Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 hozzászólás

lancra
Weldtite TF2 Extreme (Wet) (Karbantartás | Ápolás | Olaj) | Kerékpár Webshop

mashova
Weldtite TF2 teflonos 450ml (Karbantartás | Ápolás | Olaj) | Kerékpár Webshop

egyszerre írtunk...

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 hozzászólás

Lehet én vagyok nagyon bizalmatlan.... de a mai világban már azt is el tudom képzelni, hogy bemegy a bringás a drága bringával, elõkapják a köszörült láncnyúlás mérõt a "szaki" és már be is esik minden láncba... A vevõ pedig hû ha, nehogy tönkre menjen a hajtómû, sor stb. Lehet tévedek és nem szeretnék véletlenül se általánosítani, vannak nagyon jó boltok, hozzá értõ szervizesek, de minden elképzelhetõ.

Erre (is) céloztam a kérdésemmel, örülök hogy nem én mondtam ki. Természetesen nem nevesítek, és remélem nem így történt és alaptalan a gyanú. Csak furcsa volt az egész, fõleg, hogy nem adták vissza a láncot, meg a sort is le akarta az eladó (vagy nemtomki - ezt a fickót ritkán látom a boltban) cseréltetni, és a szerelõ mondta, hogy nem kell.

Egyébként ha jól látom fõleg montisok vannak itt. Nagyrészt jó idõben használt országútira biztos kicsit más kenõanyag a megfelelõ. Én eddig valami 1200ft-os wet láncolajat használtam (asszem et, csak olcsóbban vettem máshol: http://ridebike.hu/t...ánc olaj 100ml/ ) de mivel többen írták itt, hogy elégedettek a teflonos sprével, elõkerestem a sufniból a régrõl meglévõ sprémet ( TF2 Aerosol Spray with Teflon® (400ml) | Weldtite ) és lehet elkezdem most azt használni, kipróbálom. A szagát mindenesetre szeretem :)
Valaki használ ilyet?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
lancra
Weldtite TF2 Extreme (Wet) (Karbantartás | Ápolás | Olaj) | Kerékpár Webshop

mashova
Weldtite TF2 teflonos 450ml (Karbantartás | Ápolás | Olaj) | Kerékpár Webshop

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Láncot alaposan eltisztítani és szemenként csepegtetni, egyszer áthúzni ronggyal és kész.

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
ok akkor ilyet fogok venni,és kipróbálom.
ebbõl csöpögtetni kel a láncra? vagy ti hogy kezelitek?

Fábián Imre

Fábián Imre

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Én is ezt használom.

Rohloff Láncolaj - Kerékpár webshop

Kánya

Kánya

törzsvendég

• fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek
Rohloff Láncolaj - Kerékpár webshop

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
aha értem!
akkor mi a legideálisabb és gyorsabb megoldás?

Fábián Imre

Fábián Imre

vendég

• fórumtag
  • 35 hozzászólás
Szia!
Ezek a motorkerékpár láncra kifejlesztett kenõanyagok ( zsírok) , nem alkalmasak kerékpár láncokra , mivel jelentõsen terhelik a váltót, a lánszemeket korlátozza az oldalírányú elmozdulásban, mely a váltás fetétele.l

Castrol Chain Spray OR lánc kenõ spray
Fehér lánckenõolaj motorkerékpárok meghajtóláncaihoz
A Castrol Chain Spray OR elsõsorban motorkerékpárok számára fejlesztett lánckenõ spray propán-/bután hajtógázzal.

Tulajdonságai
Jó tömítõképessége miatt a Chain Spray OR az összes O-gyûrûs láncnál jól alkalmazható. A tömítéseket megóvja a repedezéstõl és a duzzadástól. Jó terülõképessége és tapadási tulajdonságai optimális védelmet biztosítanak a láncnak, még nagyon külsõséges körülmények között is.

A titán-dioxid miatti fehér színe jól láthatóvá teszi az olajat, így segíti elkerülni a lánc túlkenését. A teljesen szintetikus formulázás biztosította kenéstechnikai tulajdonságait minden esetben megtartja.

Alkalmazási terület
A Chain Spray OR minden általános motorkerékpár láncnál alkalmazható akár O-gyûrûs, akár anélküli. A spray felhordása után kb. 15 perc pihentetést javasolunk a teljes tapadás kialakulása érdekében.
Én ezt használom szerintem nagyon szuper!
Takaritása nem egyszerû !
Egy jó lánctisztitó spry vagy egy féktisztitó csodákra képes!

bedia01

bedia01

vendég

• fórumtag
  • 112 hozzászólás
Castrol Chain Spray OR lánc kenõ spray
Fehér lánckenõolaj motorkerékpárok meghajtóláncaihoz
A Castrol Chain Spray OR elsõsorban motorkerékpárok számára fejlesztett lánckenõ spray propán-/bután hajtógázzal.

