Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6419 replies to this topic

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Én anno úgy kalkuláltam megveszem a lehetõ legrövidebb vázat, amit még tudok használni max-ra húzott csõvel. A 350-es akkor már rövid lett (az egy 18-as Caprine-ban volt), kellett egy 400-as amiben most 1cm tartalék van.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Irritum

Irritum

vendég

• fórumtag
  • 201 posts
Én egy évig csapattam kinyúlva, hát- és deréktájon még-még oké volt a dolog, de a kezeimet/karjaimat iszonyatosan terhelte hosszú stucni alacsony kormány kombó (leginkább lefelé, nem kifejezetten XC-s terepen). Egyetlen igazi elõnye volt, hogy az elvetemült emelkedõkön nem estem hanyatt, de nagyon nem érte meg. :D

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
De igen, nehezebben fordul, de nagy sebességnél stabilabb.

A sebesség mindent megold.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Én nem vagyok versenyzõ (voltam már 6-8 maratonon, de inkább csak az élmény miatt), de a "fekvõs" pozíciót mindig is furának találtam. Nem ront a nagy váz a kezelhetõségen?

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Hosszabb nem lesz, inkább csak rövidebb.

Kicsit más, de kapcsolódik a témához. Sokan esküsznek a hosszú vázra, hosszú stucnira, alacsony kormányra, mintha országútin ülnének és bizonygatják, hogy az milyen jó nekik. Közben lóf@szt jó az nekik. Így versenyzõk használják, akik ezerszer többet ülnek bringán, mint õk és külön edzik az izmokat, hogy bírják ezt a poziciót és ennek ellenére még sem bírja mindegyikük és kényelmesebb beállításokkal tekernek. Kipróbálhatná bármelyik ilyen versenygeora esküdözõ bringás, hogy elmegy terepre és megy 3-4 órát izomból (persze ha tud) aztán meglátjuk, hogy érzi magát a végén a dereka meg a karja. Szóval nyugodtan lehet rövidebb vázakat használni magasabb kormánnyal, sokkal kényelmesebb és nem vágja magát tönkre.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Igen, a kormányszár hossza is gyanús. Hétvégén újra jelentkezem, miután lemértem ezt is, meg a vízszintes felsõcsõhosszt is. Kíváncsi vagyok beleesik-e az 560-600mm-be.

Nem tudom hány éves a váz; az ezüst alu, piros felirattal.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Nekem derékfájást a hosszú stucni okozott, 5 cm-el kellett rövidebb, kicsit hátrébb is toltam a nyerget, így pont jó lett. Már azt is megérzem, ha az egyenes kormány kicsit el van fordítva a megszokottól, és így változik a hátranyúása egy picit ( pl. szerelés után).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mint írtam is, lehet nem ez a legjobb megoldás a nyeregmagassághoz. A pozíciót lecsekkolom a hétvégén; a vízszintes hosszt is akkor tudom megmérni. Mi az ajánlott érték ilyen magasságnál?

Visszatérve a topic címéhez: a probléma szerintem valahol elöl keresendõ...

Az ajánlott kb 560-600mm, nagy a szórás, de a stucni hosszával korigálható. A nyeregmagasság is olyan dolog, hogy az a formula csak kiindulásnak jó. Aki pörgetni szeret, az alacsonyabban és elõrébb ül, plusz egy montisnak ajánlott elõrébb ülni, mert a hegyeken akkor kerül optimális helyre (meg lehet nézni az elit versenyzõket, elõre van tolva teljesen a nyergük), ráadásul a magas nyereg egyenes út a porckorongsérvhez. Én pl pont az általános formula szerinti optimális magasságban ülök, de 6-6,5cm-re van a nyergem orra a középcsapágy mögött, ami legalább 3 cm-mel van az "optimálisnál" elõrébb.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
tyû, jönnek az ötletek, nem lesz egyszerû móka :)

én a 176 centimhez 590-es felsõcsõhosszal, 60as stucni 15mm emelésû 680mm-es kormány van

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,032 posts
  • LocationKelenföld

20-25mm lehet alatta, fölötte semmi, szóval távtartókkal nem tudok magasítani. Akkor elkezdem a dolgot egy hajlított kormány beszerzésével.

Eddig amit baráti árban találtam:

-BBB Litebar 245g / 5,4k HUF
-Pro MTB CC ?g / 4,4k HUF

Szerintem fontos szempont az emelés és a szélesség is.

Ha most klasszikus 580-as egyenesed van, 630-635 mm körülit néznék 1" emeléssel.
A stucnid milyen hosszú? Ha eddig minden passzolt, gondolom 120-as lehet, hajlított kormányhoz viszont 110mm-nél hosszabbat nem használnék a helyedben. Hátfájással inkább 100-105mm.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
15,5-es az a mobster inkább ha jólgondolm ?
vagy régebbi kiadás ?

mostaniak (ami 15,5 de vagy 3-4 éve ez a méret) meg lehet picit rövidek. (konkrétan 553 mm) lehet az is probléma
szvsz egy átlag méretezésû 16-os (kona, merida, magellan etc) meg pont jó 16-osban az átlag 175-6 cm magassághoz.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
20-25mm lehet alatta, fölötte semmi, szóval távtartókkal nem tudok magasítani. Akkor elkezdem a dolgot egy hajlított kormány beszerzésével.

Eddig amit baráti árban találtam:

-BBB Litebar 245g / 5,4k HUF
-Pro MTB CC ?g / 4,4k HUF

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nem csináltam még olyant, de akkor megoldom. Ha nem ma, akkor holnap.

