Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!Jelentkezz be Regisztrálj
Marzocchi
Indította
zOrg
, 2002. július 02. 06:48
Írta 2005. február 17. - 23:24
vááááááá
Quadra
van nekem is:)
elasztomer = koppanásgátló + állítólag csillapít is
ilyen kis vitzes tömör bizbasz
Quadra
van nekem is:)
elasztomer = koppanásgátló + állítólag csillapít is
ilyen kis vitzes tömör bizbasz
Írta 2005. február 17. - 23:03
igen?
akkor már ezt is tudom:)
akkor még nem voltam az iparban...
akkor még legóztam:)
akkor már ezt is tudom:)
akkor még nem voltam az iparban...
akkor még legóztam:)
Autist Team:)
Írta 2005. február 17. - 23:01
Pedig régen vagy olaj/levegõs volt vagy elasztómeres;) Pl: Manitou I,II,III vagy Qadra 21R stb... Én 95-ben a judy DHmat úgy tuningoltam, hogy kidobtam az elasztómer sort és raktam bele légpuska rurót:)én még nem igazán hallottam olyan telóról amiben gyárilag CSAK elasztomer lenne...
milyen teló is amirõl szó van?
Gondod van a bringáddal? Dobd be a DUNÁBA! DUNA kerékpárbolt
Írta 2005. február 17. - 19:29
elasztomer az a müanyag-gumi kütyü, ami a rugó belsejében van.
ez karakterizálja a mozgást a villában....
szal nem hagyja koppanni a rugóut végén, illetve ahol van, ott kevésbbé tud a rugó összemenni...
és egy rst-ben ált. mind2 van. mármint elasztomer, és rugó is. ha valamelyik nincs, akkor az az elasztomer, de az a villa meg....
ha meg nincs a tiedben, akkor elmész és keresel bele elasztomert(müanyag v gumi rúd)
ez karakterizálja a mozgást a villában....
szal nem hagyja koppanni a rugóut végén, illetve ahol van, ott kevésbbé tud a rugó összemenni...
és egy rst-ben ált. mind2 van. mármint elasztomer, és rugó is. ha valamelyik nincs, akkor az az elasztomer, de az a villa meg....
ha meg nincs a tiedben, akkor elmész és keresel bele elasztomert(müanyag v gumi rúd)
Írta 2005. február 17. - 18:34
én még nem igazán hallottam olyan telóról amiben gyárilag CSAK elasztomer lenne...
Autist Team:)
Írta 2005. február 17. - 18:26
az elasztomert elvileg ki tudod cserélni rugóra, ha kerítesz hozzá egy megfelelõ hosszal és átmérvel rendelkezõ rugót.
attól, hogy az elasztomer helyett rugó van, attól visszaútcsillapításod még nem lesz,
sõt elvileg az elasztomernek van visszafogott mértékben csillapító hatása, de az igazi csillapításhoz olaj, és csillapító szelep kell, amit házilag nem ajánlott szerintem belegányolni egy telóba
attól, hogy az elasztomer helyett rugó van, attól visszaútcsillapításod még nem lesz,
sõt elvileg az elasztomernek van visszafogott mértékben csillapító hatása, de az igazi csillapításhoz olaj, és csillapító szelep kell, amit házilag nem ajánlott szerintem belegányolni egy telóba
Írta 2005. február 17. - 18:22
Egy igen fontos kérdésem lenne ! Meg tudják-e azt csinálni hogy egy elasztomeres telóbol kiveszik az elasztomert és rendes rúgós telót csinálnak belõle?
Magyarul vegyünk két telót. Tegyük fel mind a kettõ RST Exceed
Az egyikben a rúgózó elem az elasztomer a másikban pedíg már a rúgó van némi visszaút csillapítással.
Én kezdõ vagyok telók terén tehát ha nagy zõdséget mondtam volna akkor ne szapuljatok agyon !!!
Tehát erre kérnék tõletek választ .....
Mivel új vagyok még itt ezért egyben be is mutatkoznék.....
Miskolcról írok és elég annyit tudni hogy Béla a nevem . Egy Caprine Dualom van. Igaz csak túrázgatni járok vele de ha lenne egy normális telóm akkor mennék vele mindenhova.
