..ez az eset nem veszélyeztet, fûtött a garage :-))Azért a láncnyúlásmérõ használatnál nem árt ha megvárod amíg a mérõeszközöd is lehûl a mért lánc hõmérsékletére. Ha kiszaladsz a lakásból egy 20 fokos nyúlásmérõvel és a -5 fokos összezsugorodott láncodat megméred nem biztos hogy a valós értéket méred meg a hõtágulás miatt.
Jelentkezz be Regisztrálj

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)
Posted 2012. January 27. - 22:40

Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 27. - 22:02

Azért a láncnyúlásmérõ használatnál nem árt ha megvárod amíg a mérõeszközöd is lehûl a mért lánc hõmérsékletére. Ha kiszaladsz a lakásból egy 20 fokos nyúlásmérõvel és a -5 fokos összezsugorodott láncodat megméred nem biztos hogy a valós értéket méred meg a hõtágulás miatt.Engem sem érdekelt volna, csak átolvasgattam a fórumot és besz@rattatok a 2-3 meg négyezres futás utáni cserével. Ezért gondoltam, hogy ennyi km-el már cserés. Próbáltam tolómérõvel mérni a tíz szem közti távolságot, valahol olvastam, hogy 107,4 mm-nél már cserélni kell. Hát bizony én ennyit mértem. Ezért vettem a láncnyúlásmérõt.
Posted 2012. January 27. - 21:34

Posted 2012. January 27. - 21:28

Ha így van, akkor a láncod nem ominózus, ellenkezõleg, sikergyanús
. Bár már eleged van a témából, csak hozzáteszem, hogy több olyan láncot is láttam, ahol az átlag jó volt, de egy-egy szemnél nagyon kopott, azaz általában nem esett be, ritkán viszont igen a mérõ - az igazi, skrupulózus teszt valamennyi láncszem (az összes lyuk) végigméregetése lenne.
Meggyõztél, hát biz Isten végigmérem. Majd referálok. :-)
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 27. - 21:18

Ha így van, akkor a láncod nem ominózus, ellenkezõleg, sikergyanúsKedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban.

Posted 2012. January 27. - 21:17

jah, az elég sokat számít, haverom is csak napsütésben teker, és 5000 km felett még hibátlan a lánca
de mondjuk õ se nem takarítja, se nem olajozza túl sûrûn
Engem sem érdekelt volna, csak átolvasgattam a fórumot és besz@rattatok a 2-3 meg négyezres futás utáni cserével. Ezért gondoltam, hogy ennyi km-el már cserés. Próbáltam tolómérõvel mérni a tíz szem közti távolságot, valahol olvastam, hogy 107,4 mm-nél már cserélni kell. Hát bizony én ennyit mértem. Ezért vettem a láncnyúlásmérõt.
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 27. - 15:20

Kedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban. Igaz szezononként többször levettem, brigéciol, újra olajozás, soha nem ázott meg és szutykos terepen sem tekertem vele egy métert sem. Talán ezért jó még.
jah, az elég sokat számít, haverom is csak napsütésben teker, és 5000 km felett még hibátlan a lánca
de mondjuk õ se nem takarítja, se nem olajozza túl sûrûn
Posted 2012. January 26. - 23:21

Kedves vagy köszönöm, mára elég volt a láncos témából, meggyõztetek. Kimentem a garázsba, megnéztem a nejem Merida-ján lévõ nyolcas láncot, azon is ugyanaz a jelenség. Az outi tízes lánc is ezt mutatja. Így megmenekültem egy lánc vásárlástól. Csak fura volt mert egy trekkingen hajtottam és kb. 8000 km van már ebben az ominózus láncban. Igaz szezononként többször levettem, brigéciol, újra olajozás, soha nem ázott meg és szutykos terepen sem tekertem vele egy métert sem. Talán ezért jó még.Nekem is ilyen van, hidd el, hogy jól jelzi az...
Meglepetések persze itt is akadtak, pl. a 20 éves nõi MBK-n még jó a lánc, a legutoljára vett lánc meg már ki volt nyúlva. Csakhogy elõbbi egy keveset használt 6 seb Shimano, utóbbi pedig egy Sünrejsz, egysebin rúgva-vágva... (Mondjuk sejthetõ volt, mert megvettem, feltettem a bringára, kivittem az utcára, húztam egy egykereket, aztán állíthattam utána...)
A Sunrace láncformájú rágógumi maradékát elõkotorhatom neked, ha tesztelni akarod rajta a szerszámodat.
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 26. - 23:12

