Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Cheiftan

Cheiftan

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
kössz a választ, az biztos hogy oda már többé nem megyek, amúgy ezzel problémával most találkoztam elõször, a régi bicómon menetes agy volt.

edit: a záróanya be van jól húzva, behuzattam a szervizben

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Vagy legalább megnézik a záróanyát, hogy meg van é húzva....

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.176 hozzászólás
normálisabb boltokban ilyenkor feltesznek az agyra egy vékony, fém hézagoló gyûrût. mert a jelenség nem oké.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Cheiftan

Cheiftan

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás
Sziasztok, egy kis gondom akadt a fogaskoszorúval,az a kérdés hogy valóban az e, van egy kis oldalirányú mozgása (kb 0,5-1mm), pontosabban nem az egyes fogaskerekek mozognak, hanem maga az égész koszorú mozog a szabadonfutón. A bicajt ma elvittem egy szervizbe, azt mondták, h rendben van, mivel a váltó vált jól, de nem vagyok megyõzõdve h ez így jó.
Mi lehet a gond, találkoztatok már ilyesmivel?

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás
Akármit veszel, akár használtat is, törvény szerint fél év gari van rá. Vidd vissza nekik szerintem, nézzék meg.

bajzy

bajzy

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Miskolcon vettem a Bringasticban

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Sziasztok.
Nemrég vettem egy Cannondale Trail 29er SL2 kerékpárt.
Deore FC M 522 Octalink hajtómû, Deore elsõ váltó és SLX hátsó van rajta. (FSA helyett KMC lánc)

Cannondale Trail SL2 29" '13

Nagyon jó a gép, de egy apró baj van vele.
Ha a középsõ lánctányéron tekerek olyan hangja van, mintha mindig kattogna. Nem csak terhelés alatt, ha csak úgy bicajállványon van, akkor is kattog. (régebben a csapágyas 10eFt-os kerékpárom adott ilyen hangot) De ez egy 2 hetes bringa, még terepre se volt idõm menni.
A másik kettõn semmi hang, normális mûködés. A váltó is normálisan van beállítva, a csavarok is a megfelelõ nyomatékkal meghúzva.
Csak a középsõ kompozit tányér nem szuperál hangügyileg, amúgy rendben van. Elõtte volt egy Cube Analog-om Acera hajtúmûvel, de az sem produkálta ezt.

Van valakinek javaslata, ötlete, hogy szüntessem meg a kattogást?

Köszi a segítséget.

Ennek millio oka lehet, esetleg a bolt ahol vetted?
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

bajzy

bajzy

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Köszi

bajzy

bajzy

újonc

• fórumtag
  • 4 hozzászólás
Sziasztok.
Nemrég vettem egy Cannondale Trail 29er SL2 kerékpárt.
Deore FC M 522 Octalink hajtómû, Deore elsõ váltó és SLX hátsó van rajta. (FSA helyett KMC lánc)

Cannondale Trail SL2 29" '13

Nagyon jó a gép, de egy apró baj van vele.
Ha a középsõ lánctányéron tekerek olyan hangja van, mintha mindig kattogna. Nem csak terhelés alatt, ha csak úgy bicajállványon van, akkor is kattog. (régebben a csapágyas 10eFt-os kerékpárom adott ilyen hangot) De ez egy 2 hetes bringa, még terepre se volt idõm menni.
A másik kettõn semmi hang, normális mûködés. A váltó is normálisan van beállítva, a csavarok is a megfelelõ nyomatékkal meghúzva.
Csak a középsõ kompozit tányér nem szuperál hangügyileg, amúgy rendben van. Elõtte volt egy Cube Analog-om Acera hajtúmûvel, de az sem produkálta ezt.

Van valakinek javaslata, ötlete, hogy szüntessem meg a kattogást?

Köszi a segítséget.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
1, Meg tudom-e mérni a láncvonalát a mostani hajtómûvemnek? Vszínû 45-ös.
A lánc középvonalának távolsága a váz középvonalától számítva. A nyeregvázcsõ középpontjától mérik a két lánckerekes hajtómûvek két lánckereke közti felezõpontjáig, míg három lánckerék esetén a középsõ lánckerék síkjáig. Értéke 42-50 mm-ig terjed. Ideális esetben a hátsó lánckeréksor két szélsõ lánckereke közti távolság felezõvonala is ugyanilyen távolságra van a váz középvonalától, így a legtöbb áttétel esetén a lánc egyenesen fut, nem törik meg, nem áll "keresztben". A láncvonal ugyancsak meghatározza, hogy a két hajtókar milyen távolságban lesz egymástól.

