Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

mitol lesz a dragabb jobb? ebbol a Park tools is pont ugyanolyan. egy darab rozsdamentes acel, ket kampoval a vegen

ParkTools CC-2-tõl van tapasztalatotok, mennyire lehet megbízható?
Feltöltött kép

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Sejtem mi a gond. (user error)

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
mitol lesz a dragabb jobb? ebbol a Park tools is pont ugyanolyan. egy darab rozsdamentes acel, ket kampoval a vegen
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
Sziasztok!
Ma vettem egy BBB láncellenõrzõt, mert a tolómérõvel nem tudtam rendesen megmérni. Hazahoztam, rátettem az idomszert és nem akartam hinni a szememnek. A kb. 8000km-es Shimi HG-93-as kolonc szinte semmi nyúlást nem mutat. Lehet, hogy az ezer forintos idomszer egy rakás f..s? Használ valaki ilyet, vagy vegyek valami komolyabbat?

Ridley Noah Fast 

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Nem, ettõl eggyel olcsóbb verzió, teletányéros, 130mm-es lyukkörrel. Pontosan ugyanilyen:
Sturmey Archer

Ott van leírva a belinkelt oldalon, hogy milyen középcsapágy kell hozzá, nem értem mi a problémád:
• Optional Bottom Bracket - Model BBS15
• Shell 'W' - (S) 68mm
• Spindle 'L' - (A) 103mm
• Chainline - (A) 43.5mm
Failure is always an option.

gabor88

gabor88

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

nem ilyen?

Feltöltött kép

Chainline: 42.0mm / 43.5mm.
Compatible bottom bracket: 103mm / 107mm.

Nem, ettõl eggyel olcsóbb verzió, teletányéros, 130mm-es lyukkörrel. Pontosan ugyanilyen:
Sturmey Archer

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nem ilyen?

Feltöltött kép

Chainline: 42.0mm / 43.5mm.
Compatible bottom bracket: 103mm / 107mm.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

gabor88

gabor88

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

Ha a mostani négyszögtengelyed tényleg ISO (van egyáltalán Shimano ISO-ban?), akkor (Sheldon Brown szerint, nem számoltam utána) a JIS tengely „hozzáad” 4,5 mm-t, azaz a 103 helyett 107,5 mm-es „látszólagos” tengelyed van. A mostani (túl széles) láncvonal mennyivel szélesebb?

Akkor megvan a probléma, mert pont 5mm-el tér el az ideálistól a lácvonal(most 48mm). Akkor tényleg a 103-as mono fog kelleni hozzá. Ja, és valószínûleg tévedtem, lehet hogy a Shimano is JIS szabvány.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

A monoblokkról csak annyit tudok hogy shimano, a sunrace mono-k viszont mind JIS szabványúak, és úgy tudom hogy a Sturmey karok is azok. Szerintem a mostani monoblokk ISO lehet, mert eléggé ráment a hajtókar ahhoz képest hogy 113mm-es.

Ha a mostani négyszögtengelyed tényleg ISO (van egyáltalán Shimano ISO-ban?), akkor (Sheldon Brown szerint, nem számoltam utána) a JIS tengely „hozzáad” 4,5 mm-t, azaz a 103 helyett 107,5 mm-es „látszólagos” tengelyed van. A mostani (túl széles) láncvonal mennyivel szélesebb?

gabor88

gabor88

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás

Egy ismeretlen hiányzik: mekkora most így a láncvonal? No meg a 113-as monoblokk milyen, ISO vagy JIS? S fõleg maga a hajtókar milyen szabványú, itt: Sturmey Archer nem látom. A JIS nagyobb valamivel, mint az ISO, így egy ISO kar kevésbé megy rá a JIS tengelyre, a fordítottja rosszabb, mert a JIS kar esetleg ráesik (nem szorul) az ISO tengelyen. S a Sunrace milyen (JIS-t képzelek)... Létezik állítható ISO monoblokk (pl. Miche), olyat keress a kívánt méret körül. Le is mérheted tolómérõvel a 113-ast és a 103-ast a kart „lazán” rájuk téve, s abból is következtethetsz.

