Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Érdekes, sok 100 kiló fölötti kollegát látok outizni, gond nélkül.

Néha vannak "legendák", pl., hogy az országúti kormány kényelmetlen, vagy, hogy országúti kerékpáron kényelmetlen utazni. Szocializáció kérdése, a csuklónak meg a semleges helyzet jobb. Ezért van kormányszarv is ^^

a vázak "agyonkönnyítéséről": pl. a bergamont nevu német cég outivázai aluból 2000 grammra mérlegelnek. Aluváz. 2000 gramm.. hatszáz gramm feletti villával.. Nomármost, a kétezres évek elején a Giant-Scott vonal kínált 1200 gramm alatti aluvázakat, a szkandium-ötvözetes easton csöves vázak is 1300 gramm alatt voltak, 10 éves DeRosa Merak vázak szintén akörül. Acélból is készültek 1.5-1.6 kg környéki vázak, így egy 2kilós aluváztól tényleg nem félnék.

Főleg, hogy összevetve pl. a Canyon által is használt 300 gramm alatti karbonvillákkal, igencsak "túlszabott" darabok merengnek ezekben a mai belépő aluvázakban.

A vicc: manapság ritka az 1500 gramm alatti aluváz az itthon is kapható országútik körében. Bezzeg a Neuzer RS-105-ös váza 1450 gramm körüli, full-alu, alunyakas-aluszáras villája meg 460. Ezeket egy boltban méricskéltük, jót röhögve az értékeken. Nojzer. Olcsókicsi. Kár, hogy a geometriája kissé suta..

Vejne módosította - 2014. augusztus 06. - 08:47

• ncc1701 kedveli ezt

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Milyen bicaj ez?

Egy nagyon titokzatos össztelós... :)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Mondjuk ilyen légtelenítést, csavarmeghúzást nem értem, minek kell szervízzel csináltatni. Sajna nekem az a tapasztalatom, hogy ha azt akarom, h vmi jó legyen, akkor magam csinálom. Mondjuk eléggé műszaki ember vagyok ehhez.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Milyen bicaj ez?

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Pontatlanul fogalmaztam. Ha 4 hónap alatt a 4 évnyi problémáidat kaptam volna koncentráltan, akkor lehet, zavarna. Nem csak alacsony az ingerküszöböd? :)

Máskülönben félős vagyok lefelé, nem merem ereszteni annyira, de a merev villa miatt így is kap a vázam annyit, mint egy súlyosabb bringástól bármilyen más bicaj.
Off. Országútizni meg országútiz ismerősöm aki ~110 kilós, évek óta bírja az aluvázas gépe, köszöni jól van. On. ;)

Hát ha alacsony ingerküszöb, hogy szint minden, használattal töltött hónapból pár napot szervizben tölt a gép és ez engem bosszant...
Jó, ez általában úgy jött össze, hogy szerviz után vagy a javított alkatrész nem javult meg (pl légtelenített fék levegősebb lett) vagy valami más romlott el (pl. a 100km-es szerviz után nem húzták meg a középső agyat rögzítő anyát és kis híján szétesett az egész)
De sokszor elromlott a lockout a telón, a gyári, xlc pedál szó szerint életveszélyes volt stb.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Pontatlanul fogalmaztam. Ha 4 hónap alatt a 4 évnyi problémáidat kaptam volna koncentráltan, akkor lehet, zavarna. Nem csak alacsony az ingerküszöböd? :)

Máskülönben félős vagyok lefelé, nem merem ereszteni annyira, de a merev villa miatt így is kap a vázam annyit, mint egy súlyosabb bringástól bármilyen más bicaj.

Off. 1. Országútizni meg országútiz ismerősöm aki ~110 kilós, évek óta bírja az aluvázas gépe, köszöni jól van. 2. Manapság a monti-vázakat is szanaszét könnyítik, ne vegyél rá mérget, hogy többet bír, mint egy oúti. On. ;)

zscs módosította - 2014. augusztus 05. - 21:48

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Az milyen bicaj? Mert én a 105 kilóm alá nem véletlen nem vettem 8 kilós outit. Pénzem lett volna rá, de úgy ítéltem meg, h az ilyeneket 60-75 kilós emberkéknek tervezik. Én meg nem akarok 25-30 kiló izmot sorvadni ezért. :)

Összefüggésében kellene nézni: arra céloztam, hogy zscs és én súlycsoportban is eltérünk.
Azért a 100+ kilómat nem olyan könnyű megmozgatni, különösen, hogy ennek túl nagy hányada energiaraktár :)

Egyébként egy össztelós monti. És hasonló meggondolásból váltottam anno MTB-ra.

SokadikX módosította - 2014. augusztus 05. - 19:33

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Vagy egy súlycsoport.

Az milyen bicaj? Mert én a 105 kilóm alá nem véletlen nem vettem 8 kilós outit. Pénzem lett volna rá, de úgy ítéltem meg, h az ilyeneket 60-75 kilós emberkéknek tervezik. Én meg nem akarok 25-30 kiló izmot sorvadni ezért. :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás

uf_geller_122206.jpg

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Nem tudom, hogy csinálod. 4 hónap alatt tettem több mint 4000 km-t egy új műanyag vázra szerelt bicajba. Egy pár fékpofát és egy láncot cseréltem rajta, pedig versenyeztem is vele + merevvillát használok, tucatnyiszor áztam el vele terepen stb. stb...

