Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Awesome Zoll

Awesome Zoll

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
Sziasztok!
Az FSA Alpha Power Drive nevû hajtómûve ISIS-es tengelyû? Vagy ez más szabvány, csak hasonlít az ISIS-re?

Pelydzs

Pelydzs

vendég

• fórumtag
  • 77 posts
Sziasztok!

Csináltam egy generált a hátsó Shimano tengelyemen: szétszed, kitisztít, újrazsíroz, összerak.

Még nem mentem vele élesben, de fura, hogy a fogaskoszorú egy picit "inog" jobbra-balra, ha terhelés nélkül megtekerem és a kerék mintha túl lazán futna (kb. 15 ms után áll meg).
A fogaskoszorút egy szenvedés volt szétszedni és az összerakásnál is csontig húztam, tehát valszeg nem ez a probléma.

Mi lehet a hiba szerintetek?

Köszi elõre is!
G.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nem kell esz nelkul hetekig aztatni se benzinben se brigeciolban a lancot. lemosod rola a dzsuva nagyjat [ami latszik] aztan megtorold, ujrakened es visszateszed. ennyi
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
nem kell áztatni... elég ha párszor átlötybölöd benne, aztán ki kell szárítani, utána olajozni. kb egy órás mûvelet ha a szárítást is belevesszük. amúgy benzinnel vagy petróleummal jobban lehet ilyen olajos cuccokat mosni.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

elol azt hajtomunek hivjuk ;)

a lanc is csinalhatja ezt, de ahoz nagyon-nagyon dzsuvasnak kell lennie. egy jo takaritas - zsiroldas - ujrakenes persze sohasem art, azt meg tudja halalni a bringa hosszutavon.

Ééés igen, köszönöm a segítséget! Brigéciollal lemostam a láncot (úgy rendesen), utána vízzel átmostam, és most semmi baja nincsen. Leszedtük azért a láncot, beraktam brigéciolba, holnap reggel kicserélem, aztán újratöltöm a brigéciolt, meddig maradhat benne? Zöld anyag, és oldom 1:3 (Bri-H2O) arányban vízzel, mert fogyóban van az oldószer. Ha holnap reggel újracsinálom az oldatot, meddig maradhat benne a lánc? (jövõ hétfõ belefér? :D)

zug

zug

újonc

• fórumtag
  • 2 posts

Volt ilyen tapasztalatom ht2-s középrésszel. Kivettem, bezsíroztam a menetét majd jó erõsen behúztam a vázba és elmúlt.

Megpróbálom harmadszor is. Ha az sem jönne össze, akkor talán egy csapágycsere megoldja?

Robooo

Robooo

törzsvendég

• fórumtag
  • 385 posts

Sziasztok!

Hátha tudtok segíteni. Adott egy 2007-es Ultegra hajtõmû, a hozzá való HT II-es középrésszel. Eddig max 1500-at futottak, és most elkezdett kattogni. Szétszedtem, újrazsíroztam mindent, de továbbra is kattog, nyikorog.

Volt esetleg valakinek hasonló problémája Ultegrával (6600-as széria), vagy HT II-es középrésszel?

kösz, zug

Volt ilyen tapasztalatom ht2-s középrésszel. Kivettem, bezsíroztam a menetét majd jó erõsen behúztam a vázba és elmúlt.

zug

zug

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok!

Hátha tudtok segíteni. Adott egy 2007-es Ultegra hajtõmû, a hozzá való HT II-es középrésszel. Eddig max 1500-at futottak, és most elkezdett kattogni. Szétszedtem, újrazsíroztam mindent, de továbbra is kattog, nyikorog.

Volt esetleg valakinek hasonló problémája Ultegrával (6600-as széria), vagy HT II-es középrésszel?

kösz, zug

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
elol azt hajtomunek hivjuk ;)

a lanc is csinalhatja ezt, de ahoz nagyon-nagyon dzsuvasnak kell lennie. egy jo takaritas - zsiroldas - ujrakenes persze sohasem art, azt meg tudja halalni a bringa hosszutavon.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

azt kellene csinalnod, hogy kiveszed a kereket, es megforgatod kezzel a kazettat. elkepzelheto hogy szorul, es azert tekeri fel a lancot. azutan nezd meg azt is, hogy a valtoban a gorgok futnak-e szepen. ismet, ha kezzel elforgatva erzel szorulast, akkor az [is] a baj. a lanc vagy a tanyerok mennyire vannak megkopva?

