Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Gumitopik

* * * * * 4 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
15858 hozzászólás a témában

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
mci;

Minden belsõ bír 10 bart. De csak a külsõben, ha elkezded "csak úgy felfújni", akkor kábé másfél barnál kidurran, mivel túltágul. Igen, ledobja, ami úgy jelentkezik, hogy a perem, ami drót vagy kevlarsodrony, kiugrik oldalra, s a belsõ elkezd "kibuggyanni". Ez viszont, a probléma jellegébõl adódóan tizedmásodperceket jelent a BUMM elõtt. :) Ha ez történik, akkor fordulj el, s fogd be gyorsan a füledet, mást nem tehetsz.

Technika = Hát ilyen hülyeséget még nem hallottam. Ezzel csak a külsõ felülete lesz keményebb, ugyanúgy felüthetõ, csak a belsõ keresztmetszetét csökkentetted, ami miatt jobban is ráz, s mivel deformálod a gumi keresztmetszetét, a kanyarstabilitását is jól elrontod. Ráadásul kisebb keresztmetszetbe fújsz 6 bart, ami ugye még inkább felütésveszélyessé teszi. Nem csak, hogy nem véd a felütések ellen, de még árthat is, mert több becsípõdésre, kidörzsölésre ad lehetõséget, s a felni oldalfalát is szétverheted. A defektvédelme is kétséges, országúton 49% vasszög, 49% fél sörösüveg miatt kaptam eddig párszáz defektet, csak a maradék 2 % a tüske, amit ez a módszer kivéd. És csináltál magadnak egy nehézsúlyú kereket, ahol sokan ölre mennek 20 gramm lespórolásáért. Ráadásul a kerék kerületén ez tényleg számít.

Ha elfogadsz egy jótanácsot, ezt az "ötletet" gyorsan elfelejted, veszel egy mûhelypumpát, 2 normális belsõt, s felfújod mindkét kereket 7.5 barra óramû precizitással, ha meg nem válik be (ledobja, vagy felütöd), akkor veszel még 2 normális országúti külsõt, ami kibír egy magyar utakra optimalizált nyomást. Probléma megoldva.

Maggi;
Országútiról van szó, ha eddig nem esett volna le. Simán ledobja, ha túlfújod. :)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hát a felniszalag az el volt csúszva igen. Azt vissza is igazgattam, de nem gondoltam, hogy annak is lehet jelentõssége.

Pedig igen. Az is olyan defektet szokott okozni, mint a felütés.

A sebesség mindent megold.

Hotte

Hotte

törzsvendég

• fórumtag
  • 478 hozzászólás

Ha normálisan felfújtad és ezt csinálja akkor az lehet, hogy elcsúszott a felniszalag.
A túlfújás csak a külsõnek vagy a felninek okozhat problémát.

Hát a felniszalag az el volt csúszva igen. Azt vissza is igazgattam, de nem gondoltam, hogy annak is lehet jelentõssége. Ezután erre még jobban ügyelek. Holnap veszek két belsõt, mert elég elhasználtak már a régiek. Beteszem. Ha aztán is folytatódik a defektszéria, hát akkó' nem tom mi lesz.
http://tanitonenijeg...i.blogspot.com/

'Alles easy, no problem.' Hotte

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
mci: szálszakadásos lesz a külsõ, szétreped és szétrobban többnyire....ledobni nem hiszem h fogja

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás
Ha a belsõm bírja a 10bart, a külsõm nem, akkor nemes egyszerûséggel ledobja? (ilyenkor jön az arcba vágós dolog?)

Technika = a külsõbe egy régi külsõt rakok, aminek levágtam a peremét, így belefért. Ezzel a technikával 6-7barnál olyan kemény lesz a gumi, mintha 10bar lenne benne, és nyilván a defektvédelme is sokkal jobb lesz, és a felütések ellen is jobban véd, csak nehezebb (ami itt nem számít).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Max 3 kilót híztam. Alacsony nyomás max az elsõ felütés után lehet. Túlfújás egyébként okozhat problémát? (4-5 bár)

Ha normálisan felfújtad és ezt csinálja akkor az lehet, hogy elcsúszott a felniszalag.
A túlfújás csak a külsõnek vagy a felninek okozhat problémát.

