Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Please log in to reply
965 replies to this topic

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Zsizsi: az a gravitáviós fék/visszacsapó szelep miért fontos? Ha nem jár a szivattyú és nincs szelep, akkor a víz magától forog a rendszerben (meleg fel, hideg le alapon)?

A házra amúgy 8 centis szigetelést terveztünk rakni, de lehet, hogy akkor ezt átgondoljuk még. Feleségem szive fog beleszakadni, hogy le kell szaggatni a házról a vadszõlõt, ami teljesen körbefutotta már. Én eléggé rühellem, mert a tetõ alá is bemászik...

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Zsizsi: perpill 13-14 fok van a pincében, és amíg nem volt benne a kazán, addig emlékeim szerint nem volt 10. Kicsi családi házról van szó, úgyhogy a szomszédokkal nemigen tudok bizniszelni :) A falak ellenben több helyen is elég vékonyak és szigeteletlenek.

A pincében lévõ csövek legnagyobb részén van polyfoam szigetelés, csak egy kicsi bõ a csövekre és nem sikerült rendesen lezárni.

Thy: az a cucc, ami a Corvette-hez való, nem igazán a "lószõr" árfekvés :) 3-4000Ft méterenklnt a csõ betekerve :)

--Trifo

Oké!
Az - is - lehet a problem, ha a cirkulációs ágban a szivattyút követõen nem került be visszacsapó szelep (gravitációs fék). Ez általában egy bronz színû menetes közdarabnak látszó tárgy.
Ne vacakolj sokat a csõ szigeteléssel, a szigetelõ anyagok azért nem horrorisztikusan drágák, fõleg, ha nem kell 10-20 méternyi.
Ház-fûtés.
Ha valahol szökik a meleg, akkor az többlet energiát igényel a fûtéshez. Sajna erre nincs jobb megoldás, mint a falak szigetelése, vagy alacsonyabb hõmérséklet a lakásban. (De ezt mindenkinek a komfortérzete szabja meg. Bár elárulom, nálunk a 19 fok sem okoz semmi problémát évek óta!) Jobb ötletem most nincsen. A falak szigetelésére meg - ha késõbb nekiláttok - 5-8 cm csak kidobott pénz, de errõl itt már értekeztünk.

elbandi2

elbandi2

törzsvendég

• fórumtag
  • 442 posts

Lenne egy vizes/meleges tech kérdésem: adott egy 120l-es földön álló Junkers HMV tároló a pincében. Azért a pincében, mert csak ott volt neki elég hely. Így viszont minden éjjel tök kihûl benne a víz (este 10 és reggel 7 között nem fûtöm). Van rajta egy kupac csõ ki-bevezetés (fûtõ elõre, fûtõ vissza, hidegvíz be, melegvíz ki, plusz a HMV keringetõ). Namost az a gyanúm, hogy ezeken a -réz- csöveken jön ki a tárolóból a sok meleg.

Kérdés: hogyan lehetne ezt az egész bonyolult, összevissza tekergõ csõkígyót leszigetelni?

...amikor nem ment éjjel a HMV keringetés, akkor is kihûlt benne a víz.

--Trifo

Nekem is ilyen Junkers 120-as tárolom van a kazán alatt, és szigeteletlen csövekkel is kb 2-3 fokot esik csak egy éjszaka alatt a víz hõmérséklete. Igaz én nem használom a keringetett HMV renszert, mert pár méteren belül van a legtávolabbi csapom is (3 másodperc kb.) Vagyis elvileg a tároló képes tartani egy éjjel alatt a hõfokot, tehát biztos, hogy azon kívül lesz a hiba.

edit: bár nekem a lakótérben van, és nem hideg helyen.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Zsizsi: perpill 13-14 fok van a pincében, és amíg nem volt benne a kazán, addig emlékeim szerint nem volt 10. Kicsi családi házról van szó, úgyhogy a szomszédokkal nemigen tudok bizniszelni :) A falak ellenben több helyen is elég vékonyak és szigeteletlenek.

