Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Hali! Tudna nekem valaki valamilyen infót arról hogy kb. mennyit megy el egy 105-ös lánc? Most tettem fel a láncot is meg a sort is (10 sebességes) alig van benne 700 km és kíváncsi vagyok hogy kb. mennyi kilométert tudok beletolni?

akkor most cseréld le, és kb 500 km-enként cserélgesd felváltva ezt a két láncot...
ha ezt betartod, jópár ezer km-t tudod használni...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Vidinger

Vidinger

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
Hali! Tudna nekem valaki valamilyen infót arról hogy kb. mennyit megy el egy 105-ös lánc? Most tettem fel a láncot is meg a sort is (10 sebességes) alig van benne 700 km és kíváncsi vagyok hogy kb. mennyi kilométert tudok beletolni?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Tripla hajtómû (39-es tányér van rajta)
Külsõ tányér (ha nincs a hajtókarhoz)
Belsõ tányér
"Rockring" (ha kell)

...vagy hasonlók

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

ÖÖ lehet egy kicsit félreértettük egymást ;)
Én inkább felfelé szeretnék menni gyorsabban, és hogy nagyobb áttételt tudjak hajtani (elöl nagy lánctányér, hátul is nagyobbak) azt szeretném elérni, hogy a nagytányér beljebb kerüljön, ezáltal ne legyen nagyon keresztbe a lánc. 22-es lánckereket itthon versenyen még hál' Istennek nem kellett használnom, a továbbiakban sem szeretném, ezért lenne jó egy olyan fogkiosztás, mint a gyári 2 tányérosokon. Mondjuk egy 40-28 vagy vmi hasonló. Bükk maratonon vettem elõször észre, milyen jó áttételt is tud adni, amikor kiesett a kulacsom a verseny elején és döntenem kellett afelõl, hogy azért szakadok le, mert megállok vízért, vagy mert elszomjazok. (van ilyen szó? :)) Az elõbbit választottam, és fel kellett zárkóznom, így felfelé nagytányéron mentem, igaz hátul a nagyobb lánckerekeken volt, de tényleg nagyon jó volt, és én amúgy is a nagy áttételeket szeretem forgatni. Ezért keresek megoldást a problémámra.

Mindenképpen venned kell új tányérokat. A legjobb megoldás, amit az Andris linkelt. Esetleg ha elég elõl az 1 tányér, akkor berakhatod a nagytányért középre és leveszed a középsõt és a kicsit. Vagy ha nem xt nagytányérod van hanem valami keskenyebb akkor azt be lehet rakni úgy középre hogy használható legyen kicsi és akkor elég venned csak egy 26os (itthon beszerezhetõ olcsón) vagy egy 28as (csak kintrõl és nem olcsó) kistányért.

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ezek a pedalok jok lesznek

gyerekbiciklikben szokott lenni vekonyabb tengelyu, de az latszik egybol. arra kell figyelni nyilvan hogy a bal oldali pedal forditott menetes. a tengely vegeben vagy egy L illetve R betu ami a jobbost/balost jeloli. kis zsir kell rajuk, es akkor nagyjabol teljesen be lehet tekerni kezzel is, aztan meghuzni kelleni fog egy 15-os pedalkulcs.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Pedro_amigo

Pedro_amigo

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás

Ha te akarod csinálni akkor legyen nálad egy láncbontó szerszám,és egy fog.sor leszedõ különben nem fog menni :)
Amit kinéztél (lánc,fogs.) az teljesen jó bár én tuti sramot vennék láncból,nekem eddig akármilyen simano láncom volt mindig elszaggattam. persze kinek a pap kinek a ...
Sajnos a lánccal együtt kopik a fogaskerék is,szóval ha meg akarsz még egy utat spórolni a bringaboltig,akkor inkább vedd meg azt is,mert biztos,hogy kelleni fog.

Köszi srácok az infót!

Hát ja, láncot már szedtem szét, az csak menni fog, fogaskereket még nem szedtem le, az majd elvállik. Mindenesetre abban megerõsítettek ti is hogy fogascsere az majdnem 100, hogy kell. Rendelem is.
Tudom, hogy nem ide tartozik, de ha már alkatrészt rendelek webshopban, akkor egy új pedál is elkelne nagy nyári túrák elött. Ezért kérdeznék.Taposós, városi, lapos megoldás kellene ami nem szedi szét az esetlegesen munkábajárós "makkosomat" se. Ezek a freeride-ok masszív, alu testüeknek tûnnek de gyanúsan olcsóak:
BIKEFUN JUMP PED
BIKEFUN COMFORT PED

Van bármi méretbeli szabványbeli különbség a pedál felrakásánál? Nehogy szart vegyek neten.

Nagyon köszönöm.

kotomi007

kotomi007

törzsvendég

• fórumtag
  • 557 hozzászólás

Szevasztok!

Rengeteg pesti kilométer van a talpamban de szerelésben, alkatrészben kezdõ volnék, úgyhogy a segítségeteket szeretném kérni.

Van egy (netes infók alapján fostalicska) IG31-es Shimano láncom a trekkingemen ami láthatóan megnyúlt. Boltban egybõl mondták, hogy 2000 -t van lánc meg úgy 6000 körül hátsó fogaskoszorú (8-as van jelenleg 11-es legkisebb és 30-as legnagyobbal) mert azt feltétlen kell cserélni hozzá. Plussz szerelés. Na ezen akadtam egy kicsit ki, mondván ne már egy láncért meg 8 db fogaskerékért több mint 10-et hasaljak. Úgyhogy magam állok neki, aztán jöhet a szaki, ha nem megy. Szóva kérdésem az volna
- honnan lehet azt biztosan tudni, hogy nem elég egy lánccsere?
- Ezt néztem ki láncnak IG31 heyett : SRAM L Véemény?
- ha mégis fogaskoszorú is, akkor viszont ez lenne: SHIMANO CS-HG40-8I FOGASKER Vélemény?