Magyarul vegyünk két telót. Tegyük fel mind a kettõ RST Exceed
Az egyikben a rúgózó elem az elasztomer a másikban pedíg már a rúgó van némi visszaút csillapítással.
Én kezdõ vagyok telók terén tehát ha nagy zõdséget mondtam volna akkor ne szapuljatok agyon !!!
Tehát erre kérnék tõletek választ .....
Mivel új vagyok még itt ezért egyben be is mutatkoznék.....
Miskolcról írok és elég annyit tudni hogy Béla a nevem . Egy Caprine Dualom van. Igaz csak túrázgatni járok vele de ha lenne egy normális telóm akkor mennék vele mindenhova.
Írta 2005. február 17. - 03:43
enyémnek jóó olaj szaga van...jobban majdnem mint az angoltanáromnak
de ha megnézed a honlapon vagy a mauált akkor rögtön kiderül
de ha megnézed a honlapon vagy a mauált akkor rögtön kiderül
Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..
BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz!
Írta 2005. február 17. - 02:49
nemtom, hogy ggx milyen marzot nyomkodott, de az én mx-comp om becsúszóinak nemnagyon van olajszaga.(vagy esetleg az enyém xar?)
exr-t
mxc-t
nemhinném, hogy azért szar a marzód, mert nem érzel olajszagot
bár esetleg az lehet, hogy alacsony az olajszint, és nem nyomod be annyira a becsúszót, hogy a kint lévõ része is belemerüljön...
Írta 2005. február 16. - 20:57
nemtom, hogy ggx milyen marzot nyomkodott, de az én mx-comp om becsúszóinak nemnagyon van olajszaga.(vagy esetleg az enyém xar?)
FuLL SpEEd oR NoThiNg
Írta 2005. február 16. - 16:45
a marzo viszont a freeride villáit még mindig otthon (italy) csinálja.
Pontosabban a Marzo csak Olaszországban csinál villákat. Az alsóbb árfekvésû, Tajvanon készült telóit a Suntourral csináltatja.
Írta 2005. február 14. - 22:32
ha oda van írva, hogy ssv nyilt olajfürdõ, akkor abban van csilli, ebben bizhtasz
egyébként ha meg nem tudod, hogy van e benne csilli, és a kezedben van a marzó teló, sok mindenrõl kiderül:
-megnyomogatod, utána a becsúszónak kellemes olajszaga van
-megnyomogatod közben hallani a jó kis marzó féle szürcsögést
-megrázod a telót, és érzed/hallod, hogy lötyög benne az olaj
egyébként ha meg nem tudod, hogy van e benne csilli, és a kezedben van a marzó teló, sok mindenrõl kiderül:
-megnyomogatod, utána a becsúszónak kellemes olajszaga van
-megnyomogatod közben hallani a jó kis marzó féle szürcsögést
-megrázod a telót, és érzed/hallod, hogy lötyög benne az olaj
Írta 2005. február 14. - 22:15
Írta 2005. február 14. - 22:02
nem mondtam, hogy elengedhetetlen feltétele, csak hogy általában együtt szokik járni a kettõ dolog. és ez leginkább a 2002es EXR-nél jött elõ, ahogy a sima EXR teflon becsúszós-olajos volt, a butább EXR Comp meg polír becsúszós-nem olajos. Vagy a MZ széria is polír becsúszór-olajmentes pl. De nem fiksz, hogy ez minden esetben törvényszerû.
Ahogy az se, hogy minden honlapon mindig minden helyesen van leírva...
Ahogy az se, hogy minden honlapon mindig minden helyesen van leírva...
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2005. február 14. - 21:58
Tamaska, köszi a választ, de továbbra sem értem. Mert ha a nyílt olajfürdõ elengedhetetlen feltétele a teflonozott becsúszó, akkor miért írják az elõbbi oldalon, hogy Offenes Ölbad SSV Dämpfung(...) az EXR-re, amikor a képen jól láthatóan polír becsúszók vannak rajta/benne? Akkor ne higgyek nekik? Nincs valakinek ilyen telója véletlen? Hû.