Keveset mentem vele? Talán nem vagyunk egy korosztály. ;)
Vagy egy súlycsoport.
Hamar elromlik? Hát az biztos, hogy ha lenne is rá lehetőségem, ismeretlen márkájú biciklit soha többé.
Most otthagytam a szervizben, de beszéltem pár szót a srácokkal, ez kivételesen lehet, hogy nem is hiba. Mindegy, megnézik. (Visszagondolva ez is gyári probléma lehet, ha mégis hibás, csak a közel négy éves emlékek nehezen jönnek elő)
Ráadásként idefelé valami hangosan kattogott a pedálok környékén. Már tiszta ideg voltam, mire rájöttem, hogy a rövidnadrágom kissé bő szára akad bele a nyeregcsőre szerelt lámpát rögzítő műanyag bigyóba...

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nem tudom, hogy csinálod. 4 hónap alatt tettem több mint 4000 km-t egy új műanyag vázra szerelt bicajba. Egy pár fékpofát és egy láncot cseréltem rajta, pedig versenyeztem is vele + merevvillát használok, tucatnyiszor áztam el vele terepen stb. stb...

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás

Reteszelés. Vidd el szervizbe.

Ettől tartottam. Most tartok ott, hogy a félmillás bringámat megfogom, apró darabokra verem szét (hogy valami élvezet is legyen benne) és a maradék megy a kukába.
Az elmúlt három hét alatt ez már a harmadik, hogy vihetem vissza...
És ha belegondolok, hogy alig 4000km van benne és már közel a bringa árának negyedét elköltöttem szervizre...

h_geri

h_geri

törzsvendég

• fórumtag
  • 459 hozzászólás

Amikor tekerés nélkül gurulok, majd újra tekerni kezdek, nagyon gyakori, hogy van egy rövidebb-hosszabb üresjárata a hátsó fogaskeréknek, majd egy jókora csattanással kapja el a kereket. Van, hogy negyed pedálfordulat vagy talán több is.
Ez mennyire normális? Lehet, hogy gond van a hátsó aggyal?

Reteszelés. Vidd el szervizbe.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Amikor tekerés nélkül gurulok, majd újra tekerni kezdek, nagyon gyakori, hogy van egy rövidebb-hosszabb üresjárata a hátsó fogaskeréknek, majd egy jókora csattanással kapja el a kereket. Van, hogy negyed pedálfordulat vagy talán több is.
Ez mennyire normális? Lehet, hogy gond van a hátsó aggyal?

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

várom a véleményeket illetve javaslatokat a továbbiakra. 

Nem hozzá értő csak vélemény: ha elvállalták akkor csinálják is meg, ők nyalták el. Előre nem tudhatod se te se ők hogy ez lesz de akkor is a szerelő a felelős ha rosszabb állapotban adja vissza mint ahogy kézbe kapta. Jobb üzletben ilyenkor káromkodnak egyet (de úgy hogy a vevő ne hallja) és megcsinálják a jó hírnév miatt, esetleg felszámolják az új csavart.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Le kell fúrni. Sajna esélyes egy új monoblokk, és hajtómű is.

Bicajt elnézve magadat is okolhatod (rendszeres karbantartás rendszeres hiánya). Én rendszeresen leszedem a hajtókart, és bezsírozom az alkatrészeket.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.169 hozzászólás

ez melyik bolt volt?

Sziasztok!

A héten elvittem Budapesten egy szerelőhöz a bringámat, mert már egy ideje nagyon kattogott a monoblokk környékén, gondoltam cseréljék ki vagy valahogy szüntessük meg a problémát. Pénteken vissza kaptam úgy a biciklit, hogy szét van nyírva az imbusz csavar a hajtókaron, és hogy nem tudták leszedni/megcsinálni mert annyira be van ragadva. Ezért kérnék hozzá értőbb véleményt, mivel én úgy gondolom ha egy imbusz csavarba megfelelő kulcsot teszünk, az bármennyire is szorul, elfordulni nem fog. Linkelem az előtte/utána képeket, várom a véleményeket illetve javaslatokat a továbbiakra. 

Köszönöm szépen.

Üdv:
Árpi

fot__2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

CAM01213_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Sziasztok!

A héten elvittem Budapesten egy szerelőhöz a bringámat, mert már egy ideje nagyon kattogott a monoblokk környékén, gondoltam cseréljék ki vagy valahogy szüntessük meg a problémát. Pénteken vissza kaptam úgy a biciklit, hogy szét van nyírva az imbusz csavar a hajtókaron, és hogy nem tudták leszedni/megcsinálni mert annyira be van ragadva. Ezért kérnék hozzá értőbb véleményt, mivel én úgy gondolom ha egy imbusz csavarba megfelelő kulcsot teszünk, az bármennyire is szorul, elfordulni nem fog. Linkelem az előtte/utána képeket, várom a véleményeket illetve javaslatokat a továbbiakra. 

Köszönöm szépen.

Üdv:
Árpi

Itt már csak a fúró segít....

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Rossz hírem, hogy az inbusz is el tud fordulni és tönkremenni, főleg ha a csavar rossz minőségű anyagból van. Jó hírem, hogy ilyen csavart néhány száz Ft-ért kapni. Azt a szervizt meg kerüld el messzire.

Marci

Xniper1

Xniper1

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!

Köszönöm szépen.

Üdv:
Árpi