Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Homokfúvás, bringafestés, eloxálás, stb. nagy topicja

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2194 hozzászólás a témában

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
nem kell arra lakk, ha nem papírfalú országúti. az én santa cruzom festetlen 6061-es alu, és semmi baja, pedig nem mai gyerek, '96-tól 2000-ig gyártották. elõttem egy olasz versenyzõ használta, de én se kímélem a városi dzsuvától. a menetek is hibátlanok rajta. ha dendesen karbantartod, nem lesz baja.

az intense, amit linkeltél, szerintem vegyszerrel "patinázott" (esetleg homokolt, nem láttam élõben) ennél világosabb, fényesebb az extrudált alu.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Ha tetszik a pucér alu látványa, nem vagy egyedül....Én feldrótkeféztem csíkosra, helyenként belepolíroztam kicsit.De felületvédeni mindenképpen kell, sólé, esõ marja, célszerû 1 réteg áttetszõ szinterlakk.Ez biztosít ugyanakkora védelmet mint a sima színes.Van egy össztelós romboló vázam így,amit inkább télen használok, a magnéziumszáras Manitou black-emen is ilyen a felületkezelés, egy éve hibátlan pedig kapja rendesen.

nekem nem csak a latvany tetszik, hanem epp az "igenytelensege" tetszene, hogy nem kell vele foglalkozni, hogy osszekaristolom a bringat. baromira tud idegesiteni, hogy lenyuzom.

de ha lakkreteg nelkul nem megy, akkor hagyom a fenebe az egeszet :)

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás

a brnoi kiallitason nekem nagyon tetszett, hogy volt egy nyers vazu bringa. csak matricak voltak rajta. karosodhat az alu hosszutavon, ha nincs feluletkezelve?

Ha tetszik a pucér alu látványa, nem vagy egyedül....Én feldrótkeféztem csíkosra, helyenként belepolíroztam kicsit.De felületvédeni mindenképpen kell, sólé, esõ marja, célszerû 1 réteg áttetszõ szinterlakk.Ez biztosít ugyanakkora védelmet mint a sima színes.Van egy össztelós romboló vázam így,amit inkább télen használok, a magnéziumszáras Manitou black-emen is ilyen a felületkezelés, egy éve hibátlan pedig kapja rendesen.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
a brnoi kiallitason nekem nagyon tetszett, hogy volt egy nyers vazu bringa. csak matricak voltak rajta. karosodhat az alu hosszutavon, ha nincs feluletkezelve?

egyelore nincs szandekomban a par honapos bringat lecsupaszitani, de ha nagyon osszeverem, akkor szvsz jobb megoldas. nekem bejon, ha ugy nez, ki mint egy "eszkoz" (no csicsa).

http://picasaweb.goo...772137183447586

occsebogyo

occsebogyo

vendég

• fórumtag
  • 96 hozzászólás
Volna egy-két régi alkatrészem és eléggé okádék a króm rajtuk. Tudtok Pesten valakit aki normális áron jó munkát végez? Van bowdennel érintkezõ rész is, van valami bevonat a modern biciklis világban ami kopásálló és csúszik rendesen?

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás
Nincs ebben szemétség, ez itt még mindig a kelet....Dupla ár,félbér,miegymás.
szinter alatt meg nem számít ha foltos a szórt felület, eloxnál viszont erõsen ellenjavalt.Ha úgy adódik, ezt a sütõport kipróbálom.

"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Nem tom ezt a konyhai homokszórást ki csinálja.....dió,sütõpor....mazsolát senki sem próbált?
Bocs.Szórásnál lehet variálni a szemcsemérettel,a 3 mm es acélsöréttõl a tizedmilis üvegporig.Ha ez sem elég, a nyomás csökkentésével igazán finomra lehet belõni a szõrási erõt,vagy a felületi minõséget.én szórtam már alura mintát úgy,hogy öntapadó papírszalaggal takartam ki a polírozottan hagyott részeket, ami azért nem tól strapabíró.

a szódabikarbónás szórást akkor kezdték alkalmazni, mikor környezetkímélõ módon kellett megtisztítani a new york-i szabadságszobrot. most is akkor használnak ilyen anyagokat elsõsorban, mikor a csiszolóanyag visszagyûjtése nem megoldható.

a nátrium-hidrogén-bikarbonát még a molekulák között is kicsinek számít, nem tized- meg századmilliben mérjük, hanem nano- meg pikométerben. nem mindegy. és a szemcseméret még csak egy a sok fontos paraméter közül, amivel egy sziszolóport jellemzünk.

a légsebesség változtatásával meg az a baj, hogy minél kisebb a nyomás, annál pontosabban kell betartani a szórási távolságot. ez egy felirat sablonozásánál talán nem gond, de ha egy vázat akarsz kis sebességû porral selyemfényûre szórni, jó eséllyel foltos lesz. szóval ki van ez találva, nem úri passzióból pazarolják a drága sütõport a gyártók.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
bizony van..nem is akarom bizonygatni..
én láttam, aki nem hiszi, járjon utána....(google a barátod:D )
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

