Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Hírek a nagyvilágból

- - - - -

• Please log in to reply
5267 replies to this topic

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8,694 posts

Hogy kiviszik a pénzt? Milyen pénzt? A saját beruházásukból épített gyáruk termékeibõl befolyt profitot? Hát persze hogy kiviszik, megy vissza Amerikába a tulajhoz. Cserébe 900 embert alkalmaznak, és még nagyon sok ilyen cég kellene.

De ahol Te dolgozol, ott a cég vásárlói nem magyarok, illetve nem Magyarországon élõk.
Húsevõ meg szerintem arra gondolt, hogy "az itt élõk pénzét" viszik ki az országból. Közgázon gondolom több év megtanulni megítélni, hogy ez jó vagy nem, én nem török pálcát...

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Kedvenc "Jézus magyar volt" "hír"portálomon pont van egy olvasói levél arról, hogy multik haza. Ezek szerint máshol is ez a téma.
És más is, ami nagyon-nagyon ON; szervezik Bp. programját okt. 26.-ára.

Rave_Ace

Rave_Ace

Dömdödöm

• globális moderátor
  • 3,201 posts

... A többi rinyáló ember pedig hülye vagy lusta akiket nyugodtan le lehet nézni. A te szemszögedbõl biztos így tûnik.
A többiek szemszögébõl pedig te vagy a szerencsés akinek sikerült jól eltalálni egy szakmát és egy munkahelyet. Ha ez már megvan, könnyû azt mondani, hogy a helyzet tûrhetõ, látjátok, jól el lehet itt éldegélni....

bocsásd meg nekem, de hol olvastál tõlem olyet, hogy bárkit is lehülyéztem vagy lenéztem volna, azért, mert ott tart ahol tart?
Egyébként hozzá kell tennem, valóban megélünk a fizumból, de a baráti körönben sereghajtó vagyok erõteljesen.
De nem sírok, és próbálok úgy hatni a környezetemre, hogy õk se sírjanak.
És ez az amit le kellene dobnunk magunkról véleményem szerint.

van az origónak egy tök jó cikksorozata:
Az iwiw a világkörül
érdemes olvasgatni, mert nagyon tanulságos dolgokat írnak le.
miért nem lehetne azt, hogy a világ dolgaiból leszürjük a jó dolgokat és megcsináljuk magunk?
persze tudom.
Wake up Neo...

Az autóvillamosság tök egyszerü:

-ha valami nem szikrázik pedig kellene, akkor kontaktspray

-ha valami szikrázik, pedig nem kellene, akkor szigetelõszalag

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

...
szvsz a szerencsejáték rt-n, meg a mavíron (fõleg az alapátviteli hálozatán és az alaperõmûveken), meg az erdõgazdaságokon/nemzeti parkokon kívûl qrvára nem kéne állami tulajdonban lenni semminek, élen a mávval és a postával.

A Szerencsejáték rt.-t is nyugodtan lehetne privatizálni, mert a bevétel a játékon levõ nyereségadóból származik.
Az meg független attól, hogy ki a tulaj.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Gyalogkakukk

Gyalogkakukk

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,739 posts
csak így összevissza lenne pár kommentem a beszélgetéshez (amit nagyon tetszik, szeretek errõl a témáról társalogni :) ) Pár érdekes adatot had dobjak be:
- abból a kevés aktív munkavállalóból ma Magyarországon ~1.9 millióan minimálbéren vannak bejelentve. Ki lehet számolni õk mennyi járulékot fizetnek be, és mennyivel járulnak hozzá a "közöshöz"
- a nyugdíjasok közül ~800.000 van rokkantnyíjjal nyugdíjazva. Ebbõl vajon mennyi indokolt? (nagyon sok munkaképes korú van köztük, de így õk is kiesnek a „termelésbõl”)
- az adókedvezmény nagyon sokat jelent egy cégnek. Sok külföldi cég nem kap támogatást (ez a Hankook ügy nekem nem tiszta, még mindig csak elsõfokon jogerõs azt hiszem, hogy nyilvánosságra hozzák a szerzõdést, azaz még semmit nem lehet tudni belõle, pedig megnézném mire kaptak ~16Mrd támogatást...), de az adókedvezmény igenis olyan ok lehet, ami miatt Magyarországra jönnek, és csak jöjjenek is. A jelenlegi projekt amin dolgozom 2014ig biztosít majd adómentességet a multinak (ahol én is vagyok), ez pedig elõreláthatólag a 7 év alatt nagyjából ~40M USD megtakarítást jelent. Az jó sok pénz, így val.szeg 2014ig nem is viszik ki a termelést Ázsiába.
Az adókedvezményük olyan pénz, ami nem igazán kiadás, mert ha nem jönnek ide nincs adó sem ami befolyna.
Hogy kiviszik a pénzt? Milyen pénzt? A saját beruházásukból épített gyáruk termékeibõl befolyt profitot? Hát persze hogy kiviszik, megy vissza Amerikába a tulajhoz. Cserébe 900 embert alkalmaznak, és még nagyon sok ilyen cég kellene.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

