Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed

- - - - -

• Please log in to reply
3052 replies to this topic

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Van itt egy hasonló projekt, igaz outi vázra építve: http://forums.roadbi...ad.php?t=111370

Ott is megosztja a népet. :)
Szépen néz ki egyébként, a képekhez regisztráció kell.

Köszi szépen, hogy foglalkozol a projectemmel. A képeket megpróbáltam elképzelni, nem regisztráltam. De tényleg kap a figura hideget-meleget...
Van ott egy másik, dinglespeed montival, 38/20-at használ terepre, hát izé...
A dingle-n ugyan könnyebb a "váltás", de nekem még mindig a flip-flop a szimpibb, mert nagyobb áttétel-különbséget ad, és egy lánckerékel kevesebb...

A legtöbbet azzal tudnátok segíteni, hogy ha valaki, aki amúgy is jár a Vár-Kerékpárban, megnézné a kétféle Denvert, aztán beszámolna... (Esetleg kép.)
Én most csak emiatt nem utaznék BP-re, más miatt meg most szerencsére nem kell...

Nézegetem hozzá a cuccokat, de egyelõre nem állok neki építeni, elõbb tesztelem, hogy életképes-e az ötlet. Elõször is edzek a meglévõ bringáimmal, aztán, ha gyûjtöttem egy kis kondit, átszerelem a mostani SS-t 32/18-ra, kiviszem kocsival Pákozdra, aztán megtámadom az Anikót. Ha nem jön be, buktam egy ezerforintos racsnit... De mindenképpen gyúrnom kell rá, a mostani álapotomban a világbajnok ezersebességes MTB-jével se bírnék felmenni ott. (Hat hét tekerés után már lehet, hogy én is más áttételi arányokat emlégetnék...)

Amúgy nektek is van valamennyi igazatok, másik irányba is ad abszurdum lehet vini a dolgot: Elvben semmi sem akadályozna meg abban, hogy vegyek flip-flop agyat is, meg DOS Eno-t is... Elõre is tennék egy double-t, ez 422mm-es láncvilahosszal (Authorok pl. ilyenek) és egy feszítõvel legalább 4 használható kombinációt adna, ha nem is lenne a láncvonal mindig tökéletes.
De egy ilyen szörnyszülöttet SS-nek nevezni... Hát, én se tenném. Akkor már tényleg inkább a vátó...

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts

Igaz, közben utánanéztem, 26 fogú a legnagyobb lánctányér a kis lyukkörre, szóval kazettával is inkább csak a 2-2 fogszámkülönbségû double-double valósítható meg. (Egy olyan, hogy 32/13 és 26/19 már durva lenne, bár 414mm-es láncvillahosszal megvalósítható...)

Van itt egy hasonló projekt, igaz outi vázra építve: http://forums.roadbi...ad.php?t=111370

Ott is megosztja a népet. :)
Szépen néz ki egyébként, a képekhez regisztráció kell.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
bmx-nel szabvany az m14
sokszor van szukitve is
/b+ agyakon adjak is hozza/

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
az M14 nem lehet hogy a tengelynek az átmérõjét jelöli, de nem azon a részen, ahol a papucsba belemegy, hanem az agytesten belüli tengelyátmérõt? vagy ez hülyeséhg? asszem pár hónapja a bikemagban volt egy agyteszt... és asszem ott valami ilyesmi volt...

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Durva lenne a 14-es tengely, a motoromon sincs akkora. M14 az anyára vonatkozik szvsz. B+ SS/fixi agyak: 2007-es katalógus, 10. oldal. http://www.magellan....sitive_2007.pdf

Természetesen már rég letöltöttem a 2007-es Bike+ katalógust, és egy ideje azzal kelek, azzal fekszem, mióta ezt a "dingle speed" gépet tervezgetem. Csak az utóbbi idõben kételkedni kezdtem az igazságtartalmában, azért kérdeztem, hogy látott-e már valaki ilyen agyat a fizikai valójában... Az ebike-on csak egyféle Denver szerepel, a kis képrõl nem lehet kivenni, hogy melyik, ha rendelek, vajon mit kapok? A Kerékvár oldalán kétféle Denver szerepel a SS cuccok között, kép nincs, arra meg még nem volt érkezésem, hogy elutazzak BP-re azért, hogy megnézzem...
(M14-es tengelye a BMX agyaknak van amúgy, 9. oldal. Aztán lehet, hogy ez sem igaz... Bár ilyet én is láttam élõben az egyik helyi kerékpárboltban, csak 135mm-es papucstávolsághoz való nem volt.)

