Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Furamód, vannak olyan emberek akiknek a só szétmarja télen a hajtást.
Én télen mindennap lemostam, bár azért használódott de nem úgy nézett ki mint a haverodnak az tuti. A télen nyáron nekem is játszik.
No meg csak igazam volt, a srác nem kíméli, ezért a devecseres vackok nem játszanak..
Abus Bordo Granit X-plus meg a barátom :)

Egy integrált kar meg egy octa/isis, esetleg négyszög között érezhetõen jelentõs hajtásbeli különbség van. Aki nem ezt nem veszi észre az csak az egyiket használja.

Ride everywhere.

.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
A mostani hajtást addig nyúzd, amíg lehet !
A slick gumi városba nagyon jó ötlet. Azt nagyon fogod érezni, mennyivel gyorsabb vele a haladás városban.
Ha télen, hóban, mocsokban is akarod használni, akkor viszont a legolcsóbb cuccokat használd. Haverom télen-nyáron mindenhova mindig bringával jár a városban. Láttam, hogy nézett ki a gép a tél után. Siralmas volt, a só mindent szétmart, fõleg a hajtást.
Marci

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

kellõ erõnlét...

Vagy legalább ne hagyjuk a guminyomást 1 bar alá esni :)

bocs, ez off volt
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

inkubator

inkubator

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás
Akkor Deore cuccok lesznek, de a mostani hajtás még bírja azért. :D Kösz mindenkinek!

P5yi

P5yi

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Köszi a válaszokat, Olyan lánckerekem van mint amit az utánam író belinkelt. Kona scrap vázam van. Tehát akkor nem ajánljátok a menetes agyat...
Mégegyszer köszi!
Aki bújt, aki nem, megtekerem, mer’ azé’ van pedál a biciklimen...:P

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

Szóval minek a függvénye hogy könnyebben tekerjek? Kinek mi a tapasztalat?

kellõ erõnlét...
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
egyet ertek az elottem szoloval en is ugy hasznalom es popec(hope pro 2 trail agy dt kullo alex dx32).te viszont meg elarulhatnad hogy csuszopapucsos vagy ejtopapucsos a vazad.vagy egyaltalan a markajat.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Halihó, még amatõr vagyok e téren, szóval a kérdésem a következõ: Dirt bringám van és single speed-re szeretném. Hátsó kerék vásárlása elõtt állok és kíváncsi vagyok a hátsó lánckeréknek milyen felfogatási formái vannak/ha van többféle egyáltalán/? Van egy összeházasított lánckerekem ami a menetes agyra jó, de hogyha nincs menetes felfogatású egysebességes lánckerék akkor nem veszek olyan agyat tizenezrekért...:D remélem értitek a problémámat és kapok rá választ.

Szerintem menetes agy helyett inkább kazettás SS agyat válassz, illetve ezzel szerelt kereket, ha találsz kompletten. Sokkal könnyebben lehet vele variálni a láncvonallal, meg az áttétetellel is.
Sõt, valószínûleg most is kazettás agy van a hátsó kerekedben. Szedd le róla az "összeházasítottat", vegyél hozzá egy igényeidnek megfelelõ fogszámú talpas lánckereket, meg néhány hézagológyûrût. Állítsd be a hézagológyûrûkkel a lánckerék helyzetét a kazettán úgy, hogy egy síkban legyen a hajtómû lánckerekével. Enjoy. Az agyperem-távolságod (a kerék erõssége) ugyan nem lesz akkora, mintha "valódi" SS agyat használnál, de állítólag még senkinek sem kellett emiatt törött küllõvel hazatolnia a bringát a susnyásból.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nem régóta vagyok benne a bringázásba ezért erdeklõdöm itt, hogy megtudjam hogy amit felsoroltam az túlzás e vagy igenis kell. Szóval a felsorolt lista az a plafon.....

Ahogy a többiek is írták, alivio és esetleg deore, ami árban, teljesítményben és tartósságban megfelel a napi városi használatra. Ami fontos, hogy legyenek normálisan tömítettek a csapágyak az agyakban és a hajtómûnél, meg legyen cserélhetõ a hajtómû tányérja, de ezeket már az alivio is tudja. Én integrált deore kart használok, kb. annyiért vettem mint egy alivio kart + monót, könnyû szerelni és tartós, de van itthon octalinkes alivio is, és az is hibátlan, a monoja még könnyebben is forog alapból. Ha télen is szeretnéd használni a bringát, akkor a téli mocsok úgyis felzabálja az összes alkatrészedet elég hamar, szóval már csak ezért sem érdemes túl drágán beruházni ezekbe.