Pedig ez az állam egyik legfontosabb feladata: megfelelõ, hosszútávon belátható, fenntartható fejlõdési környezetet biztosítani a saját szervezetét fenntartó vállalkozásoknak és lakosoknak. Ezt pedig a lehetõségéhez mérten segíteni.

A környezet biztosításában egyetértek, de szerintem nem dolga pénzt osztogatni, és beleszólni a gazdaságba.
Abból soha nem sül ki jó.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,606 posts

szvsz a szerencsejáték rt-n, meg a mavíron (fõleg az alapátviteli hálozatán és az alaperõmûveken), meg az erdõgazdaságokon/nemzeti parkokon kívûl qrvára nem kéne állami tulajdonban lenni semminek, élen a mávval és a postával.

Végül is a jelentõs cégeknél ezt már megcsinták. Ezek közül nem egyet külföldi, láss csodát, állami vagy tartományi tulajdonú cégek vettek meg. A MOL utolsó részvénypakettjét is szépen eladták, most meg mindenféle eszközzel próbálják megakadályozni a bekebelezést. Amit történetesen egy állami tulajdonú cég hajtana végre. Kicsit túlprivatizáltuk Magyarországot...

Nem gondolom, hogy az állam dolga lenne a gazdaság fellendítése.

Pedig ez az állam egyik legfontosabb feladata: megfelelõ, hosszútávon belátható, fenntartható fejlõdési környezetet biztosítani a saját szervezetét fenntartó vállalkozásoknak és lakosoknak. Ezt pedig a lehetõségéhez mérten segíteni.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts
Te , Húsevõ vannak még helyek ahol nem így mûködik," nem adnak el mindent" pl kuba meg észak korea....de én akkor inkább ezt választom.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

Kala: Igen, csak nálunk már meglévõ pénzek úsznak el külföldieknek. Amivel a saját gazdaságunkat egyéb módon is fel tudnánk lendíteni. Ezzel van a probléma.

Sarkos leszek:
Nem gondolom, hogy az állam dolga lenne a gazdaság fellendítése.
A mi cégünkre nulla hatással vannak. Persze fizethetnék kevesebb adót, de akkor mibõl lesz oktatás, közigazgatás, meg ilyenek.

Húsevõ!
Miért nem mindegy neked, hogy aki a nagy nyereséget elteszi, azt az embert Demján Sándornak, vagy pl. Thomas Niendick-nek hívják?

Ha leadóztak belõle, azt a pénzt te már nem látod többet.
Ha meg befektetik, nincs összefüggés az ember meg a hely között. Oda teszi mindkettõ, ahol neki a legjobb.
Az EU-ban meg pláne.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Amúgy ha feltünt, legtöbbször a gazdagnak és jómódúnak mondott államok cégei dolgoztatnak az elmaradottnak és szegények számító országokban. És attól ezek nem nagyon lesznek gazdagabbak pedig náluk "fektetnek" be.
A nike-nak dolgozó kis Taiwani/egyéb gyerekmunkás nem fogja az országukat fellendíteni, mert nincsen neki mibõl. A nike haszna viszont Amerikába vándorol.

De még mindig jobb a helyzet, mint mondjuk Afrikában, ahová nem telepítenek üzemet, és nincs is egyáltalán munka, csak éhezés meg vadászat a nyuszira a bokrok között. Persze, ezek itt már durva általánosítások, de a lényeg az, hogy nincs sehol az írva, hogy a multi karitatív szervezet lenne, de vajh' hol lennének most a Kis Tigrisek (nem csak D-Korea és Tajvan, de Indonézia, Malajzia, Thaiföld, stb) tõkeinjektálás nélkül?

