Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Bizony, akkoriban (kb. a 90es évek közepe) csak a legolcsóbb cuccok készültek Japánon kívül.
Ma már az xt cuccok 1 része is Malájziában/Singapurban készül.
Marci

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Most néztem az stx-rc hajtókarom.

Nem tudom, hogy számít-e, de azért örömmel olvastam rajta a made in japan feliratot :)

anubis79

anubis79

vendég

• fórumtag
  • 10 posts
Sziasztok!

Bocs, ha már kérdezték, de nem találok róla itt a hozzászólások közt infót.

WD40-et fújhatok a láncra ápolás gyanánt?
http://www.meteor.hu.../wd40/wd40.html

Köszi!
Chuck Norris egyszer lelõtt 142 vietkongot és egy vemhes lovat... Egyetlen vaktölténnyel!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

én nem vetném el az ötletet ... egy jó láncos, és nyeles racsnileszedõ kell csak a mûtéthez, és két pillanat alatt át is ugrott a másik kerékre a fogaskoszorú, úgy, hogy nyakig mocskos se leszel, na meg nem kell pumpálni, gumitcserélni, levenni, szítkozódni, stb stb... :)

jó esetben még váltót se kell állítani rajta.

ez sem hangzik rosszul, lehet, hogy kipróbálom :)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Leszerelés nálam kézzel megy, a jó Zsiguli pumpával meg fújok párat, és kemény a gumi.

Én ezért nem csinálok másik kerékszettet.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,355 posts
én nem vetném el az ötletet ... egy jó láncos, és nyeles racsnileszedõ kell csak a mûtéthez, és két pillanat alatt át is ugrott a másik kerékre a fogaskoszorú, úgy, hogy nyakig mocskos se leszel, na meg nem kell pumpálni, gumitcserélni, levenni, szítkozódni, stb stb... :)

jó esetben még váltót se kell állítani rajta.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Nekem még mindig alap, hogyha aszfaltozni megyek, slick kerül fel, ha zúzni, akkor meg a terep. Összesen 10 perc maximum. Annyi idõbe meg beletelik a kerék, lánc, fogsorcsere is szvsz.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

A lánctányérnál is ugrik? Mert akkor azt is minden lánc cserénél kéne cserélni, de azt tudtommal addig nem szokták amíg végleg el nem kopik, meg hát eléggé költséges is lenne.

Ha a lánctányérban benne van már 2000-3000km (persze függ a felhasználástól is), akkor azon egy új lánc nem marad meg. Kettõt nem lehet tekerni vele és ugrik egyet pl.

Vagy azt csinálod, hogy a koszorút rakod át az új kerékre, ami ~2 perc.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Nem tûnik jó megoldásnak. Eleve, ha már kopottas a koszorúd, az új darabon össze-vissza fog ugrálni a lánc. Ha még láncot is veszel, hiába lesz jó a koszorún a hajtás, de akkor meg a lánctányéroknál és a váltógörgõknél ugrik/ugorhat a lánc.

Ez csak akkor tûnhet életképes megoldásnak, ha minden ~új, és folyamatosan használod felváltva õket (tehát nem 1000km aszfalt, majd 200km terep).

hát majd még megálomodom, hogy akkor mi legyen, lehet, hogy mégis lesz egy harmadik bringa a dologból

A lánctányérnál is ugrik? Mert akkor azt is minden lánc cserénél kéne cserélni, de azt tudtommal addig nem szokták amíg végleg el nem kopik, meg hát eléggé költséges is lenne.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts
Nem tûnik jó megoldásnak. Eleve, ha már kopottas a koszorúd, az új darabon össze-vissza fog ugrálni a lánc. Ha még láncot is veszel, hiába lesz jó a koszorún a hajtás, de akkor meg a lánctányéroknál és a váltógörgõknél ugrik/ugorhat a lánc.

Ez csak akkor tûnhet életképes megoldásnak, ha minden ~új, és folyamatosan használod felváltva õket (tehát nem 1000km aszfalt, majd 200km terep).
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Én nem ruháznék be új kerékszettre, de te tudod.
Nekem 2 pár terep, egy pár slick. Inkább cserélgetem. A kerékszett árán már X darab gumit veszek. :)

köszi a tanácsokat

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Én nem ruháznék be új kerékszettre, de te tudod.
Nekem 2 pár terep, egy pár slick. Inkább cserélgetem. A kerékszett árán már X darab gumit veszek. :)

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
és ha beszereznél az új kerékszetthez egy új sort és patentszemes láncot?talán járható út ez is.

szerintem ha cserélgeted, akkor normális határokon belül el bírja viselni magát a lánc két másik sorral.kb. ha mindkét sort ugyanannyit használod, akkor talán:)már tettem használt sorra(alig használtra) új láncot, nem ropogott, nem ugrott, hanem mûködött:D

szerintem új kerékszetthez új láncot meg fogsort.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Sziasztok!

Van itthon egy fasza GT Pantera montim, ami jelenleg aszfaltos gumival van felszerelve, de azért elõfordul, hogy elmennék vele az erdõbe rövidebb hosszabb tekerésre, de ehhez nyílván jobb lenne a terepgumi.

A gumit cserélgetni túl nagy macera, fõleg ha csak egy órát mennék tekerni vele terepren, harmadik bringa pedig azért nem nagyon jön szóba (bár ez lenne az über megoldás) mert az enyém és a kedvesem bringája mellé már nem nagyon fér el egy harmadik gépsárkány.

Ezért arra gondoltam, hogy beszerzek még egy kerékszettet, amit terepgumival szerelek.

Az lenne a kérdésem, hogy a lánc-sor miatt ez mennyire járható út?
Mármint mennyire problémás, hogy egy lánchoz két különbözõ fogsort használok?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

"Feszt"?

vagy "egyfeszt"
olyan, mint a "kolompér", meg az "kellesz"
tájnyelv :)
ja, kerékpársportban: palikar, meg paliláb :D

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
tudod,
a körkép.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Folyton, állandóan, folyamatosan. :)

Jorus

Jorus

ALFAHÍM

• globális moderátor
  • 11,799 posts
"Feszt"?

"...hogy tudsz-e kegyelmezni, Úgy ahogy neked soha soha senki
S ha igen, hát jó leszel annak, Aki hagyja magát, mások is hagynak
Majd mindig, s Te ott állsz szelíden Hajnalban az utcán, és jól esik minden"

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Adott volt egy acél Hardy, meg egy PowerSpline mono és egy egytányéros Rockringes Truva hajtókar. Az egyik kar (nem tudom melyik) feszt beleért a csészébe. Addig addig fordigattam a monot, meg az alátéteket, amíg jó nem lett, már ideges is voltam, és máig is jól üzemel a bicikli.
Nem tudom hogy csináltam, de jó lett.

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 posts
Maga a kar, vagy csak vmik lánctányér?
Ha csak a tányér, akkor megpróbálhatsz berakni egy 1-2mm vastag, méretes alátétet a jobboldali csészére a betekerés elõtt.
Ha a kar akkor csere.