Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Gumitopik

* * * * * 4 votes

• Please log in to reply
15905 replies to this topic

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 posts
Hello!
Történet: Országútim van, pontosabban az, amit régen versenybiciklinek neveztek. Városban használom. A gond az, hogy elég gyakran leereszt. Múlt héten szerda este felfújtuk 8barra, azóta nem mentem vele (akkor kb 5kmt), de mára már csak 2bar maradt benne. Folyamatosan eresztett, tehát lehetett érezni, ahogy egyre kevesebb van benne. Decathlon-os belsõm van, és Schwalbe Lugano külsõm. Mind a két belsõvel ez történt, ma az elsõt kiszedtem, megnéztem vízben, sehol sem jön ki belõle a levegõ, ez teljesen biztos, 3* körbefuttattam, forgattam, nyomtam, ahogy bírtam, hátha csak erõ hatására ereszt (bár nem mentem vele, tehát csak a bicikli súlyát kellett elbírnia, és azt se teljesen, mert falnak volt támasztva).
Mi lehet a baj? Én arra gyanakszom, hogy a szelep idõnként kiereszt egy kicsi levegõt, de direkt megnéztem, megnyomtam körülötte, folyamatosan biztosan nem ereszt.
Arra gondoltam, veszek egy más márkája belsõt, hátha az nem fog ereszteni, és akkor kiderül, mi a ludas. Milyen márkájút vegyek, tehát mi az, ami biztosan jó? Nem szeretnék rá túl sokat költeni (pl: 2ezer forint), de azért belefeccölök valamennyit. (úgyis csak városba használom, tehát nem kell feltétlenül versenybelsõnek lenni, ami 10évig bírja, csak legyen megbízható, szerintem ilyet 1500környékén biztosan lehet már kapni.

Köszi!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Nálam több, mint egy évig volt felhasználatlanul hab és utána is mûködött. Mondjuk az furcsa, hogy a hab a szelepet is tömítette, most már nem tudom szétcsavarni (auto) a szelepet és felfújni és leengedni is nehézkes.

Acetonnal megtakarítható.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Ez kicsit régebbi, úgyhogy nem sokáig lesz palackba zárva. Kíváncsi vagyok rá.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A defektjavító habok meddig állnak el a palackban? Van egy 75 ml-es MOTIP Tyre Repair nevezetû cuccom, általában belsõt cserélek, de ha nem tartható el a lötty, akkor legközelebbi szúrásos defektnél ezt használom.

Nálam több, mint egy évig volt felhasználatlanul hab és utána is mûködött. Mondjuk az furcsa, hogy a hab a szelepet is tömítette, most már nem tudom szétcsavarni (auto) a szelepet és felfújni és leengedni is nehézkes.

A sebesség mindent megold.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
A defektjavító habok meddig állnak el a palackban? Van egy 75 ml-es MOTIP Tyre Repair nevezetû cuccom, általában belsõt cserélek, de ha nem tartható el a lötty, akkor legközelebbi szúrásos defektnél ezt használom.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Most kis fizika nem ártana.

De neked sem! Mert amit írtál, az kompletten nem igaz. :) (javaslom átolvasni a centripetális erõ, a centrifugális erõ, s a perdület fogalmak meghatározásait)

Gy.K.: Jorus óta nagyon képben vagytok, hogy a megforgatott tömeg az, ami igazán számít. Ez így igaz - csakhogy...a kerék elkezd forogni, s a forgatás hatására a centrifugális erõ a folyadékot egyenletesen szétteríti a lehetõ legnagyobb rendelkezésre álló rádiuszon, azaz a belsõ külsõ felén. A folyadék, ami ott szétterül, legyetek erõsek, nem forgatott tömeg, ugyanis nem te forgatod meg, hanem a tehetetlensége miatt, engedve a centrifugális erõnek, oda kerül. Nyilván igaz, hogy ez egy ragadós massza, s az anyagrészecskék között van némi kohézió, azaz mégsem teljesen tehetetlen, s "bizonyos értelemben" megforgatod. De bizonyos értelemben a gumiban lévõ levegõt is megforgatod. Viszont az egyszerûség kedvéért nem érdemes a "lötyit" forgatott tömegként kezelni. (egyszerû hasonlat: ha vízzel töltöd fel, s satufékezel, a víz még forog a gumiban egy ideig)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
A joe's no flats-tól http://www.no-flats.hu/supertej.htm rendelhetsz postán kisebb kiszerelésben.

köszi, egyelõre kisebb kiszerelésû lötyit sem találtam, egy helyen van fél literes...

ballakornel

ballakornel

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Nyugodtan nyomdbele a defekt lötyit fecskendõvel, de menj a gyógyszertárba és a legvastagabb tûbõl kérj!!! valamint legalább 50ml-es legyen a fecskendõ. Mindezt azért mert a lötyi elég sûrû és meglehetõsen nagy erõvel kell majd nyomni. Kis levegõt fújsz bele majd a szokásos módon szereled.

köszi, egyelõre kisebb kiszerelésû lötyit sem találtam, egy helyen van fél literes...

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

senkinek semmi ötlete?

Nyugodtan nyomdbele a defekt lötyit fecskendõvel, de menj a gyógyszertárba és a legvastagabb tûbõl kérj!!! valamint legalább 50ml-es legyen a fecskendõ. Mindezt azért mert a lötyi elég sûrû és meglehetõsen nagy erõvel kell majd nyomni. Kis levegõt fújsz bele majd a szokásos módon szereled.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

apr

apr

törzsvendég

• fórumtag
  • 567 posts

Amikor szenvedtem a tubeless beüzemeléssel, a defekt stopp lötyibõl 150ml benne volt a kerékben, egy csomószor megforgattam,aztán levettem a külsõt, hogy megnézzem mi van belül. A külsõ felületén belülrõl egy nyálkás réteg volt az alján meg alig valami.