Tulajdonságai
Jó tömítõképessége miatt a Chain Spray OR az összes O-gyûrûs láncnál jól alkalmazható. A tömítéseket megóvja a repedezéstõl és a duzzadástól. Jó terülõképessége és tapadási tulajdonságai optimális védelmet biztosítanak a láncnak, még nagyon külsõséges körülmények között is.

A titán-dioxid miatti fehér színe jól láthatóvá teszi az olajat, így segíti elkerülni a lánc túlkenését. A teljesen szintetikus formulázás biztosította kenéstechnikai tulajdonságait minden esetben megtartja.

Alkalmazási terület
A Chain Spray OR minden általános motorkerékpár láncnál alkalmazható akár O-gyûrûs, akár anélküli. A spray felhordása után kb. 15 perc pihentetést javasolunk a teljes tapadás kialakulása érdekében.
Én ezt használom szerintem nagyon szuper!
Takaritása nem egyszerû !
Egy jó lánctisztitó spry vagy egy féktisztitó csodákra képes!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
A WD40 saját oldalán is ezt írja: kerékpár lánc olajozására nem való, mert arra láncolaj való. A WD annyira vékony, hogy mindenhova könnyedén bejut, ezért jó csavar lazítónak stb., de ahogy õk is írják elõbb utóbb el illan, kiszárad. Azért mert rá van írva, hogy kenõanyag, nem jó mindenhova. Ahogy rálépsz a pedálra a WD-t egybõl kinyomod a lánc csapjai közül...

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
én pár éve szert tettem pár flakon ipari/motorkerékpár láncolajzó spray-re

az elég jó, pont olyan az állaga, mint a lánc gyári kenésének (folyékony zsír?), és ha rendesen le van törölgetve a láncról a felesleg, akkor a koszt sem szedi különösebben

nálam úgy 200-250 km-t bír ki a láncon

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

En ugy tudom,hogy a wd40 kerékpárok tisztítására, zsírtalanítására, valamint láncok, váltók, fogaskerekek és egyéb mozgó alkatrészek kenésére alkalmazhato.
En iden is wd40-el kentem a lancot,valtot,mindent a jarganyomon,es a 2.000 km-es turamon(Romania,Bulgaria,Gorogorszag kb 45kg-os csomaggal) ebbol kb 1400 km-t
hegyekben tekertem es semmivel semmi bajom nem volt!!!
Termeszetesen a lanc megnyult de szerintem ez nem a kenes hibaja.
Jelzem,a legolcsobb shimano hg30-as koszoruval es a hozza valo legolcsobb shimano lanccal mentem.
kicsit draganak tartom a kimondott kenoolajokat...

Kellemes unnepeket mindenkinek

vmennyire ken is, de annyira vekony, hogy egy "lancfinomsagu" dolgon nem tart soka. meg a szaraz teflonos olajok sem birjak nagyon tovabb 20-40kmnel egy porosabb terepen. de ha megnezed a wd40 magyar oldalat, meg ok maguk sem ajanljak lanckenesre (mongy arra kivancsi lennek, hogy a wd40ezett feluletre utana hogy tapad az olaj).
WD-40 - Ház és szabadidõ

egy ideig hasznaltam szarazolajat lancra, de elegem lett abbol, hogy 50kmes turan mar tura kozben elfogyott a lancrol, azota megint "wet" jelzesuvel megyek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

En ugy tudom,hogy a wd40 kerékpárok tisztítására, zsírtalanítására, valamint láncok, váltók, fogaskerekek és egyéb mozgó alkatrészek kenésére alkalmazhato.
En iden is wd40-el kentem a lancot,valtot,mindent a jarganyomon,es a 2.000 km-es turamon(Romania,Bulgaria,Gorogorszag kb 45kg-os csomaggal) ebbol kb 1400 km-t
Jelzem,a legolcsobb shimano hg30-as koszoruval es a hozza valo legolcsobb shimano lanccal mentem.