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Anyát 15ös kulccsal húzom/lazítom.

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Durva lenne a 14-es tengely, a motoromon sincs akkora. M14 az anyára vonatkozik szvsz. B+ SS/fixi agyak: 2007-es katalógus, 10. oldal. http://www.magellan....sitive_2007.pdf

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

M14 az 14mm tengelyátmérõ, igaz?
Nem mértem le, de sztem az egy sima országúti papucsba bele sem menne.
Sztem vékonyabb, most nincs kéznél, hogy megmérjem.

Csak tippeltem, hogy azt jelenti az M14 a papírodon, amit beidéztél... Igaz akkor tényleg nehezen ment volna be a papucsodba. De ha nem a menetet jelenti, akkor mit? Akkor ez valóban lehet Denver agy, de akkor mit látott Sala?

Na, dolgozzunk egy kicsit...

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Felfér két lánckerek a kazisra.

Köszi.
Igaz, közben utánanéztem, 26 fogú a legnagyobb lánctányér a kis lyukkörre, szóval kazettával is inkább csak a 2-2 fogszámkülönbségû double-double valósítható meg. (Egy olyan, hogy 32/13 és 26/19 már durva lenne, bár 414mm-es láncvillahosszal megvalósítható...)

Sala, te szoktál tudni mindenféle méretû lánckereket Bystroniccal kivágni?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
M14 az 14mm tengelyátmérõ, igaz?
Nem mértem le, de sztem az egy sima országúti papucsba bele sem menne.
Sztem vékonyabb, most nincs kéznél, hogy megmérjem.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

Papucstávolsága az én denveremnek 135mm

És a tengely menete tényleg M14?

tittyman

tittyman

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,950 posts
Felfér két lánckerek a kazisra.
:) Tittyman kongashow!! :bananadan:cheers:

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

csak egyet tudok érteni azzal hogy a nem váltok pedig lehetne csak töled függ én kb 2 hónapig probaként nem nyultam a váltókarhoz mielöt megépitettem az ss-t be is gyógyult a bowden rendessen:D de ez nem nagyon számítot mert azóta se nyomkodom tul sürün azért kipucoltam:) a gyakori kerék forgatás azontúl hogy macerás szerintem nem is túl egéséges sem a papucsoknak sem az agynak de ez az én véleményem és lehet téves.

Természetesen én is kipróbáltam, hogy egy darabig fixre állított váltókarokkal mentem a Konán (konkrétan 32/16), és úgy tûnt, hogy jó. Igaz, nem két hónapig, csak egy rövid próbaúton. Lehet, hogy ez volt a hiba, mert aztán megépítettem SS-nek, és mégse lett jó... 34/16-tal már jobb - legalábbis arra, amire a SS-t eredetileg szántam, de kemény terepen nem boldogulok ezzel az áttétellel. Terepre eredetileg a Konát szántam ("rendes", váltós-telós monti, nekem az volt az álomgép, még a küllõi is változó átmérõjûek), de azt odaadtam a fiamnak. Elég magasra nõtt már ahhoz, hogy egy rövidebb stucnival és lejjebb eresztett nyereggel pont jó lett neki a gép, és imádja. Azért adtam neki, mert úgy láttam, hogy érdekli a dolog, és õ talán még lehet valaki ezen a területen, én már biztosan nem... (Igaz, az említett könnyebb terepen lemaradt a SS mögött, mint a borravaló. De még csak 13 éves, és õ sincs edzésben.)

