Szia! (megszólításnak nem igazán alkalmas a nick neved.)
Már korábban is láttam kérdésedet, de arra vártam, hogy esetleg egy sorstársaid gyakorlati segítséget tudnak Neked adni.
Mielõtt tapasztalataimról írnék, fontos kérdések merültek fel, amit nem írtál le.
Hány éves vagy?
Milyen munkát végzel?
Milyen sporttevékenységet végeztél korábban?
Hány éve, és hány évesen kezdtél intenzívebben kerékpározni?
Mindezek sokkal jobban befolyásolhatják térdproblémáidat, mint jobb lábasságod, de gyógyuláshoz itt, és máshol sem kaphatsz teljes értékû tanácsot.
Kizárólag orvosi vizsgálat után lehet ezekre a tünetekre gyógymódot ajánlani.
Tehát csak általánosságokban tudok néhány tanácsot adni a kérdésedre.
A féloldalas hajtásod inkább koordinációs probléma, ami általában azokra jellemzõ, akik felnõtt korban kezdenek intenzívebben kerékpározni. Ezt javítani lehet un. stílus gyakorlati kerékpározással, ami abból áll, hogy alacsony intenzitással csak arra koncentrálva kell hajtani, hogy a bal lábad is a jobbal azonos mértékben használjad. Ez azért nem egy rövid folyamat, és nem is vagyok biztos, hogy ez a féloldalasság Nálad dominánsan jelen van.
A térdfájás gyakoribb okai: Alacsony nyereg magasság melletti megerõltetés, sérülés, gyulladás, porc problémák.
A térdben lévõ porcokról tudni kell, hogy kollagén állagú porc található ami nem korong, hanem nyolcas alakú, - tehát porckorong kopásról térd esetében nem beszélhetünk -, valamint az ízfelszíneket üvegporc borítja.
A porckopás (osteoarthritis) általában csak nagyon aktív sporttolás, és inkább jellemzõen korosodással következhet be. Erre látatlanban Nálad nem számítok.
A térdben elõször az Un. meniscus nevû kollagén állagú porccal szokott probléma lenni, ugyanis ennek elsõdleges feladata az üvegporc borította felületek érintkezésének elkerülése. Tehát, ha eddig ilyen panaszaid nem voltak nem valószínû, hogy porckopásod van. (Orvosi vizsgálat szükséges)
Másik ok lehet a négyfejû combfeszítõ izom túlzott berövidülése amelynek ina magába foglalja a térdkalácsot, és a fokozott tartós feszülés miatt a térdkalácsot az üvegporc felületû térdízülethez szorítja, és ez komoly fájdalmat okozhat. Ebben az esetben a féloldalasság lehet elõidézõ. A combizom fokozott feszülése ellen nyújtással meg lehet szüntetni a kiváltó okot, de a porc maradandóan sérülhet, és ez mindenképpen orvosi beavatkozást igényel.
Térdfájdalmat okozhat még a kevés, és a felgyülemlett ízületi folyadék egyaránt, a többlet általában gyulladás következménye, ebben az esetben is orvosi vizsgálat szükséges.
Tehát nagyon összetett lehet egy térdfájdalom oka, és a gyógyítás módja is.
A DONA-val kapcsolatban annyit, hogy ez egy sztereoid menetes elsösorban gyulladás csökkentõ gyógyszer, amit többször kúraszerûen kell szedni, de hiába vény nélküli gyógyszer, szükséges az orvosi felügyelet, mert nem akárki szedheti, és mellékhatásai is vannak.
Régebben nagyon gyors, és eredményes sztereoid injekciós kezeléseket alkalmaztak, amivel manapság óvatosan bánnak. De hát ez is egy lehetõség.
Az öngyógyítást lehetõleg el kell kerülni!
Remélem sérülésed nem visszafordíthatatlan, és sikerült némi áttekintést nyújtani, bár konkrét tanácsokat egyrészt azért nem tudok adni, mert kevés az információm sérülésedrõl, illetve, - mint korábban többször említettem -, a legtöbb esetben szükséges az orvosi vizsgálat.
Üdvözlettel:
Szervusztok!
Nekem problémám van a jobb oldali lábammal.Gondolom ez abból adódik,hogy jobb lábas vagyok és jobban terhelem egész életemben.Hamarabb elnehezül a vádlim és a térdemet is érzem,hogy mûködik amit nem kéne(a bal-ból következtetve).A térdem porckorong kopás álldozata lett,amire DONA-t szedek,ideig óráig megjavítja.Ami zavar inkább az az izomzat hamarabb fáradása!Erre esetleg lenne orvoslata valakinek?Ha a térd problémámra is van más és jobb ötlet annak nagyon örülnék,mert tekernék kézzel lábbal de hát így elég sz*ar.Elõre is köszönöm a segítséget!