Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed

- - - - -

• Please log in to reply
3052 replies to this topic

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts
Tehát akkor hátsó kereket kellene cserélni csavarosra s úgy meg is van oldva az állítás és a feszítés is. Köszönöm.

Nagy nyomaték: épp ma görbítettem össze-vissza az elsõ nagytányért, szóval túl nagy nyomatéknál nem a hátsó kerék mozdul el. :D Lassan már jobban járok egy normális használt SS vásárlásával, mint ennek a javítgatásával és az alkatrészek cseréjével.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Az lesz a baj,hogy a gyorszár nem fog tudni rajta akkorát húzni,hogy a kereked ne forduljon el a vázban nagyobb nyomatéknál.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts
Régi váz, min. 12 éves, talán az áruházi biciklik úttörõje: ejtõpapucs, váz.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
attól függ milyen, mikori váz. a régi outikon akár 3-4cm hosszú elõre fele nyitott papucs volt.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Szerintem ejtõpapucsnál nem tudnak a csavarok feltámaszkodni annál a láncfeszítõnél. Ellenben ez használható lenne: Trinity SingleSpeed láncfeszítõ

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts
Helló,

egy gyorszáras hátsó agyat kellene rögzíteni az elõre nyúló ejtõpapucsban. Erre van valakinek valami jó és olcsó ötlete? Nem baj, ha állítható valamilyen fokig, hogy a láncfeszességet is be lehessen lõni. Nem fixi, sima SS, de gondolom, hogy ez már nyilvánvaló a gyorszáras felfogatásból. A pár hozzászólással ez elõtt beszúrt Acor megoldást jelentene?

Kösz a segítséget.

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts
WD40:

Jó kérdés. Nekem az országúti Mongoose Maurice-omon van egy Surly Tuggnut, de az csak poénból, igazából nincs szükség rá. A Tuggnuthoz egyébként adnak egy kis közdarabot, gyorszáras agyakhoz, én nem használom.
A terepes Mongoose Thunderball már érdekesebb. Az abban lévõ kerekek eredetileg utcai montivázas SS-hez készültek, ejtõpapucsos vázba, láncfeszítõvel, szintén imbuszos agyak. Most a Thunderball váz saját léncfeszítõje feszít, méghozzá a váltószemes darabot levettem a jobb oldalról, és a bal oldalit tettem át a jobb oldalra. De az egy kicsit más kialakítású, nem a tengely támaszkodik fel rajta, hanem a csavar alatti alátét. (A bal oldalon meg csak simán a villasaruban van a tengely.) Eddig még nem volt gond vele, pedig nem erre lett kitalálva, és kap rendesen.

Ha még nem vetted meg az agyat, én is inkább a tömör tengelyes, anyásat javasolnám. Akkor talán nincs is szükség ilyenekre, ha jóféle tengelyanyát használsz, amitõl külön tud forogni az alátétje, nem afféle egybeöntött, "gazdaságos" változatot. Ártani persze nem árthatnak, arra ügyelj, hogy kétféle van, a 10mm-es, és a BMX-hez való, 14mm-es. Párban árulják õket, de igazából elég lenne csak a hajtásoldalra.

A már korábban elszidott Sunrace lánc nekem sem jött be: feltettem az újat, kivittem az utcára, húztam két wheelie-t, és már állíthattam is utána...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
köszi

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Ez 10mmes tengelyhez való. Én imbuszos biztos, hogy nem vennék ssre. Az kb olyan ,mint a gyorszár, szerintem ezeket ejtõpapucsba találták ki, az más tészta, hogy azzal kevesen sseznek. Az agyat beteszed a papucsba, rá a láncfeszítõket majd rá a csavarokat. A hátsó 2-2 csavarral be tudod lõni, hogy mennyire feszüljön a lánc, aztán meghúzod az agy végén a csavarokat. (Olyan mint ez: http://www.bemp.hu/i...hot_photo_4.jpg <- bár ez szerintem jobb megoldás) Egyébként amikor használtam ilyet és meghúztam a csavarokat akkor vagy laza volt, vagy túl feszes ... most, hogy nincs fenn meghúzom az agyat, aztán tolómérõvel ránézek és sose volt fél mmnél nagyobb a különség. Szerintem pl. a kmc 710 és 810 elég megbízhatõ lánc. Az elején nyúlik párat aztán többet nem nagyon. 2-3szor kellett max utánállítani. Aztán egy évet minimum kibírnak (naponta használom), az ára sem vészes ~2000Ft.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Ezt a cuccos hogy mûködik használat közben? Nézem, de nem jövök rá, hogy hova, meg hogyan?

