Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6413 replies to this topic

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts
de azért, inkább így törjön mint menet közben....:)

Maggi én a helyedben azon a deus-on elgondolodnék. láttunk már olyat eltörni....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
De le ne törjed..... :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Nem. Akkor a kereket fogod be a lábad közé, talán annyit hagyott ki zee ,,a kormány egyik végét nyomd(le) a másikat húzd(fel)".

Így igaz, elnézést a félre érthetõ fogalmazásért.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Így inkább a villák merevségét szokták nézni.

Nem. Akkor a kereket fogod be a lábad közé, talán annyit hagyott ki zee ,,a kormány egyik végét nyomd(le) a másikat húzd(fel)".

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Így inkább a villák merevségét szokták nézni.
Marci

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

nekem KCNC flyride van az országútin és egy Syncros FL V2 a montin. mindkettõ baromi könnyû, nagyon merev. de igazából én sem érzek a kettõ között túl sok különbséget. sõt, a gyári Kona stucni meg ezek között sem éreztem túl sokat. bár én egy technikai analfabéta vagyok.

Na akkor a merev Kcnc stucnis bringád fogd be a lábad közé, a kormány egyik végét nyomd a másikat húzd ha érzel elmozdulást márpedig fogsz akkor nem merev. Nekem is volt Kcnc 2 db is tudom mirõl beszélek õ utánuk szoktam le a grammániáról. Nem lehet valamire elsõ osztályúan könnyû, merev és erõs is.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

Egy karbon stucninak lehet rázkódás csökkentõ hatása, egy karbonnal bevont alumíniumnak tartok tõle nem sok. :(

Így van, meg ha már rázkódáscsökkentés, akkor inkább kormánnyal érdemes próbálkozni szerintem. Mondjuk sose értettem, minek a szénszálas bevonat, amikor úgyis alu az alap, meg ha aluból is lehet eszméletlen könnyû kormányt, stucnit gyártani, a szénszálas megoldásoknál olcsóbban.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

Ha ki tudok menni, és lesz tapasztalatom, leírom. Abból a megfontolásból vettem, h a rázkódást próbáljam csökkenteni amit a közel 9 Bar-os virsli okoz. Zolika! Nincs ebben semmi májer faktor, már csak azért sem mert nem látszik. Ugyanis a GPS teljesen kitakarja.:)

Egy karbon stucninak lehet rázkódás csökkentõ hatása, egy karbonnal bevont alumíniumnak tartok tõle nem sok. :(

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts
nekem KCNC flyride van az országútin és egy Syncros FL V2 a montin. mindkettõ baromi könnyû, nagyon merev. de igazából én sem érzek a kettõ között túl sok különbséget. sõt, a gyári Kona stucni meg ezek között sem éreztem túl sokat. bár én egy technikai analfabéta vagyok.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
Ha ki tudok menni, és lesz tapasztalatom, leírom. Abból a megfontolásból vettem, h a rázkódást próbáljam csökkenteni amit a közel 9 Bar-os virsli okoz. Zolika! Nincs ebben semmi májer faktor, már csak azért sem mert nem látszik. Ugyanis a GPS teljesen kitakarja.:)

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Volt BBB-m, utána Roox, most RaceFace van + még van egy Syntace Superforce-om is. Hát, röhögjetek ki (vagy sajnáljatok) de én még nem éreztem soha a stucnik közti különbséget..... de bennem lehet a hiba....
Marci

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Nekem Raceface Deus van, Thomson Elite x4 után....semmi difi...

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Semmilyent. Nem merev, viszonylag könnyû és nagy a májer faktora. Amennyiben érezni akarsz valamit vegyél Thomsont akkor rájössz hogy miért jó az ha egy stucni merev :)

bizony, +1 Thomson
vagy Syntace F109, ha nagyon fontosak azok a grammok, bár nem a stucnin szokás spórolni

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Semmilyent. Nem merev, viszonylag könnyû és nagy a májer faktora. Amennyiben érezni akarsz valamit vegyél Thomsont akkor rájössz hogy miért jó az ha egy stucni merev :)

Sly78

Sly78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,513 posts

Köszönöm a tanácsokat. Sajnos nem tudom a garanciális követelésem érvényesíttetni.Elsõ, hirtelen felindultságomban felfúrtam a megszakadt menetet, gondolva az átmenõ csavaros megoldásra. A vége ez is lett. Ma hoztam haza az esztergályostól a spec anyát ami illeszkedik a nyak sûllyesztékébe. Elég jól sikerült. :D Természetesen nem az itthoni árért vettem, bár a 115 EUR-s ár sem volt olcsó, de mégsem az itthoni.

ha majd készen lett és kipróbálod, akkor írj légyszi egy rövid beszámolót, hogy milyen különbséget lehet érezni egy 53ezerre beárazott stucnival! õszintén kíváncsi vagyok rá.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Lehetett volna vagy talán lehet is bele tenni Helicoil-t.