A zsírtalanítás és a kenés szó szerinted nem ütik egymást? ;)

A sebesség mindent megold.

tegli

tegli

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Lehet én vagyok nagyon bizalmatlan.... de a mai világban már azt is el tudom képzelni, hogy bemegy a bringás a drága bringával, elõkapják a köszörült láncnyúlás mérõt a "szaki" és már be is esik minden láncba... A vevõ pedig hû ha, nehogy tönkre menjen a hajtómû, sor stb. Lehet tévedek és nem szeretnék véletlenül se általánosítani, vannak nagyon jó boltok, hozzá értõ szervizesek, de minden elképzelhetõ.

mint elõttem írták már, a lánc élettartama nem csak a karbantartástól függ, hanem a használat módjától

neked és zscs-nek alig megy egy 1600-2000 km-t, amint írjátok, és nem vagytok vele egyedül

nekem pl. 5-6 ezret is elmegy a shimano hg70-es lánc, úgy hogy esõben, latyakban, hóban is van használva, és itt a fórumon is többen írták már, hogy 5 ezer körül bele tudnak tekerni. de volt aki írta, hogy alivio hajtásba beletekert 12 ezer km-t és egyben cserélte az egészet

tavaly már marha kopott lánctányérra tettem fel az új láncot, ezért már addig használtam míg elõször ugrani nem kezdett. Ez több mint 9000 km-nél következett be.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás
nekem olyan 8 de lehet már 9 k van a sram pc 89r-ben
kimosva akkor volt mikor átkerült egyik bringáról másikra
tf2 sprayt használtam régen, most 300 ft-os mûszerolajat
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

(bocsi, külföldröl 1 hotelbol irok nem magyar billentyüzeten)
Ez valoban egy valläsi kerdes, ki miben hisz ! :-)))
Olcso Sram läncot hasznälok, de egyszerre többet. Nyuläst soha nem figyeltem, nem mertem, 500-600 km-enkent lecserelem a läncot es elrakom. Uj länc, 5-600km, csere. Ezt kb 4-6 länccal csinälom vetesforgoban. Ha nagyon dzsuväs, magasnyomäsuval lemosom a läncot+fogsort+h.müvet - ebböl eddig soha nem volt baja a bringämnak, gyönyörüen tisztit 1 perc alatt 1 szäzasert. Regebben en is Brigecioloztam, semmivel nem tartott toväbb a läncom.
Mtb-n hasznalom, az eddigi rekordom joval 20ezer km feletti futäs a hajtäsläncban. De a haveroknak teljes Deore rendszeren 3 läncos forgoval is böven 10ezer km fölötti a teljesitmenyük.

hat igy vegulis ugyanazt csinalod, ha leosztod kmre. egy olyan 2-3e kmt illik elmennie egy karbantartott lancnak. ha csak a hajtast tisztitod magasnyomasuval, az jo, de nehez ugy csinalni, hogy ne folyjon mindenhova.

Én patentszemet használok a 10-es Ultegra lánchoz, ezt: KMC MissingLink patenszem-pár (10s.) (Hajtás | Lánc | Patentszem) | Kerékpár Webshop
Nem olcsó, de több lánchoz is felhasználható, nem kell a lánccal eldobni. (Meg ez az ár 2 párat jelent.)

lehet az orszaguti mas teszta - legalabbis amikor megvettem a bringat, auto rendeltem hozza a potlancot, meg a patentszemet a korabbi 9es rendszerem szerint. aztan a patentszemes csomagolason levo feliratok voltak furcsak, igy kicsit utanaolvastam. talan a wippermannt irtak a legproblemamentesebbre, de ott sem volt szazas a dolog. persze ez is a legdragabb (2-3e ft). a 10es rendszernel ez a lancirany is uj dolog volt nekem.

erdekes, hogy mar nincs is fenn 10es sramhoz patentszem (mintha korabban fent lett volna):
http://www.sram.com/...in/category/460

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.381 hozzászólás
nem feltétlen kell láncnyúlás mérõ. ez ugyan a campa 11es láncokhoz való leírás,de a 23. oldalon megtalál6ó,h hogyan mérd le a nyúlást/kopást: http://www.campagnol.../11s_chains.pdf

a 132,6mm inkább iránymutató szám sztem,nem szentírás

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

(bocsi, külföldröl 1 hotelbol irok nem magyar billentyüzeten)

Mtb-n hasznalom, az eddigi rekordom joval 20ezer km feletti futäs a hajtäsläncban. De a haveroknak teljes Deore rendszeren 3 läncos forgoval is böven 10ezer km fölötti a teljesitmenyük.

Úgy érted, hogy 20000 km/5 lánc?

Nekem egy lánc (8-as rendszeren) 1500 km +- 200 km-t bír. Kb. ekkor éri el az 1%-ot. Olcsó láncokat használok, és elég poros helyeken járok, de semmi extra igénybevétel. Kíváncsi vagyok a többiek tapasztalatára is ebben a kérdésben.