...And Justice For All
Írta 2005. február 14. - 21:20
málna: gratula haverhoz. na pont a hozzá hasonlók tudják kiszakítani. nam nem az egész vasdarabot, csak a menetet esetleg belõle. (amugy lehet hogy aluból van, nem?)
a marzo-k meg a sok olajtól olyan nehezek. hogy ne kelljen zsír bele. õket így kell szeretni
a maxle is elég jónak tünik. nézzétek meg a videókat a the-red-pill.com-on.
'01-es Z1 MCR-em volt. frankó. De recsegett... óvatosan a nózvilivel!
Mcpherson: a becsúszó nem a magnéziumtól sárga, tekintve hogy aluból van. a srácok arra gondoltak, hogy ha nem polír szine van (tehát valami sötétebb vagy világosabb sárga szine van, akkor teflonos -> akkor olaj is van benne)
a marzo-k meg a sok olajtól olyan nehezek. hogy ne kelljen zsír bele. õket így kell szeretni
a maxle is elég jónak tünik. nézzétek meg a videókat a the-red-pill.com-on.
'01-es Z1 MCR-em volt. frankó. De recsegett... óvatosan a nózvilivel!
Mcpherson: a becsúszó nem a magnéziumtól sárga, tekintve hogy aluból van. a srácok arra gondoltak, hogy ha nem polír szine van (tehát valami sötétebb vagy világosabb sárga szine van, akkor teflonos -> akkor olaj is van benne)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.
RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2005. február 14. - 21:12
alkudd le(ha tudod, ha akarod), és menj vele egy két kört.
ha nem recseg, nem kotyog, nem köpi a zsírt, és ismered az embert, a villa származását, akkor... akkor szvsz, ha marzó párti vagy, tökéletesen meg fog felelni.
ne csinálj vele természetellenes dolgokat, és nem lesz gond vele!
ha nem recseg, nem kotyog, nem köpi a zsírt, és ismered az embert, a villa származását, akkor... akkor szvsz, ha marzó párti vagy, tökéletesen meg fog felelni.
ne csinálj vele természetellenes dolgokat, és nem lesz gond vele!
Írta 2005. február 14. - 21:04
Írta 2005. február 14. - 20:59
jo:-)
30as becsúszók, régi konstrukció.
tehát a megyek ugrok 180 fokot eléggé nem tesz jót neki. persze lehet így használni, de ez nem hosszabbítja meg az életét.
az viszont hogy biciklizel, néha látsz egy egy bukkanót, és beadod, az nem árt meg neki!
szal ne használd természetellenesen, ne ugrálj vele 2 métert síkra, tehát teljesen ésszel használva jó villa.
de ha elkezd recsegni, ne lepõdj meg, régi marzókkal ez is velejár(ragasztott váll)
szal ilyen felemás villa, tökéletes lenne, csak túl nagy a rugóút akkori viszonylatban hozzájuk.
egy kis leültetés jót tesz nekik, több becsúszó marad a külsöszárban, nagyobb felfekvés a perselyeken, merevebb történet...
szal felemás, döntsd el!
jó árért tuti vásár lehet, de lehet ha sokba van, akkor megéri valami használt, új jellegû villát keresned(dropoff, psylo, olajos black...)
30as becsúszók, régi konstrukció.
tehát a megyek ugrok 180 fokot eléggé nem tesz jót neki. persze lehet így használni, de ez nem hosszabbítja meg az életét.
az viszont hogy biciklizel, néha látsz egy egy bukkanót, és beadod, az nem árt meg neki!
szal ne használd természetellenesen, ne ugrálj vele 2 métert síkra, tehát teljesen ésszel használva jó villa.
de ha elkezd recsegni, ne lepõdj meg, régi marzókkal ez is velejár(ragasztott váll)
szal ilyen felemás villa, tökéletes lenne, csak túl nagy a rugóút akkori viszonylatban hozzájuk.
egy kis leültetés jót tesz nekik, több becsúszó marad a külsöszárban, nagyobb felfekvés a perselyeken, merevebb történet...
szal felemás, döntsd el!
jó árért tuti vásár lehet, de lehet ha sokba van, akkor megéri valami használt, új jellegû villát keresned(dropoff, psylo, olajos black...)