Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Mikor brigéciolba kimosom akkor ofkorsz a lánc is ki van áztatva, ez 2-3 havonta történik meg...
Mivel spray, így elkerülhetetlen hogy a külsejére is menjen kenõanyag, alulról szoktam fújni (nem kívülrõl, hanem a sorral érintkezõ oldaláról) és nem sokat. Hogy kívül vna raja egy kis olajsár az különösebben nem érdekel mert nem igazán befolyásol semmit... (szerk: arra a részre meg gondolom emléxel hogy úgy vettem észre a szemet hogy épp takarítani álltam neki a láncot ;) )

Nem tudtammarcin jelölni, nem is érdekelt ott; de gyanítom hogy ott jöhetett szét (bár így hogy már szétcsúszott nem látni hogy ott raktuk-e össze, volt e picivel több válla a csapnak). Én nem tipródok rajta sokat; bowdennel, gumival, lánccal úgy vagyok hogy nem szeretek velük játszani, jártam már 1×-2× pórul (általában lakott településtõl és térerõtõl jóóó messze) így inkább párszáz forinton ne múljon - persze nem fogok ezért 1000kmenként cserélni mindent, de évente max kétévente csere. Láncot akkor cseréltem volna mikor pont belemegy a 0,75ös 7-es láncos megszokásból, bár jobban belegondolva lehet hogy inkább a 0,5önek kéne 9esnél a 'jelnek' lennie.

Ha jön xtr akkor az lesz, ha nem patent, ha aztuán sem jön akkor meg 971 mert a 991 krosszszteppet itteni bótosom ***drágán tudja hozni...
(Persze ha látnám hogy marha jó a cross step akkor másnem meghozatnám máshonnan, de találomra 2× annyiért azért nem veszek láncot, nem állok olyan faszán...)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Pedig de, de mind1.

Ha ezeket mind tudod, akkor minek tipródni tovább azon, hogy elszakadt? Fõleg, hogy magad is írtad, hogy az összeszerelésnél adta meg magát, azt nem szabad elszúrni legközelebb.

De tesztelheted úgy a dolgot, hogy ha legközelebb nem patentszemmel raksz össze láncot, akkor bejelölöd azt a szemet, ahol dolgoztál rajta.

Persze, ez csak kevésbé retkes lánccal mûködik. Amire meg az lenne a tippem, hogy sokkal kevesebb, de minõségi kenõanyagot használj, és csak ott, ahol kell, a szemeknél.Kb. fél évente meg le is lehet áztatni a retket a hajtásról. Lehet, hogy ezeket is tudod, de hogy a képek alapján nem alkalmazod a gyakorlatban, az tuti :)

No offense, a problem meg sztem kivesézve.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

Nincs mit, az onlájn tanácsadás ingyenes! :P

Jelexerint nem volt egyértelmû :)
Köszi, tudom hogy kell váltani; hogy gyorsulni meg hogy szeretek maratonon azt meg véssétek már fel hibának ;)
Már a Trekken megtanultam normálisan váltani a C050/TXel, nem azért dolgoztam hosszú hónapokig hogy hülye felirat szebb legyen a mostani gépemen a váltón, hanem mert érzem a különbözõ rendszereknél a különbséget... Nálam recsegni még nem hallottál láncot ;)

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Nincs mit, az onlájn tanácsadás ingyenes! :P

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás

A lánc azért szakad, mert a delikvens vagy biciklizni nem tud, vagy szerelni, gyakran ezt megfejelik sima no lánc használatával sram v connex helyett.
Ne válts terhelés alatt, ne válts nagyon keresztbe és ügyelj az összerakásra. Kb. ennyi.

Köszi, isten vagy ezt idáig nem tudtam!!!

:mybad: :buhaha: :hahaha:

Mjani, ha nem lesz olyan lánc ahova megyameilyen kéne egyelõre patentszem lesz. Hogy gyakran azt meg nem hiszem mert egy kör 40-70 km szokott lenni, és ha _általában_ 2 kör után sem kenem a harmadiknál már nyikorog... Vszínû ahol összeraktuk ott szakadt most csak rohadjon meg; reméltem elöbb nyúlni fog mint szakadni... Március-április környékén a 0,5ös még nem ment bele...

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
próbáld ki aztán majd kiderül :D

ha csak féloldalasan van cápafogasra kopva és váltani se fogsz rajta sztem akkor még kicsit el fog forogni

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
Van egy 44es Truvativ Team alu nagytányérom, ami már eléggé el van kopva. A kérdés a következõ: Mi történik, ha megfordítom a lánctányért és úgy használom új lánccal, persze ebben az esetben nagytányér középtányér helyére lenne betéve és elõl csak ez lenne? (22es,32es nem kell városba)
Ugrani fog a lánc, vagy mûködhet a dolog?

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás

gyakran ezt megfejelik sima no lánc használatával sram ... helyett.

:rofl:

a többivel egyet értek :)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
A lánc azért szakad, mert a delikvens vagy biciklizni nem tud, vagy szerelni, gyakran ezt megfejelik sima no lánc használatával sram v connex helyett.
Ne válts terhelés alatt, ne válts nagyon keresztbe és ügyelj az összerakásra. Kb. ennyi.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ált minden második, max 100-150kmenként kenem a láncot, ha esõs/nagyon poros helyen jártam akkor sûrûbben vmivel, ahogy kéri...

