Olyat látott már valaki, hogy ha reggel a hidegben bemegyek dolgozni és du. mennék haza, néha leereszt 1 bárra a gumi. (mtb, belsős) Fölpumpálom, utána napokig jó de aztán néha megint előadja ezt a kis mókát, teljesen véletlenszerűen. Lyukat nem látok, amúgy is van tej a belsőben. Valahogy a "hidegről hirtelen melegre" dologra gyanakszom de én sem értem pontosan, mit zavarhat ez meg.
Már én is jártam így defektvédő löttyel töltött gumival, fagypont alatti hőmérsékleten.
Kimentem Sikáros felé és ott a réten fagyott vízfoltokból láttam és éreztem is, hogy hidegebb a levegő azon a részen. Átvágtam a rét szélén a mezőn és amikor már kint az aszfalton mentem, akkor éreztem, hogy valami nincs rendben a gumival. félig leeresztett és egyre laposabb lesz.
Akkor nem volt nálam pumpa, de eltoltam így Dömörkapuig, arra már enyhébb volt az idő, nem volt annyira hideg és ott a parkolóban volt egy autós, aki kompresszorral segített felfújni. Utána már nem volt vele gondom. Azért később szétszedtem és kerestem a hibát, de még a víz alatt tovább pumpálva sem látszott semmi rajta. Nem eresztett. Végül találtam egy kicsi részt, ahol volt valami sérülés nyoma, benne kicsi fehér ponttal (tömítő anyag kifolyás).
Szerintem az lehetett, hogy valamikor a kerék defektet kaphatott és a bele töltött lötyi mikro szálai betömték a lyukat. Ha meg újra eresztett, akkor megint befoltozta a lyuknál kiáramló sok pici szál és a diszperziós anyag megkötött rajta.
Viszont ugyanez a javító funkció hidegben már nem működik, mert megdermed a folyadék. A már működő beépült dugó is könnyebben kimozdul a korábbi lyukból ha megszilárdul a hidegben.
Miután felmelegszik és észreveszed, hogy puhább a gumi akkor felfújod és megint tömítenek az oda csurgó anyag kirakódó mikroszálai, miután megforgattad a kereket. Persze csak akkor működik így ha közben fagypont fölötti helyen tároltad.
Balu1 módosította - 2015. január 16. - 05:41