Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Sáros verseny után, mindig a legtisztább a hajtásom, a sáros víz mindent leszed (olajat, zsírt) a láncról és a lánckerekekrõl, utána csak sima vízben szoktam õket mosni. :)
Egyébként már én sem mosom a láncot zsíroldóban soha.

A sebesség mindent megold.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Ha a sárban lévõ ghomokszemcsék felzabálják a láncot az egy dolog. De ezen mit segít a zsíroldó szer?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Tavaly nekem volt olyan verseny hogy az addig 100-150km ment láncba beesett a o.75 viszont utána még elment 2200km-t és szintén egy saras etap adta be neki kulcsot.
Az elsõ saras verseny után a láncon nem lehetett látni a szemeket úgy nézet ki mint egy kötél.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Láncmosógépem is kimossa, nem csak törölgeti.

Ride everywhere.

.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
Kérlek titeket, nyugtassatok meg, hogy ti eddig országúti használatról beszéltetek.

"stellaz" !
Mikor néhány hete bejött a meleg, hírtelen felolvadt a talaj az erdõben. Egyszer csak ott álltunk a Pilistetõ tövében egy nagy sártenger közepén. Lenéztem és a lánc egy szép, barna csík volt. Szerintem ott fél óra alatt kopott 0,75öt. Lemostuk egy kútnál a láncunk, hazafelé 2x100Ft-ot szántam egy benzinkútnál nagynyomású mosóval csak a láncra - kb. szart nem ért. Itthon azonnal levettem a láncot és kimostam edényben. Megnéztem volna, ahogy csak törölgeted a láncod - mert ugye mosni nem kell.

Szóval, fogalmazzunk úgy, hogy a használathoz mérten kell karban tartani és ha szükséges, ki kell mosni.
Marci

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
[quote name='Big30']neked mennyit megy el a lánc?[/QUOTE]

Pontosan nem tudom, mert nem szoktam feljegyezni,
ha beleesik a 0,75 ös akkor cserélem országutin kb 5000km
De azt nem akarom elhinni, ha mosom a láncot akkor kevesebbet bír....[/QUOTE]

Mint orábban írtam nekem legutóbb 6000 km-nél még nem esett bele a 0,75, és volt benne egy tél is napi használatban, plusz esõ, sár, meg minden. Brigéciolt sosem látott, és azóta még kapott még 3000 km-t.

Szóval ha ebbõl indulok ki, akkor a brigéciol legjobb esetben is csak totál felesleges.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts
túl sokat foglakoztok vele :)

ami most a krossz bícón van lánc, azt néha elmosom brigi 2000ben, tf2 használok kenni (bár egy idõben kipróbáltam a stihl láncfûrész olajat is ) aztán annyi. vagy 3 éve a Sala (még kalászon) belejtette a nyúlásmérõt elszörnyülködött, a lánc meg azóta ment még vagy 5-6 K-t. és még nem ugrál. 9 k biztos van benne
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 posts
neked mennyit megy el a lánc?[/QUOTE]

Pontosan nem tudom, mert nem szoktam feljegyezni,
ha beleesik a 0,75 ös akkor cserélem országutin kb 5000km
De azt nem akarom elhinni, ha mosom a láncot akkor kevesebbet bír....

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
nekem pl egy hónapot se....

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
[quote name='Big30'][quote name='stellaz']Láncot csak törölgetni és kenni szabad. Ha brigéciollal mosod, akkor a csapok alól is eltûnik a kenés.

No, ezt azért gondold át még egyszer!
Ha vegyszerrel kimosod a láncot akkor valóban "eltûnik a kenés" de a dzsuva is, és pont ez a lényeg.
Miután tiszta lesz a lánc, bekened láncolajjal és " visszajön a kenés"[/QUOTE]

neked mennyit megy el a lánc?

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 posts
[quote name='stellaz']Láncot csak törölgetni és kenni szabad. Ha brigéciollal mosod, akkor a csapok alól is eltûnik a kenés.

No, ezt azért gondold át még egyszer!
Ha vegyszerrel kimosod a láncot akkor valóban "eltûnik a kenés" de a dzsuva is, és pont ez a lényeg.
Miután tiszta lesz a lánc, bekened láncolajjal és " visszajön a kenés"

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Láncot csak törölgetni és kenni szabad. Ha brigéciollal mosod, akkor a csapok alól is eltûnik a kenés.

