Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 hozzászólás
Sziasztok!

Meg elegge uj vagyok bicozas teren, nemreg vettem elso mtb-m. Mivel telen is aktivan tekerek, gondolom az eso miatt berozsdasodott a lancom es nyikorog is kicsit. Tudnatok segiteni, hogy mivel oldhatom meg ezt a problemat? Koszonom elore is!

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás
Heló!

Egy Shimano kazettás fogsor legkisebb fogaskerekét ki lehet cserélni más típusúra? Nyilván szintén bordázottra akarom cserélni, hogy ne lazuljon le a menet, de a HG sorozat bármely tagja kompatibilis a többivel, vagy nem? Mikre kell figyelni?

Másik kérdés, hogy egy 7-es fogsorból lehet-e 8-ast csinálni? A legnagyobb fog mellé tennék egy még nagyobbat. Ez megoldható? Mondjuk egy másik kazetta legnagyobb lánckerekével? Most nincs elöttem semmilyen kazetta, így nem tudom megnézni, hogy mi módon szedhetõ szét.

Köszi!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

HG-53 és HG-73 között mi a különbség? Meg éri 73-ast venni? Köszi

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
probald ki esetleg?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

b_sellyei

b_sellyei

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
:D

No elolvstam a Sheldon Brown írását, ha jól értem a tányért rögzítõ csavarokkal játszadozzak "kicsit"...
Tapasztalatotok szerint ez segít vmennyit?

b_sellyei:

Megvan, mi a baj: nemi identitászavaros a tányérod, nem tudja, hogy õ most Pista, vagy Vera...

Viccet félretéve, nekem is van újonnan, külföldi bringaboltban 30 euroért vett, elvileg CNC-zett lánctányérom, ami észrevehetõen excentrikus. (Egy TA Specialities Chinook.) Valamennyit azért lehet igazítani rajta, annyit engednek a rögzítõcsavarok. Javasolnám, hogy próbáld ki a fentebb linkelt Sheldon Brown cikkben írtakat.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Több 10 ezer, nem több mint 10 ezer. :)
Ügyes vagy, de én egy alu Lx tányért cseréltem a Gebhardt lánckerekére. Az LX talán 5-6 ezret bírt.
Mi ebben a hihetetlen? :) Vagy arra vagy kíváncsi hogy mennyit megyek egy évben?

csak félreolvastam és több mint tízezret elosztottam egész töbszörösökkel, ami viszont gyanusan kevés km-t adott ki :D

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás

ha a 10 ezer feletti az többszöröse a shimanóénak, akkor mennyit mész el vele? 3-4 ezret????

nálam a deore 32-es acél tányér kb. nettó 14-15 ezer km-t ment el

Több 10 ezer, nem több mint 10 ezer. :)
Ügyes vagy, de én egy alu Lx tányért cseréltem a Gebhardt lánckerekére. Az LX talán 5-6 ezret bírt.
Mi ebben a hihetetlen? :) Vagy arra vagy kíváncsi hogy mennyit megyek egy évben?

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
b_sellyei:

Megvan, mi a baj: nemi identitászavaros a tányérod, nem tudja, hogy õ most Pista, vagy Vera...

Viccet félretéve, nekem is van újonnan, külföldi bringaboltban 30 euroért vett, elvileg CNC-zett lánctányérom, ami észrevehetõen excentrikus. (Egy TA Specialities Chinook.) Valamennyit azért lehet igazítani rajta, annyit engednek a rögzítõcsavarok. Javasolnám, hogy próbáld ki a fentebb linkelt Sheldon Brown cikkben írtakat.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Nekem sima volt a váltás, de azt tudni kell nekem van egy olyan hülye szokásom hogy a váltás alatt kicsit kikönnyítem a hajtást. :)
Mivel ritkán tekerek olimpiai döntõn így nekem nem fontos annyira a terhelés alatti váltás minõsége.
A lánckerék élettartama mindenért kárpótol( több 10000 Km)

ha a 10 ezer feletti az többszöröse a shimanóénak, akkor mennyit mész el vele? 3-4 ezret????

nálam a deore 32-es acél tányér kb. nettó 14-15 ezer km-t ment el

b_sellyei

b_sellyei

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Hát állítólag nem tragikus a helyzet. De azért fura, mert minden új (BLB Pista Vera tányér, Shimano nemtommi rancsi, vadiúj KMC K710 lánc). Szemre nem látok semmi gázt, hogy vmi tojás lenne, vagy excentrikus. a Lánc mégis szinte "hintázik" ha megtekerem a pedált, és figyelem a felsõ láncrészt. Állítólag javulni fog, ha már lesz benne km... :-)

Egyébként a próbakör alatt nem zavart a hajtásban, szóval akkor nyeregbe.
Köszi még egyszer!

