Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Lobo Marunga

Lobo Marunga

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Valaki mondja meg légyszíves, hogy tudom a fogaskoszorút levenni. Kivettem a kereket, kilazítottam a tengelyt, de meg se mozdul. Nagyon nem mertem feszegetni, gondoltam inkább megkérdezem...

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
nekem konkrétan kézzel le lehet húzni a tengelyrõl a hajtókart, annyira kivannak a bordák. mondjuk nyúztam is rendesen a singlespeed gépen. én nem vennék ilyet (egy v fékért cseréltem). akkor inkább gyûjtenék még hozzá, és vennék egy deore kart. nem sokkal drágább, és azért mégiscsak integrált.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
nekem az van,még egyszer sem lazult le.csak kicsit kolbász,hajladozik.most fogom cserélni 1 héten belül.mikor kezdtem bicajozni elájultam tõle,hogy milyen merev a 4szögtengelyeshez képest,de most már nem nagyon érzek különbséget :)

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 posts

kaki. felejtsd el. lelazul, es semmivel nem erosebb mint egy negyszoges.

inkabb shimano-t vegyel, azok sokkal jobbak. mar az also kategoriaban is.

Igenis :D köszi a tanácsot:)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
kaki. felejtsd el. lelazul, es semmivel nem erosebb mint egy negyszoges.

inkabb shimano-t vegyel, azok sokkal jobbak. mar az also kategoriaban is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
Sziasztok!

Van valakinek tapasztlata a Truvativ Isoflow hajtókarról és a power spline tengely rögzítésrõl? CC-re milyen?

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 posts

99-ig voltak a hajtomuvek 4/5 karosak, a csillag egy kormos anyaval rogzul, igy cserelheto, viszont a hajtokar negyszogtengelyes monoblokkot fogad.

2000-ben kapta meg az XT [FC-M751] es az LX [FC-M571] az Octalink rogzitest, viszont onnantol a csillag ra van preselve a hajtokarra, igy nem bonthato. es csak 4karos tanyerokkal jon.

a megoldas a FC-M950/1/2-es XTR [1996-tol 2002-ig gyakorlatilag] azon cserelheto a csillag, volt 5karos verzio, es octalinkes. cserebe bazi nehez hozza monoblokkot kapni.

igy nez ki:

Feltöltött kép

vagy vehetsz uber dragan Middleburn-t. ISIS tengelyes rogzites, olyan [szinu-formaju-meretu] lanctanyert kersz hozza amilyet akarsz. csak ugy nem olcso. es egy rendesen mukodo ISIS monoblokk szinten.

Köszönöm a kimerítõ választ.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Köszi a válaszokat!!

Krisssz: email ment.

krisssz

krisssz

vendég

• fórumtag
  • 79 posts
"Sajna több boltban is azt javasolták, hogy vegyek újat 30-ért. :(
Ez nem fog összejönni. Hacsak nem találok hazsnáltan, vagy bontottan csak jobb kart egyenes tengellyel, akkor hónapok múlva lesz csak bringám. :S
"

Hali!

Rendelkezem egy jobb LX hajtókarral, a tengelye egyenes, mint állat, viszont a tengelyen a felületkezelés kicsit megkopott... de szerintem ettõl még bõven használható.

Óbudán vagy a Jászberény-Gyöngyös tengelyen tud elhelyezkedni, az árban megegyezünk, ha érdekel. Válaszolj ide, privátba, vagy mezeikrisz kukac gmail pont com címre.

üdv, krisssz

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Nekem is furcsa, de jobban megnézve a bal oldalán a bordázat tövénél el van tekeredve a bordázat. Pont azon a részen, ahol a bal karon nincs bordázat (3-4mm), így éppen rámegy így is a kar. Mintha elkente volna valami sötét erõ. :D Nem tudom, hogy ez normális-e, de nem egyenesek a bordák, az tuti.

...

Hat igy az elmondottak alpjan, latatlanban valoszinuleg elcsavarodott a tengely. Eleg csunyat kaphatott a kar. Valoszinuleg ugy mertezik am ezeket, hogy elobb csavarodjon, mint torjon. Viszont mivel a tengely kotott a jobb oldalhoz, igy kuka:(

bike-components.de-rol tudsz venni jo aron LX-et, vagy akar XT-t is.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Azért mielõtt kókány LXet veszel 30ért, vegyél 24ért XTt németektõl. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a tengelyt ha kiveszed a karbol akkor tuti hogy kuka az egesz, tkintve hogy roncsolas nelkul nem fog menni, szal abban ne is gondolkodj
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

regen a gyenguszabb hajtomuvek, es azok is leginkabb trial felhasznalas mellett csinaltak ilyesmit. egy hollowtech LX... nem tudom. latni kellene igazabol, az is lehet hogy selejtes peldany. nehezen tudom elkepzelni hogy megcsavarodott volna az a bazi vastag tengely.

Nekem is furcsa, de jobban megnézve a bal oldalán a bordázat tövénél el van tekeredve a bordázat. Pont azon a részen, ahol a bal karon nincs bordázat (3-4mm), így éppen rámegy így is a kar. Mintha elkente volna valami sötét erõ. :D Nem tudom, hogy ez normális-e, de nem egyenesek a bordák, az tuti.