Így már világosabb miért szenvedtél a beüzemeléssel..., mert a defektgátló löttyök többsége nem ilyen (folyékony latex és valamilyen fagyáló folyadék keverék változatok)! Majdnem ugyanolyan folyékonyak mint a víz. Pont ezért hatékonyak ezek a változatok, mert egyben marad a folyadék és nem szárad/köt feleslegesen a gumi falához. Nagyon kis sebességnél tehát nem kenõdik fel a gumi falára, az alján tanyázik, ha normálisan hajtasz akkor már igen.

ballakornel

ballakornel

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
1. igen, az nehéz és drága volt
2. kösziköszi, ez remek hír!
3. tényleg nem kerestem rá, bár így utólag, megtehettem volna itt is, nem csak a google-ban
4. gondoltam nem írom le még egyszer, azért idéztem

köszi a választ!

1. Lehet kapni olyan szingós belsõt, amiben benne van gyárilag a lötyi.
2. Mûködik a fecskendõs dolog is.
3. Már ezt többen leírták elõttem ebben a topikban.
4. A saját kérdésünket nem idézzük be, mert nem kaptunk rá választ.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

senkinek semmi ötlete?

1. Lehet kapni olyan szingós belsõt, amiben benne van gyárilag a lötyi.
2. Mûködik a fecskendõs dolog is.
3. Már ezt többen leírták elõttem ebben a topikban.
4. A saját kérdésünket nem idézzük be, mert nem kaptunk rá választ.

A sebesség mindent megold.

ballakornel

ballakornel

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Biztos, hogy nem csavarható ki a szelep közepe?

sajnos nem, sima szingó, nem kitekerhetõ. mindenképpen kell vennem valamit, mert folyamatosan félcentis tüskéket szedek ki a kerekekbõl. :(

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Biztos, hogy nem csavarható ki a szelep közepe?

senkinek semmi ötlete?

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Mondtam én, hogy te is tudod! Kb. ugyanazt írtad le amit én csak részletesebben. A folyadék meg nem fog összegyülve egy helyen maradni. Amikor szenvedtem a tubeless beüzemeléssel, a defekt stopp lötyibõl 150ml benne volt a kerékben, egy csomószor megforgattam,aztán levettem a külsõt, hogy megnézzem mi van belül. A külsõ felületén belülrõl egy nyálkás réteg volt az alján meg alig valami. Most én elképzelem mi "lötyög" neked a gumiban az 50-60 ml anyagból. ( két m hosszan két centi szélesen 1 mm vastagon az 40ml,)

Minnél nehezebb a külsöd, annál nagyob energia kell a kereket megforgatni.

Szóval egy kerékszetten akkor javitasz sulyban/energiában, ha a könnyités a rádiusz külsö részén kerül sorra (a külsönél).
Magyarul vehetsz könyü agyat, tárcsát, ha nehéz a felni és a gumi nem javitottál.

A lötty példa:

a belsö gumit állandóan forgatod. A lötty ideális esetben a kerék alján marad, igy emelkedön, mászásban (lassu sebeségen) nem kell megforditani.

Faktor:

-100gr könnyités a kerekeken olyan mint -300gr a vázon

kb. faktor

ballakornel

ballakornel

újonc

• fórumtag
  • 7 posts

Szevasztok,
egy kis segítséget szeretnék kérni, defektgátló folyadékkal kapcsolatosan. Vasárnap egy hátsó kerék defektet javítottam, aztán hétfõn elsõ kereket, kedden pedig elsõ-hátsót, úgyhogy eléggé meguntam a dolgot. Vennék lötyit, de szingós a belsõm, és nem szétszedhetõ a szelep. Az lenne a kérdésem, hogyha már úgyis lukas a két gumi, egy fecskendõvel be lehet-e juttatni az anyagot a belsejébe?
(Védõszalagot nem szeretnék.)

senkinek semmi ötlete?

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 posts
a súrlódás és a centrifugális erõ miatt teljesen szétterül a lötyi egybefüggõ réteget képezve, persze kis sebességnél nem, de egy vékonyabb réteg elvileg akkor is van

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,977 posts

Jó akkor menj lassan. A lötyi akkor sem egy helyen lesz. Ha így lenne azt éreznéd mert "rázna" a kereked. A tömegnek a felgyorsításnál ill. lassításnál van jelentõsége, nem a folyamatos áll. sebességnél de szerintem ezt te is tudod,

Minnél nehezebb a külsöd, annál nagyob energia kell a kereket megforgatni.

Szóval egy kerékszetten akkor javitasz sulyban/energiában, ha a könnyités a rádiusz külsö részén kerül sorra (a külsönél).
Magyarul vehetsz könyü agyat, tárcsát, ha nehéz a felni és a gumi nem javitottál.

A lötty példa:

a belsö gumit állandóan forgatod. A lötty ideális esetben a kerék alján marad, igy emelkedön, mászásban (lassu sebeségen) nem kell megforditani.

Faktor:

-100gr könnyités a kerekeken olyan mint -300gr a vázon

kb. faktor

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
van egy reteg amit kepez ahogy beletoltod, a felesleg meg lotyog.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Az nem tapad meg a belsõben valamennyire?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960