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Mivel minden excentrikus, egységesen kell kezelni a dolgot. Mondjuk a racsnival nem lehet mit csinálni. De elöl a lánckerék forgatásával, ill. kicsi igazgatásával is lehet próbálkozni. Sõt talán annak is van értelme, hogy egyszerûen más állásban teszed fel a láncot a lánckerekekre mittomén 90 fokkal elfordítva a hajtókart a mostanihoz.

Ha totál megfeszül a láncod, hogy elmegy a szabadonfutás, akkor rosszul lõtted be a láncfeszességet. Mindig úgy kell, hogy a legfeszesebb állásban legyen egy minimális játéka.

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.381 hozzászólás

Segítséget szeretnék kérni nálam tapasztaltabbaktól:
frissen összerakott single speed gépemen hajtáskor a lánc egy bizonyos állásban totálisan megfeszül, majd lassan lelazul. Szemre jónak tûnik minden (lánc egyenesen fut, hajtómû rendben, racsni is. Minden zsírúj.
Mi lehet az ok, mit érdemes megnézni, tenni, hogy ez megszûnjön. A jelenség elég zavaró, feszült állapotban szinte szabadonfutás sincs.

Elõre is köszi.

én a hátsóagynál keresném a problémát.

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás

Köszi!
Ez azt jelenti, hogy a váltás is olyan sima volt vele, mint a Shimano tányérokkal? Terhelés alatt is lehetett vele váltani?

Nekem sima volt a váltás, de azt tudni kell nekem van egy olyan hülye szokásom hogy a váltás alatt kicsit kikönnyítem a hajtást. :)
Mivel ritkán tekerek olimpiai döntõn így nekem nem fontos annyira a terhelés alatti váltás minõsége.
A lánckerék élettartama mindenért kárpótol( több 10000 Km)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

frissen összerakott single speed gépemen hajtáskor a lánc egy bizonyos állásban totálisan megfeszül, majd lassan lelazul. Szemre jónak tûnik minden (lánc egyenesen fut, hajtómû rendben, racsni is. Minden zsírúj.
Mi lehet az ok, mit érdemes megnézni, tenni, hogy ez megszûnjön. A jelenség elég zavaró, feszült állapotban szinte szabadonfutás sincs.

Elõre is köszi.

Sheldon Brown-nak van egy módszere a lánckerék centírozására, egy próbát megér

Singlespeed Bicycle Conversions

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás

Az alapkivitelt használtam (sajna már nem kapok belõle újat) hibátlanul mûködött, az élettartama pedig többszöröse a Shimano gyári lánckerekének.

Köszi!
Ez azt jelenti, hogy a váltás is olyan sima volt vele, mint a Shimano tányérokkal? Terhelés alatt is lehetett vele váltani?

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Vagy a hajtómûvön a tányér vagy hátul a 1 sebességes szabadonfutó excentrikus, így egy bizonyos állásban a lánc megfeszül. Vedd le a láncot forgasd a kereket meg a hajtómûvet szabadon, szerintem észre lehet majd venni hogy melyik nem fut szépen körkörösen.

Vagy ha esetleg a lánc nem új, akkor lehet, hogy egyenetlenül nyúlt meg, bár ennek csak akkor van realitása ha két különbözõ elhasználtságú lánc van összetoldva.
Milyen alkatrészek vannak a hajtásban?
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Elõre is köszi.

Vagy a hajtómûvön a tányér vagy hátul a 1 sebességes szabadonfutó excentrikus, így egy bizonyos állásban a lánc megfeszül. Vedd le a láncot forgasd a kereket meg a hajtómûvet szabadon, szerintem észre lehet majd venni hogy melyik nem fut szépen körkörösen.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

wiloz

wiloz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.820 hozzászólás

Sziasztok!

Gebhardt vagy BBB lánctányérokat (64/104mm MTB méret) ismeri valaki?
Netes képeken úgy látom, hogy nincsenek rajtuk váltást segítõ pöckök. Ez igaz, vagy csak rosszak a képek, amiket nézek?
Ha igaz, akkor ez mennyire hátráltatja a váltást?

Köszi!

Az alapkivitelt használtam (sajna már nem kapok belõle újat) hibátlanul mûködött, az élettartama pedig többszöröse a Shimano gyári lánckerekének.

b_sellyei

b_sellyei

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás

Elõre is köszi.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 hozzászólás

3 féle van belõlük
az alapkivitelen nincs
a "csúcs" verzión van. és van vmi köztes is már nem emléxem

ettõl független a c verzió sem éri el a shimano váltásteljesítményét
viszont tartósabb (mindez 08 ban , az újabb verzióju simano tányérok már úgy tudom jobbajk)

Okés, köszi! :)