-n gyárilag melyik van?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

http://ebike.hu/term...-csapagy/13258/

ez jó elvileg hone hajtáshoz?
vaghy muszáj hollowtech 2 csapágyat venni? azzal az a baj h elég drága, ez még elviselhetõ áron lenne.
miben más a 2 csapágy?

Ez is jó hozzá. http://ebike.hu/term...-csapagy/13256/
Mindegyik integrált kompatibilis mindegyik integrálttal, ha középcsapágyszélesség jó.

A sebesség mindent megold.

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts

vaghy muszáj hollowtech 2 csapágyat venni? azzal az a baj h elég drága, ez még elviselhetõ áron lenne.
miben más a 2 csapágy?

simán jó hozzá!

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
elvileg minden shimano integrált kompatibilis egymással. a különbség talán csak minõségben és a felületkezelésben lehet. de majd megmondja valami nálam többet tudó, mert nekem nincs integrált hajtómûvem (én még az elavult isis-drive és powerspline rendszereket használom). de be kéne szerezni idõvel valami jobbat is, bár ezekkel is meg vagyok elégedve.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,383 posts

miben más a 2 csapágy?

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
ridelife: hogy érted, hogy vegyek mono-t? monoblokkot? mit kezdjek vele ha integrált tengelyes a hajtómû?

pali kj: attól tartok nem szabványos kialakítású és/vagy méretû

...tudom, térjek át Shimano-ra :)

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
ennyi erõvel a csapágyboltba is mehetnél, lehet hogy jobban jársz. (elvileg kéne hogy létezzen ilyen csapágy)

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell: