Jelentkezz be Regisztrálj
Single Speed
Írta 2008. március 31. - 16:08
Írta 2008. március 31. - 11:51
Írta 2008. március 31. - 11:41
Egy barátom azt vette a fejébe hogy átalakitja a 2005 coiler-ét single speedre...(hogy ez neki miért lesz jo, az más kérdés )
Az ötlet az szép és jo, de ez vajon megvalosithato? Mert ugyeha jol tudom a konáknak olyan a felfüggesztése hogy egy félkörön mozog a hátso kerék, amivel elöbb utobb a lánchossz csökken mivel a hátso agy közelebb kerül valamivel a hajtokarhoz... (ha nem tévedek)
Tehát a kezdeti láncveszesség az ugrott, kérdés mennyivel? mert ha nagyon meglazul a lánc, akkor simán le fog esni minden 3ik lépcsön...
Ezért ugye kéne rá egy láncfeszitö gondolom? Azok a fajta egygörgös láncfeszitök megfelelnek amiket a hátso válto helyére szokás felrakni? Mert annak a rugoja szinte rögtön korrigálná a lancfeszességet...
Vagy egy elsö láncvezetö megoldaná a gondot mert annyit nem mozog a váz hogy ledobja a láncot, elég ha a lánctányéron tartja valami? Ezt azért kétlem..
Na brainstorming Off, help wanted On
Írta 2008. március 31. - 06:52
Beraktam a 3 3/32-es félláncszemet. Ezáltal át tudtam rakni a görgõs feszítõt, hogy felfelé feszítsen. Nem egy nagy katarzis, csak nekem jobban tetszik így.
Igen, a lánckerék két foggal nagyobbra cserélése után (ami kb. a félláncszemmel egyenértékû), én is átfordítottam a feszítõt úgy, hogy befelé (felfelé) feszítsen. Nem csak esztétikailag jobb így...
Írta 2008. március 30. - 19:05
Írta 2008. március 27. - 10:30
"(Rákérdezhetek? 32/16, és 420mm-es a láncvillád?) "
pfff fogalmam sincs...most rakom csak össze nem vágom a dolgokat. wheeler buddy 03. hajtókar SRAM dual drive..lánckerék rajta truva hussefelt asszem a "legnagyobb" ha pl 3as lenne akkor a 3-as vmi racsni az is nikkelezett...lánc, point.feszítõ szintén point.
Na, akkor most bemelegítésként elõször szépen számold meg a fogaidat. (Mármint a bicikliden, a lánckerekekét.) Aztán fogj egy mérõszalagot, és próbáld besaccolni a hajtómû-tengely középpontját meg a pedáltengely középpontját. Mérd le a kettõ közötti távolságot mm-re (közben arra is ügyelj, hogy a mérõszalag lehetõleg párhuzamos legyen a bicikli hossztengelyével).
Ezekkel az adatokkal látogass el ide: www.eehouse.org/fixin , és írd be a számokat a HTML formba. Kattints a "generate"-re, és nézd meg, mit kaptál. Ha az áttétel balra van a láncvillahosszadhoz tartozó sávtól, akkor túl rövid a lánc, nem fog körbeérni. Ha más lánchosszal meg túl messze van jobbra (0,5-1mm-rel hosszabb láncvillával lenne jó) akkor meg a feszítõ nem tudja kifeszíteni. (32/16 és 420-425mm közötti láncvillahosszak esetén pont ez a helyzet.) A paraméterekkel variálva kitalálhatod, hogy milyen kombináció lenne neked jó (39/16-tal pl. még láncfeszítõ sem kéne 420mm-es láncvillához), és külön beállítható, hogy mutassa a félláncszemmel elérhetõ kombinációkat is.
Láncot nem kell újat venned, csak toldd be a félláncszemet. Illetve elõbb ki kell venned egy láncszem-párt, ha túl hosszú volt a lánc. (Én ehelyett a 32-es tányért cseréltem le egy 34-esre.) Láncbontód van?
Ha már úgyis lent van a lánc, nézd össze a láncvonalat, ahogy mondtam. (Elõször nekem sem volt jó, pedig azt hittem. Nálam ugyan nem dobálta le, de erõsebb odalépésnél felkapott a lánc a hajtómû váltáskönnyító fogára, és ugrott egyet.)
Írta 2008. március 26. - 22:55
pfff fogalmam sincs...most rakom csak össze nem vágom a dolgokat. wheeler buddy 03. hajtókar SRAM dual drive..lánckerék rajta truva hussefelt asszem a "legnagyobb" ha pl 3as lenne akkor a 3-as vmi racsni az is nikkelezett...lánc, point.feszítõ szintén point.
Írta 2008. március 26. - 22:52
Írta 2008. március 26. - 22:36
Vagy van a Malinak végigfélláncszemes lánca.
Írta 2008. március 26. - 21:35
az a baj,hogy többet már nem tudok feszíteni a feszítõvel. az lenne a jó ha 1 szemet ki tudnék venni,de az nem lehetséges,mert párosnak kell lennie,de viszont ha 2-t szedek ki akkor lejjeb kell raknom a racsnin és orbitálisan nehéz lesz tekerni esetleg ha feszes lenne nagyon a lánc lehetséges,h nem dobná le?
Hö-hö, te is belefutottál...
Hányszor mondjam még, hogy mielõtt összeraktok valamit, ellenõrizzétek le a Fixmeup-pal... (Rákérdezhetek? 32/16, és 420mm-es a láncvillád?) Mosmá' keríts egy félláncszemet.
Az a feszítõ nem látszik túl rugózósnak... Az enyém olyan, hogy rugó feszíti, és a láncvonalhoz nem hajlítgatással kell beállítani, hanem a tengelyét lehet tologatni. Olyasmi, ami található az általad linkelt oldalon is, csak az enyém még nem a lyuggatott karú.
Apropó, láncvonal: szerintem ellenõrizd le még egyszer. (Vedd le a láncot, és lesd meg hátulról, hogy a racsni lánckerekével egy síkban van-e hajtómû lánckereke.) Ha a láncvonal jó, akkor nem nagyon esik le a lazább se, hacsak nem nagyon hajladozik ide-oda a hajtómûved.
Írta 2008. március 26. - 20:27
http://www.charlieth...es/procart3.htm
Írta 2008. március 26. - 20:05
Pedig a szisztéma mûködõképes, nekem is van hasonló. Hogy dobja le? Nem lehet, hogy nem jön ki a láncvonal és úgy ugrik le? Ha igen, próbálj hajlítani a feszítõn!
az a baj,hogy többet már nem tudok feszíteni a feszítõvel. az lenne a jó ha 1 szemet ki tudnék venni,de az nem lehetséges,mert párosnak kell lennie,de viszont ha 2-t szedek ki akkor lejjeb kell raknom a racsnin és orbitálisan nehéz lesz tekerni esetleg ha feszes lenne nagyon a lánc lehetséges,h nem dobná le?
Írta 2008. március 26. - 20:02
A stílus maga az ember.
http://en.wikipedia....Comte_de_Buffon
OFF : ez nem tudom mi,de gondolom arra a bizonyos szavakra célzol,bocs csak ideges voltam
Írta 2008. március 26. - 20:01
ilyen az a feszítõ.
Pedig a szisztéma mûködõképes, nekem is van hasonló. Hogy dobja le? Nem lehet, hogy nem jön ki a láncvonal és úgy ugrik le? Ha igen, próbálj hajlítani a feszítõn!
Írta 2008. március 26. - 19:57
cserélhetõ papucsos... szereztem is hozzá papucsot,felraktam a feszítõt.mentem vele gyúróba minden szép és jó. hazafele mikor elindultam lelb@szta a láncot. azóta nem tudom úgy felrakni h ne dobálja össze-vissza. mostmá a fasz kivan vele. ha meg kiveszek szemet kurv@ nehéz lesz tekerni.
A stílus maga az ember.
http://en.wikipedia....Comte_de_Buffon
Írta 2008. március 26. - 19:51
Írta 2008. március 26. - 18:32
Írta 2008. március 26. - 08:19
megint ügyes voltam! vettem egy point racing feszítõt,de azt a papucsra is kell csavarozni. a wheeleremen meg nincs papucs. na puff. Érdekelne egy másik megoldás amivel megoldható/kiküszöbölhetõ a probléma. max 5000ft-ig. elõre is köszönöm
Most papucs nincs, vagy váltótartó fül? Ha papucs nincs, akkor eddig hova ment a tengely? Ha váltótaltó fül nincs, akkor feltételezem, hogy ferde papucsos vázad van, akkor minek a feszítõ?
Vagy esetleg cserélhetõ papucsos vázról van szó, ami hiányos, és nincs meg hozzá a papucs? Akor mindenképpen szerezni kell...