Hotte

Hotte

törzsvendég

• fórumtag
  • 478 hozzászólás
Max 3 kilót híztam. Alacsony nyomás max az elsõ felütés után lehet. Túlfújás egyébként okozhat problémát? (4-5 bár)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Kérdeznék. Mostanában egyetlen túráról nem tudok úgy hazajönni, hogy ne lenne defektem. Rendszerint felütések, több is. Fél éve vettem vadi új SunRims kerekeket, eddig semmi baj nem volt. A küllõk pengék, a külsõben tutira nem maradt tüske, 10x végignéztem. Az igaz hogy brutál kövesek a lefelék amiken jövök, de amúgy csak egy átlag lefelézõnek mondanám magam. Mi lehet itt a baj?

Alacsony nyomás.
Vagy híztál. :)

Hotte

Hotte

törzsvendég

• fórumtag
  • 478 hozzászólás
Kérdeznék. Mostanában egyetlen túráról nem tudok úgy hazajönni, hogy ne lenne defektem. Rendszerint felütések, több is. Fél éve vettem vadi új SunRims kerekeket, eddig semmi baj nem volt. A küllõk pengék, a külsõben tutira nem maradt tüske, 10x végignéztem. Az igaz hogy brutál kövesek a lefelék amiken jövök, de amúgy csak egy átlag lefelézõnek mondanám magam. Mi lehet itt a baj?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

A külsõm Schwalbe Lugano, 7,5Bar van ráírva, ezért nem nagyon akartam 8bar felé menni.

Magyarul európai utakra való. Ide kevés a 7.5. Maximum fölé sose menj.

Én még nem ütöttem fel eddig, május óta járok mindenhova bringával, tehát egyelõre még nem félek ettõl, majd ennek is eljön az ideje, de miután megfogtam a 10barra fújt külsõt, nem akarok 6bar alá menni.
Mennyit merjek fújni a belsõmbe? Külsõt maximum ledobja (annak nem lehet baja?), vagy a belsõ kidurran?

Naná, hogy kidurran, s szerencsétlenebb esetben a fél arcodat leszakítja a lerepülõ külsõ. Ha már 8 bar repíti le, az olyan, mintha tök erõbõl arconcsókolna valaki vele. Nem játék.

A pumpa valóban nagyszerû találmány, van is egy kötelezõ kézi darabom, de azzal nem nagyon tudok 6-7bar fölé menni, ezért nem szoktam keményebbre fújni (de van egy technika, amivel 6barnál több nem is kell, mert 10barnak érzõdik).

Technika? Ezt nem teljesen értem. 10 bar az 10 bar, 6 bar meg 6 bar. Mûhelypumpa meg országútihoz alap, ezen ne spórolj szerintem.

Most már ez is világos, azzal tisztában voltam, hogy nagyobb nyomásról könnyebben esik le, de hogy mennyivel, arról fogalmam sem volt, hiszen nem álltam ott soha mellette, és nem is találkoztam ilyennel eddig.

Ha már az udvaron gurulva fent marad, rajta is marad, ha a nyomás miatt lerepül, a perem kiugrik amint elkezd gurulni, vagy sokszor még a kerék visszahelyezése során. Na akkor futás, mert a belsõ 100 % nagyot fog szólni. :D De ez csak a nagyon lekönnyített gumikkal fordult elõ még velem. Jótanács - társasházban ne hajnal 1kor szerelj országúti kereket. ;)

Egyébként a versenybelsõ miben más?

kis súly = nagyobb precizitású gyártás = magasabb árfekvés
kis súly = kisebb megbízhatóság, nagyobb defekthajlam, kisebb nyomástartás
kis súly = alacsony perdület = sebesség és gyorsíthatóság javul
kis súly = placebó
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem gáz, szerintem MJani elnézte a High Roller mintázatot - ez egy kifejezetten hátsókerékre optimalizált gumi.

Abban viszont igaza van, hogy elõl-hátul Cross Mark jobb döntés.