Az egyik haveromhoz remélhetõleg nemsokára át tudok menni, õ majd segít komolyabban átnézni remélem, azt megnéztem még korábban én is, hogy az elsõ kazettánál (az is kazetta? :D) egy picit szorult, de ha segítettem neki továbbmenni, akkor se lett feszes. Lehet az a baj, hogy elég undorító állagú lett a lánc? Nemrég olajoztam, túl bõségesen, és most helyenként undorító dolgok tapadtak hozzá. Van tisztítószerem, érdemes lepucolni, és utána újraolajozni, vagy ez tuti nem lehet?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Hello!
Lenne egy kis gond az országútimmal:
Ha abbahagyom a tekerést, a lánc a két váltó között megesik, a láncfeszítõ pedig elõreugrik. Az elején nem volt annyira szörnyû, most ott tartok, hogy a láncnak a felül futó része lassan belóg a küllõk közé is, és annak nem örülnék.
Ha tolom a bringát, a lánc néha akkor is megy. Ha hátrafelé hajtom a pedált, akkor is ugyanígy megesik a lánc (nem tudok erre jobb kifejezést, teljesen elveszíti feszességét, és csüngeni kezd ).
Több sebességi fokozatban is csinálja, általában akkor, ha lassan tekerek (de ez lehet statisztikai hiba is).
Elmentem egy boltba, ahol azt mondta a srác, hogy szerinte a lánc, vagy a racsni a hibás, de amíg nem fizetek nekik, addig nem nézik meg. Én viszont megpróbálnám magam megcsinálni. Mit nézzek meg, mi lehetne a probléma?

azt kellene csinalnod, hogy kiveszed a kereket, es megforgatod kezzel a kazettat. elkepzelheto hogy szorul, es azert tekeri fel a lancot. azutan nezd meg azt is, hogy a valtoban a gorgok futnak-e szepen. ismet, ha kezzel elforgatva erzel szorulast, akkor az [is] a baj. a lanc vagy a tanyerok mennyire vannak megkopva?

Igen az egész kazettatest.Csak nem tudom miért, eddid nem kotyogott.

vagy csak nem vetted eszre. ha az egesz kazettatest log az eleg szivas, jobb esetben meg lehet huzni, de szet kell szedni hozza majdnem teljesen. ha nem lehet meghuzni mert valami alap kategorias cucc, akkor sajna az is benne van a pakliban hogy uj hatsoagy kell.

RAUH-Welt
B E G R I F F

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts

Miért kotyog? Mert nem megfelelõ fogaskoszorút raktál fel az agyra vagy lehagytál egy alátétet vagy az egész kazettatest kotyog?

Igen az egész kazettatest.Csak nem tudom miért, eddid nem kotyogott.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Hello!
Lenne egy kis gond az országútimmal:
Ha abbahagyom a tekerést, a lánc a két váltó között megesik, a láncfeszítõ pedig elõreugrik. Az elején nem volt annyira szörnyû, most ott tartok, hogy a láncnak a felül futó része lassan belóg a küllõk közé is, és annak nem örülnék.
Ha tolom a bringát, a lánc néha akkor is megy. Ha hátrafelé hajtom a pedált, akkor is ugyanígy megesik a lánc (nem tudok erre jobb kifejezést, teljesen elveszíti feszességét, és csüngeni kezd ).
Több sebességi fokozatban is csinálja, általában akkor, ha lassan tekerek (de ez lehet statisztikai hiba is).
Elmentem egy boltba, ahol azt mondta a srác, hogy szerinte a lánc, vagy a racsni a hibás, de amíg nem fizetek nekik, addig nem nézik meg. Én viszont megpróbálnám magam megcsinálni. Mit nézzek meg, mi lehetne a probléma?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!
Mit tudok tenni ha a fogaskoszorú záróanyát meghúztam teljesen és még mindig kotyog a koszorú?

Miért kotyog? Mert nem megfelelõ fogaskoszorút raktál fel az agyra vagy lehagytál egy alátétet vagy az egész kazettatest kotyog?

A sebesség mindent megold.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,013 posts
Sziasztok!
Mit tudok tenni ha a fogaskoszorú záróanyát meghúztam teljesen és még mindig kotyog a koszorú?

Lobo Marunga

Lobo Marunga

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
A kimerítõ képgaléria láttán inkább szervízbe viszem.
Amit tudok azért házilag megcsinálok, viszont ami nem megy, azt nem kell erõltetni... :D

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
hat remeljuk hogy csak a gyorszarat szedte ki a kollega.

kelleni fog egy ilyen

Posted Image

meg egy lancoskulcs

Posted Image

a lancoskulccsal ellen tartva le birod lazitani a zaro anyat

Posted Image

es aztan mar le lehet huzni a kazettat.

ha van szerszamod es tudod mit csinalsz akkor nagyon egyszeru. ha nincs akkor javasolnam a szerviz felkereseset. vagy legalabbis egy havert aki csinalt mar ilyet es meg tudja mutatni hogy mit hogyan. vagy hogy mi a kulonbseg a kazettas es a menetes racsni kozott.

RAUH-Welt
B E G R I F F

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts

Köszi...

számomra a tengely meglazítása az agy szétszedését jelenti, úgyhogy ezért írtam, amit írtam. ha a tengelynél folytatod a szétszedést, akkor a kazettatesttel együtt fog lejönni, de azzal nem leszel beljebb, asszem

Lobo Marunga

Lobo Marunga

vendég

• fórumtag
  • 31 posts
Köszi...

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,387 posts

Valaki mondja meg légyszíves, hogy tudom a fogaskoszorút levenni. Kivettem a kereket, kilazítottam a tengelyt, de meg se mozdul. Nagyon nem mertem feszegetni, gondoltam inkább megkérdezem...

fogaskoszorú leszedõ nevû szerszám alkalmazása javallott.