Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Gumitopik

* * * * * 4 votes

• Please log in to reply
15857 replies to this topic

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

Most érkeztek meg a 2,25-ös TL ready Schwalbe Nobby Nicjeim. Jó könnyûek (annyi kb. mint írják, 540 g), elég ballonosak. 90 ml tejjel raktam össze belsõ nélkül, UST fenlnivel. Álom volt szerelni, nagyon könnyen felment. Nem tûnik porózusak, tartja a levegõt és a tejet is. Vasárnap tesztút. Most egy kicsit üt, de még simulhat.

Láttad mennyire üt a Maxxisom, pedig legjobb tudomásom szerint jól raktam fel. Szappanos vízzel és igazgattam csomót, leeresztettem, felfújtam, stb. Úgylátszik ez ilyen, vagy én vagyok béna. Menet közben egyébként nem érzem. :)

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 posts
home « Geax.com

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

ereszd le a gumit, mozgasd at korben, majd fujd fel a maximalis nevleges nyomasra... ugy lehet "kiugrik". utana ereszd le nemileg, es allitsd be a kivant nyomast. igy nekem szinte sose utnek a gumik.

amugy biztos, hogy a szelep ereszt, es nem a tove szakadt ki pl? ha ki van tekerve a biztosito, akkor sem szabadna eresztenie (a nyomas kinn tartja), csak ha benyomod a veget.

nalam az 54es gumi 49 volt.

Kb. ezt csináltam (tavaly szereztem benne némi gyakorlatot, mikor úgy hittem, hogy a kerékben van a nyolcas, aztán bebizonyították, hogy nem. :-) )
Ami a defektet illeti: a hátsó kerékben pár héttel ezelõttig húzta a gyári belsõ, annál valóban a szelep tövénél szakadt el a gumi. Most az elsõ eresztett le, benyomtam a víz alá és egészen egyértelmûen a két fém alkatrész közt jön belõle a levegõ.
Lehet, hogy csak kosz ment bele, mindenesetre bármit teszek, nem tudtam elérni, hogy ne eresszen.
Mindegy, ma vettem két belsõt is, de legalább abban biztos lehetek, hogy nem maradt sem szög, sem királydinnye a régi külsõben, úgyhogy újra fel tudom használni. :-)

Nem csípted be a belsõt a külsõ és a felni közé? Vágtam már így ki belsõgumit, útmenti gyorscsere közben.

Nem tudom. Majd holnap megnézem. Bármi lehet. Miközben cseréltem, a Duna parton, az egyik kertes házból valami iszonyat hamis "zene" szólt, kis híján az õrületbe kergetett :-D

Néhány gyártó, köztük a Continental is kisebb méretet ad meg a valós szélességnél. Ja, a "néhány" az itt kb. azt jelenti, szinte mindegyik...
...
Edit: ja igen, és ha olyan széles gumi kell, amire a valós szélessége van írva, vásárolj Geax-ot! ;-) (Dante után szabadon:-D)

Amennyire tudtam, megmértem: a legszélesebb pontja kb megfelel a 2.2"-nek. Csak nincsenek bütykök a futófelület szélén, emiatt kisebbnek, keskenyebbnek tûnik.
Geax? Nem ismerõs... Ez valami burkolt sértés akart lenni? ;-)

--------------------------------------------------------------
ui: van valami trükk arra, hogy a tárcsafék összeszerelés után se ciripeljen? Két variáció van jelen pillanatban:
- pici nyolcas van már a tárcsában, fordulatonként egy-egy pillanatra hozzáér az egyik fékpofához. Zajos, de nincs érezhetõ fékhatás, ha nem fékezek.
- hangja ugyan nincs, de folyamatosan súrlódik és ha megpörgetem a kereket, akkor jól érezhetõen fékezõdik.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Érdekel, hogy bírja majd hosszabb távon, szóval írj a tapasztalataidról majd! Nekem van két ugyanilyen, 2011-es TL Ready NNic-em (szintén 2.25-ös) a párom bicaján, és egyelõre csak azért nem UST-sítettem neki (pedig van egy Joe's no-flats átalakító szettem hozzá), mert nagyon vékonykának találtam a gumi oldalfalát. (Vagy csak túlparázom?)

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Most érkeztek meg a 2,25-ös TL ready Schwalbe Nobby Nicjeim. Jó könnyûek (annyi kb. mint írják, 540 g), elég ballonosak. 90 ml tejjel raktam össze belsõ nélkül, UST fenlnivel. Álom volt szerelni, nagyon könnyen felment. Nem tûnik porózusak, tartja a levegõt és a tejet is. Vasárnap tesztút. Most egy kicsit üt, de még simulhat.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Ja... névleg. Gyakorlatilag nagyon elégedetlen vagyok vele, szerintem utcán már ki sem próbálom.
Felpumpálva nem látszik nagyobbnak párom gépén lévõ 1.75"-ös kínai gagyinál... (egyéb dolgokról nem beszélve - pl. a gumiszövet vastagsága nem egyforma mindenütt, ha felpumpálom keményre, akkor is olyan, mintha nyolcas lenne a kerékben)
Szóval összességében tragikus a végeredmény. :(