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

sziasztok,
készülget tavaszra az új montim crux ss vázra, [az ugyebár mezei csúszópapucsos]
imbuszcsavaros Novatec hátsóagy megy bele, aminek meg nem mondom a tengelyméretét (még nem hoztam haza), tárcsafékkel szeretném használni.

a kérdés a következõ -
Feltöltött kép
ilyen, vagy ehhez hasonló kis krinyickit érdemes-e belevenni a csomagba - ha igen, miért? (:

Én használok ilyet a crux ss-emhez, de nekem tömör tengelyes az agy. Szerintem az imbuszoshoz nem biztos hogy jó, mert az imbuszcsavar átmérõje jóval kisebb mint a lyuk a láncfeszítõn. Az elején én is azt hittem, hogy elmozdul a kerék, de csak a fos lánc nyúlott villámgyorsan.

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 posts
Nekem ezekkel csak a gond volt ... szerintem felesleges, ha nem gyorszáras kereket veszel, akkor sose rántod elõre a csúszópapucsban. Egyébként novatec helyett inkább vegyél bts agyat.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
mert ha combosabb vagy akkor elõfordulhat, hogy elõrerántod a tengelyt a papucsban.
érdemes beszerezni. könnyen belõhetõ vele a láncvillahossz, biztosan párhuzamos lesz a kerék berakáskor és mint mondtam nem engedi elõre mozogni a tengelyt.

WD-40

WD-40

vendég

• fórumtag
  • 84 posts
sziasztok,
készülget tavaszra az új montim crux ss vázra, [az ugyebár mezei csúszópapucsos]
imbuszcsavaros Novatec hátsóagy megy bele, aminek meg nem mondom a tengelyméretét (még nem hoztam haza), tárcsafékkel szeretném használni.

a kérdés a következõ -
Feltöltött kép
ilyen, vagy ehhez hasonló kis krinyickit érdemes-e belevenni a csomagba - ha igen, miért? (:

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts
52-18 bõvenjó, másztam vele pusztaszerit is. Persze, vannak sokkal-sokkal meredekebbek, de nem az az általános.
2,8-as áttételarány, ha azt nézzük, majdnem ugyanaz mint a 44-16 ( 2,75)...

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Városban nemigen használom majd. Egészen pontosan, egy községben lakom, ahol azért nem kell annyira sûrûn megállni. Inkább fogom használni a környéken.
Javasoltak olyat ma,hogy 52-18. Milyen lehet ez?

A "környéken" bringázgatós outi SS-emen 42/16 van, ahogy írtam is már, de a városban szaladgálós régi MTB-böl átalakítotton 48/16, ami hasonló mint az 52/18 (ha figyelembe vesszük a kerékméret különbségét is). Mivel itt nincsenek nagy hegyek, viszont mindig sietek valahova pont jó...igaz a térdem elkezdett fájni, de lehet hogy csak a hidegtõl. :(
Failure is always an option.

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Városban nemigen használom majd. Egészen pontosan, egy községben lakom, ahol azért nem kell annyira sûrûn megállni. Inkább fogom használni a környéken.
Javasoltak olyat ma,hogy 52-18. Milyen lehet ez?

52-18? Az egy elég haladós áttét, még talán pályaversenyen is látni hasonlóakat (pedig ott aztán rendesen belelépnek). Budára sokallanám, de ha az Alföldön laksz és szeretsz gyorsan menni akkor szerintem jó lehet.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Az 52-18 azért elég keményen igénybeveszi az ember térdeit. Inkább pörgõsebb áttételt választanék. Itt van Sheldon áttételkalkulátor táblázata, ha tudod, hogy nagyjából melyik fogaskerekeket használod a bringádon, abból máris megvan hány m-t gurulsz egy fordulattal, aztán lehet kisérletezni játszani az áttételekkel a singlespeedhez.

Sheldon Brown's Bicycle Gear Calculator

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
erõsen sejtettem ezt én is ;-)
Tél is lesz-ahogy látom erõsen-meg kondiban is hurka vok
Mondjuk, ahol a 32/18-at nem tekerem meg, ott valszeg tolás lenne váltóssal is, ismerve a viszonyokat
De legalább nem hûlök át túlzottan a lefeléken :-D

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

32/16-tal tolom, fully merida-ban városban -nekem-idegesítõen karcsú, terepen a rutinosabb SS-zõk ezt ajánlják általános használatra
Én tortúrára készülök vele menni, valszeg' még kisebb áttétel lesz 17/18 ha találok ilyesmit
Bár, ettõl a túratársak agyfaszt fognak kapni, ezt már elõre látom ;-)

Én maraton hosszútávokon 26"-os kerékkel 32×18-cal mentem, a 32×16 hamarabb megöl. ;-)