Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Házépítés, lakásfelújítás és társai

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
965 hozzászólás a témában

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
román faházzal az a fõ baj, hogy elõtte nap még csicseregtek az alapanyag ágain a madarak....

ergó szarrá reped

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
nekem a femvaz es kore gipszkarton remlik konnyu szerkezetnel
koze meg betolva szigeteles
gondolom nem olyan, mint egy 60cm tegla

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
konnyu szerekezetes peco mifele?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
edényzet kinézve az a legkevesebb... müa. tehát súly elhanyogalható, sõt kupakba applikálható a csõ is. de ha extra kell, türk mûvek jókat kreál.

ilyen pumpa szerûségre van szükségem, a többi már-már ki5lött. :-)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
pölö 60 literes:lol1: müanyag vödörke
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
morek
vmi olyan kézi szivattyúra lenne szükségem, amivel vizet kellene emelnem kb 2.5 magasra, esetenként max 60 l-t
uszkve a kádból lenne átnyomva az áru a wcben /szomszéd helyiségben/ elhelyezett edénybe

ilyen szürkevíz felhasználás lenne-fürdõvíz, klotyó fölött egy puffertartályba,/~60l-es müa tartály/ meghagyva párhuzamosan a "gyári" töltõ vízvezetéket is

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Köszi!

A szóban forgó kazán egy 40kW-os Termomax gázkazán. Ha pedig sikerül a harmatpont alá hûteni az égésterméket, akkor arra lehet megoldás egy saválló acél füstcsõ darab a nevezett szakaszon? Persze ekkor még mindig meg kell oldani a kondenzátum elvezetését.
Az én készülékemben erre van megoldás: a kéménycsonk alján belül van egy körbefutó perem, és abból egy golyóval lezárt kotyogóféle, amibõl a felgyûlõ víz ki tud jönni, de az égéstermék nem.

A füstgáz hõmérséklet- és páratartalom mérésére lenne szükség, vagy a páratartalom kijön más paraméterekbõl? Bár valójában tökmindegy, nem hiszem, hogy a kollégának lenne 2-300 Celsiust mérõ akármije is.

Jut eszembe, feltételezve, hogy másnak is eszébe jutott már ez, nem lehet esetlek készen kapni ilyen valamiféle hõcserélõvel egybeépített füstcsõ cuccot?

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás
A füstcsõben áramló égéstermékbõl kinyerni valamennyi hõt - szinte - mindig lehet, de!
Szembe kell nézni néhány buktatóval.
1. tudni kell, hogy milyen tüzelõberendezéssel állunk szembe? Szilárd tüzelésû - szén/fa, avagy gáztüzelésû
2. figyelni kell nagyon, nehogy elérje az égéstermék a harmatpontot - ekkor kondenzáció jön létre, az alumínium füstcsõ pedig elég szarul bírja a savas kémhatású kondenzátumot, végeredmény egy lyukas füstcsõ, ami nem egészséges
3. az, hogy buzeráns meleg a füstcsõ, nem sok támpontot ad. Pontosan kell tudni, mennyi a deflektor után mért füstgáz hõmérséklete - jó lenne tudni ehhez a fûtõkészülék valós hatásfokát is, avagy a füstgázveszteséget. Ezekbõl már el lehet dönteni, hogy milyen mértékben használható a füstgáz hõmérséklete. (Érdemes-e egyáltalá.)
Most a gyakorlat. Valóban, lehet használni. Akár az általatok vázolt módon is, de mûködik a füstgáz útjában vezetett "hõcserélõ" is. De ezek általában csak szilárd tüzelésû készülékeknél, ha valamely modernebb gázkészüléke van, nem javaslom.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Kollégával beszélgettünk fûtéses-spórolós témában, és arról volt szó, hogy a kazánjánál van neki egy bõ 2m-es kéménycsõ szakasza, ami buzeráns meleg, amikor megy a kazán. Hogyan lehetnem arról valami meleget levenni...