Hátul vagy jól mászik, rosszul gurul és gyengén fékezhetõ vagy rosszul mászik jól gurul és jól fékezhetõ. Szóval hátul vagy dh-ra jó vagy semmire. Elõl sokkal jobb, ma is ez volt fent elõl. Igazából akkor lesz igazán jó gumi, amikor olyan 60%os-ra kopik.

norbonc

norbonc

vendég

• fórumtag
  • 56 hozzászólás

Ez így konkrétan nem igaz. Annyi igazság van benne, hogy sokan szívesen használják hátsó gumiként. Egyébként az extrém ágakból jött le, csökkentett szélességgel és profil magassággal.

Köszi a válaszokat:)
Szóval akkor jó ez így,ahogy felraktam?
Pénzem nincs most még egy külsõt venni.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Olvasd el az elõbbi hozzászólásomat, ez a belsõ, amit használsz, az "olcsó-kókány" kategória. A belsõk 10 bar-t bírnak, de a legtöbb külsõ már hamarabb elenged, fõleg, ha ócskát használsz. 6-7 alatt viszont felütöd, én a 72 kilómmal 7 bar alatt nem merek menni. (tényleg felütöm) Érdekességképpen, a Decában kapható Hutchinson külsõk nekem 7-8 fölött lefordulnak a felnirõl, ellenben a Vittoria külsõk 9 bar felett is békében megmaradnak.

Ami bevált - Panaracer. Ami a legolcsóbb (800 pénz), de tûrhetõ - Semperit. Amit nem érdemes, csak cyclocrossra - Michelin Latex. Ami elenged - Schwalbe UL, Maxis FL (ezek versenybelsõk). Aminél a szelepfej leszakadásra hajlamos - Continental, alap Schwalbe.

De minden enged, pl a legjobb is lemegy 9-rõl 7-re 1 hét alatt. Pumpa. Nagyszerû találmány. Ha félsz a szelepfej leszakítástól (pl én szívtam vele sokat), akkor használj átalakítót, s az autós adapterrel fújd fel, akkor nincs mit letépni.

A külsõm Schwalbe Lugano, 7,5Bar van ráírva, ezért nem nagyon akartam 8bar felé menni. Én még nem ütöttem fel eddig, május óta járok mindenhova bringával, tehát egyelõre még nem félek ettõl, majd ennek is eljön az ideje, de miután megfogtam a 10barra fújt külsõt, nem akarok 6bar alá menni.
Mennyit merjek fújni a belsõmbe? Külsõt maximum ledobja (annak nem lehet baja?), vagy a belsõ kidurran?
Köszi, megnézem ezeket a belsõket, az a baj, hogy az ár nekem nagyon fontos, ezért is maradtam olcsóbb belsõknél (deca - 890Ft a két darab...), de valami közepes árfekvésû darabot azért kipróbálok.
A pumpa valóban nagyszerû találmány, van is egy kötelezõ kézi darabom, de azzal nem nagyon tudok 6-7bar fölé menni, ezért nem szoktam keményebbre fújni (de van egy technika, amivel 6barnál több nem is kell, mert 10barnak érzõdik).
A szelepfej leszakítástól úgyszint nem félek, mivel még nem történt meg velem (saját hibából tanulok amúgyis).

Most már ez is világos, azzal tisztában voltam, hogy nagyobb nyomásról könnyebben esik le, de hogy mennyivel, arról fogalmam sem volt, hiszen nem álltam ott soha mellette, és nem is találkoztam ilyennel eddig.
Egyébként a versenybelsõ miben más?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Nem gáz, szerintem MJani elnézte a High Roller mintázatot - ez egy kifejezetten hátsókerékre optimalizált gumi.

Ez így konkrétan nem igaz. Annyi igazság van benne, hogy sokan szívesen használják hátsó gumiként. Egyébként az extrém ágakból jött le, csökkentett szélességgel és profil magassággal.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

Abban viszont igaza van, hogy elõl-hátul Cross Mark jobb döntés.

A 3hónapnál montiból indultam ki, eddig mountain bike-om volt, és történt olyan, hogy egy télen át tartotta magát.