Sajna több boltban is azt javasolták, hogy vegyek újat 30-ért. :(
Ez nem fog összejönni. Hacsak nem találok hazsnáltan, vagy bontottan csak jobb kart egyenes tengellyel, akkor hónapok múlva lesz csak bringám. :S

erõ az kell hozzá hogy megcsavard az biztos. szerintem ember puszta kézzel (a súlyával) még letörés alján se tud akkora erõt kifejteni hogy az deformálódjon. max a jobb karban tudna elmozdulni a tengely, de igazából tényleg látni kéne. inkább eltörne szerintem egy ilyen üreges kar mint hogy meghajoljon.

Hát, ha valaki esetleg tud megoldást, akkor szívesen beviszem Bp-re mutogatni...
Sajna, én nem tudom megállapítani, mert nincs tapasztalatom, csak az általános mûszaki beállítottságomra tudok hagyatkozni.
A bringaboltos is azt mondta, hogy ilyet még nem látott, és hogy ha nem látja, nem hiszi el. De õ sem tudta megmondani, hogy hol van deformálódva.
Én sokáig vizsgáltam, és az egyetlen furcsa, amit látok, amit fent is leírtam. Bár a tengely jobb oldali rögzítése is esélyes szerintem, bár ez csak tipp, mert ott sem látok semmit.
Viszont az is feltûnt, hogy a bal kar nem csak a tengely mentén van elfordulva, hanem egy picit kifelé is elcsavarodott, mert szembõl nézve is gyanús. Ebbõl ítélve, a tengely bal oldali bordázata a ludas.
Gondolom, a tengelyt nem tudom kivenni a karból...

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
erõ az kell hozzá hogy megcsavard az biztos. szerintem ember puszta kézzel (a súlyával) még letörés alján se tud akkora erõt kifejteni hogy az deformálódjon. max a jobb karban tudna elmozdulni a tengely, de igazából tényleg látni kéne. inkább eltörne szerintem egy ilyen üreges kar mint hogy meghajoljon.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Az látszik a tengelyen, hogy az a két nagyobb rece, ami irányba állítja a bal kart, már alapból rossz szögben áll. Teljesen ép kinézete van ezt leszámítva.
A bal oldalin szerintem minden egyenes.

köszi!

regen a gyenguszabb hajtomuvek, es azok is leginkabb trial felhasznalas mellett csinaltak ilyesmit. egy hollowtech LX... nem tudom. latni kellene igazabol, az is lehet hogy selejtes peldany. nehezen tudom elkepzelni hogy megcsavarodott volna az a bazi vastag tengely.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Tociii

Tociii

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
tamaska és gaboca köszi az ötleteket, próbálkozom tovább

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Köszi a válaszokat.
Hónapokkal ezelött vettem itt az aprón, és már nem tudom, hogy kitõl.
Tudom, gyökér voltam, hogy nem néztem meg jobban. :wallbange

...a tengely van e rosz szogben besajtolva (en erre gyanakodnek) vagy valoban a jobb oldali kar hornyai vannak rosz szogben kialakitva

Ezt hogy állapítom meg?
Az látszik a tengelyen, hogy az a két nagyobb rece, ami irányba állítja a bal kart, már alapból rossz szögben áll. Teljesen ép kinézete van ezt leszámítva.
A bal oldalin szerintem minden egyenes.

köszi!

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
Sziasztok!

Házilag csinált már valaki fogaskoszorú anya leszedõt?
Nagyon sürgõs lenne mert holnap mennénk túrázni és ma meg észrevettem hogy kotyog az egész fogsor.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Én írnék egy levelet a nagy S-nek, ezt simán, mindenféle számla nélkül, postafordultával cserélni fogják neked. Azért õk erre adnak.

Ha meg apróban vetted, ÁTVERTEK. (bérelj fejvadászt, szégyenfalra a hírdetõvel stb, de elõtte vele is próbáld a kifogásodat érdemben érvényesíteni)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Mohus

Mohus

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,156 posts

Sziasztok!

Egy integrált LX hajtómûvet vettem hónapokkal ezelött itt a piactéren.
Úgy tûnik megszívtam. :(
A bal oldali kart ráraktam a tengelyre még vázba szerelés nélkül, és nem egyenes.

Feltöltött kép

Egészen pontosan egy foggal van elcsavarodva a jobb oldali része.
Van valami bevált módszer, amivel ezt orvosolni lehet? Egyáltalán lesz ebbõl még normális hajtókar?
Azon töröm a fejem, hogy egy-egy fogat lereszelek marha óvatosan.
Emellet már felraktam egy hírdetést, hogy keresek csak jobb oldali kart, hátha...

Elõre köszi a javaslatokat!

Hat elso korben arrol kellene meggyozodnod, hogy a tengely van e rosz szogben besajtolva (en erre gyanakodnek) vagy valoban a jobb oldali kar hornyai vannak rosz szogben kialakitva. Ennek fuggvenyeben lesz szukseged uj feloldalra.