Kismaki

Kismaki

vendég

• fórumtag
  • 40 hozzászólás
Külföldi tuning-oldalakon már régóta lehet olvasni a dióhéj jótékony hatásáról. Már egy 2000-ben forgatott Spektrum dokumentumfilmben volt szó a dióhéj eme felhasználásáról.
Aztán persze az már más kérdés, hogy itthon egy évvel ezelõtt akarta az egyik kedves barátom lefújatni az autója néhány elemét, és a következõ választ kapta:
"Nézze má' mester az õstermelõt! Valami dióhéjjal akarja lefújatni a szekeret!"
Tehát, hogy mi még nem hallottunk róla, nem jelenti azt, hogy (na most legyek szemét?) a tõlünk fejlettebb, nyugati világban nem létezik az eljárás. ;)

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.517 hozzászólás
Nem tom ezt a konyhai homokszórást ki csinálja.....dió,sütõpor....mazsolát senki sem próbált?
Bocs.Szórásnál lehet variálni a szemcsemérettel,a 3 mm es acélsöréttõl a tizedmilis üvegporig.Ha ez sem elég, a nyomás csökkentésével igazán finomra lehet belõni a szõrási erõt,vagy a felületi minõséget.én szórtam már alura mintát úgy,hogy öntapadó papírszalaggal takartam ki a polírozottan hagyott részeket, ami azért nem tól strapabíró.

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
dióhéjról még nem hallottam, de pl. sütõporral is szoktak kényes fémeket szórni, mert tényleg csak a festéket hozza le. a titánvázakat is ezzel finiselik, attól lesz szép selyemfényû.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás
juteszembe:
munkatársam a robogós alufelniket nem is homokkal, hanem dióhéjjal fújatta le..
mert állítólag alut csak azzal lehet..
szal homokkal nehogy nekiállj..:)

Flickr

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
a kromofág tönkreteheti a fémet, az ötvözött acélt biztosan. csak addig szabad rajtahagyni, amíg szükséges, utána mosószerrel le kell takarítani a vázról.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Kromofág után meg kell csiszolni finoman, és zsírtalanítani.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás

kromofág nem jó?
haverom triálvázáról hamar lekapott mindent a fémig..
és nem gyötri a fémet...
mér kell hogy homokfújva legyen?

én azt hallottam, hogy a kromofág a fémet is kikezdi,
haveromnak alig maradt meg a festék a lekromofágozott villáján, de lehet csak nem készítette elõ rendesen a felületet...
amúgy a homokfúvott felület ugye érdes kicsit, ergo jobban tapad rá a festék

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Nem, nem szinterezést értek. A mostani fesés is homokfújás+festék+lakk+rásütés kombó eredménye. Ezt szeretném megismételni újra, csak más színösszeállítással. Csak kérdés hányszor illik ilyet megtenni egy vázzal. De ha lényegesen nem befolyásolja a hegesztések és csövek szilárdságát ez a mûvelet, akkor gonodolom párszor lehet új színre fujatni a vázat.

kromofág nem jó?
haverom triálvázáról hamar lekapott mindent a fémig..
és nem gyötri a fémet...
mér kell hogy homokfújva legyen?

kolin, örülök hogy segítettem..:)

Flickr

kolin

kolin

törzsvendég

• fórumtag
  • 358 hozzászólás
igen aerometal, csak elfelejtettem

köszi az infókat!

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 hozzászólás

Ha a festés alatt szintert értesz, akkor lehet, legyegyszerûbb újraszinterezni, ugyanis horror a szintert leszedni, homofúvós legtöbbször nem is vállalja. Van ismerõsöm, akinek a váza 5x volt egymás után szinterezve (valszeg kb. ennyi a limit, azután nem tapad meg a festék, vagy szépen lepattog, legalábbis ezt mondták) - a hátulütõje ennek, hogy a váz megszûnik lassan superlite-nak lenni :)

Nem, nem szinterezést értek. A mostani fesés is homokfújás+festék+lakk+rásütés kombó eredménye. Ezt szeretném megismételni újra, csak más színösszeállítással. Csak kérdés hányszor illik ilyet megtenni egy vázzal. De ha lényegesen nem befolyásolja a hegesztések és csövek szilárdságát ez a mûvelet, akkor gonodolom párszor lehet új színre fujatni a vázat.

pár éve olvasgattam az easton csõkatalógusát, kifejezetten ellenjavallták a vékony falú alucsöveik szinterezését. nem emlékszem melyik típusra írták, talána a scandiumra, de jobb ha utánanézel.

Oks, keresgélek egy kicsit..
Bár szintereztetni nem szeretnék.

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Bp-n, Tapolcán vagy ezek környékén tudok valakit aki vállal eloxálást?
Budaörsön van/volt egy cég, arról tud valaki?

aerometal?
õk itt:
http://www.aerometal...ei/Page4445.htm

vagy egy másik:
http://www.grobelox.hu/

ezeket nézegettem, csak nem tom érdemes-e eloxáltatni a pedálokat..:)
lehet lefestem, lefotózom a bikemag év bringája versenyre, aztán hagyom hogy lekopjon róla a festék..:D

Flickr

kõcsirke

kõcsirke

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás

Egy Easton Superlite csõbõl készült vázat szerintetek hányszor lehet/érdemes újrafesteni?
Már 1 homokfújáson és festésen átesett, mikor vettem anno, de saját elképzelés szerint szeretném újra átfestetni.

Homokfújás, és a festék ráégetés egy idõ után gondolom azért csak árt az alunak. Ráadásul 1-2 helyen ez viszonylag vékony falú váz..

pár éve olvasgattam az easton csõkatalógusát, kifejezetten ellenjavallták a vékony falú alucsöveik szinterezését. nem emlékszem melyik típusra írták, talána a scandiumra, de jobb ha utánanézel.