Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Bandi1987

Bandi1987

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok

Elromlott az elsõ váltóm. Mivel használtan vettem így cserélni is szerettem volna a hajtást kompletten, csak kicsit késõbb, de ha már így alakult belevágok...
Cserélni kellene a hátsó fogaskoszorút, elsõ tányérokat valamint az elsõ hátsó váltót is kompletten, természetesen a láncot is. Azt olvastam hogy a Shimano Deore eléggé jó minõség. Tudnátok segíteni az alkatrészek kiválasztásában ?

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

GS vagy SS? GS gond nélkül, SS már problémásabb, de használható, ha nem váltasz teljesen keresztbe.

Nem tudom még,megnézem milyen Sora van itthon :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ki akarok próbálni hátul 11-28 rövidkanalas váltóval,elõl 26-36v38.Vélemény?

GS vagy SS? GS gond nélkül, SS már problémásabb, de használható, ha nem váltasz teljesen keresztbe.

A sebesség mindent megold.

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts
Ki akarok próbálni hátul 11-28 rövidkanalas váltóval,elõl 26-36v38.Vélemény?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Mivel dupla annyi bowdent húz a 10es mint a 9es, így ugyanannyi bowdennyúlás kisebb pontatlanságot okoz.
Sram összes váltója ilyen.

Elotte sramom volt.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

s egy 40/28-as 2x10 vajh mennyire tolerálná a 40/36 vagy 40/34-et ?

Ez vázfüggõ, de szerintem teljesen jól.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 posts

YBN SH9C Super Shift (9-es rendszerü) láncról mi a véleményetek?

Úgy általában értem, ilyet tudtam most venni ma ez vmi kikönnyített változatu lánc.
Csak épp kb semmit se tudok róla hogy megbizható-e jó-e etcetc.

Erre valaki?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts
s egy 40/28-as 2x10 vajh mennyire tolerálná a 40/36 vagy 40/34-et ?
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Aztán amikor visszaülsz egy régi 8-as csúcsszettre csodálkozol, hogy "Ba... . eg! Ez jobban vált, mint a mostani!".

Na igen, ez az XTR-placebó effekt. :D
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

nekem is jobban bejon, mint a korabbi 9es. ahogy telnek a kmek szerintem kevesbe valtozik a valtasteljesitmeny is a lanc oregedesevel. olyan 2k van a lancban, de egyelore no prob.

Mivel dupla annyi bowdent húz a 10es mint a 9es, így ugyanannyi bowdennyúlás kisebb pontatlanságot okoz.
Sram összes váltója ilyen.
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mivel nekem kb. már 8 éve az van az országútimon, teljesen megszoktam, csak a "csak-a-monti" arcok idegenkedtek tõle...

Ugyanez a picsogás volt, amikor a 7-bõl 8 lett, 8-ból meg 9.

Aztán amikor visszaülsz egy régi 8-as csúcsszettre csodálkozol, hogy "Ba... . eg! Ez jobban vált, mint a mostani!".

A sebesség mindent megold.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Mivel nekem kb. már 8 éve az van az országútimon, teljesen megszoktam, csak a "csak-a-monti" arcok idegenkedtek tõle...

Ugyanez a picsogás volt, amikor a 7-bõl 8 lett, 8-ból meg 9.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nekem is jobban bejon, mint a korabbi 9es. ahogy telnek a kmek szerintem kevesbe valtozik a valtasteljesitmeny is a lanc oregedesevel. olyan 2k van a lancban, de egyelore no prob.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Úgy egyébként milyennek találjátok a 10-es rendszert a korábbi 9-eshez képest? Az utóbbi 1-1.5 hónapban felváltva használok 3x9 és 3x10-est, és lehet, hogy rosszul érzékelek valamit, de - a kezdeti idegenkedés ellenére - nekem kezd egyre jobban tetszeni a 10-es váltás! Ha egyszer jól beállítottam a váltót, akkor nagyon pontos, könnyen és finoman vált mindkettõ, de fõleg a hátsó váltó, én ott érzékelem a különbséget igazán.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
csak shimano lancom az mar van ketto is :)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

connex patentszemet shimano lanccal nem probaltad? bar en egeszen megszoktam ezt a csapos modszert, vettem egy 5dbos keszletet.