Valvoline lánckenõspray, a motorosok is ezt szeretik; a biciklinek is jónak kell lennie... (másik amit használtam 1×-2× nem tart ennyi ideig és több dzsuvát vonz, igaz, most elfeljtettem szilvásra vinni és ott olajat kaptam vkitõl a láncra...)

Túl gyakran és rossz olajjal kened a láncot (ez nem motor, a kerékpár lánc sokkal érzékenyebb a dzsuvára). De nem ettõl szakad a láncod. A rossz szem helyére rakj patentszemet. Ha utána is szakad, akkor kuka.

A sebesség mindent megold.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Ált minden második, max 100-150kmenként kenem a láncot, ha esõs/nagyon poros helyen jártam akkor sûrûbben vmivel, ahogy kéri...

Valvoline lánckenõspray, a motorosok is ezt szeretik; a biciklinek is jónak kell lennie... (másik amit használtam 1×-2× nem tart ennyi ideig és több dzsuvát vonz, igaz, most elfeljtettem szilvásra vinni és ott olajat kaptam vkitõl a láncra...)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
kala: samu neki, es ussed. majd kijon

Pite: nem kell minden tekeres elott kenni. minek? ha nyiszorog a lanc, akkor adjal neki, ha nem, akkor folosleges. es akkor lesz turelmed letorolni is. en ProGold olajat hasznalok amugy, es ez nem dzsuvazza ossze [nagyon] a lancot, de a pozitiv hatasia ervenyesulnek anelkul is. mivel kensz?

Posted Image
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Delma: lenolajat felejtsd el, az ún. 'száradó' olaj. Levegõn oxidálódik. Egyre sûrûbb lesz, majd megszilárdul.

Shep: én ma szereltem hever bringáját, neki is darált. Megoldás: B-ajust csavart bentebb tekered. Ha nem segít, lehet túl hosszú a láncod.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

Aki minden kenés után letörli a fölöst a 2 szélérõl annak respekt érte; én nem fogom :)
(várrom erre is a megjegyzéseket, tuti lesz)

hát igen ismerõs:D szerencse nekem fekete a váz, azon nem látszik annyira
nemtom a shimano mit müvel, de a sram a szédobálja minden felé, tök pöttyössé varázsol mindent
tárcsánál még ez elmegy, de v féknél rárakódik a hátsó felni felületéle, és az elsõ komolyabb lejtõzésig csikorog, mégha le is törli az ember

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
tekerés elõtt nekem sem lenne türelmem letörölgetni-lepucolni a láncot, szemenként beolajozni, átprögetni, majd letörölni mindenhonnan a felesleget.

tekerés után fáradtan viszont mindezt végigcsinálom, kikapcsoló és nyugtató dolog. közben tudok nyújtani is ülés közben meg guggolásban is. 5 perc, nem több.

a programjaimat meg egész egyszerûen nem úgy szervezem, hogy rögtön bringa után 10 perccel a városban kelljen lennem emberi öltözékben, parfümillattal körüllengve.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Ugya azért vettem észre mert nekiálltam gépet (inklúd hajtás-lánc) takarítani...
Mivel majd minden kör elött kene a láncot így némi olajsár szerû izé tapad a külsõ részére...
(Idõtõl függõen 2-500anként brigéciollal ledzsuvázom a lánct/sort úgyhogy az ápolásos kommenteket kirányítom a dev0-ba...)

Aki minden kenés után letörli a fölöst a 2 szélérõl annak respekt érte; én nem fogom :)
(várrom erre is a megjegyzéseket, tuti lesz)

Ugye ahol elszakadt ott már ki lett kapva; most megint kikéne... elkezdtem keresni hogy ugyanott szakadt-e aztán gondoltam hagyom a fenébe, új lác oszt jónapot... fullyn rövidkanalas váltóval több szemet már úgysem szedhetek ki... (110mm hátul)

_Egyébként_ 2-3 cmrõl sztem nem néz ki más lánca sem sokkal szebben :chin:
http://mcpite.uw.hu/...k/DSCF7027_.jpg

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
ilyen száraz idõben érdemes ám többször kenni, és legalább hetente egyszer lemosni
de tényleg durva. én a puritán pc48-asból már a másodikat használom, de még egy szakadásom sem volt
(kopp,kopp,kopp)

más:
ma kaptam 3 liter lenolajat, láncra szerintetek jó?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás
A hibás szem helyére patentszemet köll betenni. Ekkora dzsuvát hogy sikerült összehozni a láncra? Most szilvásvárad után nem nézett ki ilyen szarul a sajátom. Kenés után le volt törölve a felesleges olaj, vagy alapból agyaggal lett kenve? :D

Lord_Leslie

Lord_Leslie

Házigazda

• globális moderátor
  • 17.297 hozzászólás
az ápolásnak örül ám a lánc..
Fekete Bárány........ Táltos Csacsi
.......+++Eladó "kacatok"+++...........:openarms: Lokálpatrióta Házigazda

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5.107 hozzászólás
most ugyanott szakadt el megint?
mind1 az az 1 pár himás szemet kukázni aztán ha nincs benne sok km akkor egy kicsit még hátha kibir.
mondjuk tagadhatatlanul idegesítö az eset....

ja egyébként tényleg elég redva :D de lehet azért mert már a földön húzta haza :D