A kopást meg csak láncúlásmérõvel szabad nézni, mert nagy a szórás, van akinek 1500 km bír a lánc, van akinek a többszörösét. Nekem speciel 5-6 ezret elmennek a láncaim, és ezzel nem vagyok egyedül. A mostaniban 9 ezer van és az is több mint 6000-ig nem esett bele a 0,75-be.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a lánc milyen karbantartást igényel.Cube cross kerékpárról van szó.Általános igénybevétek kisebb-nagyobb túrák.Kevés erdõ,földút.Én annyit szoktam tenni,hogy párszáz kilóméterenként simán csak letörlöm,áttörlöm rongyal majd láncolajzó sprayvel átfújom.Kéne mosni?És milyen idõnként kell cserélni?Azt hallottam 3000kilóméterenként.Ezzel a fogaskoszorút és a lánckerekeket is megóvom.

Ez nagyon függ a terheléstõl, mennyit mész sárban, stb... Ha sokat mész hegyekben, meredek mászásokkal, nagyobb terhelést kap. Azért ha már nagyon koszos, áll rajta a dzsuva, érdemes kimosni a láncot is pl. Brigéciol-al. Mert attól, hogy szépen letörölgeted, a csapok között megmaradhat a kosz.
A 3000km kicsit soknak tûnik, 800-1000km jobb lenne a rendszernek. Veszel 2-3 láncot - középkategória elég - és vetésforgóban folyamatosan cserélgeted õket. Így nagy eséllyel szépen, egyenletesen kopik az egész hajtáslánc.
Marci

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Ne mosd a láncot, kend és töröld. Érdemes venni láncnyúlásmérõt (pl. BBB), és ha a 0,75-ös beleesik cserélni.

ALFI156

ALFI156

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a lánc milyen karbantartást igényel.Cube cross kerékpárról van szó.Általános igénybevétek kisebb-nagyobb túrák.Kevés erdõ,földút.Én annyit szoktam tenni,hogy párszáz kilóméterenként simán csak letörlöm,áttörlöm rongyal majd láncolajzó sprayvel átfújom.Kéne mosni?És milyen idõnként kell cserélni?Azt hallottam 3000kilóméterenként.Ezzel a fogaskoszorút és a lánckerekeket is megóvom.

priusz

priusz

vendég

• fórumtag
  • 25 posts

Annyi értelme van, hogy az elsõ váltók nem tudnak bármilyen láncvonalú hajtómûvet kezelni, mert van egy belsõ és egy külsõ határuk, tehát van olyan láncvonal amikor már nem tudsz váltani. Aztán ha nagyon ferdén áll a lánc akkor könnyebben leesik (kopottabb rendszernél már magától is, újnál egy kis rázkódás hatására).
Ha négyszöges hajtómûvem lenne, simán rövidebb tengelyt használnék hozzá (persze ha létezik rövidebb tengelyû monoblokk, nem úgy mint nálad), hogy jobb legyen a láncvonalam és közelebb legyenek a hajtókarok (Q-faktor).

Persze, de ugye itt 1-2mm-rõl beszélünk, ahogy én tapasztaltam ennél nagyobb tartalék van az elsõ váltóknál.

Gondolom ez annyit jelent, hogy valamelyik oldalon stabilabb, a másikon instabilabb. Ha beraksz egy kisebbet tengelytávú középcsapágyat, az ugye annyit jelent, hogy a nagyobb hátsó fogaskerekeken stabilabb, az alsókat viszont jobban "eszi". Nem tudom melyik az ideális, talán igazad van, fõleg, ha sokat mész terepen felfelé. Az Alföldön biztos jobb a nagyobb tengelytáv. :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
És ide utald: Salát 14 éves és egy napos hamvas szüzekkel támogató közhasznú alapítvány 23400001-36819378-36166598 .

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

leginkább a 2-es fokozatban érzem azt, hogy nagyon menne már a 3asra. így segítettem valamit? :)

ha a bovdenezés rendben, a váltófül is okés, akkor a bovden feszitõn (váltókarnál vagy aváltónál, mindegy) tekerj kifelé (óra járással ellentétesen) egy negyed/fél fordulatot majd zongorázd végig az összes fokozaton egyesével

500 lesz :D

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Lehet váltókar probléma is nekem megkopott belül egy mûanyag alkatrész és fél évig szívtam vele mire megtaláltam hogy miért nem vált jól, hasonló volt a problémám.

szabop27

szabop27

vendég

• fórumtag
  • 71 posts

ha 3 fokozatban is ilyet csinal az inkabb bovdenfeszesseg baj. A vegallas csavar csak a legnagyobb fogaskerekre van hatassal.

leginkább a 2-es fokozatban érzem azt, hogy nagyon menne már a 3asra. így segítettem valamit? :)