Nagyon köszönöm bringatársak a segítségeket elõre is...

P.

Ha te akarod csinálni akkor legyen nálad egy láncbontó szerszám,és egy fog.sor leszedõ különben nem fog menni :)
Amit kinéztél (lánc,fogs.) az teljesen jó bár én tuti sramot vennék láncból,nekem eddig akármilyen simano láncom volt mindig elszaggattam. persze kinek a pap kinek a ...
Sajnos a lánccal együtt kopik a fogaskerék is,szóval ha meg akarsz még egy utat spórolni a bringaboltig,akkor inkább vedd meg azt is,mert biztos,hogy kelleni fog.
"Ne adj igazat.
Neked túl sokba kerül;
nekem meg épp van."

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Ha magad akarod szerelni, veszel egy új láncot és felrakod magad. (ehhez értesz amúgy ? Írtad, hogy kezdõ vagy a szerelésben.) Ha nem mûködik, ugrál a régi fogaskerekeken, akkor csere kéne.
A kinézett lánc és fogsor biztosan jó. Ezeket megveheted.
Marci

Pedro_amigo

Pedro_amigo

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Szevasztok!

Rengeteg pesti kilométer van a talpamban de szerelésben, alkatrészben kezdõ volnék, úgyhogy a segítségeteket szeretném kérni.

Van egy (netes infók alapján fostalicska) IG31-es Shimano láncom a trekkingemen ami láthatóan megnyúlt. Boltban egybõl mondták, hogy 2000 -t van lánc meg úgy 6000 körül hátsó fogaskoszorú (8-as van jelenleg 11-es legkisebb és 30-as legnagyobbal) mert azt feltétlen kell cserélni hozzá. Plussz szerelés. Na ezen akadtam egy kicsit ki, mondván ne már egy láncért meg 8 db fogaskerékért több mint 10-et hasaljak. Úgyhogy magam állok neki, aztán jöhet a szaki, ha nem megy. Szóva kérdésem az volna
- honnan lehet azt biztosan tudni, hogy nem elég egy lánccsere?
- Ezt néztem ki láncnak IG31 heyett : SRAM L Véemény?
- ha mégis fogaskoszorú is, akkor viszont ez lenne: SHIMANO CS-HG40-8I FOGASKER Vélemény?

Nagyon köszönöm bringatársak a segítségeket elõre is...

P.

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
Enté!
szerintem Tam a 11-re gondolt, nem a 32-re (a 46-12 elég).

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

akkoriban az XTR hajtomu 24-34-46 kiosztassal jott ha jol tevedek, szal nem kellett hozza a 11-32

Pont egy 24-es kistányérhoz jön jól a 28-as helyett a 32-es sor. ;)

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
köszi srácok!
egyébként most is 11-28-as sort használok, ahol fel akarok még tekerni ott fel is tudok vele...meg izmos is vagyok persze :)
most is xt van, csak már kéne utánpótlás kopik sajna.
és milyen más megoldás létezhet még a tartóbakos soron kívül az alu kazettatest nem szétbarmolására? kólásdoboz darab a sima sor azon felületeihez, ami érintkezik a kazetta bordáival???

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
akkoriban az XTR hajtomu 24-34-46 kiosztassal jott ha jol tevedek, szal nem kellett hozza a 11-32
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 hozzászólás

De ahhoz a 12-28-hoz izmosnak kell lenni. :-)

Ez igy ebben a formaban nem igaz. :) Nem vagyok eros, csak mazochista... Amugy az elol 22, hatul 28 nagyon sokmindenre eleg kell hogy legyen. Ha tehetnem, 9-es sorbol is 28 vegut hasznalnek, de meg nem talaltam ilyent.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Olyan XTRem van nekem is. De ahhoz a 12-28-hoz izmosnak kell lenni. :-)
Marci

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás
Szinte mindenbõl lehet újat venni, csak várni kell.
Shimano XTR 8 Speed Cassette, CS-M900, 12-28, Brand New - eBay (item 220565434789 end time May-31-10 16:53:51 PDT)
Real Mountain Bike Aluminum Cassette 8 Speed Rare XTR!! - eBay (item 320525651972 end time May-08-10 11:46:02 PDT)

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
kb ennyi. amikor a 8as volt a csucs, akkor a shimano volt a toppon, es kb senki mas nem is csinalt tartobakos sort. [ugye 1998 es azelottrol beszelunk].

vagy ha igen, akkor az mar akkoris ritkasagszamba ment, ergo 13evvel kesobb fellelni belole egy uj peldanyt... valoszinuseg zero.

gondolom dura ace/ultegra vonal nem jatekos.

RAUH-Welt
B E G R I F F

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.689 hozzászólás
Nem nagyon lehet már kapni 8as, tartóbakos sort. De ha van, csak az xt-xtr volt tartóbakos. 2 éve még volt német netes áruházban de most már 8as-t csak LX-et lehet kapni, csak az nem tartóbakos. 20€ körül adják.
Marci

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 hozzászólás
8as tartóbakos sort hol lehet venni újan?
és milyen opciók léteznek? (xt, xtr okés, ezenkívül?)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Nem. Minimális a különbség kopásban.

de kétszer olyan jól vált :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.