2, Ha jól sejtem 5mm-el kintebb kerülne az FC201, amit tán' még a váltóval sem tudnám lekövetni

3, Courier (DT)-nél hogy a fenébe van hogy van trekking és van outi hajtómûvel is? Gondolom a váz azonos... Vagy képeket elnézve mégsem?
Feltöltött kép
Feltöltött kép

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Most 52 (tévedtem korábban, nem 53) a nagytányér és 12 hátul a kicsi, 12-13-15-17-19-21-23-26 a sor. Ez (fõleg 28mm-es gumival, egyenes kormánnyal) kicsit sok nekem, fõleg hogy 99%ban rossz burkolaton megyek és jellemzõen nappal szembe (enyhe szembeszélben). Jelenleg általában 52/17et használok, nagyritkán 52/15 - na ezért szeretnék vmi 48 körüli nagytányért inkább... De úgy tûnik hogy csak trekking hajtómûvek tudják ezt, ott pedig más a láncvonal - mit tudok tenni? Vagy BCR-31 tizenezerért; de "Compatible with: Shimano up to 2009 and SRAM- 9/10 speed compact cranksets.
BCD: 110 mm. Sizes: 34T, 36T, 38T, 39T, 42T, 46T, 48T, 50T, 52T and 53T." A lukak közti távból nem tudom mekkora a lukkör átmérõ, de gondolom ez lehet.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Elsõre könnyû feladatnak tûnt a 3×8as outi hajtásomhoz egy 48-49 környéki (max 50es) nagytényár levadászása (5karos), de nem nagyon találok 3as/8as verziót(mennyire sázmít hogy miylen lánchoz meg hogy 3-as hajtómûhöz való-e?), meg relatív kis fogszámút - az már a másik kérdés hogy piszkosul drágák.
A fitness bringámon idáig se nagyon használtam az alsó két fogaskereket (13 meg gondolom 14 volt), de az új sor még 'lentebbrõl' indul, és elvileg 53fogas a nagytányér. Úgy nézem 48 körül BBB esélyes, vagy nem is nagyon látom van-e más alternatíva. Lukkörosztót/átmérõt megnézem, mert kisebbnek tûnik elsõre a Sprint Whisperen mint amiket a katalógusban látok (110)...
Hja, ha általában a 53/14 kényelmes, az papíron a 46/12nek felel meg? Akkor kb a 48-as lesz amire szükségem van.

53/14=3,78

46/12=3,83

de ezek elég kemény fokozatok, normális lábfordulatszámmal ez masszívan 40 feletti tempót jelent

ha ennél lassbban mész, akkor jó eséllyel csak a térdedet meg a hajtást erõlteted túl

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Talán a BCR31 jó, de 9-10es lánchoz írják :(.
Ha hajtómûvet cserélnék (lehetõleg négyszögtengelyes, pl 2300 széria) akkor mi jöhetne szóba amihez tudok szerezni másik tányért? FC-C201 vagy 101 48/38/28, outis kinézet, gondolom trekking hajtómû. De gõzöm sincs hogy az 50es láncvonal jó-e? :confused: Gondolom az FC-2303 45ös láncvonala lenne a megfelelõ... (A nem cserélhetõ lánctányér annyira nem zavar, ha egy nyamvadt nagytányér 2-3× annyiba kerül mint egy komplett hajtómû cserélhetetlen tányérokkal.)

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
52 fog és kb 76mm két luk között a távolság...
Sztem ilyen hajtómûvem van: Hajtómû Altrix Basic 30/42/52f 172,5mm hajtókarhossz

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Elsõre könnyû feladatnak tûnt a 3×8as outi hajtásomhoz egy 48-49 környéki (max 50es) nagytényár levadászása (5karos), de nem nagyon találok 3as/8as verziót(mennyire sázmít hogy miylen lánchoz meg hogy 3-as hajtómûhöz való-e?), meg relatív kis fogszámút - az már a másik kérdés hogy piszkosul drágák.
A fitness bringámon idáig se nagyon használtam az alsó két fogaskereket (13 meg gondolom 14 volt), de az új sor még 'lentebbrõl' indul, és elvileg 53fogas a nagytányér. Úgy nézem 48 körül BBB esélyes, vagy nem is nagyon látom van-e más alternatíva. Lukkörosztót/átmérõt megnézem, mert kisebbnek tûnik elsõre a Sprint Whisperen mint amiket a katalógusban látok (110)...
Hja, ha általában a 53/14 kényelmes, az papíron a 46/12nek felel meg? Akkor kb a 48-as lesz amire szükségem van.

Week

Week

vendég

• fórumtag
  • 32 hozzászólás
Hali.
Egy olyan kérdésem lenne hogy BTS HC Elite integrált hajtáshoz csak a bts középrész jó? vagy ha nem akk milyen jó még hozzá?
Sajnos a gyári ami volt hozzá szétment és kell vennem egy másikat, de nemtudom hogy mi az ami jó hozzá...

BluElefantino

BluElefantino

törzsvendég

• fórumtag
  • 364 hozzászólás
Most szerelem össze, még jó hogy szóltál mert majdnem rajta felejtettem! :D

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Mostantól fehér színû a hajtókarom...
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

a szigetelõszalagtól nem ugrál a lánc? :o

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás
Hááát, én inkább felraktam volna egy gyári, lakkozott alut. Ez annyira ronda lesz, ha egy kicsit összekarcolod... :-|
(De mennyire szerencse, hogy sz.r.k rá, hogy néz ki a bringám, csak legyen hibátlan... :D)

BluElefantino

BluElefantino

törzsvendég

• fórumtag
  • 364 hozzászólás
Mostantól fehér színû a hajtókarom...

Feltöltött kép