Sziasztok!
Ma vettem egy BBB láncellenõrzõt, mert a tolómérõvel nem tudtam rendesen megmérni. Hazahoztam, rátettem az idomszert és nem akartam hinni a szememnek. A kb. 8000km-es Shimi HG-93-as kolonc szinte semmi nyúlást nem mutat. Lehet, hogy az ezer forintos idomszer egy rakás f..s? Használ valaki ilyet, vagy vegyek valami komolyabbat?
Nekem is ilyen van, hidd el, hogy jól jelzi az...
Meglepetések persze itt is akadtak, pl. a 20 éves nõi MBK-n még jó a lánc, a legutoljára vett lánc meg már ki volt nyúlva. Csakhogy elõbbi egy keveset használt 6 seb Shimano, utóbbi pedig egy Sünrejsz, egysebin rúgva-vágva... (Mondjuk sejthetõ volt, mert megvettem, feltettem a bringára, kivittem az utcára, húztam egy egykereket, aztán állíthattam utána...)
A Sunrace láncformájú rágógumi maradékát elõkotorhatom neked, ha tesztelni akarod rajta a szerszámodat.
Posted 2012. January 26. - 23:00

De jól gondolod, bele kell esni valameddig és a külsõ ív fekszik fel.
Teljesen jó az úgy, nem a holdra megy az a lánc. A drágább se lesz ultra precíz. Ha nagyon be esik a 075, akkor cserélj láncot. Egy két század mm ide vagy oda nem számít ebben az esetben.

Posted 2012. January 26. - 22:53

Na most ezt tárgyaljuk ki lécci. Megnéztem hát nekem a 075 és az 1 is a külsõ élen fekszik fel a görgõre. Nem az a mérce? Az elejétõl a végéig adja a távolságot, én azt gondoltam, ezek szerint nem jól.
De jól gondolod, bele kell esni valameddig és a külsõ ív fekszik fel.
Posted 2012. January 26. - 22:50

Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 26. - 22:41

Pontosan erre gondoltam.Nagyon meg nyúlt láncnál elõfordulhat, hogy a 075-ös nem az ív hátsó részén támaszkodik hanem felakad az elejében, de az eléggé szemet verõ...
A sebesség mindent megold.
Posted 2012. January 26. - 22:35

Na most ezt tárgyaljuk ki lécci. Megnéztem hát nekem a 075 és az 1 is a külsõ élen fekszik fel a görgõre. Nem az a mérce? Az elejétõl a végéig adja a távolságot, én azt gondoltam, ezek szerint nem jól.Nagyon meg nyúlt láncnál elõfordulhat, hogy a 075-ös nem az ív hátsó részén támaszkodik hanem felakad az elejében, de az eléggé szemet verõ...
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 26. - 22:19

Posted 2012. January 26. - 22:01

Mi ért dobnál ki valszeg egy vagyont érte mikor a 750ft-os is tökéletes.
Notórius szerszámgyûjtõ vagyok. :-)
Van egy IceToolz láncmérõm és hülye fejemmel elhajlítottam. Hiába, kezembe adnak két kavicsot, egyiket elrontom, a másikat meg elvesztem.
Posted 2012. January 26. - 22:01

Elmagyaráznád, mit értesz ez alatt? Hogy lehet rosszul mérni? Olyan egyszerû mint 1 faék. Lánc kifeszít, Belerakod az idomszert, vagy leesik a szemek közé, vagy nem. Vagy van más módszer is?Igen.
Ridley Noah Fast
Posted 2012. January 26. - 21:57

Posted 2012. January 26. - 21:44

Posted 2012. January 26. - 21:22

Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!