Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Azért a láncnyúlásmérõ használatnál nem árt ha megvárod amíg a mérõeszközöd is lehûl a mért lánc hõmérsékletére. Ha kiszaladsz a lakásból egy 20 fokos nyúlásmérõvel és a -5 fokos összezsugorodott láncodat megméred nem biztos hogy a valós értéket méred meg a hõtágulás miatt.

..ez az eset nem veszélyeztet, fûtött a garage :-))

Ridley Noah Fast 

benjami

benjami

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

Engem sem érdekelt volna, csak átolvasgattam a fórumot és besz@rattatok a 2-3 meg négyezres futás utáni cserével. Ezért gondoltam, hogy ennyi km-el már cserés. Próbáltam tolómérõvel mérni a tíz szem közti távolságot, valahol olvastam, hogy 107,4 mm-nél már cserélni kell. Hát bizony én ennyit mértem. Ezért vettem a láncnyúlásmérõt.

Azért a láncnyúlásmérõ használatnál nem árt ha megvárod amíg a mérõeszközöd is lehûl a mért lánc hõmérsékletére. Ha kiszaladsz a lakásból egy 20 fokos nyúlásmérõvel és a -5 fokos összezsugorodott láncodat megméred nem biztos hogy a valós értéket méred meg a hõtágulás miatt.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Hipotézis-vizsgálattal mondjuk egy 90%-os Konfidencia-intervallumon nézve elég lehet mondjuk 8 láncszem mérése is. ;-) "Valószínûleg". :-D

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Ha így van, akkor a láncod nem ominózus, ellenkezõleg, sikergyanús :). Bár már eleged van a témából, csak hozzáteszem, hogy több olyan láncot is láttam, ahol az átlag jó volt, de egy-egy szemnél nagyon kopott, azaz általában nem esett be, ritkán viszont igen a mérõ - az igazi, skrupulózus teszt valamennyi láncszem (az összes lyuk) végigméregetése lenne.

Meggyõztél, hát biz Isten végigmérem. Majd referálok. :-)

Ridley Noah Fast 

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Kedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban.

Ha így van, akkor a láncod nem ominózus, ellenkezõleg, sikergyanús :). Bár már eleged van a témából, csak hozzáteszem, hogy több olyan láncot is láttam, ahol az átlag jó volt, de egy-egy szemnél nagyon kopott, azaz általában nem esett be, ritkán viszont igen a mérõ - az igazi, skrupulózus teszt valamennyi láncszem (az összes lyuk) végigméregetése lenne.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

jah, az elég sokat számít, haverom is csak napsütésben teker, és 5000 km felett még hibátlan a lánca

de mondjuk õ se nem takarítja, se nem olajozza túl sûrûn

Engem sem érdekelt volna, csak átolvasgattam a fórumot és besz@rattatok a 2-3 meg négyezres futás utáni cserével. Ezért gondoltam, hogy ennyi km-el már cserés. Próbáltam tolómérõvel mérni a tíz szem közti távolságot, valahol olvastam, hogy 107,4 mm-nél már cserélni kell. Hát bizony én ennyit mértem. Ezért vettem a láncnyúlásmérõt.

Ridley Noah Fast 

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Kedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban. Igaz szezononként többször levettem, brigéciol, újra olajozás, soha nem ázott meg és szutykos terepen sem tekertem vele egy métert sem. Talán ezért jó még.

jah, az elég sokat számít, haverom is csak napsütésben teker, és 5000 km felett még hibátlan a lánca

de mondjuk õ se nem takarítja, se nem olajozza túl sûrûn

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Nekem is ilyen van, hidd el, hogy jól jelzi az...
Meglepetések persze itt is akadtak, pl. a 20 éves nõi MBK-n még jó a lánc, a legutoljára vett lánc meg már ki volt nyúlva. Csakhogy elõbbi egy keveset használt 6 seb Shimano, utóbbi pedig egy Sünrejsz, egysebin rúgva-vágva... (Mondjuk sejthetõ volt, mert megvettem, feltettem a bringára, kivittem az utcára, húztam egy egykereket, aztán állíthattam utána...)

A Sunrace láncformájú rágógumi maradékát elõkotorhatom neked, ha tesztelni akarod rajta a szerszámodat.

Kedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban. Igaz szezononként többször levettem, brigéciol, újra olajozás, soha nem ázott meg és szutykos terepen sem tekertem vele egy métert sem. Talán ezért jó még.

Ridley Noah Fast 

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Sziasztok!
Ma vettem egy BBB láncellenõrzõt, mert a tolómérõvel nem tudtam rendesen megmérni. Hazahoztam, rátettem az idomszert és nem akartam hinni a szememnek. A kb. 8000km-es Shimi HG-93-as kolonc szinte semmi nyúlást nem mutat. Lehet, hogy az ezer forintos idomszer egy rakás f..s? Használ valaki ilyet, vagy vegyek valami komolyabbat?

Nekem is ilyen van, hidd el, hogy jól jelzi az...
Meglepetések persze itt is akadtak, pl. a 20 éves nõi MBK-n még jó a lánc, a legutoljára vett lánc meg már ki volt nyúlva. Csakhogy elõbbi egy keveset használt 6 seb Shimano, utóbbi pedig egy Sünrejsz, egysebin rúgva-vágva... (Mondjuk sejthetõ volt, mert megvettem, feltettem a bringára, kivittem az utcára, húztam egy egykereket, aztán állíthattam utána...)

A Sunrace láncformájú rágógumi maradékát elõkotorhatom neked, ha tesztelni akarod rajta a szerszámodat.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

De jól gondolod, bele kell esni valameddig és a külsõ ív fekszik fel.

Teljesen jó az úgy, nem a holdra megy az a lánc. A drágább se lesz ultra precíz. Ha nagyon be esik a 075, akkor cserélj láncot. Egy két század mm ide vagy oda nem számít ebben az esetben. :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Na most ezt tárgyaljuk ki lécci. Megnéztem hát nekem a 075 és az 1 is a külsõ élen fekszik fel a görgõre. Nem az a mérce? Az elejétõl a végéig adja a távolságot, én azt gondoltam, ezek szerint nem jól.

De jól gondolod, bele kell esni valameddig és a külsõ ív fekszik fel.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
...na lassan leesik. Hát azért annyira nincs megnyúlva. Tüzetesen megnéztem az idomszert, hát elég sorjás a felülete. Tisztán látszik a vágás a felületen. Ezért került "csak" 1000 forintba. Kellene találnom egy nyomorék megnyúlt láncot, akkor lenne összehasonlítási alapom.

Ridley Noah Fast 

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nagyon meg nyúlt láncnál elõfordulhat, hogy a 075-ös nem az ív hátsó részén támaszkodik hanem felakad az elejében, de az eléggé szemet verõ...

Pontosan erre gondoltam.

A sebesség mindent megold.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Nagyon meg nyúlt láncnál elõfordulhat, hogy a 075-ös nem az ív hátsó részén támaszkodik hanem felakad az elejében, de az eléggé szemet verõ...

Na most ezt tárgyaljuk ki lécci. Megnéztem hát nekem a 075 és az 1 is a külsõ élen fekszik fel a görgõre. Nem az a mérce? Az elejétõl a végéig adja a távolságot, én azt gondoltam, ezek szerint nem jól.

Ridley Noah Fast 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Mi ért dobnál ki valszeg egy vagyont érte mikor a 750ft-os is tökéletes.

Notórius szerszámgyûjtõ vagyok. :-)
Van egy IceToolz láncmérõm és hülye fejemmel elhajlítottam. Hiába, kezembe adnak két kavicsot, egyiket elrontom, a másikat meg elvesztem.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Igen.

Elmagyaráznád, mit értesz ez alatt? Hogy lehet rosszul mérni? Olyan egyszerû mint 1 faék. Lánc kifeszít, Belerakod az idomszert, vagy leesik a szemek közé, vagy nem. Vagy van más módszer is?

Ridley Noah Fast 

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

..a láncmérésre gondolsz?

Igen.

A sebesség mindent megold.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Sejtem mi a gond. (user error)

..a láncmérésre gondolsz?

Ridley Noah Fast 

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Mi ért dobnál ki valszeg egy vagyont érte mikor a 750ft-os is tökéletes.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!