A pincében lévõ csövek legnagyobb részén van polyfoam szigetelés, csak egy kicsi bõ a csövekre és nem sikerült rendesen lezárni.

Thy: az a cucc, ami a Corvette-hez való, nem igazán a "lószõr" árfekvés :) 3-4000Ft méterenklnt a csõ betekerve :)

--Trifo

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
A helyezett az hogy tökéletesen áll az árboc, de ki jött az antennás és azt mondta hogy erre nem lehet felmászni
1 mert elforog a tartó vasban ( hülyeség)
2 nem lehet rá felmászni mert nincsen rajta mászóvas (semmiféle mászóvasról nem volt szó)
A megbeszélés szerint 1.8- 2méteres árboc kellet neki, erre mi a hat méteres csövet nem vágtuk el hanem kitoltuk a tetõn hadd legyen boldog ez azt jelenti hogy kb 3.5-4 métert kapott a 2 helyett plusz ki kell merevítenünk a 4" csõvet mert nagy a kilengése és neki max 1 mm-t mozdulhat el . Nem vagyok egy épitészmérnök de szvsz egy 20m magas épület amin van egy kb 7m-es tetõszerkezett már eleve többet mozog és eddig müködõtt.
Kösz Zsizsi mester:)
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6,344 posts

Ha van valami szalag féle cucc, amit rá lehet tekerni, akkor az remek lesz erre a célra.

Van a kocsik leömlõjére való valamiféle kerámiás szallag, ami olyasmi mint egy bandázs.
Ilyen: http://www.bk-sports...reszek/kipufogo
http://racing-bazar....s_1200_c_hoallo
ha nagytételben kell, akkor megkérdezem a szerelõmet, mert õk nagy tekercsben használják. Ha a kompresszoros Corvette-re jó, csak elbír a fûtéssel is:D

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Mi van peceró, mégsem jött be a számításod!? :D
Megnézem!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Sziasztok kis segítséget kérnék szükségem volna 3 db belül fogazott 4" csõbilincsre masszív kivitelben. Ez kb úgy néz ki mint ami a parabola antennákat tartja. THX. Ha valaki valahol tud kérem szóljon. 70 556 73 93
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Nem tudom Ti hogy de mi otthon a padlón járunk. :)

Tééény... De én is ahogy próbálom elférni a biciklikkel, néha a külsõ hozzér a falhoz, a kutya/macska is imádja összekenni ha bejönnek, nagymamám a falat fogva közlekedik, stb, szóval van kiképzés :)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Héra Prémium falfesték. Majd egy évvel a festés után még minden rendben van (és tényleg mosható) , pedig az nálunk nagy idõ, 6 fõ nagyon le tudja zúzni a falakat.

Nem tudom Ti hogy de mi otthon a padlón járunk. :)

Elkezdtem figyelni a gázfogyasztást most és eléggé elszomorító lett az eredmény: 17-18m3 naponta, ami azzal se csökkent, hogy kint engedett egy picit a fagy és lekapcsoltam a HMV cirkulációt. Szomorú vagyok. Pedig a ház igazán nem nagy...

--Trifo

Háát, ez nem feltétlen csak tõletek függ, ha többlakásos házban laktok.
1. lépés, csökkents egy fokot a szobai termosztát hõmérsékletén. Ez úgy - ökölszabály - 6%-ot csökkent a fogyasztáson
2. ha többlakásos házban laksz, vedd rá a szomszédokat is, hogy fûtsenek! :D
A meleg vízzel az a helyzet, hogy annyi gázt fogyaszt amennyi meleg vizet fogyasztotok. Igazából csak a hõmérsékletével érdemes játszani, illetve ha nagyon hideg környezetben van a bojler, akkor az is ront a tartály hõtartásán.
Gondolom igaz lehet a Junki bojlerekre is - ha csak nem kimagaslóan pocsék a hõszigetelése - hogy 20 fokos környezetben 24 óra alatt egy 50 fokos tárolóban 2 fokot csökken a hõmérséklet, ha nincs utánmelegeítve.
Kéményes bojlereknél sajnos van egy állandó veszteség, ez pedig a kéményen keresztül távozik, kémény huzat formályában. Ez a nagy helyzet!