Gondolkodtam rajta, de annyira minimális a ráhagyás a menetes részen, h már az M5-ös menetnek a furatát sem bírta volna ki. A javítókészlet áráról meg nem is merek említést tenni.:D

Ridley Noah Fast 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Köszönöm a tanácsokat. Sajnos nem tudom a garanciális követelésem érvényesíttetni.Elsõ, hirtelen felindultságomban felfúrtam a megszakadt menetet, gondolva az átmenõ csavaros megoldásra. A vége ez is lett. Ma hoztam haza az esztergályostól a spec anyát ami illeszkedik a nyak sûllyesztékébe. Elég jól sikerült. :D Természetesen nem az itthoni árért vettem, bár a 115 EUR-s ár sem volt olcsó, de mégsem az itthoni.

Lehetett volna vagy talán lehet is bele tenni Helicoil-t.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts

Ridley Noah Fast 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

..azt gondoltam, megosztom veletek szomorú történetem. Vásároltam egy ilyen stucnit:
BikeFun - Ritchey - Kormányszár - WCS
Amikor a kezembe került, nagyon elszomorodtam a négy darab M4-es rögzítócsavar láttán. Azon is, h a fedlapban kb. 5mm hosszan van csak menet. Van nyomatékkulcsom, aminek az alsó határa az az ominózus 5Nm amit max-ra határozott meg a gyártó, a stucni csavarjainak meghúzására. Nem mertem vele meghúzni, azt gondoltam, ki fogja szakítani az alu zárósapkából a menetet, így megvettem hozzá a következõ célszerszámot:
Ritchey nyomatékkulcs (Carbon) (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Nyomatékkulcs) | RideBike / Kerékpárüzlet és szervíz
Azt gondoltam, a gondom letudva, tévedtem. Ezzel a készséggel úgy kiszaggattam a menetet a stucni fedlapjából mint a huzat. Most erõsen fáj a fejem a megoldáson. :(

Mond, hogy nem ennyiért vetted, mint a linken van ! Kihagyott a szívverésem néhányat....
Ugyan így jártam, csak az a hagyományos, fordított "kormányszárban van a menet" típus volt. Jó, az egy olcsó stucni volt, nem ilyen ezoterikus wcs-csoda, meg a bringa szépsége sem számított. Szóval, az a stucni kapott egy hosszabb csavart és végére egy zárt végû anyát. Baj nem lett vele, tartott rendesen - csak nem volt szép.
Amúgy, nálam fekete listán van a wcs. Havernak repedt a stucnija, tört a nyeregcsöve. A német BIKE újság kormány+stucni tesztben is csak a wcs stucni tört el és a kormány sem bírt túl sokat.
Marci

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

..azt gondoltam, megosztom veletek szomorú történetem. Vásároltam egy ilyen stucnit:
BikeFun - Ritchey - Kormányszár - WCS
Amikor a kezembe került, nagyon elszomorodtam a négy darab M4-es rögzítócsavar láttán. Azon is, h a fedlapban kb. 5mm hosszan van csak menet. Van nyomatékkulcsom, aminek az alsó határa az az ominózus 5Nm amit max-ra határozott meg a gyártó, a stucni csavarjainak meghúzására. Nem mertem vele meghúzni, azt gondoltam, ki fogja szakítani az alu zárósapkából a menetet, így megvettem hozzá a következõ célszerszámot:
Ritchey nyomatékkulcs (Carbon) (Karbantartás | Szerszám (célszerszám) | Nyomatékkulcs) | RideBike / Kerékpárüzlet és szervíz
Azt gondoltam, a gondom letudva, tévedtem. Ezzel a készséggel úgy kiszaggattam a menetet a stucni fedlapjából mint a huzat. Most erõsen fáj a fejem a megoldáson. :(

Szia!

Levél a Ritchinek, fényképek, ha ez sem elég akkor elküldöd a stucnit a szerszámmal és szagassák ki a maradék hármat.