Azt ugye vágod, hogy 8 barról 3 barra sokkal könnyebben leereszt egy gumi, mint mondjuk 3ról 2.8-ra. Persze, hogy a monti tartja magát. :)

norbonc

norbonc

vendég

• fórumtag
  • 56 hozzászólás

Fordítva rakd föl, mint ahogy ajánlották vagy rakjál elõre és hátra is crossmarkot.

Már feltettem az általam említett kombinációt.
Az úgy gáz?
Ha gáz,akkor miért?
Bocsi,nem értek a külsõ-dolgokhoz:)

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Olvasd el az elõbbi hozzászólásomat, ez a belsõ, amit használsz, az "olcsó-kókány" kategória. A belsõk 10 bar-t bírnak, de a legtöbb külsõ már hamarabb elenged, fõleg, ha ócskát használsz. 6-7 alatt viszont felütöd, én a 72 kilómmal 7 bar alatt nem merek menni. (tényleg felütöm) Érdekességképpen, a Decában kapható Hutchinson külsõk nekem 7-8 fölött lefordulnak a felnirõl, ellenben a Vittoria külsõk 9 bar felett is békében megmaradnak.

Ami bevált - Panaracer. Ami a legolcsóbb (800 pénz), de tûrhetõ - Semperit. Amit nem érdemes, csak cyclocrossra - Michelin Latex. Ami elenged - Schwalbe UL, Maxis FL (ezek versenybelsõk). Aminél a szelepfej leszakadásra hajlamos - Continental, alap Schwalbe.

De minden enged, pl a legjobb is lemegy 9-rõl 7-re 1 hét alatt. Pumpa. Nagyszerû találmány. Ha félsz a szelepfej leszakítástól (pl én szívtam vele sokat), akkor használj átalakítót, s az autós adapterrel fújd fel, akkor nincs mit letépni.

mci

mci

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Milyen belsõbe teszel 8 bárt Outi?

Ahham, Deca 700(622)*19->23, 622*23asra. Nincsen ráírva, hogy mennyit szabad belefújni, de a hátsómba például 6bart raktunk, és az is engedett (nem tudom mennyit, mert az házimegoldással van kikeményítve, de valamennyi kijött belõle, az biztos).

Dante: Az elsõ az pont 8bar volt. A 3hónapnál montiból indultam ki, eddig mountain bike-om volt, és történt olyan, hogy egy télen át tartotta magát. Latexrõl hallottam már, de sose volt túl szimpatikus, hgy gyakran kell fújni. Egyébként a biciklit városban használom, ezért nem akarok jobb belsõt venni, mert ha jön valami, akkor az ígyis úgyis defektet okoz szerintem.
A 10nap alatti ~6 bar veszteség nekem így is sok, kik gyártanak jobb minõségû belsõt? Continentalról eddig rosszat hallottam, Schwalbe, Michelin?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

A véleményetekre lennék kíváncsi.

Hátul Maxxis High Roller 2.10 , elöl Maxxis Cross Mark 2.10

Szerintetek jó párosítás? Így ajánlották szakboltban.

Fordítva rakd föl, mint ahogy ajánlották vagy rakjál elõre és hátra is crossmarkot.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

És mennyi az az idõ, ami alatt egy belsõnek le szabad eresztenie ennyit? Én használat nélkül 3hónapot mondanék.

Akkor jobb, ha felébredsz. Az országúti belsõ kényes dolog. Mivel 8 bar-t mondasz, ez számomra azt jelenti, hogy errõl van szó. Ha olcsó, kókány, trágya belsõt veszel, akkor az LE FOG ENGEDNI. 8 bar kemény dolog, a ritkásabb gumin az szépen elenged. Ez vízben nem derül ki - feltételezem nem ültél fölötte 2 napot, hogy meglásd azt a 3 felszálló buborékot. A jobb belsõk is 1-2 hét alatt veszítenek 2-3 bar-t, nincs olyan, hogy 8 baron 3 hónapot kibír. Ha latexbelsõ (zöld), akkor az 2-3 nap alatt elenged, de azt más miatt szeretik, pl nem szúrja át a tüske, s kisebb nyomáson is lehet használni (felütést jobban bírja). Szvsz országúton ennek nincs értelme, de ha ezt vettél, akkor azt bizony minden tekerés elõtt pumpálni kell.