Az biztosan jó, de ár szempontjából: HG-X + Connex szem > Connex lánc + szem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Kérdeztelek titeket HG-X lánckompatibilitásról, de sajnos sok tapasztalat híján, nem kaptam érdemi választ. Ellenben, a HG-X láncokról annyi rosszat olvastam, hogy az én stílusomhoz (combos áttétel, sok keresztbeváltás), nem mertem bevállalni.

Végül több gyártóval is egyeztettem, s a Shimano XT rendszerre, a Shimano direkt tiltása és a sok fórumon fennálló picsogás (oda direkcionális rendszer kell) mégis felraktam egy Connex-et, ugyanis a Wipperman igéretet tett, hogy gebasz esetén visszafizetik a lánc(ok) árát.

A lánc azonnal tökéletesen és csendben vált, a patentszem álom, sehol nincs vele baj, szóval nem igaz a Dyna-Sys hisztéria; egy Connex 10sX hibátlanul visz egy 10-es rendszert. Bátran ajánlom azoknak, akik egy kicsit keményebb igénybevételeknek megfelelõ, bontható láncot keresnek.

Ellenben a SRAM is visszaírt, hogy a láncuk, a más szélesség miatt, nem kompatibilis (patentszem sem!), szóval vigyázzatok.

connex patentszemet shimano lanccal nem probaltad? bar en egeszen megszoktam ezt a csapos modszert, vettem egy 5dbos keszletet.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Köszi Dante az infót és az alapos utánajárást, ezt nagyon hasznos és jó tudni!

Kiegészítem még a KMC-vel, ami szintén kompatibilis, de a kisebb kopásállóság miatt magamnak nem választanám. Mivel a KMC patentszem jó áron kapható, s szélessége megegyezik a Shimano láncokkal, jó alternatívája lehet a Shimano lánccsapnak.

És hogy miért nem használok Connex szemet Shimano lánccal? Mivel a szem önmagában horrordrága, jóval olcsóbb egy külön lánc, amihez jár.

Az van, hogy a csap bepréselése soha nem fog tudni (fõleg terepen elvégezve) megbízható kapcsolatot generálni - mivel nagyon könnyû alul vagy túlméretezni a csap bepréselésének mértékét. Ez nekem is csak mûhelyben, laborkörülmények között megy. Ha pedig több láncot forgat valaki, s nem szeretne ezzel hetente szívni, akkor ez biztosan túl nagy probléma.

A HG rendszeren beválós SRAM szem Shimano láncon kombó sajnos HG-X-nél nem mûködik. Mondjuk személyes véleményem, hogy a piac legszarabb patentszeme volt, számos alkalommal csak csípõfogóval tudtam bontani, mivel úgy elhajlott az a parányi perem, ami a szétpattanást gátolja, hogy öröm volt nézni. Sajnos a 700 Watt az 700 Watt. :D

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Köszi Dante az infót és az alapos utánajárást, ezt nagyon hasznos és jó tudni!

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Kérdeztelek titeket HG-X lánckompatibilitásról, de sajnos sok tapasztalat híján, nem kaptam érdemi választ. Ellenben, a HG-X láncokról annyi rosszat olvastam, hogy az én stílusomhoz (combos áttétel, sok keresztbeváltás), nem mertem bevállalni.

Végül több gyártóval is egyeztettem, s a Shimano XT rendszerre, a Shimano direkt tiltása és a sok fórumon fennálló picsogás (oda direkcionális rendszer kell) mégis felraktam egy Connex-et, ugyanis a Wipperman igéretet tett, hogy gebasz esetén visszafizetik a lánc(ok) árát.

A lánc azonnal tökéletesen és csendben vált, a patentszem álom, sehol nincs vele baj, szóval nem igaz a Dyna-Sys hisztéria; egy Connex 10sX hibátlanul visz egy 10-es rendszert. Bátran ajánlom azoknak, akik egy kicsit keményebb igénybevételeknek megfelelõ, bontható láncot keresnek.

Ellenben a SRAM is visszaírt, hogy a láncuk, a más szélesség miatt, nem kompatibilis (patentszem sem!), szóval vigyázzatok.