Érdekes. Pedig én azt gondoltam hogy a smart sam nagyobb bütykei hamarabb lekopnak.
Köszi a gyors választ!
A michelin gumik gyorsan kopnak, ilyen az alapanyaguk.
Érdekes. Pedig én azt gondoltam hogy a smart sam nagyobb bütykei hamarabb lekopnak.
Köszi a gyors választ!
A sebesség mindent megold.
Nagyon gyorsan kopik. A smart sam a sokszorosát bírja.Kinéztem egy Michelin XC Dry2 gummát és az lenne a kérdésem, hogy általános körülmények között mennyire tartós?Hány km-t bír(nem fullra lekoptatva)?
Egy Smart Sam tovább bírná?Megéri azt a plusz pár ezer forintot?
A sebesség mindent megold.
Nem inkább fordítva?
Vagy ez még vmi régi outis mondás?
Sheldon Brown szerint azt az erõsen ajánlott nyomásértéket a gumigyár jogászai és marketingesei alkudják ki egymással, a jogászok minél alacsonyabbat szeretnének ráírni, nehogy valaki pereljen hogy eldurrant, a marketingesek minél magasabbat, hogy lássa a nép milyen hightech a cucc. Lehet hogy nem így van, de poénnak jó
rocket ron hatulra maszoguminak is jobb, mint a racing ralph? vagy csak a sulya miatt teszik manapsag inkabb a meno cangakra?
pontosan, ott van a gumin két (erõsen) ajánlott nyomásérték, kb. 1,5-2 bar intervallummal.
kis súllyal és/vagy jó tapadás érdekében az alsót célzod meg, fordított esetben a felsõt. onnantól tized/századra játszani szerintem csak mûhelypumpával érdemes.
stellaz milyen 23-as az? az én ugyan akkora Vittoriámra 8-10 van írva, 9,5 bar-on használom.
pontosan, ott van a gumin két (erõsen) ajánlott nyomásérték, kb. 1,5-2 bar intervallummal.
Szerintem ez a guminyomás dolog egyfelöl nagyon egyszerü, mert ha van benne kb. 2 bar akkor el lehet vele menni, másfelöl meg marha összetett, sok tényezõ befolyásolja azt hogy mi az ideális, pl:
- gumi mérete
- gumi egyép paraméterei
- ember+bringa+cuccok súlya
- útviszonyok
- kerékpáros stílusa, rutinja
- bringa paraméterei (merevség, geometria)
- meg még gondolom egy csomó minden más ami nem jut most hirtelen eszembe...
Mindenki a saját paraméterei, feltételei, tapasztalatai alapján mondja azt hogy mi a jó, ezért mindenkinek igaza van
Én az 1,5-öst idõnként még 2 bar környékén is használom (hanyagságból), meg 23-as országutit se nagyon fújtam 6 -6,5 bar fölé sose, de felütéses defektem még soha életemben nem volt. Persze lehet, csak megúsztam.
De pl. a schwalbe kojak, vagy marathon plus gumik is 26X1,35 -ös méretben 4-6,5 bar között bírja, és 100 kg-ig lehet terhelni.
Ez a minél jobban felfújom annál jobb dolog csak egy rossz beidegzõdés. Egy bizonyos (optimális) nyomás felett már rosszabul gurul és sokkal kényelmetlenebb.
2 barral is el lehet menni, csak ne jöjjön kátyu meg villamossin
Na jó a 7-8 bar kicsit talán tulzás, de azt írtam hogy annyit jó lenne ha bírna, nem feltétlenül annyin kell használni.
Amúgy a jobb 1,5-ös gumik 5,5-6 bart bírnak (80-85 psi), az ennél is keskenyebbek meg már inkább 100psi-t (7 bar). Nem ismerem ezt a CST-t, de ha ez is ennyit bír akkor OK.
Én 1,5-öst használtam, de 5 bar alatt még az én 80kg-om alatt is fel tudott ütni.
A "bír" alatt azt értem, hogy annyi van ráírva mint max.
amúgy mikor használtam ilyen 1,4-es -1,5-ös slicket soha nem fújtam bele 5-nél többet és teljesen jó volt. akkor sem voltam mázsa alatt.
1,4-es gumiba 7-8 bar?
ilyen erõvel mehetne simán felnin is
és az, hogy mennyit bír a gumi, nem jelent semmit, ugyanis az erõsített oldalfalú gumikba eleve kevesebb nyomás kell, pl. az 1,5 (valósan 30 mm széles) conti contactba elég 70 kilóhoz a 3,5 bar nyomás, de a 1,6-os sport contactba már inkább 5 bar körül kell nyomni (a gyári ajánlások szerint is, meg tapasztalat szerint is)