Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Gumitopik

* * * * * 4 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
15857 hozzászólás a témában

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Nem inkább fordítva? :)
Vagy ez még vmi régi outis mondás?

Így hangzik eredetiben:

"Most tires have a "maximum" pressure, or a recommended pressure range marked on the side of the tire. These pressure ratings are established by the tire manufacturers after consultation with the legal and marketing departments.
The legal department wants the number kept conservatively low, in case the tire gets mounted on a defective or otherwise loose fitting rim. They commonly shoot for half of the real blow-off pressure.
The marketing department wants the number high, because many tire purchasers make the (unreliable) assumption that the higher the pressure rating, the better the quality of the tire."
Failure is always an option.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

Sheldon Brown szerint azt az erõsen ajánlott nyomásértéket a gumigyár jogászai és marketingesei alkudják ki egymással, a jogászok minél alacsonyabbat szeretnének ráírni, nehogy valaki pereljen hogy eldurrant, a marketingesek minél magasabbat, hogy lássa a nép milyen hightech a cucc. Lehet hogy nem így van, de poénnak jó :)

Nem inkább fordítva? :)
Vagy ez még vmi régi outis mondás?

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 hozzászólás
Ha három-négy nappal pumpálás után már a gumit megnyomkodva is érezhetõen csökkent a nyomás a belsõben, akkor kezdhetek ú.n. lassú defektre gyanakodni vagy nyugodjak bele, hogy pár hónap és kb. 1500km után ennyit öregedett a belsõ? Esetleg ez a mostanában tapasztalható rendszeres és erõs hõmérséklet ingadozás is belejátszhat? (pontos méretet most nem tudok, de 26"-os, amolyan traktorgumi jellegû/méretû külsõm van :) )

rossi46

rossi46

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
XC külsõt keresek hátra. Ki mit tud ajánlani?
-Max. 4000Ft
-Lefelé tapadjon jól, sárban is
-650g-nál ne legyen nehezebb

kenguru

kenguru

törzsvendég

• fórumtag
  • 472 hozzászólás
elfogadható minõség, verhetetlen áron Michelin Dynamic Drahtreifen - BIKE-COMPONENTS.DE
jobb és drágább: vittoria rubinho akciósan a decathlonban, az, ha rátalálsz 8000 egy pár

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

rocket ron hatulra maszoguminak is jobb, mint a racing ralph? vagy csak a sulya miatt teszik manapsag inkabb a meno cangakra?

tapasztalat vkinek? lassan kezdenek fogyni a gumijaim, uj szett kellene. jelen allas szerint hatra 2.1es ralph, elore pedig 2.25os rocket ron. jo lesz altalanos hasznalatra?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

pontosan, ott van a gumin két (erõsen) ajánlott nyomásérték, kb. 1,5-2 bar intervallummal.
kis súllyal és/vagy jó tapadás érdekében az alsót célzod meg, fordított esetben a felsõt. onnantól tized/századra játszani szerintem csak mûhelypumpával érdemes.

stellaz milyen 23-as az? az én ugyan akkora Vittoriámra 8-10 van írva, 9,5 bar-on használom.

Pl. a michelin speedium 2, az 23 mm széles, de szerintem ballonosabb, mint a normál gumik, elég kényelmes is

de régebbi contimat sem fújtam fel jobban, meg még 19 mm-est is használtam, de arra már nem emlékszem, hogy mennyire fújtam, de azt se nagyon brutálul

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

pontosan, ott van a gumin két (erõsen) ajánlott nyomásérték, kb. 1,5-2 bar intervallummal.

Sheldon Brown szerint azt az erõsen ajánlott nyomásértéket a gumigyár jogászai és marketingesei alkudják ki egymással, a jogászok minél alacsonyabbat szeretnének ráírni, nehogy valaki pereljen hogy eldurrant, a marketingesek minél magasabbat, hogy lássa a nép milyen hightech a cucc. Lehet hogy nem így van, de poénnak jó :)

drotos.toth

drotos.toth

vendég

• fórumtag
  • 201 hozzászólás
Az Ultremo helyett keresek valami 23-25mm-es edzõgumit... amiért nem vérzik a szívem, ha a jó minõségû utakon hamar szétmegy. A jó ár és a tartósság most jobban érdekel, mint pár gramm plussz tömeg. (És ha még piros is lenne, akkor elolvadnék. :D ) Valami ötlet, tipp?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
kis súllyal és/vagy jó tapadás érdekében az alsót célzod meg, fordított esetben a felsõt. onnantól tized/századra játszani szerintem csak mûhelypumpával érdemes.

