Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12596 replies to this topic

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Szerintem meg hogy mekkora a nyomás a gumiban ;) :D

Csaptam már fel én is kereket, nem is egyszer, de mert talán az 1.3-as gumiban 4 bar volt és nem szerette a 30-al nekicsapódást egy lépcsõnek felfelé menet. Persze muszáj volt megpróbálni :D:D:D
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
És még testsúly, stílus és rugóstag kérdése is.

A sebesség mindent megold.

Mester14

Mester14

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,353 posts
nekem alexrims DX32 es felnim van space 2,3 as külsõvel és maxxis DH belsõvel. Eddig még nem volt olyan lépcsõ amin felütöttem volna. Szerintem ez teknika kérdése is.

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,247 posts

Rájöttem arra, hogy a lépcsõk nem tesznek jót a gépnek.

erre énis rájöttem:D amúgy szerintem kuka az a felni...

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintetek érdemes még használni a sun hill rod felnimet? az illesztés teteje kb 0,1-0,2mm-t kinyílt, az alja ép és van rajta 2db 1-2mm-es ütés befelé és egy helyen behorpadt egy kicsit az oldala. ST-re tervezem majd lecserélni. Ma megint lépcsõztem egy kicsit (múltkor kinyírtam a rugóstagot), most felütöttem 2,5bar-on a hátsógumit (utána azonnal lecseréltem egy 2,25ös harpie-ra). Rájöttem arra, hogy a lépcsõk nem tesznek jót a gépnek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Szerintem nem.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs
eezek a képeltek mik?
ok hogy szar idõ van..de nem agyaljátok túl egy csöppet a dolgokat?!

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

parej

parej

vendég

• fórumtag
  • 215 posts
sziasztok!

nem éppen keréképítés, de itt szvsz rajtam kívül mindenki tudja a választ. kicentíroztam a hátsókerekemet (mavic alaptipus 36 L), de mivel egyáltalán nem lehet profinak nevezni, kérdezném: a kerék teherbírása nem változhatott meg annyira (feltételezve, hogy vmit nagyon nem jól csináltam), hogy ne bírjon el engem (100) és a kisfiamat (üléssel ~20). Érthetõen a gyerkõc miatt kérdezem. Felhasználás: kellemes családi tekerés.
köszi, parej
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Nah ZH-hét után neki is állok :) Csinyálok 1 szép excel táblát, már körvonalazódnak a tervek a fejemben :)

Háháá... a Weightweenies adatbázisa alapján meg is tudom csinyálni, ki kéri a kereke a tehetetlenségi nyomatékának mértékét?

És kiderül az outi VS. monti fight végkimenetele is :D

vicsorka

vicsorka

vendég

• fórumtag
  • 92 posts

Éhtem. Végülis emelt érettségit akartam fizikából, de inkább matek lett, de mindig is érdekelt, sokat olvastam fizikát.

Magát a képletet nem tudtam __kösz érte__, és a sejtésem is igazolódott, hogy mivel nem homogén test a kerék, így nem lehet normális értéket kapni, amit említesz, hogy nagyot nem lehet tévedni, az azért nem igaz, mert pl teljesen más egy agyváltós kerék gyorsíthatósága könnyû felnivel (sacper 2 kiló) mint egy könnyû agyas, húzott küllõs kerék, mondjuk egy DoubleWide felnivel (szintén sacper 2 kiló). Persze ezek elég szélsõséges példák, szemléltetés kedvéért csak.

Legjobb az lenne ha sugárirányban miliméterenként meg lehetne határozni a tömegét a cuccoknak. De hát ki fog szétvagdosni egy halom kereket?

Tehetetlenségi nyomatékot komplett kerék esetén tényleg kár lenne számolni, viszont külön-külön kiszámolgatni a felnire, külsõre, belsõre, agyra már talán megérnié.

Ha meg nem akarod szétszedni a kereket, akkor katalógusokból ki tudnád nézni a tömegét, méreteit meg nagyjából le tudod venni összeszerelt állapotban is, de ezt sztem fölösleges volt leírnom. :)

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts

Ismét küllõ..
Tehát valószínû , hogy ha 1.8 v, 2 .es v 2.33-as a küllõ ,akkor is 2 mm a menetes rész?

Igen. Amúgy nemtom mit paráztok ezen. Ha 1.8 akkor olyat veszel hozzá, ha 2 akkor olyat, ha vastagabb, olyat.

A menet nem változik.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
gábor, nem lenne egyszerûbb bemenni egy boltba, és ezt megkérdezni? :chin: vagy esetleg felhívni egy normálisabbat, pl. probike...

Gááboor

Gááboor

vendég

• fórumtag
  • 34 posts
Ismét küllõ..
Tehát valószínû , hogy ha 1.8 v, 2 .es v 2.33-as a küllõ ,akkor is 2 mm a menetes rész?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Éhtem. Végülis emelt érettségit akartam fizikából, de inkább matek lett, de mindig is érdekelt, sokat olvastam fizikát.

Magát a képletet nem tudtam __kösz érte__, és a sejtésem is igazolódott, hogy mivel nem homogén test a kerék, így nem lehet normális értéket kapni, amit említesz, hogy nagyot nem lehet tévedni, az azért nem igaz, mert pl teljesen más egy agyváltós kerék gyorsíthatósága könnyû felnivel (sacper 2 kiló) mint egy könnyû agyas, húzott küllõs kerék, mondjuk egy DoubleWide felnivel (szintén sacper 2 kiló). Persze ezek elég szélsõséges példák, szemléltetés kedvéért csak.

