Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Keréképítés

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
12576 hozzászólás a témában

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

off: (vagyis nem)

30ezerbe vettem a Coralba a Khamsin Asyt, kereken 1790 gramm gyz-ak nélkül, felniszalaggal. E-H 18-20 küllő, laterális kilengése a felninek gyárilag kb. 0.5 mm, a küllők gyenletesen és nagyon feszesek, nagyon masszív-merev a cucc, és erős-jól tolerál bármiféle abúzust. Egyedül egy hátránya van, nehéz.

De kicsit számolgatok: mennyiből lehet hasonló tömegű kerékszettet fűzni? Vegyünk 500 grammos Ambrosio Excursion felniket, ami párban kb. 15ezer ft. Dobjunk hozzá agyszettből egy Campagnolo Mirage-t, ami párban 30ezer ft körül van. (ha már campagnolo, legyen campagnolo..) 

Fűzzük meg 2mm-es küllőkkel (darabja 55 ft, sima DT rozsdamentes, réz nipplivel).

A végeredmény? cca. 2200 gramm, és cca. 50ezer ft lesz, ha még hozzácsapsz felniszalagot is, plusz munkadíj, ha nem magadnak fűzöl.

52-be vettem a Vento Asyt, ami meg "szinte" ugyanaz, mint a Khamsin, csak réz helyett alu nipplik vannak, és a sima 2mm-es egyenesfejű küllők helyett kétszer húzott kardküllőket kapott (de a felnik profilja-furatszáma-kialakítása ugyanaz. ) Még annyi "diffi" van a két kerékszett közt, hogy a Ventoban a robbantott ábra szerint más a tengely (de az agy többi része identikus). Tömegre a Vento 1680 gramm, szóval, sanszos, hogy a felni valóban ugyanaz, mint a Khamsinban..

Szóval, kinek éri meg országútra kereket fűzni? Ma már úgy gondolom, csak a nagyon grammhuszár fickóknak, akik mellette még könnyűek is. :)

Én is nagyon szeretnék egyszer Doncicciohoz hasonló kerékszettet füzetni a saját bringába, de egyszerűen racionális érvekkel nem tudom alátámasztani, miért lenne rá szükségem. :)

On.

Trekkingbe meg felnifékhez lazán megfelel az új évjáratú Fulcrum 5-7, azoknak 17.5mm széles belül a felnije, kívül 23mm. :)

Vejne módosította - 2015. június 01. - 11:35

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.413 hozzászólás

Maliban mondták új bringára amiben nyolcas volt:felesleges kicentírozni,ha használják rendesen úgyis nyolcas lesz benne.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

1. Küllőt csak márkásat. DT, Sapim...

2. Fűzesd újra olyan küllőkkel, amik változó átmérőjűek. (Pl. DT Revo.) Ha extrém terhelést kap, a vékonyított rész meg tud nyúlni, ahelyett, hogy elpattanna. Valamivel rugalmasabb lesz a kereked. Olcsó, az nem lesz. De még mindig jobb, mint kéthavonta lerobbanni vele.

3. A kerék legyen jól fűzve, centrírozva. Ne csak egyenesen fusson, de a küllők feszültsége is legyen egyenletes. Jó szakember kell hozzá, aki tudja, hogy mit csinál.

jó lesz az a 60ft-os sapimmal is, csak jól kell fűzni. én (mostmár ex) konámban , a gyári kerekemben is törtek a küllők, azon is csak az újrafűzés segített volna.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

Ez nekem is megfordult a fejemben, csak a küllőkhöz pláne nem értek.

Amúgy az előfordulhat, hogy túl feszesre vannak húzva a küllők, ezért pattannak el? Ha igen, hogy lehet ezt megállapítani?

1. Küllőt csak márkásat. DT, Sapim...

2. Fűzesd újra olyan küllőkkel, amik változó átmérőjűek. (Pl. DT Revo.) Ha extrém terhelést kap, a vékonyított rész meg tud nyúlni, ahelyett, hogy elpattanna. Valamivel rugalmasabb lesz a kereked. Olcsó, az nem lesz. De még mindig jobb, mint kéthavonta lerobbanni vele.

3. A kerék legyen jól fűzve, centrírozva. Ne csak egyenesen fusson, de a küllők feszültsége is legyen egyenletes. Jó szakember kell hozzá, aki tudja, hogy mit csinál.