stellaz milyen 23-as az? az én ugyan akkora Vittoriámra 8-10 van írva, 9,5 bar-on használom.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Szerintem ez a guminyomás dolog egyfelöl nagyon egyszerü, mert ha van benne kb. 2 bar akkor el lehet vele menni, másfelöl meg marha összetett, sok tényezõ befolyásolja azt hogy mi az ideális, pl:
- gumi mérete
- gumi egyép paraméterei
- ember+bringa+cuccok súlya
- útviszonyok
- kerékpáros stílusa, rutinja
- bringa paraméterei (merevség, geometria)
- meg még gondolom egy csomó minden más ami nem jut most hirtelen eszembe...

Mindenki a saját paraméterei, feltételei, tapasztalatai alapján mondja azt hogy mi a jó, ezért mindenkinek igaza van :)

jaja, ez igaz, csak tényleg sokak körében él az a nézet, hogy még a 1,75-ös vagy 2.0-ás slick gumit is fel kell tolni 5 bar fölé, mert akkor gurul igazán jól, és minél nagyobb a maximum terhelhetõsége nyomásügyileg, annál jobb minõségû a gumi.

Pedig, ahogy írtad, ez elég összetett dolog és nem lehet általánosítani. Érdemes megnézni a gyári ajánlásokat is, az már jó kiinduló pont, de leginkább próbálgatni kell.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Én az 1,5-öst idõnként még 2 bar környékén is használom (hanyagságból), meg 23-as országutit se nagyon fújtam 6 -6,5 bar fölé sose, de felütéses defektem még soha életemben nem volt. Persze lehet, csak megúsztam.

De pl. a schwalbe kojak, vagy marathon plus gumik is 26X1,35 -ös méretben 4-6,5 bar között bírja, és 100 kg-ig lehet terhelni.

Ez a minél jobban felfújom annál jobb dolog csak egy rossz beidegzõdés. Egy bizonyos (optimális) nyomás felett már rosszabul gurul és sokkal kényelmetlenebb.

Szerintem ez a guminyomás dolog egyfelöl nagyon egyszerü, mert ha van benne kb. 2 bar akkor el lehet vele menni, másfelöl meg marha összetett, sok tényezõ befolyásolja azt hogy mi az ideális, pl:
- gumi mérete
- gumi egyép paraméterei
- ember+bringa+cuccok súlya
- útviszonyok
- kerékpáros stílusa, rutinja
- bringa paraméterei (merevség, geometria)
- meg még gondolom egy csomó minden más ami nem jut most hirtelen eszembe...

Mindenki a saját paraméterei, feltételei, tapasztalatai alapján mondja azt hogy mi a jó, ezért mindenkinek igaza van :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

2 barral is el lehet menni, csak ne jöjjön kátyu meg villamossin :)

Na jó a 7-8 bar kicsit talán tulzás, de azt írtam hogy annyit jó lenne ha bírna, nem feltétlenül annyin kell használni.
Amúgy a jobb 1,5-ös gumik 5,5-6 bart bírnak (80-85 psi), az ennél is keskenyebbek meg már inkább 100psi-t (7 bar). Nem ismerem ezt a CST-t, de ha ez is ennyit bír akkor OK.
Én 1,5-öst használtam, de 5 bar alatt még az én 80kg-om alatt is fel tudott ütni.

A "bír" alatt azt értem, hogy annyi van ráírva mint max.

Én az 1,5-öst idõnként még 2 bar környékén is használom (hanyagságból), meg 23-as országutit se nagyon fújtam 6 -6,5 bar fölé sose, de felütéses defektem még soha életemben nem volt. Persze lehet, csak megúsztam.

De pl. a schwalbe kojak, vagy marathon plus gumik is 26X1,35 -ös méretben 4-6,5 bar között bírja, és 100 kg-ig lehet terhelni.

