Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6413 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Most az a helyzet, hogy leszedtem a kormányt, stucnit, alátéteket, lepucoltam õket, a fékeket meghúztam, a forgáspontokat megkentem, a megfeszülõ elsõ bovdent megkentem, és még mindíg recseg, illete egy pici pattanó hangot ad ha behúzom az elsõ féket mikor picit mozgatom a bringát, vagy ráterhelek. A fejcsõn nem látok repedést, de olyan mintha onnan jönne a hang.

Nem szoktam foglalkozni apróbb hangokkal, de ez most kicsit aggaszt.

most mondja kollegam hogy neki is recseg a kormanycsapagy pedig nem sz.r bringaja van. Whyte vaz, Chris King csapagy, Fox36 telo. Azt mondja hogy a csapagy meg a csesze nagyon preciz cucc de a villanyak-vall talalkozas nem mindig. szal ott mindig lesz egy kis mozgas, es ha mozog akkor kattogni is tud. ez van.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Kinc

Kinc

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok pár hete vettem egy vázat használtan és megkértem a srácot, hogy hagyja benne a kormánycsapágyat. Nem nyúltam azóta hozzá, ezért csak most vettem észre, hogy a legalsó gyûrû hiányzik a csapágyból. Szerintetek ezt megcsináltathatom egy esztergályossal, ha igen akkor milyen anyagból? Vagy vennem kell egy új kormánycsapágyat?
Elõre is köszi

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

nekem recsegett a repedt homlokcso nem is kicist.

nyilvan ami csavart talalsz meg kell huzni

Most az a helyzet, hogy leszedtem a kormányt, stucnit, alátéteket, lepucoltam õket, a fékeket meghúztam, a forgáspontokat megkentem, a megfeszülõ elsõ bovdent megkentem, és még mindíg recseg, illete egy pici pattanó hangot ad ha behúzom az elsõ féket mikor picit mozgatom a bringát, vagy ráterhelek. A fejcsõn nem látok repedést, de olyan mintha onnan jönne a hang.

Nem szoktam foglalkozni apróbb hangokkal, de ez most kicsit aggaszt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem recsegett a repedt homlokcso nem is kicist.

nyilvan ami csavart talalsz meg kell huzni
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

rob,
Van benne valami kockázat, vagy meg lehet csinálni bátran? Nem látok benne semmi ijesztõt, gondoltam is rá párszor... de el tudok rontani bármit, ha kell.:)

stellaz,
Én a kormányt és a stucnit ellenõrizném elõször. Poros-e, megfelelõen van-e meghúzva... ilyesmik.
Havernak volt repedt homlokcsövû váza, neki nem recsegett semmi. De azt is érdemes lehet keresni.

Szerintem elõbb mindenképpen az egyszerûbb ellenõrzésekkel kezdd. Én is szedtem már szét darabjaira hátsó agyat, mert rezonált kanyarban. a küllõ prizma volt a ludas...:)

ok, köszi :)

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
rob,
Van benne valami kockázat, vagy meg lehet csinálni bátran? Nem látok benne semmi ijesztõt, gondoltam is rá párszor... de el tudok rontani bármit, ha kell.:)

stellaz,
Én a kormányt és a stucnit ellenõrizném elõször. Poros-e, megfelelõen van-e meghúzva... ilyesmik.
Havernak volt repedt homlokcsövû váza, neki nem recsegett semmi. De azt is érdemes lehet keresni.

Szerintem elõbb mindenképpen az egyszerûbb ellenõrzésekkel kezdd. Én is szedtem már szét darabjaira hátsó agyat, mert rezonált kanyarban. a küllõ prizma volt a ludas...:)

Izomtéridõninja-geológus!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Olyan problémám lenne, hogy fékezéskor, meg ha behúzott elsõ féknél megtolom a bringát, meg ráterhelek, akkor recseg valami elég hangosan.

Ilyenkor mit illik megnézni? Gondolom kormányt, féket, de esetleg ajánlatos lehet az acél villát is kikapni, nincs e repedve? Ha az alu vázon nem látok repedést, akkor az azt is jelenti egyúttal, hogy nincs rajta?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
én a kalapálósat is bevágom vasfûrésszel ha nem golyós hanem zárt csapágyas.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a jobbak vannak bevagva, velemenyem szerint szivjon a kalapalos megoldassal akinek ket anyja van, en olyat tobbet nem veszek. igaz most hope van, es ezt nem kell lecserelnem egy jo par evig az tuti. max ha megunom a szinet vagy ilyesmi.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.046 hozzászólás
Nekem is olyan volt, és tetszik a megoldás nagyon. Ha le akarom venni, nem kell gányolni vele, egyszerûen le lehet húzni (esetleg minimális lapos fejû csavarhúzó segítséggel).
Úgysem fut rajta golyó, szóval semmit nem jelent az a vágás benne...

Izomtéridõninja-geológus!

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Troger:

nekem is volt olyan csapágyam aminek a gyûrûjét nem kellett rá ütni a nyakra,és simán normálisan mûködött,nem kell tõle félni!
be lehet normálisan állítani!