Egyébként továbbra is tartom, hogy amit én szeretnék építeni, az egy SS, mivel menet közben akként viselkedik...
(Közben meglett az amerikai nagybácsim, és tényleg rámhagyta minden vagyonát. Úgyhogy fogadtam egy szervízcsapatot, "Exile Singlespeed Team". Õk kijönnek velem oda, ahol le szoktam térni a hegyi ösvényekre, ahová én bemelegítés céljából úgy tekerek ki. Ott beadom a bringát, és a légkondicionált szervízbuszban pikk-pakk felrakják az állványra, kiveszik a kereket, leszedik a racsnit, és feltekernek helyette egy nagyobb fogszámút. Amíg õk szerelnek, én megiszok egy energiaitalt, aztán nekirontok a hegynek. Miután kiállatkodtam magam, ugyanez visszafelé, csak akkor már sört iszom, és levezetésképpen tekerek haza. De, hogy ne kelljen annyit várakoznom (illetve ne mindig ugyanazt a menetet gyepálják), fûztek nekem egy másik, ugyanolyan kereket, amire feltették a nagyobb fogszámú racsnit, és kompletten cserélik. Ez eddig eléggé SS, ugye? Akkor, ha az a bizonyos nagyobb fogszámú racsni az agy másik oldalán fityeg, csak a kereket kell megfordítani, az miért nem az?)
De hagyjuk a hitvitát, maradjunk inkább a mûszaki kérdéseknél. Az, hogy a gyakori forgatás rongálhatja a papucsot és az agyat, egy szempont, amit figyelembe veszek.

Látom, most a meghajtás topicban is éppen ez a téma...

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Papucstávolsága az én denveremnek 135mm

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

õõ
akkor biza hiba van valamelyikünk mátrixában

Na, pont ezért kérdeztem, mert gyanús volt, hogy itt valami kavarc van... Fõleg azóta, amióta valaki - asszem, pont Rétizotyó - a fixi topicban említette, hogy olyat adtak neki Denver néven, ami fixi/fixi menetes. (De ha annak M14-es a tengelye, akkor aligha lehet Denver... Mennyi a papucstávolsága?)

Konkrétan melyik bolt az, amelyikben úgy tudják, hogy a Denver egyik menete kisebb? :-))

Ezzel párhuzamosan viszont még arra is kíváncsi lennék, hogy kazettás SS agyak kazettájára felfér-e egyszerre két lánckerék. Fõleg, ha az egyik talpas.
Valaki innen nemrég vett egy Novatec-et, bizonyára meg tudná mondani...

(Ja, megnéztem ezt a Schlumpf hajtómûvet. Igazából miben is szeretne az jobb lenni, mint egy agyváltó?)

juby

juby

törzsvendég

• fórumtag
  • 540 posts
csak egyet tudok érteni azzal hogy a nem váltok pedig lehetne csak töled függ én kb 2 hónapig probaként nem nyultam a váltókarhoz mielöt megépitettem az ss-t be is gyógyult a bowden rendessen:D de ez nem nagyon számítot mert azóta se nyomkodom tul sürün azért kipucoltam:) a gyakori kerék forgatás azontúl hogy macerás szerintem nem is túl egéséges sem a papucsoknak sem az agynak de ez az én véleményem és lehet téves.
:D ...Nem,nem tündérke a kívánság,az kívánság. Térdelj csak le szépen!:D

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
A forgalmazó... szóval a boltban is hülyének néztek, hogy van bátorságom a KATALÓGUSRA hivatkozni :D

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
õõ
akkor biza hiba van valamelyikünk mátrixában

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Hát ez qrva jó, nekem Denver agyat adtak el emlékeim szerint, és 2 fixálható mentet van rajta :D. Azt mondta Dénes a boltban, hogy nyugodtan tehetek rá racsnit is... De hogy a két mentet megegyezik, arra esküszöm.

Ez van az agy papírjára írva:
"Agy hátso B+ Denver single - speed alu 36h M14 B+ 2csap" :D

Jaj, majdelfelejtettem: "Minõség: I. osztály"

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc
denver agynak egyik menete kisebb

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->