Ez a minél jobban felfújom annál jobb dolog csak egy rossz beidegzõdés. Egy bizonyos (optimális) nyomás felett már rosszabul gurul és sokkal kényelmetlenebb.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
a crosson varosban 4-4.5 bart hasznalok 1.35os semislick guminal, es ezt sem talalom tul komfortosnak.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

amúgy mikor használtam ilyen 1,4-es -1,5-ös slicket soha nem fújtam bele 5-nél többet és teljesen jó volt. akkor sem voltam mázsa alatt.

2 barral is el lehet menni, csak ne jöjjön kátyu meg villamossin :)

1,4-es gumiba 7-8 bar?

ilyen erõvel mehetne simán felnin is

és az, hogy mennyit bír a gumi, nem jelent semmit, ugyanis az erõsített oldalfalú gumikba eleve kevesebb nyomás kell, pl. az 1,5 (valósan 30 mm széles) conti contactba elég 70 kilóhoz a 3,5 bar nyomás, de a 1,6-os sport contactba már inkább 5 bar körül kell nyomni (a gyári ajánlások szerint is, meg tapasztalat szerint is)

Na jó a 7-8 bar kicsit talán tulzás, de azt írtam hogy annyit jó lenne ha bírna, nem feltétlenül annyin kell használni.
Amúgy a jobb 1,5-ös gumik 5,5-6 bart bírnak (80-85 psi), az ennél is keskenyebbek meg már inkább 100psi-t (7 bar). Nem ismerem ezt a CST-t, de ha ez is ennyit bír akkor OK.
Én 1,5-öst használtam, de 5 bar alatt még az én 80kg-om alatt is fel tudott ütni.

A "bír" alatt azt értem, hogy annyi van ráírva mint max.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
1,4-es gumiba 7-8 bar?

ilyen erõvel mehetne simán felnin is

és az, hogy mennyit bír a gumi, nem jelent semmit, ugyanis az erõsített oldalfalú gumikba eleve kevesebb nyomás kell, pl. az 1,5 (valósan 30 mm széles) conti contactba elég 70 kilóhoz a 3,5 bar nyomás, de a 1,6-os sport contactba már inkább 5 bar körül kell nyomni (a gyári ajánlások szerint is, meg tapasztalat szerint is)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Köszönöm, akkor még keresgélek.

teljesen jó az a cst. és legalább nem is drága.

nyomásról meg, mint ahogy vki itt mondta már, azért azt is nézd meg mennyit ajánlanak a felnire maxnak.
amúgy mikor használtam ilyen 1,4-es -1,5-ös slicket soha nem fújtam bele 5-nél többet és teljesen jó volt. akkor sem voltam mázsa alatt.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

pytsur2

pytsur2

vendég

• fórumtag
  • 44 hozzászólás
Köszönöm, akkor még keresgélek.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Sziasztok!

Országúton használt mtb bringámra szeretnék gumit venni. Most 1.9-esek vannak, de kicsit nehéznek tûnnek, szeretnék vékonyabbakat.

Nincs nagy tapasztalatom a témában, azt szeretném tudni, hogy mi az a legkisebb szélesség, amit fel lehet tenni a felnikre? A gyári gumi 2.1-es volt.

Amit kinéztem: 26x1,4-es CST.

A másik kérdésem, hol találok a terhelhetõségre utaló információt a gumin (nem vagyok épp rider light :D)?

Köszi

Szerintem ha nehéz vagy, akkor ilyen vékony gumibol inkább olyant keress ami bir jó sok bar-t (min.7-8), a kétezer forintos CST gondolom nem ilyen.
A felszerelhetõséggel amúgy nem lesz gond, bár tudni kellene a felnid belsõ méretét (ahol felfekszik a gumi). Gondolom 19mm körüli, de ha 21, arra is még jó az 1,4-es.

CMX

CMX

vendég

• fórumtag
  • 159 hozzászólás

Végignéztem jópár (itthoni) webshop-ot de sehol sem látok Maxxis Crosmark-ot UST-ben, ahol mégis van ott éppen nem elérhetõ. Tud valaki mondani boltot ahol ez jelenleg kapható?

Én innen rendeltem: Justaridinalong. Van sokféle Maxxis, és nem túl drága a posta.