Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6413 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Nekem derékfájást a hosszú stucni okozott, 5 cm-el kellett rövidebb, kicsit hátrébb is toltam a nyerget, így pont jó lett. Már azt is megérzem, ha az egyenes kormány kicsit el van fordítva a megszokottól, és így változik a hátranyúása egy picit ( pl. szerelés után).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Mint írtam is, lehet nem ez a legjobb megoldás a nyeregmagassághoz. A pozíciót lecsekkolom a hétvégén; a vízszintes hosszt is akkor tudom megmérni. Mi az ajánlott érték ilyen magasságnál?

Visszatérve a topic címéhez: a probléma szerintem valahol elöl keresendõ...

Az ajánlott kb 560-600mm, nagy a szórás, de a stucni hosszával korigálható. A nyeregmagasság is olyan dolog, hogy az a formula csak kiindulásnak jó. Aki pörgetni szeret, az alacsonyabban és elõrébb ül, plusz egy montisnak ajánlott elõrébb ülni, mert a hegyeken akkor kerül optimális helyre (meg lehet nézni az elit versenyzõket, elõre van tolva teljesen a nyergük), ráadásul a magas nyereg egyenes út a porckorongsérvhez. Én pl pont az általános formula szerinti optimális magasságban ülök, de 6-6,5cm-re van a nyergem orra a középcsapágy mögött, ami legalább 3 cm-mel van az "optimálisnál" elõrébb.

A sebesség mindent megold.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
tyû, jönnek az ötletek, nem lesz egyszerû móka :)

én a 176 centimhez 590-es felsõcsõhosszal, 60as stucni 15mm emelésû 680mm-es kormány van

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,017 posts
  • LocationKelenföld

20-25mm lehet alatta, fölötte semmi, szóval távtartókkal nem tudok magasítani. Akkor elkezdem a dolgot egy hajlított kormány beszerzésével.

Eddig amit baráti árban találtam:

-BBB Litebar 245g / 5,4k HUF
-Pro MTB CC ?g / 4,4k HUF

Szerintem fontos szempont az emelés és a szélesség is.

Ha most klasszikus 580-as egyenesed van, 630-635 mm körülit néznék 1" emeléssel.
A stucnid milyen hosszú? Ha eddig minden passzolt, gondolom 120-as lehet, hajlított kormányhoz viszont 110mm-nél hosszabbat nem használnék a helyedben. Hátfájással inkább 100-105mm.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts
15,5-es az a mobster inkább ha jólgondolm ?
vagy régebbi kiadás ?

mostaniak (ami 15,5 de vagy 3-4 éve ez a méret) meg lehet picit rövidek. (konkrétan 553 mm) lehet az is probléma
szvsz egy átlag méretezésû 16-os (kona, merida, magellan etc) meg pont jó 16-osban az átlag 175-6 cm magassághoz.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
20-25mm lehet alatta, fölötte semmi, szóval távtartókkal nem tudok magasítani. Akkor elkezdem a dolgot egy hajlított kormány beszerzésével.

Eddig amit baráti árban találtam:

-BBB Litebar 245g / 5,4k HUF
-Pro MTB CC ?g / 4,4k HUF

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nem csináltam még olyant, de akkor megoldom. Ha nem ma, akkor holnap.

Többi dologról vélemyényed..?

Így a leírás alapján, a nyereg jó, kormányszár jó (ehhez kellene a váz felsõcsõhossza, de nem hiszem, hogy olyan hosszú lenne a 16os váz, hogy hosszú legyen ez a stucni). Valószínû, hogy tényleg a kormány magasságal lesz a gond. Mennyi alátét van most a stucni alatt? Szerintem is jobb egy hajlított kormány, mint egy bután kinézõ stucni.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Mint írtam is, lehet nem ez a legjobb megoldás a nyeregmagassághoz. A pozíciót lecsekkolom a hétvégén; a vízszintes hosszt is akkor tudom megmérni. Mi az ajánlott érték ilyen magasságnál?

Visszatérve a topic címéhez: a probléma szerintem valahol elöl keresendõ...

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Én is szoktam ezt a nyújtot lábbal a sarkam a pedálra dolgot csinálni. De mit jelent a nyújtott láb? Totál kinyújtva vagy lazán, vagy már átdöltél arra az oldalra és úgy.
Meg ugye milyen cipõvel? Régen a deszkáscipõmnek kb. ugyanolyan vastag volt a talpa végig. Most az spd saroknál sokkal vastagabb, de a nyergen nem változtattam, rendesen mintha az SPD-vel alacsonyabb nyereggel mennék olyan érzés.
Meg éppen hol ülsz a nyergen. Én pl. az idõ elõrehaladtával úgy érzem "belesüppedek" a nyeregbe, az elején még jobban ki van nyújtva a lábam.

Összességében ebben a nyújtott lábban állítom a nyeregmagasságot tekintve van 20 [mm] lehetõség.

A pozicíióáálításhoz meg ugye azt szokták mondani, hogy vízsintes állásnál a hajtókar pedáltengelye fölött legyen a térdkalácsod. De az ember azért montin fészkelõdik a nyergen, ebben is van állítom 10 [mm] szórás.

