Jelentkezz be Regisztrálj
Gumitopik
Posted 2008. May 19. - 15:41
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Posted 2008. May 18. - 20:54
(Most az a terv, hogy épül egy új bringa, vízszintes papucsokkal, telóval. Ez a merevvillás lenne a túrázós, a meglévõ aszfaltos gumikkal.)
Posted 2008. May 18. - 19:36
Nem baj, ha gyorsan kopik, sajnos elég ritkán tudok eljárni bringázni, úgyhogy nálam a rövid életûnek mondott alkatrészek is sokáig tartanak... Aszfalton meg csak tizenegynéhány km-t kellene gurulnia a tett színhelyéig (meg vissza), túrázásra lenne másik bringa.
Ha nem számít a kopás és hogy lassú aszfalton akkor a specialized enduro pro d2 26x2,2 jó választás lehet (májusi bikemag 26 o.), jó elõre és hátra is, jól mászik, jól fékezhetõ, jól kanyarodik. Ha kicsit gyorsabb gumi kell, akkor jó lehet hátra a schwalbe jimmy 2,1 (ebbõl van olcsó drót peremes és drága hajtogathatós) vagy az új z-maxok: evolution, premonition, intuition, a wcs változat tapad legjobban ezek közül. Szerintem a merevvillához elõl 2,2es-2,3as gumit használj, sokkal kényelmesebb, a specialized gumik általában jók elõl.
A sebesség mindent megold.
Posted 2008. May 18. - 16:15
Még gyártja a panaracer.
Gyártanak jobb gumikat, de erre a talajra SS-hez nehéz jobbat mondani, ami nem kopik el nagyon gyorsan.
Nem baj, ha gyorsan kopik, sajnos elég ritkán tudok eljárni bringázni, úgyhogy nálam a rövid életûnek mondott alkatrészek is sokáig tartanak... Aszfalton meg csak tizenegynéhány km-t kellene gurulnia a tett színhelyéig (meg vissza), túrázásra lenne másik bringa.
Posted 2008. May 17. - 23:05
Szóval, 15+ év után még mindig verhetetlen a Panaracer Smoke/Dart páros... Lehet még olyat valahol szerezni?
Még gyártja a panaracer.
Gyártanak jobb gumikat, de erre a talajra SS-hez nehéz jobbat mondani, ami nem kopik el nagyon gyorsan.
Posted 2008. May 17. - 13:18
álltalában jól bírják szerintem, sokat eladunk belõle a boltban. de vannak ugye szériahibás sorok, lehet ezt fogtad ki. Tavaly pl. a schawalbe-nak volt 1 ilyen sorozata. A szelepnél lyukadtak. Az összeset vissza kellett küldenünk a nagykernek.Nem tudom kinek mi a tapasztalata a Kenda belsõkkel, de nekem kb. alig 500km után elfáradt az anyag. Olyan 2-3 cm repedés lett benne, a külsõm kevláros Schwalbe sértetlen, tehát nem onnan érte valami inzultus.
Posted 2008. May 17. - 13:13
Szóval, 15+ év után még mindig verhetetlen a Panaracer Smoke/Dart páros... Lehet még olyat valahol szerezni?
szerintem akármelyik bringaboltban kapsz. ha nem is eredeti panaracert akkor van olcsóbb, nehezebb. pl kenda kb 1500 ért smoke mintával.
Posted 2008. May 17. - 08:39
Igazából olyasmi gumira gondoltam, aminek nagy keresztirányú középsõ bütykei vannak, pl. panaracer smoke (tipikus hátsó gumi) vagy a maxxisnak vannak kicsinyített dh gumijai (hard drive 2,1 , ha jól emlékszem van a Bringában is). Elsõ guminak meg olyat érdemes nézni, aminek sûrû hosszirányú oldalsó bütykei vannak.
(Homokban érdemes a súlypontot kicsit hátrébb helyezni és a kormányt stabilan tartani és nem szabad megijedni a jobbra-balra csúszkálástól, csak tartsd a gépet stabilan.)
"Nyereg mögé ülés" OK, de merevvillával még így is kissé "ideges" a gépezet geometriája a lefelékben. Szándékosan is elõre lett téve a súlypont a mászás érdekében, de azt csak most tapasztaltam meg, hogy ez így nem igazán jó, mert nem csak a gyereket, hanem a singlespeedet is most vittem elõször komolyabb terepre. (Amíg egyedül mentem, én ültem a "rendes" montin, ugye.)
Posted 2008. May 16. - 20:30
És mi a vélemény az IRC Kujo XC-rõl?
Igazából olyasmi gumira gondoltam, aminek nagy keresztirányú középsõ bütykei vannak, pl. panaracer smoke (tipikus hátsó gumi) vagy a maxxisnak vannak kicsinyített dh gumijai (hard drive 2,1 , ha jól emlékszem van a Bringában is). Elsõ guminak meg olyat érdemes nézni, aminek sûrû hosszirányú oldalsó bütykei vannak.
(Homokban érdemes a súlypontot kicsit hátrébb helyezni és a kormányt stabilan tartani és nem szabad megijedni a jobbra-balra csúszkálástól, csak tartsd a gépet stabilan.)
Posted 2008. May 16. - 19:47
Posted 2008. May 16. - 16:01
...
... Ezen a talajon csak a dh gumik nem csúsznak meg, ...
...
És mi a vélemény az IRC Kujo XC-rõl? Ez elvileg egy DH mintázat, csak az erõsítések nélkül. Igaz, aki árulja, maga is azt mondja, hogy megcsúszik kanyarban laza talajon. Kérdés, hogy mihez képest?
Juby:
Neked is köszi. A Conti ezek szerint nem lehet nagy mellényúlás, a Weirwolfot meg már én is nézegettem... Két külön pár keréken használod õket, vagy egyik keréken az egyik, másikon a másik?