A sima futás ezekkel az alkatrészekkel, és egy fasza, defektálló slic gumival teljesen hibátlan és örömteli lesz :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

11es Alfine hátsóagyat próbált már valaki összehozni HT2-es hajtókarral? Az agy láncvonalára 41,8mm-t írnak, a hajtókar középtányér pedig 50mm-re van a középvonaltól. 8mm-t bentebb sem tudnám tenni a 32es középtálat, mert szétreszelné a láncvillát.

A kistányér is pont annyin van.

Konkrétan egy xt-ben van legalább a duplája, és nagyon nem túra használat mellett, kicsit sem kímélem.

Egyébként érdekes elgondolásaitok vannak a "városi" használatról. Egy ilyen devecseri szart olyan néhány hét alatt szétnyírnék ha ugyanúgy közlekednék vele mint a sajátommal, de egy aliviós vacak sem bírná túl sokáig.
Nem írta, hogy neki a városi tekerés annyit jelent miszerint elmegy fagyizni, vagy izomból ezerrel tekerve kilõ a piros után mint egy futár, és így jut el "A" pontból "B"-be. Utóbbira meg kevés a "devecseri-alivio" szint.
A tapasztalat meg azt mutatja, hogy a tolvajok elsõsorban pont az ilyen Devecseres vackokra mennek rá, mert a kutya sem keresi utána.

Ezt az alivionak is bírnia kell...

A sebesség mindent megold.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Valóban nehéz 50-bõl összehozni értelmes bringát, de az XT kategória és a 10 ezer forintos lánc városba a másik nagyon erõs véglet. Ilyen cuccokat más körülményekhez, igénybevételre használnak, a városi közelekedés 20-30-as tempóval nem az a kategória. Azért nem javaslom a drágábbat, mert számottevõ különbséget nem éreznél, azt sem feltétlenül a könnyebben tekerés javára. (A kockázatról, hogy ellopják, nem is beszélve - számomra inkább ezen lenne a hangsúly.)

Hajtásból FSA Alpha Power Drive van gyárilag a bringámon, 4000+ km-en egyáltalán nem hímestojás módjára bántam vele (ha gondolod lefényképezem) és még mindig tökéletesen forog, a tányérok is rendben vannak. Kell ennél több?

Fogsorban használd el ami van és utána is felesleges Deore a szintnél drágább. 11-34 helyett, hacsak nem mész fal meredek emelkedõkön, 11-32-vel vagy 11-28-al jobban jársz, több fokozatod lesz.

Láncból SRAM PC971 (5500 Ft) fölé nem mennék, városba ez is luxus a négyzeten. Ha tényleg annyira keményen odalépsz, ahogy írod, akkor vegyél ilyet, nem feltételezem, hogy elszakítanád.

Nem feltétlen ide tartozik: OFF.

Két évig nyúztam Alex ACE-18 felniket (100kg-al kezdtem) és csak nagyon kicsi 8-asok mentek bele terepen, pedig nem nagy durranás ez a felni. Mavic 117, 317 gondolom még jobbak. Városi célnak bõven megfelelnek. A hosszú lépcsõzés nem tesz jót, a padkára fel-le nem gond, ha felfele felemeled az elejét.

Váltóból deore bõven elég, de ha gyengébb van és jól mûködik, az sem cserélném ki.

A könnyebb tekeréshez erõnlét és edzettség kell. Ha felraksz slick gumikat, pl. Maxxis Xenith 1.5, javít a helyzeten, ilyenem is van, kiváló sprint gumi.

ON. :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
ilyesmire gondoltál?

