Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kormány, kormányszár, kormánycsapágy

- - - - -

• Please log in to reply
6413 replies to this topic

karlitoe30

karlitoe30

vendég

• fórumtag
  • 58 posts
Üdv!

Olyan kérdésem van, hogy mennyire lenne egészséges (vagy labilis...) egy olyan stücni - villanyak kapcsolat, ahol a villanyak rövidsége miatt (sajna így vettem) csak kb. 25 ... 28 mm -re "nyúlik bele" csak a stücni furatába, tehát a felsõ síktól a megszokott kb. 5 mm -nél jóval lentebb van a csõperem. A stücni felsõ csavarja épp nem fogja át.

Gondoltam egy ilyen kupakkal összehúzatni (AL -nyakról van szó, ráadásul belul kúpos)
BAP-03 POWERHEAD | A-HEADEK | KORM

lehet, hogy egy erõsebb kormányrándulásnál lefittyen? :)

Most egy ilyen csõhosszabbító megoldás van beüzemelve:
http://www.bbbparts....parts_bhp21.php

de ez nem egy jó megoldás, mivel a tengelyirányú játékor nem leeht vele úgy megszüntetni, mint egy normál körmös kupakkal.
Üdv.K

Földesi Gergõ

Földesi Gergõ

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
ok kösz az infót. akkor marad az eredeti

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,269 posts

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 2007 es Coiler váz, amiben most 1 1/8 os nyakkal rendelkezõ villa van.
Ha netán egy 1,5 ös nyakas villát kéne beletennem, akkor bele tudnám egy kormánycsapágy csere után?
Köszi

persze
csak le kell vágni a fejcsövet is, és hegeszteni rá helette egy 1,5-öst.

amúgy nem
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Földesi Gergõ

Földesi Gergõ

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy adott egy 2007 es Coiler váz, amiben most 1 1/8 os nyakkal rendelkezõ villa van.
Ha netán egy 1,5 ös nyakas villát kéne beletennem, akkor bele tudnám egy kormánycsapágy csere után?
Köszi

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
és nem aftermarket?

feketét találtam csak polirt nem

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

ez egész pofás, ami nagyon tetszett az egy Specialized volt, de olyat nem találok sehol.... :(

mert aftermarket nem elérhetõ.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
ez egész pofás, ami nagyon tetszett az egy Specialized volt, de olyat nem találok sehol.... :(

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
BBB Ultraforce

http://www.pacificcy...00mm-ezust.html
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
polír színû stucni kellene nekem 100-as hosszban OS befogóval.....valami jófajta, de azért ne legyen 15-20ezer

létezik ilyen?

bardocz

bardocz

törzsvendég

• fórumtag
  • 464 posts
Most van egy 660mm széles, 5centi emelkedésû kormányom, egy kb 6 centis stucnival, lefelé fordítva. 184 magas vagyok, és a váz 18"-os. Kényelmesebbnek érezném egy 9-10 centis stucnival, és 580mm-es egyenes kormánnyal 7°-os hátrahajlással?
http://bikemarket.hu...eszlet&tid=4539
http://bikemarket.hu...eszlet&tid=4995

Ez lenne a két kinézett darab. Esetleg érdemesebb lenne egy kategóriával jobb sutcnival, és nagy befogós kormánnyal? BTS-nél magasabb kategóriában csak OS befogós stucnik vannak. Azzal az a gondom, hogy szerintem jóval merevebb lenen a nagyobb átmérõ miatt.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

Kényelemtõl függetlenül, mondjuk egy 640-es kormánynál nem lassul be nagyon a kormányzás?

(Most nézem, hogy nekem csak 52-es a kormányom-ritchey compLite)

Nem lassul be a kormányzás, de sokkal nehezebb kormánykeresztet csinálni :)
Tényleg. 640-essel mindig ment, most 710-essel csak kb 80% a teljes.

Ride everywhere.

