Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
10,5? nos, az már tényleg nem semleges
viszont ha motorblokkokhoz (alu öntvények) is használható, akkor a láncban sem fog kárt tenni

a második bekezdéssel teljesen egyetértek, a csapágyazott részekre (hajtómû, kerékagyak, forgáspontok) én se irányítottam rá közvetlenül a sugarat

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
A brigéciol 2000 adatlapján az van, hogy min Ph 10,5, ami szerint lúgos kémhatású. A benzin az tényleg semleges.

Nagynyomásúval az a baj, hogy nekiesel a láncnak, aztán nem érted miért halt meg pár ezer km után a középcsapágy. Nem konrétan rád értem, csak úgy általában.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
a brigéciol, vagy benzin pont megfelel a "neutral detergent" feltételnek

régen én is rendszeresen tisztítottam ilyen löttyökkel a láncot, de újabban már csak a törlés, olajozás, törlés módszerét használom
ha nagyon koszos, akkor egy hosszú és erõs szálú kefével végigdörzsölöm, az a láncszemek közül is kitakarítja a koszt (mint a kép alján)
...ugyanakkor a múlt héten, amikor a felismerhetetlenségig összesaraztam a gépet, én is nagynyomású mosóval estem neki a láncnak

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
jó, hát a shimanonak érdeke, hogy hamar leamortizáld a dzsuvás görgõs láncot. 200Ft a patentszem, bármikor, bármennyiszer megbontom vele.
de hogy az házilag újrakent lánc rosszabb lenne mint a "homokperselyes" azt nekem még a shimano sem adja be.

amúgy meg ez mekkora bullshit szöveg, mégis mi baja lenne tõle?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

benzinbe áztatod, hogy kijöjjön a kosz, majd olajba áztatod, hogy bemenen a kenõanyag. nem egy nagy vaszisztdasz.
aztán mivel csont száraz és patyolat tiszta a lánc a maradék olajat visszaöntöd a flakonba mert nem lesz elkoszolódva.
(lánc fellógat, lefolyat, letöröl)

hát én ugyan nem genyózok ennyit a lánccal, meg a shimano láncot szét sem lehet szedni, és ha jól tudom a shimano nem is ajánlja a lánc mosást.

"Use only neutral detergent to clean the chain!
Do not use alkali-based or acid based detergent such as rust cleaners as it may result in damage and/or failure of the chain"

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
koszi andris!

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Koszonom szepen a kimerito valaszokat! stellaz ajanlasa alapjan megtisztitottam es ujra olajoztam a lancot, most mar semmi hangja. A rozsda meg latszik picit, de majd elvegzek egy beaztatast is.
Koszonom szepen megegyszer mindenkinek!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
benzinbe áztatod, hogy kijöjjön a kosz, majd olajba áztatod, hogy bemenen a kenõanyag. nem egy nagy vaszisztdasz.
aztán mivel csont száraz és patyolat tiszta a lánc a maradék olajat visszaöntöd a flakonba mert nem lesz elkoszolódva.
(lánc fellógat, lefolyat, letöröl)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

nagynyomasuval en sem tisztitanek semmit - viszont a brigeciolt rengeteg helyen hasznaljak szervizben is. most hogy maceras a 10es rendszer lancbontasa, probakent en is vettem egy parktoolos lancmosot, teljesen jol hasznalhato, atterek erre.

korábban mintha azt írtad volna, hogy csak törölgetted te is

én a magam részérõl abból indulok ki, hogy nálam többet megy el a lánc, mint az átlag, és nem brigéciolozok, de akkor majd írd már le légyszi, hogy a láncmosással változik-e a lánc élettartama, mert most már kíváncsi vagyok egy valaemlyest összehasonlítható tapasztalatra

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nagynyomasuval en sem tisztitanek semmit - viszont a brigeciolt rengeteg helyen hasznaljak szervizben is. most hogy maceras a 10es rendszer lancbontasa, probakent en is vettem egy parktoolos lancmosot, teljesen jol hasznalhato, atterek erre.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

és a láncszemek közé tapadt sarat hogy szeded ki? ;)

semmiképpen sem úgy, hogy nagyobb kárt okozok, mint hasznot

amúgy pl. egy fültisztítóval pár perces mûvelet

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

Én az elõttem szólóval pár dolgoban nem értek egyet.