Én is pont 176 vagyok, ahhoz szerintem 16" kicsi, bár ami a fontos az a vízszintes felsõcsõhossz azt meg nem írtad.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Nem csináltam még olyant, de akkor megoldom. Ha nem ma, akkor holnap.

Többi dologról vélemyényed..?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Képet hogyan is tudok berakni? Fel kell elõtte töltenem valahova?

Igen.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Nekem kell 30-40km hogy megfájduljon.

Nyeregmagasság úgy van beállítva, hogy a lenti pedálállásnál nyújtott lábbal a sarkam tudom rátenni. Lehet ettõl is van jobb módszer.

A nyereg amennyire lehet elõre van tolva, hogy minél inkább a mono fölött legyek, ne a hátsó kerék fölött. A nyereg kb. vízszintben van, talán nagyon picit föntebb van az orra. Azért állítottam be így, hogy kevesebb súly legyen a csuklóimon. Lehet ez is azt támasztja alá, hogy igazad van a túl alacsony kormánnyal kapcsolatban. Nagyot emelõ kormányszár bután nézne ki, ezért gondolkodom a hajlított kormányon. Kormányszár átlagos emelésû, 100-as lehet, megfordítható, jelenleg pozitív emeléssel (KBIX PRO-RACE KORMÁNYSZÁR - KELLY'S KERÉKPÁROK, FELSZERELÉSEK, KIEGÉSZÍTÕK, RUHÁZAT - WEBSHOP, WEBÁRUHÁZ, ONLINE ÜZLET). Lehet ez is hosszú picit.

Kelly's Mobster váz, 16-os, én 176 vagyok.

Képet hogyan is tudok berakni? Fel kell elõtte töltenem valahova?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Haligali.

Bizonyos km után meg szokott fájdulni a derekam. Persze, tudom, gyenge a hátam, de arra gondoltam mégis tennék egy próbát egy hajlított kormánnyal. Tudtok ajánlani valamit, valahol ami árban is, és súlyban is jó? (És olcsó :D) Egyáltalán hajlítottból mi számít jó súlynak? Most egy 125g-os egyenes Trinity light van. Maraton felhasználás.

Más: lehet hogy a kormányszár túl hosszú, ettõl is lehet derékfájás?

A gyenge hát szöveget szért írtam múltkor, mert nagyon sokszor van az, hogy valaki el kezd bringázgatni és még azt sem tudja hogy hogyan kell ülni a bringán és semmi edzettsége sincs, aztán csodálkozik, hogy 5km után el kezd fájni mindene.
Rakj be egy gépet a bringádról és megmondjuk mi a baj. Úgyis szeretem osztani az észt, hogy hátul van a nyereg hosszú a stucni, alacsonyan van a kormány stb. :D
Jó súly, a pazzaz karbon kormányom 170g körül van, de a 220g körüli kormányok már jónak számítanak.
Nekem pl attól fáj a hátam ha a stucni hosszú, inkább elviselem ha egy kicsit lejjeb van a kormány mintha elõrébb.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Haligali.

Bizonyos km után meg szokott fájdulni a derekam. Persze, tudom, gyenge a hátam, de arra gondoltam mégis tennék egy próbát egy hajlított kormánnyal. Tudtok ajánlani valamit, valahol ami árban is, és súlyban is jó? (És olcsó :D) Egyáltalán hajlítottból mi számít jó súlynak? Most egy 125g-os egyenes Trinity light van. Maraton felhasználás.

Más: lehet hogy a kormányszár túl hosszú, ettõl is lehet derékfájás?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
Csak azért ajánlottam mert probléma/gondozás-mentes. Korábbiakkal tömítettségi problémák voltak, azértmentek tönkre.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Talán lehetne kicsit olcsóbb... Egyébként az egyik esélyes.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
FSA Orbit MX?

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Milyen hagyományos, relatíve könnyû, iparis, megbízható kormánycsapágyat ajánlotok egy full merev cc gépbe?

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts

Sziasztok pár hete vettem egy vázat használtan és megkértem a srácot, hogy hagyja benne a kormánycsapágyat. Nem nyúltam azóta hozzá, ezért csak most vettem észre, hogy a legalsó gyûrû hiányzik a csapágyból. Szerintetek ezt megcsináltathatom egy esztergályossal, ha igen akkor milyen anyagból? Vagy vennem kell egy új kormánycsapágyat?
Elõre is köszi

Mi lenne ha felhívnád és elkérnéd?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

most mondja kollegam hogy neki is recseg a kormanycsapagy pedig nem sz.r bringaja van. Whyte vaz, Chris King csapagy, Fox36 telo. Azt mondja hogy a csapagy meg a csesze nagyon preciz cucc de a villanyak-vall talalkozas nem mindig. szal ott mindig lesz egy kis mozgas, es ha mozog akkor kattogni is tud. ez van.

ok, koszi

ha csak kattog kicsit az nem zavar, ez most csak azért foglalkoztatott, mert a kormány-fejcsõ-villa környékén volt, aminek azért jobb utánajárni

de így akkor megnyugodtam