Vedd meg!!!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Köszönöm a tippet.

voltam a Velvártban és volt is nekik :-)

Ami miatt azonban nem vettem meg az az volt, hogy a villára való csapágcsésze az egyik oldalán be volt reszelve, kérdeztem miért, s azt mondták nem tudják, talán azért, hogy a villanyakra könnyebben rámenjem.

Én már úgy hozzászoktam a jó öreg rákalapálós szisztémára, hogy megingott egy kicsit a bizalmam benne.

Ui.: lehet én vagyok a hülye, így marad az ebay.

Köszönöm

Öregszel.:) Számos standard, MTB-ben használatos villakorona be van vágva, nem kell mindegyiket kalapálni.

troger

troger

törzsvendég

• fórumtag
  • 296 hozzászólás
Köszönöm a tippet.

voltam a Velvártban és volt is nekik :-)

Ami miatt azonban nem vettem meg az az volt, hogy a villára való csapágcsésze az egyik oldalán be volt reszelve, kérdeztem miért, s azt mondták nem tudják, talán azért, hogy a villanyakra könnyebben rámenjem.

Én már úgy hozzászoktam a jó öreg rákalapálós szisztémára, hogy megingott egy kicsit a bizalmam benne.

Ui.: lehet én vagyok a hülye, így marad az ebay.

Köszönöm
Merida a nyugat dácsiája, de jó a garis ügyintézése

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.125 hozzászólás
Troger:

Próbáld meg a Velvart bmx boltot pesti oldalon a Wesselényi utcában!
Az Eastern cég gyárt olyan bmx vázat amibe 36x45ös csapágy kell,és csinálnak hozzá csapágyat is,egy próbát megér rákérdezni!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Sziasztok.

Szereztem egy mtb vázat, ami integrált kormánycsapágyat fogad, orbit is2-est.

36-45 fok van a csapágyra írva, azonban kis hazánkban nem elérhetõ jelenleg.

45-45 fokos az van többfajtából is.

A kérdés az, hogy vajon a 45-45 fokos jó vagy mindenképpen 36-45 fokos kellhet bele.

Talán már találkozott valaki ilyen problémával.

Köszi.

36° x 45° kell hozzá, a másikat nem lehet rendesen belerakni.

A Cane Creek oldalán, a "tech" szekcióban érdekes olvasnivalókat találsz a témáról, ha érdekel (pld. "headset identification and specification guide").

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Nekem kölyökkoromban a stucnim tört ketté mint a ropi. Óriási mákom volt, hogy az elõre fejes aszfalton címû mutatványt megúsztam horzsolásokkal, és a fejem nem érte az aszfaltot.

troger

troger

törzsvendég

• fórumtag
  • 296 hozzászólás
Sziasztok.

Szereztem egy mtb vázat, ami integrált kormánycsapágyat fogad, orbit is2-est.

36-45 fok van a csapágyra írva, azonban kis hazánkban nem elérhetõ jelenleg.

45-45 fokos az van többfajtából is.

A kérdés az, hogy vajon a 45-45 fokos jó vagy mindenképpen 36-45 fokos kellhet bele.

Talán már találkozott valaki ilyen problémával.

Köszi.
Merida a nyugat dácsiája, de jó a garis ügyintézése

cresa64

cresa64

vendég

• fórumtag
  • 78 hozzászólás

nem néztem hogy os vagy normál

Korm

Korm

Korm

vagy fsa xc 180

»» boneshaker ««

pláne ez. csak vágni kell :

»» boneshaker ««

Köszönöm!

Syncros FL 7075 V2 lett stucnival együtt.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Egyenesben kormányban (a jelenlegi szélesség 320+290=610) tudtok ajánlani valamit?
Gramm nem számít, legyen minél erõsebb.

nem néztem hogy os vagy normál

Korm

Korm

Korm

vagy fsa xc 180

»» boneshaker ««

pláne ez. csak vágni kell :

»» boneshaker ««
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

cresa64

cresa64

vendég

• fórumtag
  • 78 hozzászólás

merida x-mission speed nem?
elég szarul néz ki amúgy

A teljesség kedvéért nem ártana azt se tudni, hogy a stucni csavarjai mennyire voltak meghúzva, mert túlhúzás is okozhatja a linkelt kormánysérülést.

Igen, merida x-mission speed. Lassan lecseréltem mindent a bringán és pont a kormány meg a stucni lett volna/lesz a következõ...

Valószínûleg a kelleténél jobban meg volt húzva a csavar, ill. az utóbbi 1 hét alatt 2x is szétszedtem, mert Nagykovácsi után elkezdett "ropogni", amire többen azt mondták, hogy valószínûleg az érintkezõ felületek porosak.
(Hozzáteszem, már akkor megfordult a fejemben, hogy milyen kellemetlen lenne, ha valamelyik lejtõn törik el...)
A teljes takarítás meg is hozta a várt eredményt, mert teljesen megszûnt a hang...vele meg a kormány is. :)
Legközelebb meg inkább Schnorr alátétet teszek a csavar alá, vagy Nordlockot. :)

Egyenesben kormányban (a jelenlegi szélesség 320+290=610) tudtok ajánlani valamit?
Gramm nem számít, legyen minél erõsebb.