Mégpedig, hogy a lánc esetében a csapok kopnak el, nem a görgõk külsõ felületei, így ha brigéciollal vagy nagynyomásúval kimosod onnan az olajat (meg ahová még folyik), akkor elég nehéz újrakenni.

És ha jót akarsz, akkor nagynyomásúval még a közelébe sem mész a bringának sem lánc, sem váz esetében, mert úgy garantáltan tönkre vágod rajta az összes csapágyat.

és a láncszemek közé tapadt sarat hogy szeded ki? ;)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Én az elõttem szólóval pár dolgoban nem értek egyet.

Mégpedig, hogy a lánc esetében a csapok kopnak el, nem a görgõk külsõ felületei, így ha brigéciollal vagy nagynyomásúval kimosod onnan az olajat (meg ahová még folyik), akkor elég nehéz újrakenni.

És ha jót akarsz, akkor nagynyomásúval még a közelébe sem mész a bringának sem lánc, sem váz esetében, mert úgy garantáltan tönkre vágod rajta az összes csapágyat.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

ertem, tudsz ajanlani karbantartassal kapcsolatban valamit, vagy eleg ha csak olajozom?

dehogy tud ajánlani... csak beszólt...

használattól és a láncra kent olaj minõségétõl (folyósságától) függõen kopik le használat közben.
leírom, hogy én hogy szoktam csinálni, kiindulásnak jó:
láncot finoman beolajozod: amikor rákened, nem kell annyit, hogy szemmel láthatóan vastagon legyen rajta, csak finoman. esetleg utána egy ronggyal gyengéden töröld át a lánc külsõ felét és a két oldalát (külsõt úgy értsd, hogy a lánc egy kör és a belsõ oldala érintkezik a fogaskerekekkel)
használat közben amikor már azt látod, hogy fényesek a láncszemek, akkor már fogy róla az olaj - kenés kell neki.
ennek a gyakorisága függ a használattól - aszfalton kevésbé koszolódik, kevésbé kopik le, míg terepen, sárban akár egy 1-2 órás tekerés alkalmával is lekopik az olaj. ezt majd ki kell tapasztalnod.
én 1-4 utánolajzás után szoktam egy nagymosást tartani, amikor már a bringa is koszos (vagy versenyre megyünk). ekkor nagynyomású mosóval kimosom a láncot is - ugye a használat közben rengeteg sár lerakodik a szemek közt, amik csak koptatják a láncot/fogaskerekeket.

milyen olajat használj?
lehet vékonyabbat (folyós) vagy sûrûbbet. a vékonyabb kevésbé koszolódik, viszont nem tart olyan sokáig. a sûrûbb tovább megtapad, viszont a koszt is jobban begyûjti.
én a lustábbak közé tartozom és inkább sûrûbb - sáros körülményekre valóként kell keresni - használok, hogy ne kelljen olyan gyakran újra kenni.

karbantartáshoz:
2-3 havonta, félévente, amikor kedvet tartja vagy már nagyon bekoszolódott a lánc és a fogsor, amit a nagynyomású mosó sem visz ki, akkor le kell bontani a fogsort, láncot és brigéciolba, benzinbe áztatva fogkefével át kell mosni az egészet...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
koszonom szepen a valaszod, ma neki is ugrok!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

ertem, tudsz ajanlani karbantartassal kapcsolatban valamit, vagy eleg ha csak olajozom?

amikor van már némi hangja a láncnak, (vagy nagyobbb dzsuva után, hóban akár naponta is) akkor törölgesd át rongyal a láncot, lánckereket, váltógörgõket, fogsort, majd olajozd be, és egy rongyal megint töröld át a láncot

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
az mar a karbantartas hianyanak egy szintje, ha nyikorog :)

reptsi

reptsi

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
koszonom!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
olaj
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!