Többi dologról vélemyényed..?

Így a leírás alapján, a nyereg jó, kormányszár jó (ehhez kellene a váz felsõcsõhossza, de nem hiszem, hogy olyan hosszú lenne a 16os váz, hogy hosszú legyen ez a stucni). Valószínû, hogy tényleg a kormány magasságal lesz a gond. Mennyi alátét van most a stucni alatt? Szerintem is jobb egy hajlított kormány, mint egy bután kinézõ stucni.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Mint írtam is, lehet nem ez a legjobb megoldás a nyeregmagassághoz. A pozíciót lecsekkolom a hétvégén; a vízszintes hosszt is akkor tudom megmérni. Mi az ajánlott érték ilyen magasságnál?

Visszatérve a topic címéhez: a probléma szerintem valahol elöl keresendõ...

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts
Én is szoktam ezt a nyújtot lábbal a sarkam a pedálra dolgot csinálni. De mit jelent a nyújtott láb? Totál kinyújtva vagy lazán, vagy már átdöltél arra az oldalra és úgy.
Meg ugye milyen cipõvel? Régen a deszkáscipõmnek kb. ugyanolyan vastag volt a talpa végig. Most az spd saroknál sokkal vastagabb, de a nyergen nem változtattam, rendesen mintha az SPD-vel alacsonyabb nyereggel mennék olyan érzés.
Meg éppen hol ülsz a nyergen. Én pl. az idõ elõrehaladtával úgy érzem "belesüppedek" a nyeregbe, az elején még jobban ki van nyújtva a lábam.

Összességében ebben a nyújtott lábban állítom a nyeregmagasságot tekintve van 20 [mm] lehetõség.

A pozicíióáálításhoz meg ugye azt szokták mondani, hogy vízsintes állásnál a hajtókar pedáltengelye fölött legyen a térdkalácsod. De az ember azért montin fészkelõdik a nyergen, ebben is van állítom 10 [mm] szórás.

Én is pont 176 vagyok, ahhoz szerintem 16" kicsi, bár ami a fontos az a vízszintes felsõcsõhossz azt meg nem írtad.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Nem csináltam még olyant, de akkor megoldom. Ha nem ma, akkor holnap.

Többi dologról vélemyényed..?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Képet hogyan is tudok berakni? Fel kell elõtte töltenem valahova?

Igen.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Nekem kell 30-40km hogy megfájduljon.

Nyeregmagasság úgy van beállítva, hogy a lenti pedálállásnál nyújtott lábbal a sarkam tudom rátenni. Lehet ettõl is van jobb módszer.

A nyereg amennyire lehet elõre van tolva, hogy minél inkább a mono fölött legyek, ne a hátsó kerék fölött. A nyereg kb. vízszintben van, talán nagyon picit föntebb van az orra. Azért állítottam be így, hogy kevesebb súly legyen a csuklóimon. Lehet ez is azt támasztja alá, hogy igazad van a túl alacsony kormánnyal kapcsolatban. Nagyot emelõ kormányszár bután nézne ki, ezért gondolkodom a hajlított kormányon. Kormányszár átlagos emelésû, 100-as lehet, megfordítható, jelenleg pozitív emeléssel (KBIX PRO-RACE KORMÁNYSZÁR - KELLY'S KERÉKPÁROK, FELSZERELÉSEK, KIEGÉSZÍTÕK, RUHÁZAT - WEBSHOP, WEBÁRUHÁZ, ONLINE ÜZLET). Lehet ez is hosszú picit.

Kelly's Mobster váz, 16-os, én 176 vagyok.

Képet hogyan is tudok berakni? Fel kell elõtte töltenem valahova?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Haligali.

Bizonyos km után meg szokott fájdulni a derekam. Persze, tudom, gyenge a hátam, de arra gondoltam mégis tennék egy próbát egy hajlított kormánnyal. Tudtok ajánlani valamit, valahol ami árban is, és súlyban is jó? (És olcsó :D) Egyáltalán hajlítottból mi számít jó súlynak? Most egy 125g-os egyenes Trinity light van. Maraton felhasználás.

Más: lehet hogy a kormányszár túl hosszú, ettõl is lehet derékfájás?

A gyenge hát szöveget szért írtam múltkor, mert nagyon sokszor van az, hogy valaki el kezd bringázgatni és még azt sem tudja hogy hogyan kell ülni a bringán és semmi edzettsége sincs, aztán csodálkozik, hogy 5km után el kezd fájni mindene.
Rakj be egy gépet a bringádról és megmondjuk mi a baj. Úgyis szeretem osztani az észt, hogy hátul van a nyereg hosszú a stucni, alacsonyan van a kormány stb. :D
Jó súly, a pazzaz karbon kormányom 170g körül van, de a 220g körüli kormányok már jónak számítanak.
Nekem pl attól fáj a hátam ha a stucni hosszú, inkább elviselem ha egy kicsit lejjeb van a kormány mintha elõrébb.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Haligali.

Bizonyos km után meg szokott fájdulni a derekam. Persze, tudom, gyenge a hátam, de arra gondoltam mégis tennék egy próbát egy hajlított kormánnyal. Tudtok ajánlani valamit, valahol ami árban is, és súlyban is jó? (És olcsó :D) Egyáltalán hajlítottból mi számít jó súlynak? Most egy 125g-os egyenes Trinity light van. Maraton felhasználás.

Más: lehet hogy a kormányszár túl hosszú, ettõl is lehet derékfájás?