Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Keréképítés

- - - - -

• Please log in to reply
12576 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

annak amugy nincs jelentosege, hogy a golyokat direkt csinaljak gyengebbre, hogy az seruljon, es ne a perselyek? bar ez szettort golyo nemtom mennyivel kimelobb :)

Ez hülyeség, a kónusz sérül elsõként.

Jó pár évvel ezelõtt deore tárcsás elsõ agyba hozattam gyári kónuszokat-mert már elvileg az is ez a borozon polírozott,vagy mifene.Megvettem a gépet,a kerekeket nem néztem át,hát minek!Az elsõ agy csapágyazása szorosra volt húzva,kónuszok bánták!Még mindig futnak azok a kerekek,de nem alattam és még mindig jók,pedig van benne km bõven...

Most így jártam én is. Imádom, hogy gyárilag rosszul rakják össze a shimano agyakat... Eddig az egyetlen kivétel az xtr agyam volt.

A sebesség mindent megold.

Louis

Louis

törzsvendég

• fórumtag
  • 802 posts
Jó pár évvel ezelõtt deore tárcsás elsõ agyba hozattam gyári kónuszokat-mert már elvileg az is ez a borozon polírozott,vagy mifene.Megvettem a gépet,a kerekeket nem néztem át,hát minek!Az elsõ agy csapágyazása szorosra volt húzva,kónuszok bánták!Még mindig futnak azok a kerekek,de nem alattam és még mindig jók,pedig van benne km bõven...
Magellan-os

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
annak amugy nincs jelentosege, hogy a golyokat direkt csinaljak gyengebbre, hogy az seruljon, es ne a perselyek? bar ez szettort golyo nemtom mennyivel kimelobb :)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Nekem valami nagyon buta grimeca hátsó agy van a koli-egyetem között használatos strapabicajban. 5.6mm-es golyó kellett volna bele. Na most normális agyakban 6.3as van, elõl meg kisebb mint 5.6... talán 4.8 vagy 4.2... nem tudom pontosan. Elmentem skf csapágyboltba, volt 5.56os golyó (hülye colos méretek...) azt raktam bele, azzal most nagyon szépen fut. elõtte a gyáriakat összetörte :) made in italy... Jó persze 125ös papucstávú volt gyárilag az agy (én raktam bele 135ös tengelyt) meg ugye menetes, volt vagy 1200 forint. :) Akkor fogadtam meg, hogy soha többé ilyen vackot nem veszek, mert még boltbajárást se bírja. Na szóva. a csapágyboltban a golyó (ami szintén jó minõségû cucc) 10ft/db.

SKF márkájú volt a golyó, amit vettél? Mert akkor inkább ezt választom. :)

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Jó csak a 100ft vs 1200ft-ot nehéz megemészteni.

Nekem valami nagyon buta grimeca hátsó agy van a koli-egyetem között használatos strapabicajban. 5.6mm-es golyó kellett volna bele. Na most normális agyakban 6.3as van, elõl meg kisebb mint 5.6... talán 4.8 vagy 4.2... nem tudom pontosan. Elmentem skf csapágyboltba, volt 5.56os golyó (hülye colos méretek...) azt raktam bele, azzal most nagyon szépen fut. elõtte a gyáriakat összetörte :) made in italy... Jó persze 125ös papucstávú volt gyárilag az agy (én raktam bele 135ös tengelyt) meg ugye menetes, volt vagy 1200 forint. :) Akkor fogadtam meg, hogy soha többé ilyen vackot nem veszek, mert még boltbajárást se bírja. Na szóva. a csapágyboltban a golyó (ami szintén jó minõségû cucc) 10ft/db.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
nyilván, én is az olcsóbbat vettem, gond nem volt vele....igaz nekem csak egy darad kellett az xt-be.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

fene tudja, én is kerestem az xt-be, volt 1200-ért szettben, meg pár forint/darab áron, bár látszik hogy a shimano jóval minõségibb, de hogy ér-e annyit, azt nem tudom

Látszik a felületkezelésen hogy jóval jobb minõségû.