Legjobb az lenne ha sugárirányban miliméterenként meg lehetne határozni a tömegét a cuccoknak. De hát ki fog szétvagdosni egy halom kereket?

vicsorka

vicsorka

vendég

• fórumtag
  • 92 posts
Nem találtam fizika topic-ot, ezért it reagálnék erre:

ÉS még mindig távolabb van a kerék közepétõl. Nem tudom hogy kell kiszámolni, nem mélyedtem bele ilyen szinten a fizika rejtelmeibe, de ha tudnám, tuti kiszámolnám. De még mindig ott vagyunk ahol a part szakad, mert ezek csak sejtések. Nincs erre vmi progi? O.o

Ami neked kell:

Tehetetlenségi nyomaték

Egy merev test tehetetlenségi nyomatéka egy adott tengely körül annak mértéke, hogy mennyire nehéz megváltoztatni a szögsebességét a tengely körül.
Szemléltetésként vegyünk egy A és egy B tárcsát, melyek tömege egyenlõ. Az A tárcsa sugara legyen nagyobb, mint B sugara. Feltételezve, hogy a tárcsák anyaga homogén és vastagságuk azonos, nehezebb felgyorsítani (azaz a szögsebességét növelni) az A tárcsát, mivel tömege átlagosan messzebb oszlik el a tengelytõl. Azt mondjuk, hogy A tehetetlenségi nyomatéka nagyobb, mint B tehetetlenségi nyomatéka.

Forrás: wikipédia

A képlet:
I = m*x^2

ahol:
I - tehetetlenségi nyomaték, mértékegysége [kg*m^2]
m - tömeg [kg]
x - tömeg forgás tengelyétõl való távolsága [m]

Az "x" megahtározása így nem vmi egyértelmû, példával szemléltetném:

Feltöltött kép

Tételezzük fel, h a kékkel kitöltött résznek van tömege, tömeg eloszlása egyenletes, és a kör középpontja körül forog a test, így egy nagyon leegyszerûsített kereket kaptunk.

Az "x" meghatározásakor azt kell nézni, h a sugár irányú metszet (bordó vastag csík) közepe milyen messze található a forgásközéppontól.

Elsõ esetben, a körlapnál a "bordó csík" hossza megyegyezik a sugárral (10), fele a sugár felénél található (10/2=5), ennek a pontnak a távolsága meg a középponttól szintén sugár felével megegyezik, így az x=5

Második esetben, egy körgyûrûnél a "bordó csík" hossza a külsõ és belsõ sugár különbsége (10-5=5), vonal közepe a vonal felénél található (5/2=2,5), és ennek a pontnak a távolsága a középponttól megegyezik a belsõ sugár és a vonal hosszánaka felével, így az x=5+2,5=7,5

Nyilván ezek nagyon leegyszerûsített példák voltak, egy felni, külsõ stb sugár irányú keresztmetszetének a tömegközéppontját pontosan nehéz meghatározni profil bonyolult alakja és esetleg a különbözõ felhasznált anyagok, így a különbözõ sûrûségek miatt, az eltérõ felni és külsõ felépítések alapján meg nemigazán lehet monadni egy általánosan jó értéket, én a körgyûrûnél alkalmazott elvet használnám meghatározáskor, olyan nagyon-nagyot nem lehet ezzel tévedni, mondjuk az itt elkövetett pontatlanságunk négyzetesen jön ki a tehetetlenségi nyomaték meghatározásakor.

Amennyiben vmi nem volt érthetõ, akkor kérdezz nyugodtan.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs
syncross ds28as felnirõl mi a vélmény?
elõre köll,dich wich helyébe

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Különbözõ cégek által gyártott küllõknek pl. lehet más a menetszáma, legalábbis nekem ezt mondták.

Gondolom h egy gyártón belül az azonos méretû küllõk menete egységes (és majdnem minden küllõnek 2mm a menetes része, a lapítottaké meg a húzottaké meg a túlméreteseké is ált. 2-es).

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,703 posts

Sziasztok
Szóval azt kérdezném, hogy a küllõk menetes részének a méretei eltérõek lehetnek -e attól függõen ,
hogy mekkora a küllõ átmérõ vagy a profil?
Ebbõl kifolyólag változhatnak a küllõanya méretei valahogyan?

hát, mivel eltérõ vastagságúak például lehetnek, már biztos is, hogy különbözõknek kell lenni a meneteknek (1.8, 2.0, 2.33..).
hogy azonos átmérõnél van-e eltérés, azt nemtudom..

Gááboor

Gááboor

vendég

• fórumtag
  • 34 posts
Sziasztok
Szóval azt kérdezném, hogy a küllõk menetes részének a méretei eltérõek lehetnek -e attól függõen ,
hogy mekkora a küllõ átmérõ vagy a profil?
Ebbõl kifolyólag változhatnak a küllõanya méretei valahogyan?

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts

Nagy teherbírású kerekeket építenék. Bike pos agyakat néztem ki hátra: trance, elõre dsp.
Szerintetek ezek elbírnak 200 kilót? Felnire javaslat ehhez?

hali!
ha esetleg érdekel van egy eladó sun mammoth felnim, keveset futott (max 50km-t az 55 kilóm alatt) 2-3 apró karc van rajta, tehát szinte új, adok hozzá sapim 2mm-es küllõket + felniszalagot, ez mindössze csak 6000Ft