Néhány gyártó, köztük a Continental is kisebb méretet ad meg a valós szélességnél. Ja, a "néhány" az itt kb. azt jelenti, szinte mindegyik... Maxxis, Schwalbe, Continental, Michelin, és satöbbi. Amúgy meg majd kirúgja magát! A méregdrága Schwalbe-kban is szokott minimális nyolcas lenni nekem, aztán párezer méter mászás és lejtõzés után már jó. :-) Arra figyelj, hogy felrakásnál ne pumpáld egyszerre fel, hanem fél bar nyomás, majd 1 bar nyomás körül is kézzel feszegesd meg a felnin a külsõt, hogy rendesen bepattanjon a helyére! Lehet, hogy most is csak ennyi a gondod. Ereszd le, majd igazgasd el újra!

Edit: ja igen, és ha olyan széles gumi kell, amire a valós szélessége van írva, vásárolj Geax-ot! ;-) (Dante után szabadon:-D)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Nem csípted be a belsõt a külsõ és a felni közé? Vágtam már így ki belsõgumit, útmenti gyorscsere közben.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
ereszd le a gumit, mozgasd at korben, majd fujd fel a maximalis nevleges nyomasra... ugy lehet "kiugrik". utana ereszd le nemileg, es allitsd be a kivant nyomast. igy nekem szinte sose utnek a gumik.

amugy biztos, hogy a szelep ereszt, es nem a tove szakadt ki pl? ha ki van tekerve a biztosito, akkor sem szabadna eresztenie (a nyomas kinn tartja), csak ha benyomod a veget.

nalam az 54es gumi 49 volt.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

A conti mtb gumik kisebbek, mint a ráírt méret. A 8as általában attól van, hogy nincs a gumi pereme a helyén=nem jól raktad fel. A másik dolog, hogy hibás gumit vettél (ha olcsó volt akkor B kategóriás contit vettél).

Hogy kisebbek, az OK is lenne, nade hogy ennyivel...
A pereme jó helyen van, a bolt árjegyzékén meg ki is van emelve, hogy ez dobozos, elsõ osztályú áru, nem a B kategóriás.
Na mindegy, én már eldöntöttem, hogy ez le, veszek egy ugyanolyan gumit, ami gyárilag volt rajta, oszt jónapot. Elsõre vissza a gyári, hátra meg az új.

Röhej: szinte egyszerre lett defektes mindkét gumim úgy, hogy közben az állványon állt a bringa. A hátsó gumi valahol kirepedhetett az eresztés tempójából és hangjából ítélve, az elsõ... a szelep ereszt! Nem tudom, pontosan milyen a presta felépítése, de mintha két fémhenger lenne egymásba csavarva és a belsõbõl állna ki a szelep tüskéje. No a két(?) külsõ közt ereszt...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ja... névleg. Gyakorlatilag nagyon elégedetlen vagyok vele, szerintem utcán már ki sem próbálom.
Felpumpálva nem látszik nagyobbnak párom gépén lévõ 1.75"-ös kínai gagyinál... (egyéb dolgokról nem beszélve - pl. a gumiszövet vastagsága nem egyforma mindenütt, ha felpumpálom keményre, akkor is olyan, mintha nyolcas lenne a kerékben)

A conti mtb gumik kisebbek, mint a ráírt méret. A 8as általában attól van, hogy nincs a gumi pereme a helyén=nem jól raktad fel. A másik dolog, hogy hibás gumit vettél (ha olcsó volt akkor B kategóriás contit vettél).

A sebesség mindent megold.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

A felni belsõ szélességéhez milyen széles külsõt lehet felrakni. De nem kell vele foglalkozni jelen esetben. Jó rá!

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Az egyik kérdésem már megválaszolódott a táblázatból, köszi. :) Már csak erre lennék kíváncsi, hogy az ETRTO-ban a "c" jelzés mit jelent a felni szélesség után.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mavic felni, a pontos típust nem tudom fejbõl, de itt már nem is arról van szó, hogy jó-e rá v. sem (ezt azóta megkérdeztem a boltban). Pusztán arról, hogy fogalmam sincs, mi a szentszar az a kis táblázat. Linkelni nem tudom, mert a neten nyoma sincs. Legalábbis magyarul.

Schwalbe - Professional Bike Tires - Technique
Kb. ilyesmi, bár ha jól látom, ezen csak "karmos" felnik szerepelnek (végülis, ha jól értem, az enyém is olyan)

A felnin egy ilyen matrica látható "Alu 559x19C".
A gumin meg 55-559.
A régi külsõm pedig Michelin Wild Grip'r 2.1"

Nem tudom, a Race King 2.2 54 v. 57mm-nek felel meg, de "karmos felnik" oszlopban csak a 25C-t említi a leírása, a 19C a 28-47 közti sorokban szerepel... (kezdem érteni a táblázatot)

A felni belsõ szélességéhez milyen széles külsõt lehet felrakni. De nem kell vele foglalkozni jelen esetben. Jó rá!