A monoblokkról csak annyit tudok hogy shimano, a sunrace mono-k viszont mind JIS szabványúak, és úgy tudom hogy a Sturmey karok is azok. Szerintem a mostani monoblokk ISO lehet, mert eléggé ráment a hajtókar ahhoz képest hogy 113mm-es. A mostani láncvonalat nem tudom, de szerintem vagy fél centivel elcsúszik az ideálistól.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Sziasztok! A napokban vásároltam egy Sturmey Archer hajtókart(FCT 24-es), és 113mm-es monoblokkom van, ami miatt túl széles lett a láncvonal. Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a hajtómûhöz jó lenne-e egy 103mm-es Sunrace monoblokk, vagy az már rövid lenne? 43mm körüli láncvonal kéne hogy kijöjjön. (SS bringa)

Egy ismeretlen hiányzik: mekkora most így a láncvonal? No meg a 113-as monoblokk milyen, ISO vagy JIS? S fõleg maga a hajtókar milyen szabványú, itt: Sturmey Archer nem látom. A JIS nagyobb valamivel, mint az ISO, így egy ISO kar kevésbé megy rá a JIS tengelyre, a fordítottja rosszabb, mert a JIS kar esetleg ráesik (nem szorul) az ISO tengelyen. S a Sunrace milyen (JIS-t képzelek)... Létezik állítható ISO monoblokk (pl. Miche), olyat keress a kívánt méret körül. Le is mérheted tolómérõvel a 113-ast és a 103-ast a kart „lazán” rájuk téve, s abból is következtethetsz.

gabor88

gabor88

vendég

• fórumtag
  • 61 hozzászólás
Sziasztok! A napokban vásároltam egy Sturmey Archer hajtókart(FCT 24-es), és 113mm-es monoblokkom van, ami miatt túl széles lett a láncvonal. Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a hajtómûhöz jó lenne-e egy 103mm-es Sunrace monoblokk, vagy az már rövid lenne? 43mm körüli láncvonal kéne hogy kijöjjön. (SS bringa)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
160 es annal rovidebb hajtokar mar gyerekbiciklire valo is lehet, es ott mar nezni kell a pedalmenetet is, mert a kicsi pedalok kicsi tengellyel jonnek.

RAUH-Welt
B E G R I F F

teki80

teki80

vendég

• fórumtag
  • 31 hozzászólás
Köszi szépen!
Akkor nekiesek délután, és szépen lecsutakolom...

1, megszámolod a legnagyobb kerék fogait
2, általában bele van ütve a lánckerekebe a fogszám, pl 34T. ha tiszta látszik. kb így

Feltöltött kép

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás
....nem volt ironikus! :-) Egyébként meg éppen kéznél volt 2 bontott Merida váz :-))))

Ridley Noah Fast 

dirobi

dirobi

vendég

• fórumtag
  • 139 hozzászólás
Azért akad 160-as

160mm Cranks-160mm Cranks Manufacturers, Suppliers and Exporters on Alibaba.com

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás
meg outiban
abból kb mindenbõl van, 165ös
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Gege911

Gege911

törzsvendég

• fórumtag
  • 647 hozzászólás

Van egyáltalán 160-as?

Kíváncsiságból rákerestem és nem találtam.
A legkisebb amit találtam az 165. Abból elég nagy a kínálat DH hajtókarokban.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

..örültem, hogy segíthettem! :-))

ja bocs . köszi :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

hovika81

hovika81

vendég

• fórumtag
  • 17 hozzászólás

Van egyáltalán 160-as?

Azt nem tudom, hogy van-e 160-as, mert arra nem kerestem rá.
Itt van a táblázat.
Bicycle cranks: Check your Cranks!