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Köszi :)

Héra Prémium falfesték. Majd egy évvel a festés után még minden rendben van (és tényleg mosható) , pedig az nálunk nagy idõ, 6 fõ nagyon le tudja zúzni a falakat.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Elkezdtem figyelni a gázfogyasztást most és eléggé elszomorító lett az eredmény: 17-18m3 naponta, ami azzal se csökkent, hogy kint engedett egy picit a fagy és lekapcsoltam a HMV cirkulációt. Szomorú vagyok. Pedig a ház igazán nem nagy...

--Trifo

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Köszi. Alapjában leszarom, hogy szép-e, ha szigetel. Szigetel?

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
De-de, kapsz szigetelõ anyagot, ami "ráhúzható" az individualista térplasztikai kompozíciókra is. :)
Vannak ugye szigetelõ csövekbõl merevebb és vannak "flexi" változatok is. (Ez utóbbikat fõként a klímások használják.) Max. hosszában kell a szigetelõ csõ palástját felnyitni - éles kés, sniccer, és hadd szóljon - rácsocsózod a laokón csoportra, majd leragasztod.
Régebben volt csõszigetelésre a "lószõr" betekerõ, ami egy vastag filc szerû anyag, kb 5-7 cm széles, tekercsben lehetett kapni. Elvileg ma is kapható, de ritkán látni, mert "nem olyan szép".

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,175 posts
Zsizsi: valójában épp az általad említett szigetelõ csövek helyett kerestem megoldást, a bonyolult, összevissza tekeredõ csövekre, mert azokra ezt a viszonylag merev polifoam szerû szigetelõcsövet nehéz ráfaragni úgy, hogy légzáró módon rajta legyen. Ha meg nem légzár, akkor meg nem is ér sokat az egész. Vagy nem jól gondolom?

Ha van valami szalag féle cucc, amit rá lehet tekerni, akkor az remek lesz erre a célra.

A fûtés és melegvíz miarr annyi rézcsõben szaladgál meleg víz a pincében, mint egy méretesebb radiátor. Ez nem tesz éppen jót a gázfogyasztásunknak...

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts

Lenne egy vizes/meleges tech kérdésem: adott egy 120l-es földön álló Junkers HMV tároló a pincében. Azért a pincében, mert csak ott volt neki elég hely. Így viszont minden éjjel tök kihûl benne a víz (este 10 és reggel 7 között nem fûtöm). Van rajta egy kupac csõ ki-bevezetés (fûtõ elõre, fûtõ vissza, hidegvíz be, melegvíz ki, plusz a HMV keringetõ). Namost az a gyanúm, hogy ezeken a -réz- csöveken jön ki a tárolóból a sok meleg.

Kérdés: hogyan lehetne ezt az egész bonyolult, összevissza tekergõ csõkígyót leszigetelni?

...amikor nem ment éjjel a HMV keringetés, akkor is kihûlt benne a víz.

--Trifo

Trifo!
Szerelvény boltokban a csõátmérõhöz kapsz megfelelõ méretû szigetelõ csöveket méterre. (ARMSTRONG, AIRMAFLEX, stb..) (Olyan. mint a polifoam.) Csak fûtési szigetelõ csövet vegyél! (Mert létezik hûtéstechnikai szigetelés is, de 2x 3x drágább.)
Másik.
A HMV - használati meleg víz - cirkulációs szivattyú üzemidejét korlátozd a minimálisra. Ha a cirkulációs vezeték nincsen megfelelõen szigetelve a falban, akkor azon is rengeteg hõ távozik el. (napi 6-8 óra üzemidõ, +1 fõ melegvíz használatával egyenértékû hõt von el)
120 liter nem sok, de csak a szükséges mértékig melegítsétek fel a tárolóban a vizet! Minél nagyobb a hõfok különbség, annál intenzívebb a hõleadás is. (A csöveken, stb..)
Asszem ennyi.
Jó szigetelést! ;)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
földházakkal kapcsolatban valakinek tapasztalat?