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Szerintem neked meg mindig nem tiszta. Ne foglalkozz mindenfele tablazattal, meg szabvanyokkal. Tedd fol a gumikat a felnire, es fujd fol. Ha jol nez ki, akkor orul. Ennyi.

Esetleg ird be, hogy milyen felnid van, es megmondjuk, hogy jo lesz-e. De a tablazatot is belinkelheted. Vagy... Akarmi.

Mavic felni, a pontos típust nem tudom fejbõl, de itt már nem is arról van szó, hogy jó-e rá v. sem (ezt azóta megkérdeztem a boltban). Pusztán arról, hogy fogalmam sincs, mi a szentszar az a kis táblázat. Linkelni nem tudom, mert a neten nyoma sincs. Legalábbis magyarul.

Schwalbe - Professional Bike Tires - Technique
Kb. ilyesmi, bár ha jól látom, ezen csak "karmos" felnik szerepelnek (végülis, ha jól értem, az enyém is olyan)

A felnin egy ilyen matrica látható "Alu 559x19C".
A gumin meg 55-559.
A régi külsõm pedig Michelin Wild Grip'r 2.1"

Nem tudom, a Race King 2.2 54 v. 57mm-nek felel meg, de "karmos felnik" oszlopban csak a 25C-t említi a leírása, a 19C a 28-47 közti sorokban szerepel... (kezdem érteni a táblázatot)

Buki

Buki

törzsvendég

• fórumtag
  • 870 posts

Épp most hoztam haza egy pár Race King 2.2-t. Nekem a mellékelt leírásból úgy tûnik, a 2.2 valójában a felni belsõ szélessége, magyarán nem a gumi max. szélességét jelenti ez a méret, hanem azt, hogy mekkora felnire való...
Ha ez valóban így van, akkor most van egy pár eladó 2.2-es Race Kingem...

Ez eddig is tiszta volt, de a Continental leírásában van egy kis táblázat, hogy melyik gumit milyen méretû felnire szabad, ha
a) jól értettem
B) a fordító valóban azt fordította, amit az eredeti szerzõ írt... :-)

"Szereléskor legyen figyelemmel a gumiköpenyek DIN 7800 szerinti szélességi hozzárendelésére:"
Ez van a táblázat felett. Mond ez neked valamit? A táblázat kicsit nagy, lusta vagyok begépelni, DIN 7800-ra meg nem találtam semmit a gúglin. :(

Szerintem neked meg mindig nem tiszta. Ne foglalkozz mindenfele tablazattal, meg szabvanyokkal. Tedd fol a gumikat a felnire, es fujd fol. Ha jol nez ki, akkor orul. Ennyi.

Esetleg ird be, hogy milyen felnid van, es megmondjuk, hogy jo lesz-e. De a tablazatot is belinkelheted. Vagy... Akarmi.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts
Ha elõtte is hasonló méretû gumi volt a felnin, akkor nehezen tudom elképzeni, hogy ne lenne rá jó. Inkább a felnikhez adják meg a gumi mérettartományt, amit ajánlanak rá, de ha kicsit eltér, az sem feltétlenül katasztrófa.

Ha már így szóba került, érdekelne, hogy a felnin az ETRTO 559x19 azt jelenti, hogy 19mm a felni belsõ szélessége? Mi a különbség 559x19 és 559x19c között (Mavic)?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ez eddig is tiszta volt, de a Continental leírásában van egy kis táblázat, hogy melyik gumit milyen méretû felnire szabad, ha
a) jól értettem

"Szereléskor legyen figyelemmel a gumiköpenyek DIN 7800 szerinti szélességi hozzárendelésére:"
Ez van a táblázat felett. Mond ez neked valamit? A táblázat kicsit nagy, lusta vagyok begépelni, DIN 7800-ra meg nem találtam semmit a gúglin. :(

Ezzel csak szélsõséges esetben kell foglalkozni. Egy átlag mtb felnire rámegy 1,4-2,4 minden mtb gumi.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

Vagyunk páran akik értjük.
Akkor elmondom. Az 1,9 2,0 2,1 2,2 stb az a gumi szélességét jelenti colban (~25,4mm), a 26 a kerék átmérõje szintén colban. A másik érték pl az 52-559, itt az 52 a gumi szélessége mm-ben, az 559 a felni átmérõje mm-ben. A szélességbeli értékben a gyártók csalnak, kb +-10%-kal adják meg õket.

a) jól értettem

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hátha lesz itt valaki, aki érti. :-)

Vagyunk páran akik értjük.
Akkor elmondom. Az 1,9 2,0 2,1 2,2 stb az a gumi szélességét jelenti colban (~25,4mm), a 26 a kerék átmérõje szintén colban. A másik érték pl az 52-559, itt az 52 a gumi szélessége mm-ben, az 559 a felni átmérõje mm-ben. A szélességbeli értékben a gyártók csalnak, kb +-10%-kal adják meg õket.

SokadikX

SokadikX

törzsvendég

• fórumtag
  • 695 posts

hatha mi? o.O

nyilvan a felni szelesseg osszefugg azzal hogy mekkora kulsot szabad/erdemes rarakni, de a 2.2" az mindenkeppen a gumi merete.

Hátha lesz itt valaki, aki érti. :-)