• Vejne kedveli ezt
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Egyik ismerősömnek hasonló problémája volt...mindig elpattant egy-egy küllő...ő is 110 kg körül volt...ott a silány küllők okozták a bajt...újra fűzték uzyan ott rendes küllőkkel és azóta jó

Ez nekem is megfordult a fejemben, csak a küllőkhöz pláne nem értek.

Amúgy az előfordulhat, hogy túl feszesre vannak húzva a küllők, ezért pattannak el? Ha igen, hogy lehet ezt megállapítani?

RelakS módosította - 2015. május 31. - 12:53

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.558 hozzászólás

Szerintem rossz topicot találtál a kérdésedre, de ha jól értem ezt keresed:

http://www.cyclistno...rake-levers.htm

Hali!

Egy fiatalembernek most pakoltam össze egy országúti bringát. Meg is van elégedve de szeretne rá felső (cyclocross) fékfogót is. Eddig nem volt még munkám ilyennel és picit rákerestem a neten, de használható infókat nem sikerült beszereznem. Kerestem dokumentumokat, hogy hogyan kell felszerelni de nem találtam (az is lehet, hogy én vagyok buta a kereséshez :) ) Nagyon hálás lennék ha valaki tudna valami dokumentumot vagy videót ajánlani amit megnézhetnék hogy hogyan kell felszerlni.

Nem szeretném azt a szituációt, hog megrendelem neki a fékkart és nem tudom felszerelni. Előre is köszönöm a bárminemű információt! 

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Egyik ismerősömnek hasonló problémája volt...mindig elpattant egy-egy küllő...ő is 110 kg körül volt...ott a silány küllők okozták a bajt...újra fűzték uzyan ott rendes küllőkkel és azóta jó

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

Tavaly átépíttettem a bringámat tárcsafékesre, viszont azóta elkezdtek elpattanni a hátsó kerékben a küllők. A két legutóbbi törés között talán ha 350km lehetett.
Mivel a boltnak sok melója van, ahol csináltatni szoktam ezt amúgy kb gombokért, ezért lehet megérné, hogy berendezkedek itthoni küllő cserére. Mi kellene hozzá? Azon kívül, hogy küllő, küllőanya, küllőkulcs, idő :)

Illetve mit lehetne esetleg változtatni, hogy ne pattogjanak a küllők ilyen gyakran?
Ahogy néztem, 3 keresztes a fűzés, 32 küllős a kerék, Shimano tárcsafékes agy. Nem figyeltem meg, jellemzően melyik oldalon törik a küllő (most épp a hajtott oldalon), de minden alkalommal az agyban a küllő feje szakadt le.
Ja, igen, nem vagyok éppen könnyű, 110+ kg, mikor hogy :D

ha elpattognak a küllők, akkor nem a cseréjükre kell berendezkedni, hanem normálisan újrafűzni a kereket.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Vidinger

Vidinger

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás

Hali!

Egy fiatalembernek most pakoltam össze egy országúti bringát. Meg is van elégedve de szeretne rá felső (cyclocross) fékfogót is. Eddig nem volt még munkám ilyennel és picit rákerestem a neten, de használható infókat nem sikerült beszereznem. Kerestem dokumentumokat, hogy hogyan kell felszerelni de nem találtam (az is lehet, hogy én vagyok buta a kereséshez :) ) Nagyon hálás lennék ha valaki tudna valami dokumentumot vagy videót ajánlani amit megnézhetnék hogy hogyan kell felszerlni.

Nem szeretném azt a szituációt, hog megrendelem neki a fékkart és nem tudom felszerelni. Előre is köszönöm a bárminemű információt! 

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás
Tavaly átépíttettem a bringámat tárcsafékesre, viszont azóta elkezdtek elpattanni a hátsó kerékben a küllők. A két legutóbbi törés között talán ha 350km lehetett.
Mivel a boltnak sok melója van, ahol csináltatni szoktam ezt amúgy kb gombokért, ezért lehet megérné, hogy berendezkedek itthoni küllő cserére. Mi kellene hozzá? Azon kívül, hogy küllő, küllőanya, küllőkulcs, idő :)

Illetve mit lehetne esetleg változtatni, hogy ne pattogjanak a küllők ilyen gyakran?
Ahogy néztem, 3 keresztes a fűzés, 32 küllős a kerék, Shimano tárcsafékes agy. Nem figyeltem meg, jellemzően melyik oldalon törik a küllő (most épp a hajtott oldalon), de minden alkalommal az agyban a küllő feje szakadt le.
Ja, igen, nem vagyok éppen könnyű, 110+ kg, mikor hogy :D

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Szép szett és már az új matricákkal; tetszik!