Olyat találtunk ki, hogy rá kellene tekerni rézcsövet jó szorosan, kívülrõl jól megszigetelni, és a rézcsövet bekötni a padlófûtés visszatérõ ágába, hátha melegít valamit rajta.

Nekem kér aggályom is van ezzel:
1) ha mûködik, akkor nem hûti-e túlzottan vissza az égésterméket, vagyis nem gátolja-e a kémény mûködését?
2) ahhoz, hogy mûködjön, a kéménycsõ (alu) és a rátekert rézcsõ között hõhidat kell létrehozni valami kitöltõ anyaggal. Legalábbis szerintem enélkül nemigen lenne hatékony. Mivel lehet ezt megtenni, ha egyáltalán?

A pincében futó fûtéscsöveimet meg megpróbálom PURhabban szépen körbenyomni, miután szépen lefényképeztem õket.

--Trifo

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Hali!

Nálunk se lenne veszélytelen, tekintve, hogy közel van nagyon a Duna. A pince alja olyan, hogy van, ahol még a sima föld látszik ki.

Akkor veszek flexi fugázót, oszt hajrá.

--Trifo

Bikediscount

Bikediscount

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás

Pince, terméskõ, tökmindegy hogy néz ki, csak ne peregjen belõle a malter :)

--Trifo

Üdv Trifo,

Akkor lehet, hogy egy egyszerû flexibilis fugázó is megteszi. Szerintem pormentesre kikaparod , ameddig kijön, és, hogy a fugázó anyagnak legyen mihez tapadni, tiszta felület. Szerintem mielött bármilyen anyagból bevásárolsz, próbáld ki egy kisebb felületen. Ehez egy zsáknyit is elég megvenne. Nem hiszem, hogy ne válna be, de egyébként meg egy zsák flexi fugázót, vagy flexibilis tagasztóhabarcsot nagyon sok mindenhez lehet egyébként is használni. Nem tudom milyen az aljzat szigetelés, de ha nincs akkor lehet, hogy jobb is ha nem impregnálod a falat, mert inkább a pincében jöjjön ki a nedvesség, minthogy felmenjen a földszintre a lakótérbe. Van ismerõs aki megszívta, hogy az alatta levõ szuterént teljesen leszigetelték, mert most nála salétromosodik a fal töve a földszinten. Igaz ez a VI ker-ben történt.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Pince, terméskõ, tökmindegy hogy néz ki, csak ne peregjen belõle a malter :)

--Trifo

Bikediscount

Bikediscount

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
Amit én használtam (nem mindenhol) az a Mapei gyártmánya, egy kék színû híg folyadék, amit ecsettel, vagy hengerrel kell felvinni a felületre. Utánna viszont legalább 5 óra, ha jól emlékszem amire ragasztó, vagy fugázó anyag jöhet rá. Ha pormentes és tiszta az alapfelület, akkor nem feltérlenül kell. Nálunk a lábazatot burkoltam ürömi kõvel ragasztva, és az alá felkentem. A teraszon a quartzit kõ alá csak kenhetõ szigetelést raktam (Mapelastic) Ha az egésszel készen vagy lehet imregnálni is kõimpregnáló szerekkel, de ettõl valamennyire besötétülhet. Kb mintha esõ után vizes lenne. Van olyan kõ ami ettõl kimondottan jól mutat de ez már izlés dolga.

Üdv és jó munkát
P.Gy.

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Áá, köszi! És az az alapozó az hogyan használandó?

--Trifo

Bikediscount

Bikediscount

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás

Ja, még egy dolog: a pincém fala terméskõbõl van rakva, de a kövek közül pereg ki a malter, vagy mibe rakták... Azzal mit lehet kezdeni? Olyanra gondoltam, hogy ledrótkefézem és kifugázom Rigips Rimanoval vagy valami hasonlóval.