Posted 2008. May 16. - 09:47
Posted 2008. May 16. - 09:07
Posted 2008. May 15. - 20:47
Simán fut aszfalton, de remélem azért ebben a méretben (1,75) könnyebb terepen is elboldogulok vele. Trekking méretben van ilyenem, de az nagyon vékony. A montira való verzióval van valakinek terep vagy egyéb tapasztalata?
Posted 2008. May 14. - 09:58
az mindig is nyilvánvaló volt, hogy nagy a specik gördülési ellenállása. cserébe legalább rendesen tapadnak is
csak persze azt nem lehet mûszerrel mérni. de tegye fel a kezét, aki aszfalton használja a terepmintás külsõket
cserébe mondjuk 2/3 áron van egy schwalbe-hoz képest, nem beszélve az über contikról.
gördülési ellenállásnak szerintem terepen ugyanúgy van jelentõssége, mint aszfalton, úgyhogy nem használhatatlan adat az (vagy félreértettem valamit?)
olyan gumi úgysem lesz, ami gyors mindenhol, cserébe nagy mintája van és tökéletesen tapad
A mûszeres mérések mellett az olyan kijelentéseknek sem látom sok értelmét, hogy X gyártó külsõi jobbak, mint az Y-é... mindegyik gyárt sokfélét, keressük meg melyik hova való. Nem véletlenül használ a versenyzõl jó része összesen 3-4 féle kombinációt.
Posted 2008. May 13. - 22:45
...
A single speed miatt már érthetõ a kipörgés, én nem tudnék 1 sebességgel menni.
Én se tudok, de próbálkozom, mert többsebességessel már nincs is igazán kedvem...
Posted 2008. May 13. - 22:25
(Bár, "ha az elsõ randevúm sikerül", lehetne már 13 éves gyerekem a default 1980-as beállítással is.
Posted 2008. May 13. - 22:18
az mindig is nyilvánvaló volt, hogy nagy a specik gördülési ellenállása. cserébe legalább rendesen tapadnak is
csak persze azt nem lehet mûszerrel mérni. de tegye fel a kezét, aki aszfalton használja a terepmintás külsõket
cserébe mondjuk 2/3 áron van egy schwalbe-hoz képest, nem beszélve az über contikról.
Ezt csak megerõsíteni tudom. A speci gumijaimnál jobban tapadó és kanyarodó gumim nem volt még (persze gyorsabban kopnak, de valamit valamiért).
Más, ma felraktam a smart sam-et hátra, nagyon jól gurul aszfalton (vagy a tegnapi résztávozástól lettem erõsebb
M'é, van olyan az adatlapon, hogy születési dátum? ('65-ös vagyok.)
Tippeket köszi.
Igen, akkor áll fenn a kipörgés jelensége, amikor ki kell emelni a hátsómat a nyeregbõl... De singlespeeden muszáj néha kiállni, mert nincs granny gear, ahova vissza lehetne kapcsolni.
Elõször 80' volt beírva, azért furcsáltam, de látom megtaláltad és beírtad az igazit.
A single speed miatt már érthetõ a kipörgés, én nem tudnék 1 sebességgel menni.
Posted 2008. May 13. - 22:09
13éves gyereked van? Jó születési dátumot adtál meg az adatlapodon?
Átlag heti 5ször edzek a Velencei-hegységben, a homok miatt szinte seholsem kell fékezni, inkább tekerni kell, hogy ne állítson meg. Ezen a talajon csak a dh gumik nem csúsznak meg, kicsit csúszva kell kanyarodni. Tavaly nyáron z-max-szal mentem, csak akkor pörgött ki felfelé, amikor 50% alá kopott. Ha állva mászol vagy rúgdosod a pedált az összes gumi ki fog pörögni.
Nobby nic nem az igazi erre a talajra, hirtelen megcsúszik és egy kezdõnél ez veszélyes lehet. A többi gumit nem próbáltam.
M'é, van olyan az adatlapon, hogy születési dátum? ('65-ös vagyok.)
Tippeket köszi.
Igen, akkor áll fenn a kipörgés jelensége, amikor ki kell emelni a hátsómat a nyeregbõl... De singlespeeden muszáj néha kiállni, mert nincs granny gear, ahova vissza lehetne kapcsolni.
Posted 2008. May 13. - 21:44
OFF
13 éves.
A Velencei-hg egész nyugati része tipikusan olyan, amit Tamáska mondott: a kevésbé vízmarásos lejtõkön se lehet nekiereszteni a gépet, mert az alján tuti ott a homokcsapda... Csak ezt elfelejtettem neki explicite mondani, annyit mondam csak, hogy vigyázzon. Végül is az eredmény õt igazolta, csak bennem állt meg a **** egy pillanatra... Most már legalább tudjuk, hogy meg lehet csinálni.
(Az asszonynép meg milyen hülyeségek miatt bír már aggódni a gyerekekért...)
ON
13éves gyereked van? Jó születési dátumot adtál meg az adatlapodon?
Átlag heti 5ször edzek a Velencei-hegységben, a homok miatt szinte seholsem kell fékezni, inkább tekerni kell, hogy ne állítson meg. Ezen a talajon csak a dh gumik nem csúsznak meg, kicsit csúszva kell kanyarodni. Tavaly nyáron z-max-szal mentem, csak akkor pörgött ki felfelé, amikor 50% alá kopott. Ha állva mászol vagy rúgdosod a pedált az összes gumi ki fog pörögni.
Nobby nic nem az igazi erre a talajra, hirtelen megcsúszik és egy kezdõnél ez veszélyes lehet. A többi gumit nem próbáltam.

Sign In
Create Account

Back to top