Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12576 replies to this topic

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

a felni magassága nem számít, mivel a megadott 559 mm-es(26os kerék) adatnak pl a felni se belsõ se külsõ átmérõjéhez nincsen köze.
innentõl kezdve tökmind1 h milyen magas a felni:)

kivül 599, belül nem annyi. ;) értem? és a magasság itt a külsõ és a belsõ átmérõ közti különbség.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
de srácok..
ha bemegy a boltba a küllõkért úgyis, miért nem tudja bevinni a felnit, és az agyat is? rögtön a kezébe adják azt ami KELL hozzá
semmi ilyen kitaláció
a felni magassága nem számít, mivel a megadott 559 mm-es(26os kerék) adatnak pl a felni se belsõ se külsõ átmérõjéhez nincsen köze.
innentõl kezdve tökmind1 h milyen magas a felni:)

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
de õ azt írta, hogy csak a felni cserélõdik. a kereszteket valóban nem vettem számításba, hogy az miatt még hosszabb küllõk kellenek, ez igaz.
de ha minden a helyén marad, csak a felni lesz 4 mm-rel "alacsonyabb" akkor nem 4 mm-rel hosszabb küllõ kell bele?

a 20 mm-t pedig a felni magasságára értettem

szerintem eléggé elbeszéltünk egymás mellett

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

ez így nem van jó.
szépen mérd meg, hogy milyen hosszúak a mostani küllõid és 4 mm-rel hosszabbat vegyél!

ne beszélj baromságot! a kerékfûzésnél az agyperem távolsága, az agyperem átmérõje, a keresztek száma, és a felni belsõ átmérõje számít. nem a két széle közti távolság, hanem két egymással szemben lévõ küllõfurat távolsága. ami nem 20 mm hanem körülbelül 530-540 mm....
ha nem érted mit beszélsz, ne adj másoknak tanácsot!!!
4mm akkor jönne ki max, ha kereszt nélkül, radiálisan akarná fûzni. de 3 keresztnél legalább 6-7 mm lesz, ha nem több. de ezt mindenképpen profira kell bízni.

tehát k.szabi bemész a boltba, odaviszed a mostani kereked, meg a felnit amit vettél, és mondod hogy fûzzék át. és megcsinálják. tudni fogják, milyen küllõ kell bele.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
oké, köszi mindenkinek a segítséget ...

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

rendben.. megmértem.
a kellys razor az 26mm, a bike+ zero pedig 22,3 - semekkora eltérés nem lehet a méretek között ? vagy így ez jó?

ez így nem van jó.
szépen mérd meg, hogy milyen hosszúak a mostani küllõid és 4 mm-rel hosszabbat vegyél!

1-2mm-t még eltûr +/- irányban, ha a küllõ végén a menet még engedi, de többet nem nagyon.
45 forinttal számolva is 1620 Ft ba kerülnek a küllõk, ami nem egy nagy összeg és legalább akkor egy biztos kereked lesz!

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
oké... na de ha mindneképpen ugyanazokat a küllõket szeretném , akkor mekkora különbség lehet a két felni belsõ átmérõje között?

purge4

purge4

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

Használható, ha:

-az igényelt méret (felni/agyfüggõ) megegyzezik az elõzõvel
-jó állapotban vannak a küllõk
-azonos a küllõzési szisztéma

Nem használható, ha:

-más hosszúságú küllõ kell
-össze van rohadva a cucc
-más küllõzéssel akarsz operálni

Mindezeket támogatva annyit tennék még hozzá, hogy én a 2.0 DT vel újrafûzõtt kerekeimnél azt tapasztaltam, hogy idõvel sorra egymás után pattanak meg a küllõk. Ezt csak az újrafûzésnek tudom tulajdonítani.
Tehát ha nem létkérdés, akkor áldoznék egy új garnitúra küllõre is, lévén a két másik alkatrészhez (felni, agy) képest elenyészõ a költsége. Még a fûzés is több munkadíjban, feltéve, ha nem magadnak csinálod.

Üdv!