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,369 posts
Az a baj, hogy a piac azoknak az országoknak kedvez akik már eleve jól állnak(befolyás+anyagiak), vagy ténylegesen jó a vezetésük.
Állami szinten dõl el, hogy kik milyen támogatást kapjanak. Sajnos õszintén megvallom, a telefonkönyv-memóriám nagyon szar, nem sok pontos adatot tudok. De, ha megnézzük a legközismertebb Hankook botrányt, mit látunk?
Mi voltunk az egyetlen ország a térségben akik hajlandóak voltak irdatlan nagy támogatást adni nekik(utána lehet nézni a pontos összegnek, a lényeg, hogy nagyon sok). Azt mondták azért jó, mert sok új munkahely lesz.
Ezért kell ez nekünk. Aztán a végén még olyan pofátlanok is voltak, hogy az alkalmazott munkások jó részét külföldrõl hozták be. Ezt támogatta az állam. Vajon miért....
Tényleg annyival rosszabb lenne a helyzetünk, ha ezeket a pénzeket nem ilyen külföldi cégek kapnák?

Még jó.
Furcsán néznék az alkalmazottainkra, ha közölmék, hogy õk szeretnék kapni a nyereség nagyobb részét.

Ezt ecsetelem, hogy ha nem csak külföldi nagyvállalatok lennének támogatva az országban, akkor talán Józsibácsink a kiváló magyar paprikát termesztené és nem az Árkádban lenne a zöldségesnél eladó. A haszon pedig itt maradna.

Igen azt úgy hívják.
Mivel te nem építesz ott utat és én sem, szerintem még mindig jobb a semminél.

Nekem nem tûnik olyan hatalmas és ránk nézve elõnyös befektetésnek, hogy hajlandóak megcsinálni a saját magukhoz vezetõ utat.

Persze amíg minden még állami kézben lévõ cucc kiárúsítása és külföldi tõke támogatása a cél, addig ezek nem nagyon fognak változni.

Kala: Igen, csak nálunk már meglévõ pénzek úsznak el külföldieknek. Amivel a saját gazdaságunkat egyéb módon is fel tudnánk lendíteni. Ezzel van a probléma.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts

Ha fogsz egy nagy külföldi céget aki idejön Mo-ra vmit gyártatni mert occsó a munkaerõ és épít magának egy szép nagy épületet meg esetleg egy utat hozzá, akkor az már befektetés?

Igen azt úgy hívják.
Mivel te nem építesz ott utat és én sem, szerintem még mindig jobb a semminél.

A nyereség (ami ugye nagy cégeknél nagy) azt nem a dolgozók kapják hanem azok a bácsik akik nagy valószínûséggel nem magyarok és nem is nálunk költik a pénzüket. Így a Józsibácsik igaz, hogy kapnak munkát és jó esetben pénzt is, de a valódi haszont nem õk kapják.

Még jó.
Furcsán néznék az alkalmazottainkra, ha közölmék, hogy õk szeretnék kapni a nyereség nagyobb részét.

Ha sok Józsibácsi sok kis cége viszi a nyereséget, akkor lehet hogy eltölt egy nyarat Horvátországban, de a lényegi részét itthon költi el. Itt vesz lakást, autót bringát, pelust a gyereknek, itt fogad magántanárt neki. Tehát ez neked jó, mert van aki meg tudja majd fizetni a bizonyos szolgáltatásodat. Ettõl "dübörög a gazdaság".:)

Ez igaz.
De senki nem tartja vissza a sok Józsibácsit, hogy ezt megtegye.

Amúgy meg pont arról írtam az elõbb, hogy rengeteg nagy külföldi cég kap több év adómentességet, támogatást az államtól.

Légyszives olvasd el ujra Biker számait.
Ezzel az adókedvezménnyel jönni baromira populista szöveg, mert egy vállalkozást esetén nem azok a terhek nagyok (iparûzési adó, nyereség adó) amikbõl kedvezményt lehet adni.
A sok a személyi költség, és az azokat terhelõ járulékok.
Abból meg nem kapnak kedvezményt.

Amúgy ha feltünt, legtöbbször a gazdagnak és jómódúnak mondott államok cégei dolgoztatnak az elmaradottnak és szegények számító országokban. És attól ezek nem nagyon lesznek gazdagabbak pedig náluk "fektetnek" be.
A nike-nak dolgozó kis Taiwani/egyéb gyerekmunkás nem fogja az országukat fellendíteni, mert nincsen neki mibõl. A nike haszna viszont Amerikába vándorol.

Ez így van.
Csak a kissrác a Nike nélkül meg lehet, hogy éhen halt volna. Tudom, ez is demagógia.

De ha nem veszed el a tõkések (tulajdonosok) vagyonát, nem államosítasz, akkor a piac dönti el a viszonyokat.
És az még mindig jobb, mintha XY elvtárs döntené el, hogy mennyi valamit kell gyártani.
Én abból nem kérnék.

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,369 posts
Csuporka, te honnan tévedtél ide?

(Azt hiszem eddig némi információtartalommal is bíró, nagyjából normális hangnemû, normális vitát, beszélgetést sikerült folytatni.)