Arch EX felnikhez képest nagyon korrekt a tömege.

Pár hónapja újítottam magam is, az Arch EX felnis kerékszettem pedig tartalék lett. Az új XR331 29er felnikre fűzettem 32 küllővel, küllők DT Aerolite, niplik alatt alátétezett, ahogy az XR1501 szett is. Agyak DT 240s CenterLock. 1495 g.

Hátsó kerék 799 gramm: http://gewichte.mtb-...rolite-pro-lock

Első 696 gramm: http://gewichte.mtb-...rolite-pro-lock

Én  örülök az új matrica szettes változatnak, jobban tetszik mint a régi. Első 760g, hátsó 870.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Szép szett és már az új matricákkal; tetszik!

Arch EX felnikhez képest nagyon korrekt a tömege.

Pár hónapja újítottam magam is, az Arch EX felnis kerékszettem pedig tartalék lett. Az új XR331 29er felnikre fűzettem 32 küllővel, küllők DT Aerolite, niplik alatt alátétezett, ahogy az XR1501 szett is. Agyak DT 240s CenterLock. 1495 g.

Hátsó kerék 799 gramm: http://gewichte.mtb-...rolite-pro-lock

Első 696 gramm: http://gewichte.mtb-...rolite-pro-lock

zscs módosította - 2015. május 30. - 12:10

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

ZTR Arch EX, DT 240 Lefty, Sapim CX-ray, DT Pro Lock alu: 1630g

Laza 40dk mínusz a ZTR Rapidhoz képest

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás

a 9mm qr papucstáv 10mm, ha nem tévedek a 15mm átütősnél szintén (kivéve az új "standard" szerinti 15*110mm telókat... :) ), viszont a 9mm QR esetében maga a tengely valamivel szélesebb, mert támaszkodik a papucsban, míg a 15mm átütősnél az agy két "kupakjának" külső síkjai 100mm távolságban vannak, hogy be tudjon férni a papucsok közé. így a kérdésedre a válasz szerintem az, hogy nem.

hol láthatóak a megfontolandó ajánlatok?

Kisherceg módosította - 2015. május 26. - 14:03

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás
Csak elméleti síkon érdekelt a dolog, lehet e adapterezni ilyen kombót:
Shimano 9mm gyorszáras kerék, 15mm átütős villa.
Gyári shimano kerék,így az agyat tuti nem cserélem le,csak láttam pár megfontolandó ajánlatot a 15mm átütős telókból.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

e fölállás értelmezése meghaladja képességeimet.

én igen.

de ha adott egy nem átalakítható agy, akkor tudtommal nincs.

pl ilyen :

http://ebike.hu/term...-elso-kerekagy/

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

A villába kellene adapter, a kérdés szerint.

e fölállás értelmezése meghaladja képességeimet.

smarton

smarton

fórumtag

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
Sziasztok!

Két kerék szett közül kell választanom.
1. Fullcrum racing 3
2. (Pinarello) Most wildcat

Melyik a jobb választás? A mostrol nem találtam tul sok infot.

Köszi!

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

hátő.. ezt az agy dönti el. asszem a novatec-et is lehet egy ideje adapterezni, de a hope, meg a dt is átalakítható(a dt cl-os első agy csak qr15ig, 20as átütőhöz kell a 6csavaros agytest). vagy ott van még az általam sokat emlegetett superstar is, ami gyakorlatilag novatec, csak csillivilli elox színekkel.

A villába kellene adapter, a kérdés szerint.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

Létezik olyan adapter, amivel 15mm-es átütős villába hagyományos 9mm-es agyat lehet tenni?

Fordított átalakítót többet is találtam, de ilyet nem.

hátő.. ezt az agy dönti el. asszem a novatec-et is lehet egy ideje adapterezni, de a hope, meg a dt is átalakítható(a dt cl-os első agy csak qr15ig, 20as átütőhöz kell a 6csavaros agytest). vagy ott van még az általam sokat emlegetett superstar is, ami gyakorlatilag novatec, csak csillivilli elox színekkel.