Jó csak a 100ft vs 1200ft-ot nehéz megemészteni.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
fene tudja, én is kerestem az xt-be, volt 1200-ért szettben, meg pár forint/darab áron, bár látszik hogy a shimano jóval minõségibb, de hogy ér-e annyit, azt nem tudom

Látszik a felületkezelésen hogy jóval jobb minõségû.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Azon gondolkoztam, hogy mi a szösz kerül ilyen sokba a shimano agyakba való golyókon?

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

Úgy, hogy nem tekeredik a kerék a vázban, hanem csak a váz tekeredik.

marmint a vaznal nem a hatso straktus tekeredik, hanem egy masik (figyelembe nem vett ponton)? ez eszembe se jutott. akkor asszem nem bolygatom a dolgot, ha igy talaltak ki.

egy thrubolt is megcsinalhatja mar ugyanezt?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

... amugy hogy torhet el egy tengely vazat?

Úgy, hogy nem tekeredik a kerék a vázban, hanem csak a váz tekeredik.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
azt a honeos alatet+anya megoldast szivesen kiprobalnam a shimano hatso agyban... amugy hogy torhet el egy tengely vazat? ha agycsere, akkor a thruboltot valasztanam.

Feltöltött kép

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

igazából pont az lett volna mondandóm veleje hogy ezek szerint nem feltétlen a tengelyen múlik, hanem a kispórolt anyagon (lásd a qr15ös talas merevebb mint a 20-as revel xx, igaz nehezebb is)
tudom hogy én is sokat pofáztam fikázva a qr15-öt, de ezek szerint nem feltétlen volt igazam :)
igazság szerint végig ült 20+ bringa/teló után 2vel volt problémám a kolbászsága miatt és abból csak egy volt a teló a másik inkább váz.

attól függ honnan van elspórolva, nekem pl 1700g alatt van picivel a Minute: és nem nyikkan meg a mázsám alatt, mert a váll hosszan fogja a becsúszót, a nyak vékonyfalú, meg nagyon könnyû a tengelye...persze csodákat sem szabad várni

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Akkor összefoglalva: a modenren megoldások könnyebbek ugyanakkor gyengébbek, vagy nem könnyebbek, de nem is erõsebbek jelentõsen, de mindeképpen bonyolultabbak és drágábbak.

Tehát adtunk a szarnak egy pofont a sokéves fejlesztés eredményeképpen :)

Azért így teljesen nem igaz. :) Mindennek megvan a maga helye és mindenre van jó megoldás jelenleg.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Én még mindig azt mondom, hogy elbaszott ötlet a qr15, és túl kéne vágni a körmét annak aki kitalálta, csak azért, hogy parasztvakítson, jó esetben nem is könnyebb mint a 20-as, cserébe kolbászabb, ha én foxot vennék, amit nem fogok, akkor egy 36-os Float, talán 130-140 köré lebutítva....vagy 36 talas. lehet nem a legkönnyebb de aki 90kg fölött van és grammozik az vagy nagyon sok pénze van, vagy csak hülye....engem spec hidegen hagy, hogy 13 kilo a bringám vagy 14, mert olcsóbb és egészségesebb ha mondjuk én fogyok 5 kilót, talán jobban eredményre is vezet. Persze ha valaki nyugodtabban alszik ha lefaragott 150g-ot az már az õ betegsége.
Lehet megint "kiragadtam a lényeget" de ez a véleményem.