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
http://blogs.techrep...10things/?p=242

iphone alternatívák (ánglius)

Csuporka

Csuporka

törzsvendég

• fórumtag
  • 608 posts
Hozé,

Valakit kell utálni, és a multik pont jok erre, lehet valakire mutogatni hogy hüüü, János bá szarban van az ország, de ez a csunya kapitalista cionista kizsákmányolo (stbstb) multik hibája...Kell egy bünbak és egy ujságnak kell olvaso..
Milyen tré lenne egy cikk "szarban van az ország pont" ilyet senki nem vesz meg, a "kizsákmányolnak minket ezért szarban van az ország" viszont sokkal jobban fog elmenni, és mindenki boldog hogy nem ö a ludas..

Tudom ez igy picit leegyszerüsitett, de nekem kb ez a véleményem...

(jah és nyugodtan lehet utálni saját magad,csak mielött leugrasz egy TV toronybol át szabad iratni minden ingo és ingatlan tulajdonodat a nevemre :D)

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2,369 posts
Ha fogsz egy nagy külföldi céget aki idejön Mo-ra vmit gyártatni mert occsó a munkaerõ és épít magának egy szép nagy épületet meg esetleg egy utat hozzá, akkor az már befektetés?
A nyereség (ami ugye nagy cégeknél nagy) azt nem a dolgozók kapják hanem azok a bácsik akik nagy valószínûséggel nem magyarok és nem is nálunk költik a pénzüket. Így a Józsibácsik igaz, hogy kapnak munkát és jó esetben pénzt is, de a valódi haszont nem õk kapják.
Ha sok Józsibácsi sok kis cége viszi a nyereséget, akkor lehet hogy eltölt egy nyarat Horvátországban, de a lényegi részét itthon költi el. Itt vesz lakást, autót bringát, pelust a gyereknek, itt fogad magántanárt neki. Tehát ez neked jó, mert van aki meg tudja majd fizetni a bizonyos szolgáltatásodat. Ettõl "dübörög a gazdaság".:)

befizeti az adókat

Amúgy meg pont arról írtam az elõbb, hogy rengeteg nagy külföldi cég kap több év adómentességet, támogatást az államtól.

És miért kell nekem õket emiatt nem szeretnem?

És sehol nem írtam, hogy ne szeresd õket. Tõlem szeretheted.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5,747 posts
Velaki értelmezné nekem a "kimegy a pénz", meg a multik "kiviszik a pénzt" kifejezéseket?
Illetve azt, ha egy cég itthon beruház, munkát ad az embereknek, befizeti az adókat, akkor miért is baj, ha a nyereségét "kiviszi" (ha már eza számomra értelmezhetetlen fogalom akar itt szerepelni).
És miért kell nekem õket emiatt nem szeretnem?

Ha én "viszem ki a pénzt", mert mondjuk Horvátországba megyek nyaralni, akkor én is utáljam magam?

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
ON felé evezve;

http://hvg.hu/itthon...per_magyar.aspx

most kedden is volt tárgyalás
egy sikeres "vállalkozó"; egy 27-1000 fõ munkájának sikeres összehangolója, tiszta profit vallomás alapján havi 50 és 500 mill. között :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,278 posts

még vmi; elvileg nálunk tõkés gazdaság van. csak épp hiányzik a tõke... meg még sok minden más is, mint pl. a megfelelõ szemlélet

igen, fõleg az hiányzik...

és jól szétoffoljuk a topikt..
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Jó, akkor nézzük másképp; a világon mindenhol a középvállalkozások adóznak a legtöbbet. A kicsiket ugye nem b@sztatják, mert azoktól, ha bármit elvennének, tönkre is mennének, a nagyokat nem basztatják, mert ha elmennek, az nagyobb baj.
És Mo. semmilyen szempontból nem számít a világ olyan vezetõ szuperhatalmának, hogy megengedje magának a NEM versenyzést a többi országgal.

Nem mellesleg a nagyok áttekinthetõ és gazdaságos mûködéséhez normális számvitel (információs bázis) kell ami mellett nem lehet csalni.

Alacsonyabb szinten a könyvelés nem más, mint a nagy többség számára áttekinthetetlen sakkjátszma állam bácsi ellen a befizetendõket illetõen.

még vmi; elvileg nálunk tõkés gazdaság van. csak épp hiányzik a tõke... meg még sok minden más is, mint pl. a megfelelõ szemlélet

és még vmi fontos is;
http://www.origo.hu/...elozeteset.html
:)
jó december lesz; AvP2, Macskafogó2, még a végén elmegyek moziba :)