Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem van ilyenem. Szerszámom viszont nem volt hozzá, de volt itthon egy flexhez való körmös kulcs, pont jó hozzá.

Amúgy ilyen kéne

Park Tool Co. » HCW-4 : Crank and Bottom Bracket Wrench : Crank Tools

De asszem, hogy én a jobbosra adtam választ, ugye?

Köszi. Nálam ez a balos (az egyik régi vázamban van ilyen). Bonyolultabb kulcsot képzeltem el hozzá, flexhez való kulcsom talán van is itthon.

A sebesség mindent megold.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
bloke: az a kulcs mindkét oldal ki/be tekeréséhez jó.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Izé, mégis jót mondok, a balos az állítható oldal.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

A baloldali csészét milyen szerszámmal lehet kitekerni?

Nekem van ilyenem. Szerszámom viszont nem volt hozzá, de volt itthon egy flexhez való körmös kulcs, pont jó hozzá.

Amúgy ilyen kéne

Park Tool Co. » HCW-4 : Crank and Bottom Bracket Wrench : Crank Tools

De asszem, hogy én a jobbosra adtam választ, ugye?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
A baloldali csészét milyen szerszámmal lehet kitekerni?
Feltöltött kép

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Kösz az icetoolz tetszik, szerencsére késõ volt, úgyhogy nem próbálkoztam kalapáccsal :)

Egy sok éve garázsban rohadó Magellan Cratert kellene feléleszteni, de elég reménytelennek tûnik, lánc teljesen merev a rozsdától, az nyilván cserés, de rozsdás lánctányérral, fogaskoszorúval lehet valamit kezdeni, vagy még ha el is távolítom róla, pillanatokon belül ugyanolyan lesz?

Ugyanezt játszom én is Caprinae Cherokeeval, de azt használták is napi munkába járásra elõtte, úgyhogy el is koptak az alkatrészek, nem csak elrozsdásodtak, mindenképpen cserések.
A láncot szerintem cseréld, azt már hiába kenegeted nyúlháj-varjúmájjal, igazán jó sosem lesz. A lánckeréksort megsikamikálhatod éppen, de honnan tudod, mennyire kopott el? A hajtómû lánckerekei lassabban kopnak, azokat valszeg elég lesz megpucolni.
Ha nem tárolod télen is a teraszon, mint a sógornõm tette ezzel a bringával, akkor nem lesz hamar ugyanolyan...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Én nem tudom mi a helyzet, de a Barnett's The Manual of Bicycle Repairben ez szerepel a 9 sebességes rendszerekrõl (26-18 oldal): "Shimano nine-speed drive trains have other differences in addition to the chain and spacing between cogs. Spacing between chainrigns has been reduced and the with of the front dreilleur cage has been reduced as well. As a result, chains that are not the nine-speed dimension are not compatible with chainrings and front dreailleurs that are designated as nine-speed configurations"

További problémák:
1) A váltóm (Shimano C050) mit szól a 26-36-48 kombinációhoz? De mondjuk ezt szívesen kicserélem egy jobbra...
2) 47,5 mm-ról 50 mm-re nõne a láncvonal elõl. Ez mennyire gáz?

Köszönöm a segítséget.

Szerencse, hogy az én bringám a 9-es hajtómûvel, 8-as elsõváltóval, 8-as lánccal, és 8-as sorral ezt még nem olvasta...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
nezd meg pinkbike.com keptaraban.eleg nepszeru agy volt szoval ha van 20 kep torott agyrol akkor sincs baj.csak ne 3 oldalnyi legyen.

mire kell es milyen bicoba?elsosorban a hajtokar az erdekes.
mert lehet hogy egy driveres agyal jobban jarnal.

