Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6413 hozzászólás a témában

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Kényelemtõl függetlenül, mondjuk egy 640-es kormánynál nem lassul be nagyon a kormányzás?

(Most nézem, hogy nekem csak 52-es a kormányom-ritchey compLite)

A széles kormánynak össz. a városi forgalomban látom csak hátrányát. A városi/országúti edzõgépemen 51centis kormány van, a másik két gépen 68cm. Az utca végére mindig megszokom az épp aktuálisat.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Errõl van szó. Szinte mindent meg lehet szokni.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Szerintem inkább a hosszú stucnitól lassul be a dolog. De csak az elsõ félórára. 30as vagy 40es stucni lecseréltem 60asra és ugy érztem elõször mintha buszt vezetnék. Azóta meg ugyanolyan mint régen.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Kicsit túl van ez (is) misztifikáva. :)

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nem lassul be. nekem 635-os van, de volt mar 660 is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

a kenyelmes kormanymeret azert erosen vallszelesseg fuggo is.

olyan ez mint a kenyelmes nyereg. lehet nekem az, mas meg 10 perc utan zsibbad tole.

Kényelemtõl függetlenül, mondjuk egy 640-es kormánynál nem lassul be nagyon a kormányzás?

(Most nézem, hogy nekem csak 52-es a kormányom-ritchey compLite)

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

kormányból én RaceFace Atlas-on gondolkodom.....nem szeretem a csirke darabokat.....

Én is azzal szemeztem elsõ körben, csak sajna a mérete nem volt jó.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

kormányból én RaceFace Atlas-on gondolkodom.....nem szeretem a csirke darabokat.....

teljesen jó

én is egy zõld szinût álmodok magamnak :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Nekem easton monkeylite rizer carbon kormányom van. Múlt májusban életem eddigi legnagyobb esését (az elsõ kerék kifli alakú lett) túlélte, látszólag semmi baja. Azóta is használom legnagyobb megelégedésemre.

Mi a véleményetek a karbon kormányokról és kormányszárakról?
Gondolok itt például a Bontrager XXX Lite vagy X Lite és a Ritchey WCS-re.Mennyire merevek, egy esetleges esést kibírnak?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
syntace-t és easton-t vennék
mást nem

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás

Mi a véleményetek a 100g alatti karbonkormányokról? Race face karbon easton EC90 stb stb. A marketingrizsa tökéletes hozzá, sõt van amelyikre kormányvég is garanciálisan szerelhetõ, ez nekem elég bizonyíték, hogy nem fog összecsuklani, de vajon hosszú távon is tartósak ezek a cuccok? 65kg vagyok, szóval súlylimit nem számít, sosem leszek 85-90kg.

Erre is írjon valaki véleményt aki nálam járatosabb a témában. Vagy próbálkozzak a grammánia topicban?

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Gondolok itt például a Bontrager XXX Lite vagy X Lite és a Ritchey WCS-re.Mennyire merevek, egy esetleges esést kibírnak?

Esés ellen semmi se véd. Nem arra tervezték õket, hogy azokat a behatásokat túlzottan tolerálják. Nálunk elég gyakran megfordulnak a különbözõ, megfáradt alumínium és acél kormányok. Hasznos dolog tanulmányozni õket, illetve megtudni a sérülés körülményeit.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
"Ride today, heal tomorrow"

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

A cc-s brigád nem profitál belõle, mert nekik kényelmetlen a széles fogás több órán át.

Ez egyén függõ. Eddig 560-as egyenes kormányt használtam, még merev vázról került át a fullyra. Õsszel lecseréltem mert régi is volt, meg ki akartam próbálni egy kicsit hajlított szélesebbet. 760-as freeride kormányt vágtam 660-ra, mert cc-bõl nem találtam megfelelõt és nagyon bejött! Felfelé nem érzek különbséget(bár igaz hogy nem vagyok élversenyzõ :)), lefelé viszont összehasonlíthatatlanul jobb! Mentem már vele fél napos túrákat is és nem volt kényelmetlen a fogása. Szóval :ok:!

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
a kenyelmes kormanymeret azert erosen vallszelesseg fuggo is.

olyan ez mint a kenyelmes nyereg. lehet nekem az, mas meg 10 perc utan zsibbad tole.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 hozzászólás

Nekem is ötvenvalahányas a kormányom, de néha még azt is belül fogom.

Nekem CC-n gyárilag 600-as a kormány és teljesen jó felfelé is, amikor az ember ösztönösen szûkebben fogná a kormányt - sõt, néha a szarvakat tépem ilyenkor. Jól sejtem, hogy ehhez hozzájárul az is, hogy 185 cm magas vagyok?
Fully-n pedig majdnem minden helyzetben kényelmes a 660-as, 40mm emelésû kormány, ami egyedül a meredek emelkedõkön zavaróan széles. Ilyenkor gyakran fogom a fékkarokon belül. Valami menet közben oldható, csúsztatható markolat nincs? :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A cc-s brigád nem profitál belõle, mert nekik kényelmetlen a széles fogás több órán át. A kb. vállszélesség+ néhány cm az optimális ha sokáig támaszkodsz a kormányon, az emelkedõkön meg használhatatlan a széles kormány. 1évig használtam széles (640cm) kormányt, folyamatosan belül fogtam a kormányt.
560-600cm elég széles cc-re.

Nekem is ötvenvalahányas a kormányom, de néha még azt is belül fogom.

A szélesebb kormányokkal nagyon hülyén érzem magam, egyáltalán nem kényelmes.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Gondolom sokan észrevették az elmult 1-2 év alatt a kormányok + cm méreteit.
Egyre szélesebbek es laposabbak lettek.
A cc s brigád innen nem olvasná tovább, de kiderült ök is profitálhatnak az új "trend" méretekböl.
De térjükn vissza a "lefelé" orientált brigádhoz.
Az ugye természetes, hogy egy széles kormány kezelhetöb a terepen mint egy keskenyeb. Aki fizika órán odafigyelt az érti is miért vagyunk már motocross szinten. Hozzá kerül az alu minimális görbülése is a növekedö hossztól, ami egy csillapitó faktorként müxik a kormánynál, szintén pozotiv efektus számunkra.
Van a széles kormánynak egészség ügyi "pro" ja is.
A szélesebb kormány miatt a tüdö körüli és a váll körüli izmok , inak kitágulnak.
Anatómiailag könnyebb a légzés és az inak/izmok elöfeszitett állapota miatt a válban a reakció idö is csökken a terepen.
Gondolom ez a trend a profiktól jött át, mint sok más hasznos dolog is. Elvégre nem versenyeznek ma 80mm telóval egy DH versenyen.

Csak azért emlitettem, hogy érdemes kipróbálni és az öreg "szabványok" (váll szélesség, suly..stb.) nem aktuális.

A cc-s brigád nem profitál belõle, mert nekik kényelmetlen a széles fogás több órán át. A kb. vállszélesség+ néhány cm az optimális ha sokáig támaszkodsz a kormányon, az emelkedõkön meg használhatatlan a széles kormány. 1évig használtam széles (640cm) kormányt, folyamatosan belül fogtam a kormányt.
560-600cm elég széles cc-re.

A sebesség mindent megold.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Mi a véleményetek a 100g alatti karbonkormányokról? Race face karbon easton EC90 stb stb. A marketingrizsa tökéletes hozzá, sõt van amelyikre kormányvég is garanciálisan szerelhetõ, ez nekem elég bizonyíték, hogy nem fog összecsuklani, de vajon hosszú távon is tartósak ezek a cuccok? 65kg vagyok, szóval súlylimit nem számít, sosem leszek 85-90kg.