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
rendben.. megmértem.
a kellys razor az 26mm, a bike+ zero pedig 22,3 - semekkora eltérés nem lehet a méretek között ? vagy így ez jó?

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
úgy lehet más esetleg, hogy az egymással szemben levõk távolsága változhat, annak függvényében, hogy milyen magas a felni. a küllõfuratok egymáshoz egyenlõ távolságra helyezkednek el a felnin, mivel a 360°-ot 36 részre osztja fel mindkettõ, tehát 10-10°-onként vannak egymás mellett.

az egyszerûbb és pontosabb lenne, ha leveszed a gumit a felnirõl és a felni magasságát méred le tolómérõvel. olyan 20 mm körüli adatot fogsz kapni kb.
ha ez megvan, rácsörögsz a boltra, ahol venni akarod és megkérdezed hogy az milyen magas. ennyi

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
jó megértettem ... oké ... köszi, nah a razor-t megmértem, de honnan tudom h mekkora a zero ? nem találok ilyen adatokat

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
de, hogy lehet más a két felninél a küllõfuratok távolsága, ha mindakettõn 36 furat van, és 26" -os kerekek?

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
a bike positive nem látszik olyan magasnak. vedd meg a felnit, tedd oda a régi kerék mellé és akkor egybõl meglátod, hogy melyik milyen magas, hogy kell-e cserélni a küllõket, vagy sem

a belsõ átmérõ: a felni belsejében, ahol a küllõk helyezkednek el, kiválasztasz két egymással szemben levõ küllõfuratot és megméred azok távolságát.

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
igen ... tudod eléggé, szal ... nem értek ezekhez.
mi az a belsõ átmérõ?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Mérd le a felnik belsõ átmérõjét. Ha egyezik akkor OK. Nincs sok menet a küllõkön így relatív nagy különbségnél kuka.

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
ahha .... rendbenm köszi.
namost a küllõk jók, és ugyanez a küllõzés marad.
csak azt nem tudom h milyen ez a méret izé.
merthogy egy elég érdekes, Kellys Razor felnit akarok lecserélni egy Bike Positive Zero-ra. Az elõzõrõl nem találok adatokat. tudnál nekem segíteni?

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts

Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy új felnit szeretnék venni a bringa kerekére, akkor a küllõket is ki kell cserélnem? vagy a régieket rá tudják fûzni az új felnire? ...

Használható, ha:

-az igényelt méret (felni/agyfüggõ) megegyzezik az elõzõvel
-jó állapotban vannak a küllõk
-azonos a küllõzési szisztéma

Nem használható, ha:

-más hosszúságú küllõ kell
-össze van rohadva a cucc
-más küllõzéssel akarsz operálni

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts
ha a régi és új felni egyforma magas, akkor nem. tehát, ha ránézésre nagyon azonos a felni magassága, akkor megér egy próbát

k.szabi

k.szabi

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy új felnit szeretnék venni a bringa kerekére, akkor a küllõket is ki kell cserélnem? vagy a régieket rá tudják fûzni az új felnire? ...

Oko

Oko

vendég

• fórumtag
  • 44 posts
Kicsit utánanéztem a sun rhino lite-nak, de nekem szélesnek tûnik. A DM24 cseréjének egyik oka épp az hogy a keskenyebb felnivel több sárférõhelyem lesz, nem lapul el a gumi, és 1,5 colos sárgumit is szeretnék feltenni. Valamint a súlykülönbség is határozottabb a Sun CR18 esetében (440 g). (A merevség valóban nagyobb szélesebb felni esetén - én is horpasztottam már motorháztetõt fémig karcolva úgy hogy a gyorszáras elsõkerék elmozdult a telóban de 8-ast sem kaptam.)
A Mach1MX-rõl még nem szereztem be infót, ha a paraméterei alapján megfelel (küllõhossz nem változna miatta) számításba jöhet.
Köszi a tippeket, és továbbra is várom a CR18 tulajok és extulajok valamint a kerékfûzés terén tapasztaltak véleményét...