P5yi

P5yi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
ez lemaradt :D
NS Coaster ss 36h hátsó agy eladó « alkatrész « DIRT MTB « Kategóriák tallózása
Aki bújt, aki nem, megtekerem, mer’ azé’ van pedál a biciklimen...:P

P5yi

P5yi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Hali skacok lehet, hogy nem jó topicba írom:D Szóval ez az agy (tengely érdekel inkább) mennyire bírja a strapát ugratás, meg kemény terepviszonyok között? Mert a gagyi kerekembe elgörbült a tengely pedig még padkáról sem ugrattam le :D És nem szeretném, ha ezzel is ez történne. Valamint a novatech agyak hogy bírják? Köszi a válaszokat!
Aki bújt, aki nem, megtekerem, mer’ azé’ van pedál a biciklimen...:P

CSD

CSD

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

ha használod akkor nem lesz olyan

Akkor elsõ körben megpróbálom a rozsdaoldót, ha megyek barkácsboltba, milyen löttyöt nézzek? (Ha már ott vagyok, lánctisztításhoz brigéciolt?)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Kösz az icetoolz tetszik, szerencsére késõ volt, úgyhogy nem próbálkoztam kalapáccsal :)

Egy sok éve garázsban rohadó Magellan Cratert kellene feléleszteni, de elég reménytelennek tûnik, lánc teljesen merev a rozsdától, az nyilván cserés, de rozsdás lánctányérral, fogaskoszorúval lehet valamit kezdeni, vagy még ha el is távolítom róla, pillanatokon belül ugyanolyan lesz?

ha használod akkor nem lesz olyan.
de ha már futott eleget a gép akkor a fogaskoszorút is cserélném mert az új lánc nem biztos, hogy szépen fog futni rajta.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

2011 Shimano XTR M980 175mm crankarms - Sick Lines Gallery
Van itt elég hely, vagy ferdére kell reszelni a lánctányér csillaghoz kapcsolódó részét?

Ezt nem tudom. De nem vagyok abban sem biztos, hogy az valóban ferde és nem csak optikai csalódás.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Szerintem igen. A lyukkör szabvány és hagyományos csavarokkal valószínû, hogy bármi felrakható rá, mint az outi hajtómûvekre.

2011 Shimano XTR M980 175mm crankarms - Sick Lines Gallery
Van itt elég hely, vagy ferdére kell reszelni a lánctányér csillaghoz kapcsolódó részét?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Lehetséges a 3tálas új 980as XTR karra a gyáritól eltérõ tányért rakni a nagy helyére?

Szerintem igen. A lyukkör szabvány és hagyományos csavarokkal valószínû, hogy bármi felrakható rá, mint az outi hajtómûvekre.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
Lehetséges a 3tálas új 980as XTR karra a gyáritól eltérõ tányért rakni a nagy helyére?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Én nem tudom mi a helyzet, de a Barnett's The Manual of Bicycle Repairben ez szerepel a 9 sebességes rendszerekrõl (26-18 oldal): "Shimano nine-speed drive trains have other differences in addition to the chain and spacing between cogs. Spacing between chainrigns has been reduced and the with of the front dreilleur cage has been reduced as well. As a result, chains that are not the nine-speed dimension are not compatible with chainrings and front dreailleurs that are designated as nine-speed configurations"

További problémák:
1) A váltóm (Shimano C050) mit szól a 26-36-48 kombinációhoz? De mondjuk ezt szívesen kicserélem egy jobbra...

Köszönöm a segítséget.

Hülyeséget írnak benne.
A láncvonallal nem lesz gond, csak kell hozzá a megfelelõ elsõváltó.

CSD

CSD

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

hajtókarleszedõvel

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
C050 az 42-höz van. 48-hoz C051 kell. de ezeket már nem gyártják, most FD-TX50/51 ami helyettesíti.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts

1, Gyakorlatilag nincs különbség 8-as és a 9-es lánctányérok között.
2, Nincsenek közelebb egymáshoz.
3, Ez igaz, de nem vékonyabb.

További problémák:

Köszönöm a segítséget.