.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
syncros am flat top
690mm
289g

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,052 posts
egyenes kormányból létezi szélesebb mint 600mm?
(a dh bicajokra szánt 80centi/0,5kiló szörnyek és a salsa féle "egyenes, de visszahajlik 10 centit" típus nem játszanak. :) )

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Szarvnál sem lehet az. :D

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

1. a karbon kormányok azokon a pontokon erösitve vannak
2. A kormányra (nem csak katbon) szerelt dolgokat úgy kell meghúzni, hogy egy esésnél simán elcsúszhatnak a kormányon.
3. nem kell félni a szén dolgoktól :D

Igenis :)
A 2. elvet fékkarnál én is követem, de rá kellett jönni, hogy markolatváltónál nem jó ötlet :)

Rebell-78

Rebell-78

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,977 posts
1. a karbon kormányok azokon a pontokon erösitve vannak
2. A kormányra (nem csak katbon) szerelt dolgokat úgy kell meghúzni, hogy egy esésnél simán elcsúszhatnak a kormányon.
3. nem kell félni a szén dolgoktól :D

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Erre is írjon valaki véleményt aki nálam járatosabb a témában. Vagy próbálkozzak a grammánia topicban?

Ha még aktuális, én inkább egy 10-20 grammal nehezebb scandium kormányt vennék. Karbonnál félnék hogy a váltókar, fékkar bilincsei mennyire roppantják/sértik meg a kormányt, és hogy egyáltalán észrevenném-e ha esetleg túlhúzom õket, stb.
Tegyük hozzá, h karbon kormányokkal pont a fenti para miatt nem volt még tapasztalatom, viszont 1 éve használok egy 115 grammos scandium darabot.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts

tuti állítani kell,nem biztos hogy a rövidebb stucnival kézre áll.

Letöltöttem a netrõl a kormányom és a stucni szerelési útmutatóját, ami jó támpont volt a meghúzási nyomatékokat és pár hasznos tippet tekintve. A kormányt végül úgy állítottam be, ahogy "szemre" jónak tûnt. :) Már csak a tesztkör hiányzik; de hát pikk-pakk eltelik ez az 1.5 uszkve 2 hónap, mire felszárad ez a pár cseppnyi csapadék! ;)
Ez az új 70mm-es RaceFace Evolve AM nagyon masszív darab egyébként, sokkal kevésbé csavarodik a bicaj eleje ezzel, mint a gyári 110-es (!) FSA OS-150-nel. Beépítési magassága is nagyobb, ~48mm az FSA 40mm-ével szemben, biztos ez is ad némi pluszt a cockpit merevségéhez.
A tömeg nálam nem sokat számít, de lemértem mindkét stucnit:
  • RaceFace Evolve AM (OS, 70mm): 170g
  • FSA OS-150 (OS, 110mm): 182g

jocek03

jocek03

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,125 posts

140-et mozgó fully bringába az FSA OS-150-es (6 fok dõlés) stucni helyett most építek be egy új, RaceFace Evolve AM-et (8 fok dõlés), amivel a stucni 20 mm-rel rövidebb lesz. Az FSA XC-280 az marad, ami egy riser, 40mm emelésû kormány. Viszont, a dõlésszögével érdemes vajon játszani kicsit, vagy inkább állítsam be úgy, ahogy a régi stucniban volt? Köszi elõre is!

tuti állítani kell,nem biztos hogy a rövidebb stucnival kézre áll.

semmiho

semmiho

törzsvendég

• fórumtag
  • 637 posts
140-et mozgó fully bringába az FSA OS-150-es (6 fok dõlés) stucni helyett most építek be egy új, RaceFace Evolve AM-et (8 fok dõlés), amivel a stucni 20 mm-rel rövidebb lesz. Az FSA XC-280 az marad, ami egy riser, 40mm emelésû kormány. Viszont, a dõlésszögével érdemes vajon játszani kicsit, vagy inkább állítsam be úgy, ahogy a régi stucniban volt? Köszi elõre is!