Illetve hallottam még valami fal impregnáló folyadékról, amit fel kell spriccelni a falra és összeáll vízlepergetõ réteggé. Errõl tudtok mondani valami okosat?

--Trifo

A drótkefézés jó, fugázáshoz pedig szerintem a Murexin flexibilis természetes kõ fugázó biztosan jó. Nem ez a legolcsóbb, viszont elég kiadós, nagyobb akár 25mm fugaméretekre is jó. Ha régi fal, lehet, hogy nem felesleges a flexibilis fugázó. Quartzit burkolású teraszt fugáztam vele, és hibátlan. Ha biztosra akarsz menni, akkor van a Mapei-nél és a Murexinbõl is alapozó hozzá.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Kapard ki jó mélyen a maltert és misungal vagy még inkább füredi homokos malterral (az már inkább nagyon finom szemcsés beton )
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Kõmûves fasz azt mondta, hogy igen gyenge a malter benne, de nem nagy baj, mert a házat megtartja az, ahogy a kövek fogják egymást. Engem az izgatna jobban perpill, hogy a hulló port mivel állítsam meg.

--Trifo

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.939 hozzászólás

Zsizsi: az a gravitáviós fék/visszacsapó szelep miért fontos? Ha nem jár a szivattyú és nincs szelep, akkor a víz magától forog a rendszerben (meleg fel, hideg le alapon)?

A házra amúgy 8 centis szigetelést terveztünk rakni, de lehet, hogy akkor ezt átgondoljuk még. Feleségem szive fog beleszakadni, hogy le kell szaggatni a házról a vadszõlõt, ami teljesen körbefutotta már. Én eléggé rühellem, mert a tetõ alá is bemászik...

--Trifo

Jól írtad, a víz gravitációban is foroghat. Bár ennek kicsi az esélye a cirkulációs ágnál, mert azt a legtöbbször kis keresztmetszetû csövekkel szerelik, de nagy szintkülönbség esetében láttunk már "csodákat".
8cm már közelít! :)
Terméskõ falazat? Nézesd meg valami kõmíves szakival. Nálam oltott mészbe rakták az egészet - az egész épület alatt, de még az istállók, kocsi szín, magtár alatt is pince húzódik - és nincsen vele gond, de bizony ha az tartja a házat - és nálam az tartja - érdemes tüzetesen átnézetni. Sajnos a terméskõ és a malter nem valami hosszútávú barátok. A malter minél homokosabb, ill. a mész minõségétõl függõen egy idõ után kipereg, ahogy írtad. Szerintem hiába fugázod, mert a kötés a kövek között ugyan olyan gyenge marad, de én nem vagyok kõmûves, csak ugatom a holdat! :D

trifo

trifo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Ja, még egy dolog: a pincém fala terméskõbõl van rakva, de a kövek közül pereg ki a malter, vagy mibe rakták... Azzal mit lehet kezdeni? Olyanra gondoltam, hogy ledrótkefézem és kifugázom Rigips Rimanoval vagy valami hasonlóval.

Illetve hallottam még valami fal impregnáló folyadékról, amit fel kell spriccelni a falra és összeáll vízlepergetõ réteggé. Errõl tudtok mondani valami okosat?

--Trifo

rozo

rozo

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás

Nehogy nekiess pur habbal mert amire végzel vele minden ragadni fog. Nem arra való, csak a sok szaki mindent azzal akar megoldani. Olyan mint a WD40... Bemész egy épületgépész üzletbe és veszel hõálló csõszigetelõt. Esetleg megpróbálhatod vékony üveg- vagy kõgyapottal.

Csak akkor, ha nem jól használod...
Amúgy arra való - szigetelésre.
Ha egy - két méretû csövet szigetelnék, inkább én is a polifoam csõhéjakban gondolkoznék, de sok különbözõ átmérõnél, fõleg ha néhány ív is van benne, praktikusabb a PUR hab.
Ja, és a nyílászárók vasalatához WD40-et használok :)