a Zöld-ek és az okosságaik....Az erdõbe nem mehetsz be mert letaposod a növényeket meg kárt teszel,de mikor fázik a seggük biztos vagyok benne,hogy begyujtanak otthon fával.A vélemények megoszlanak.Tekercs neked mi errõl a véleményed?
Az általánosítás valóban leegyszerûsíti az életet, de kétélû fegyver. Az én véleményem az, hogy legalább próbáljunk meg logikusan gondolkodni, még annak ellenére is, hogy néha nyilván tévedünk. Még így is kevesebb hibát követünk el, mintha valami naaagy áááltalános szabályt követnénk.
Amikor elõször voltam a Tátrában, gyerekként csodálkoztam, hogy ott az emberek nem vágják le az ösvények kanyarjait, nem visznek haza virágcsokrot, de megértettem, ha sokan így tennének, károsodna a természet.
Erdõjárás közben, ha mondjuk gombászom, szívfájdalom nélkül bemegyek a fák közé, vagy simán hasra vágom magam, ha a fotótémám úgy kívánja. De megnézem, legalábbis meg próbálom ítélni, hova lépek, mire fekszem, és ha úgy érzem, túl sokat pusztítanék el, inkább hagyom a csudába.
Arasznyi növényre itt, a Kisalföldön simán rálépek, de egy napégette sziklás területen nem, mert tudom, ott akár száz évébe is kerülhet a természetnek, hogy pótolja a letört ágat. Ha egyáltalán tudja.
Nem vagyok olyan ügyes, lelkes hegyibringás, mint itt a többség, valószínûleg ezért kicsit másként látom a természetben járást. Amíg lehet, az utakon közlekedem, meg a gyalogos ösvényeken, az esetek döntõ többségében ez nekem elég.
Ahogy az alkoholfogyasztással is történt: néhány, fékevesztett szamár miatt olyan szabályt hoztak, amit majdnem mindenki túlzásnak tart, úgy néhány, védett, vagy legalábbis különösen értékes területet tönkretevõ természetjáró miatt mindenkit az ösvényekre parancsolnak.
Nyolcvan-száz évenként kivágják az erdõt, évszázadok óta mûködik így ez a rendszer, mondhatjuk, bizonyított. De mûködhet-e, ha napi rendszerességgel letapossuk az aljnövényzetet, elindítva ezzel az eróziót? Nem hiszem.
Kompromisszumot keresnék: izgalmas, változatos pályák létesítését megfelelõ helyen nem ellenezném, de ha már van pálya, szorgalmaznám azok használatát, kímélve ezzel a megmaradt többi területet.