Ariadne

Ariadne

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 posts

Már jöhet is:) Mi zárcserével indítunk:)

Nekem kocsit 4 mozdulattal nyitották ki, mikor bennmaradt a kulcs.

Zárakból a legbiztonságosabbak a modern tollaskulcsos zárak, ezek olyanok, mint a régi kéttollú kulcsok, csak megduplázva. Páncélszekrényeknél is használnak ilyet. Konkrétan a Mabiszt hívtam fel, ott mondták. Persze az oldalt pöttyözött, mozgó csapos és egyéb trükkös cilinderesek (klikk, a drágábbak) is jók, de azt mondták, hogy ha sok idõ alatt is, de azt ki lehet fúrni.
(Azért elméláztam azon, hogy ehhez a céghez, akik a Mabisz minõsítéseket végzik, hogy is zajlik vajon egy állásinterjú. "Mondja, hányszor is volt büntetve betörését? Ötször? Hát, szép gyakorlattal rendelkezik" :D)

Klikk ez a Mabisz hivatalos honlapja a minõsített cuccokkal, biztonsági ajtóból a 15 percesek a legerõsebbek, amit kapni lehet így lakossági felhasználóként, ilyet csak pár cég gyárt. Ha már egyszer ajtót vesz az ember ugye... Mabisz honlapon megvan valahol, mit jelent pontosan ez az idõ, felsorolnak egy csomó módszert és eszközt, amivel 15 percig ellenállnak a behatolási kísérletnek (állítólag). A minõsítettek 3-tól 20 percig vannak, én azért akartam végül 15-öset, mert annál már a flexelés is ott van a nyitási módok között... Ha a keresõbe beírod, hogy 15 perc, akkor kihozza az ilyen minõsítésûeket.

Szívatós tud lenni, mert sokszor ugyanazt az ajtót több cég is árulja. Mi tõlük vettük, mert maguk gyártják, tollaskulcsos és hajlandóak második zárnak is helyet tenni bele. Kijöttek ingyen felmérni, nem kértek elõleget, 2-3 hét alatt kész volt, 4-5 óra alatt beszerelték, nagyon gondosan. 150k körül van az ajtó, keretestül valami 100 kilós, brutálvastag, szögvasakból van a szerkezete, acéllemez borítással. :) De a többi cég is jónak tûnt, és mind ilyesmi erõs ajtó, lehet válogatni. Amit nagyon ne, azok a hatvanezres csilivili mûanyag ajtók, made in china... Jó zárhoz jó ajtó, jó keret és falba rögzítés is kell.

Ööö, asszem ennyi. Kérem kapcsolja ki... :)
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

Röfike

Röfike

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,950 posts

ha már elszívó... nem tud valaki ajánlani jóféle elszívót kb 45m3-es konyhába gáztûzhely fölé, amit nem lehet kivezetni sehova, mert nem bontható a fal (mûemlék épület utcafrontja)?

Márton Gabi (debreceniek ide)

Charon: (Zárbetét) Ha valamelyik oldalra kilóg a zár arról jól ráütni kalapáccsal. Középen kettétörik a csavar helyénél és csak ki kell húzni...

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Nehogy nekiess pur habbal mert amire végzel vele minden ragadni fog. Nem arra való, csak a sok szaki mindent azzal akar megoldani. Olyan mint a WD40... Bemész egy épületgépész üzletbe és veszel hõálló csõszigetelõt. Esetleg megpróbálhatod vékony üveg- vagy kõgyapottal.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]