Jelentkezz be Regisztrálj

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)
Posted 2011. December 24. - 19:28

viszont ha motorblokkokhoz (alu öntvények) is használható, akkor a láncban sem fog kárt tenni
a második bekezdéssel teljesen egyetértek, a csapágyazott részekre (hajtómû, kerékagyak, forgáspontok) én se irányítottam rá közvetlenül a sugarat
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. December 24. - 18:59

Nagynyomásúval az a baj, hogy nekiesel a láncnak, aztán nem érted miért halt meg pár ezer km után a középcsapágy. Nem konrétan rád értem, csak úgy általában.
Posted 2011. December 24. - 18:30

régen én is rendszeresen tisztítottam ilyen löttyökkel a láncot, de újabban már csak a törlés, olajozás, törlés módszerét használom
ha nagyon koszos, akkor egy hosszú és erõs szálú kefével végigdörzsölöm, az a láncszemek közül is kitakarítja a koszt (mint a kép alján)
...ugyanakkor a múlt héten, amikor a felismerhetetlenségig összesaraztam a gépet, én is nagynyomású mosóval estem neki a láncnak
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Posted 2011. December 24. - 18:24

de hogy az házilag újrakent lánc rosszabb lenne mint a "homokperselyes" azt nekem még a shimano sem adja be.
amúgy meg ez mekkora bullshit szöveg, mégis mi baja lenne tõle?
Posted 2011. December 24. - 17:36

benzinbe áztatod, hogy kijöjjön a kosz, majd olajba áztatod, hogy bemenen a kenõanyag. nem egy nagy vaszisztdasz.
aztán mivel csont száraz és patyolat tiszta a lánc a maradék olajat visszaöntöd a flakonba mert nem lesz elkoszolódva.
(lánc fellógat, lefolyat, letöröl)
hát én ugyan nem genyózok ennyit a lánccal, meg a shimano láncot szét sem lehet szedni, és ha jól tudom a shimano nem is ajánlja a lánc mosást.
"Use only neutral detergent to clean the chain!
Do not use alkali-based or acid based detergent such as rust cleaners as it may result in damage and/or failure of the chain"
Posted 2011. December 24. - 17:29

Posted 2011. December 24. - 17:24

Koszonom szepen megegyszer mindenkinek!
Posted 2011. December 24. - 17:11

aztán mivel csont száraz és patyolat tiszta a lánc a maradék olajat visszaöntöd a flakonba mert nem lesz elkoszolódva.
(lánc fellógat, lefolyat, letöröl)
Posted 2011. December 24. - 16:47

nagynyomasuval en sem tisztitanek semmit - viszont a brigeciolt rengeteg helyen hasznaljak szervizben is. most hogy maceras a 10es rendszer lancbontasa, probakent en is vettem egy parktoolos lancmosot, teljesen jol hasznalhato, atterek erre.
korábban mintha azt írtad volna, hogy csak törölgetted te is
én a magam részérõl abból indulok ki, hogy nálam többet megy el a lánc, mint az átlag, és nem brigéciolozok, de akkor majd írd már le légyszi, hogy a láncmosással változik-e a lánc élettartama, mert most már kíváncsi vagyok egy valaemlyest összehasonlítható tapasztalatra
Posted 2011. December 24. - 16:29

Posted 2011. December 24. - 16:05

és a láncszemek közé tapadt sarat hogy szeded ki?
semmiképpen sem úgy, hogy nagyobb kárt okozok, mint hasznot
amúgy pl. egy fültisztítóval pár perces mûvelet
Posted 2011. December 24. - 15:52

és a láncszemek közé tapadt sarat hogy szeded ki?Én az elõttem szólóval pár dolgoban nem értek egyet.
Mégpedig, hogy a lánc esetében a csapok kopnak el, nem a görgõk külsõ felületei, így ha brigéciollal vagy nagynyomásúval kimosod onnan az olajat (meg ahová még folyik), akkor elég nehéz újrakenni.
És ha jót akarsz, akkor nagynyomásúval még a közelébe sem mész a bringának sem lánc, sem váz esetében, mert úgy garantáltan tönkre vágod rajta az összes csapágyat.

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
Posted 2011. December 24. - 15:42

Mégpedig, hogy a lánc esetében a csapok kopnak el, nem a görgõk külsõ felületei, így ha brigéciollal vagy nagynyomásúval kimosod onnan az olajat (meg ahová még folyik), akkor elég nehéz újrakenni.
És ha jót akarsz, akkor nagynyomásúval még a közelébe sem mész a bringának sem lánc, sem váz esetében, mert úgy garantáltan tönkre vágod rajta az összes csapágyat.
Posted 2011. December 24. - 14:59

dehogy tud ajánlani... csak beszólt...ertem, tudsz ajanlani karbantartassal kapcsolatban valamit, vagy eleg ha csak olajozom?
használattól és a láncra kent olaj minõségétõl (folyósságától) függõen kopik le használat közben.
leírom, hogy én hogy szoktam csinálni, kiindulásnak jó:
láncot finoman beolajozod: amikor rákened, nem kell annyit, hogy szemmel láthatóan vastagon legyen rajta, csak finoman. esetleg utána egy ronggyal gyengéden töröld át a lánc külsõ felét és a két oldalát (külsõt úgy értsd, hogy a lánc egy kör és a belsõ oldala érintkezik a fogaskerekekkel)
használat közben amikor már azt látod, hogy fényesek a láncszemek, akkor már fogy róla az olaj - kenés kell neki.
ennek a gyakorisága függ a használattól - aszfalton kevésbé koszolódik, kevésbé kopik le, míg terepen, sárban akár egy 1-2 órás tekerés alkalmával is lekopik az olaj. ezt majd ki kell tapasztalnod.
én 1-4 utánolajzás után szoktam egy nagymosást tartani, amikor már a bringa is koszos (vagy versenyre megyünk). ekkor nagynyomású mosóval kimosom a láncot is - ugye a használat közben rengeteg sár lerakodik a szemek közt, amik csak koptatják a láncot/fogaskerekeket.
milyen olajat használj?
lehet vékonyabbat (folyós) vagy sûrûbbet. a vékonyabb kevésbé koszolódik, viszont nem tart olyan sokáig. a sûrûbb tovább megtapad, viszont a koszt is jobban begyûjti.
én a lustábbak közé tartozom és inkább sûrûbb - sáros körülményekre valóként kell keresni - használok, hogy ne kelljen olyan gyakran újra kenni.
karbantartáshoz:
2-3 havonta, félévente, amikor kedvet tartja vagy már nagyon bekoszolódott a lánc és a fogsor, amit a nagynyomású mosó sem visz ki, akkor le kell bontani a fogsort, láncot és brigéciolba, benzinbe áztatva fogkefével át kell mosni az egészet...
Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu
Posted 2011. December 24. - 14:51

Posted 2011. December 24. - 13:33

ertem, tudsz ajanlani karbantartassal kapcsolatban valamit, vagy eleg ha csak olajozom?
amikor van már némi hangja a láncnak, (vagy nagyobbb dzsuva után, hóban akár naponta is) akkor törölgesd át rongyal a láncot, lánckereket, váltógörgõket, fogsort, majd olajozd be, és egy rongyal megint töröld át a láncot
Posted 2011. December 24. - 12:15

Posted 2011. December 23. - 22:08

Posted 2011. December 23. - 22:03

Posted 2011. December 23. - 22:00

Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!