SHIMANO SF-MX 30 racsni - Allez kerkprbolt s szervz - kiegsztk, tartozkok

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

P5yi

P5yi

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Halihó, még amatõr vagyok e téren, szóval a kérdésem a következõ: Dirt bringám van és single speed-re szeretném. Hátsó kerék vásárlása elõtt állok és kíváncsi vagyok a hátsó lánckeréknek milyen felfogatási formái vannak/ha van többféle egyáltalán/? Van egy összeházasított lánckerekem ami a menetes agyra jó, de hogyha nincs menetes felfogatású egysebességes lánckerék akkor nem veszek olyan agyat tizenezrekért...:D remélem értitek a problémámat és kapok rá választ.
Aki bújt, aki nem, megtekerem, mer’ azé’ van pedál a biciklimen...:P

inkubator

inkubator

vendég

• fórumtag
  • 34 hozzászólás
Nem régóta vagyok benne a bringázásba ezért erdeklõdöm itt, hogy megtudjam hogy amit felsoroltam az túlzás e vagy igenis kell. Szóval a felsorolt lista az a plafon. Neten nincs összehasonlítás vagy kimerítõ leírás hogy mit hova használnak és én se az anyatejjel szívtam hogy Hollowtech-et csak maratonokra vagy hegyvidékre szoktak használni. Ne legyen már probléma ha valakinek egy kicsit jobb biciklije van mint az átlag kispolgárnak, mert most nyárimunkán van körülöttem elég vadi új bicikli az alsó árkategóriából (25-50.000) és olyan a minõségük hogy az kritikán aluli. Hetente 8-at hoznak vissza úgy hogy most kapaszkodj: A KERÉKBE MAGÁTÓL NYOLCAS UGRIK mert olyan fos anyagból készül. Inkább kiadok egy kicsit többet a bicikliért de vigyen el A-B-be biztonságosan és kicsit kényelmesen. Csak olyan helyeken fordulok meg biciklivel ahol a közelemben van vagy rálátok szinte folyamatosan.
Visszatérve olyan 25-30-as tempóval tekerek a városban, szeretek lámpánál odalépni a pedálnak, és állva padkáról le vagy pár lépcsõn le se legyen probléma a hajtókarnak se, hogy 95 kg vagyok. Ennyi a bringázási szokásom. Emellett szeretném ha minél könnyebben tudnám hajtani a bringát minden fokozatban.
Én is azt számoltam hogy Octalink Deore hajtókar + monoblokk hozzá annyiba kerül mint Hollowtech 2 hajtókar mindennel. Mire beszereled egy árban vannak. De ha azt állítjátok hogy városban attól még nem tekerek könnyebben mint valami gagyi hagyományos monoblokkos rendszerrel akkor tényleg minek....

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Helló!

Nektek mennyit bír egy hollowtec II-es Shimano monoblokk (Xt szintû)? Nekem kb. 2500 km túrahasználat után elkezdett szorulni, pedig egyszer átzsíroztam. Mondjuk, ujjonan sem volt táltos. Most kerámia gólyós Aerozine-t tettem be, kiváncsi vagyok mennyit bír. Jelenleg és és föld a különbség.

nekem a deore csapágyában 17 vagy 18 ezer km van, benne 2 téllel, számtalan esõvel, és eddig hibátlan

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2.353 hozzászólás
Write only users detected!
Ok kiszálltam..

Ride everywhere.

.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
35 euro volt postával együtt. Német ebay.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

Mennyibe került?

mielott o kerdezi meg beelozom.mi mennyibe kerul?
(gondolom a keramia csapagy erdekel)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Helló!

Nektek mennyit bír egy hollowtec II-es Shimano monoblokk (Xt szintû)? Nekem kb. 2500 km túrahasználat után elkezdett szorulni, pedig egyszer átzsíroztam. Mondjuk, ujjonan sem volt táltos. Most kerámia gólyós Aerozine-t tettem be, kiváncsi vagyok mennyit bír. Jelenleg és és föld a különbség.

Mennyibe került az új, Aerozine kerámia csapágy (és nem az xt, aminek feltehetõleg nem befolyásolta volna a tartósságát, hogy mennyiért vette)?

Így már jó? ;)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.272 hozzászólás

ha varosba kellene uj gep, akkor az biztos egy alfineos merevvillas cucc lenne :)

végülis ja. mongy merevvilára nem vágyom.

elõzõhöz meg. mostani 9es alivio meg nagyjából kb elözõ deore. az meg az átlagbringások 3/4 enék untig elég.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való