Ezért vennék egy Sektort vagy Nixon-t ha megint villát vennék....pont leszarnám h 2-2,2kg....igaz nem szeretek állítgatni, csillapítás meg lock, meg ha levegõs akkor nyomás, oszt ennyi

igazából pont az lett volna mondandóm veleje hogy ezek szerint nem feltétlen a tengelyen múlik, hanem a kispórolt anyagon (lásd a qr15ös talas merevebb mint a 20-as revel xx, igaz nehezebb is)
tudom hogy én is sokat pofáztam fikázva a qr15-öt, de ezek szerint nem feltétlen volt igazam :)
igazság szerint végig ült 20+ bringa/teló után 2vel volt problémám a kolbászsága miatt és abból csak egy volt a teló a másik inkább váz.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Nem hülyeség, az ugrálós bringámban ez volt, de elmondom a problémáit. Ilyen tengelyt csak shimano agyakba (de már azokba sem mindbe, az új vastag alu tengely miatt) és 10mm-es vastaggyorszáras agyakba lehet rakni, az összes többi agyba csináltatni kell. Aztán a hagyományos anyával nem ajánlott használni, mert az rendesen koptatja a vázakat, ehelyett alátét plusz anya páros ajánlott. Végezetül nem minden vázba ajánlott, mert a túl erõs tengely a könnyebb vázakat eltörheti. És persze nehéz.

Akkor összefoglalva: a modenren megoldások könnyebbek ugyanakkor gyengébbek, vagy nem könnyebbek, de nem is erõsebbek jelentõsen, de mindeképpen bonyolultabbak és drágábbak.

Tehát adtunk a szarnak egy pofont a sokéves fejlesztés eredményeképpen :)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Én még mindig azt mondom, hogy elbaszott ötlet a qr15, és túl kéne vágni a körmét annak aki kitalálta, csak azért, hogy parasztvakítson, jó esetben nem is könnyebb mint a 20-as, cserébe kolbászabb, ha én foxot vennék, amit nem fogok, akkor egy 36-os Float, talán 130-140 köré lebutítva....vagy 36 talas. lehet nem a legkönnyebb de aki 90kg fölött van és grammozik az vagy nagyon sok pénze van, vagy csak hülye....engem spec hidegen hagy, hogy 13 kilo a bringám vagy 14, mert olcsóbb és egészségesebb ha mondjuk én fogyok 5 kilót, talán jobban eredményre is vezet. Persze ha valaki nyugodtabban alszik ha lefaragott 150g-ot az már az õ betegsége.

Ezért vennék egy Sektort vagy Nixon-t ha megint villát vennék....pont leszarnám h 2-2,2kg....igaz nem szeretek állítgatni, csillapítás meg lock, meg ha levegõs akkor nyomás, oszt ennyi

ezert van most is szub1800 grammos villad? amugy az a jo a QR15-tel hogy remekul lehet akcioban venni oket.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

öööö.... nem tudöm, lehet hülyeséget kérdezek

De ha már imbuszos rögzítés, meg merevség mindenek felett, akkor mi a f*szért nem tesz be valaki egy sima mezei 15-ös csavarrögzítésû menetes tengelyt, pont mint bármelyik régebbi, nem gyorszáras biciklin ami van?

Nem hülyeség, az ugrálós bringámban ez volt, de elmondom a problémáit. Ilyen tengelyt csak shimano agyakba (de már azokba sem mindbe, az új vastag alu tengely miatt) és 10mm-es vastaggyorszáras agyakba lehet rakni, az összes többi agyba csináltatni kell. Aztán a hagyományos anyával nem ajánlott használni, mert az rendesen koptatja a vázakat, ehelyett alátét plusz anya páros ajánlott. Végezetül nem minden vázba ajánlott, mert a túl erõs tengely a könnyebb vázakat eltörheti. És persze nehéz.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

Maggi bszki, megint sikerült a lényeget kiragadnod :)

akkor legyen a qr15-ös fox talas meg a maxle 20-as revelation xx mint plda

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

küllöhoszt hogyan kell pontosan lemérni? 250mm mértem, az agytol a felniig. Az = 250mm vel, vagy talán 254mm? Van 248,250, 254mm

Köszi

Mérd a küllõanyáig, az alapból 12 mm, és normál esetben pont végig ér a küllõ.