Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Single Speed

- - - - -

• Please log in to reply
3055 replies to this topic

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

Sziasztok!

Egysebi átalakítót keresek kazettás agyra.
Megrendeltem januárban ebike-on egy a2Z AD-ONE speed átalakítót, de még mindig nem jött meg, és ahogy látom, jólusig nem is fog. Ezért keresek valami mást.
Mi alegolcsóbb megoldás a célra? Fogaskereket, záróanyát és hézagolókat is láttam külön külön több bringaboltban, de ha összeszámolom, akkor olyan 4-5 ezerre jön ki az egész...
Létezik valami olcsóbb, vagy trükkös megoldás erre?

Köszi!

Ne sajnáld az A2Z-t. Elég vacak cucc. Azok a lánckerekek úgy néznek ki, mintha konzervdoboz-tetõbõl lennének kiütve, és a hozzáadott hézagolás sem elég ahhoz, hogy csak az egyik lánckereket tedd fel egyszerre. (Pedig csak 7-es kazettára raktam fel.) Nekem csak görgõzéshez kellett, az utolsót hoztam el egy helyi bringaboltból (persze az e-bikeos árnál drágábban). Ki fogom próbálni majd utcán is (a dinglespeed-konceptet szeretném kipróbálni), de ha bejön, akkor rendesebb cuccokból építem meg állandóra.
Te is szerintem inkább vegyél rendes, talpas lánckereket, meg szerezz hézagolókat, ahogy MJani mondta. Olcsóbb nem lesz, de talán nem csak a sarki fagyizóig tudsz vele eljutni...
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

Igen, 2db kell. Általában a sram-ok szétcsvarozhatók, az új shimanokat szét kell fúrni (mert szegecselve vannak), a régieket szét lehet csavarozni. Annyi a lényeg, hogy ne tartóbakos legyen. Szervizekben valószínû, hogy olcsón adnak neked egy marékkal, ha nem tudsz máshonnan szerezni.

Köszi szépen!

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Köszi a választ!

Viszont, ha a fogaskoszorúból szerzek hézagolót, és a fogakat nem akarom rátenni az egyra, akkor legalább 2db kopott fogaskoszorú kell, ugye?

Mindegy, hogy milyen típusú fogsort szerzek? Bármelyik bontható?

Igen, 2db kell. Általában a sram-ok szétcsvarozhatók, az új shimanokat szét kell fúrni (mert szegecselve vannak), a régieket szét lehet csavarozni. Annyi a lényeg, hogy ne tartóbakos legyen. Szervizekben valószínû, hogy olcsón adnak neked egy marékkal, ha nem tudsz máshonnan szerezni.

A sebesség mindent megold.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

Elég venni egy lánckereket. Szerzel hozzá hézagolókat, pl elkopott fogaskoszorúkból kiszeded és a záróanya is lehet bármelyik fogaskoszorúból.

Köszi a választ!

Viszont, ha a fogaskoszorúból szerzek hézagolót, és a fogakat nem akarom rátenni az egyra, akkor legalább 2db kopott fogaskoszorú kell, ugye?

Mindegy, hogy milyen típusú fogsort szerzek? Bármelyik bontható?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sziasztok!

Megrendeltem januárban ebike-on egy a2Z AD-ONE speed átalakítót, de még mindig nem jött meg, és ahogy látom, jólusig nem is fog. Ezért keresek valami mást.
Mi alegolcsóbb megoldás a célra? Fogaskereket, záróanyát és hézagolókat is láttam külön külön több bringaboltban, de ha összeszámolom, akkor olyan 4-5 ezerre jön ki az egész...

Köszi!

Elég venni egy lánckereket. Szerzel hozzá hézagolókat, pl elkopott fogaskoszorúkból kiszeded és a záróanya is lehet bármelyik fogaskoszorúból.

A sebesség mindent megold.

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts
Sziasztok!

Köszi!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
ha a papucsban van legalabb 2-3 lancszemnyi jatek az mar csuszopapucs.
ebbol ket fajta van.
1:az elore nyilo ferde vonalu.ez regi outiknal hasznalt megoldas.
2:a hatra nyilo horizontali vonalu.es inkabb palyavazakon vagy direkt ss vazakban hasznaljak.egyszerubb vele beloni a lancfeszesseget mint az 1. fajtaju vaznal.

kiskakas

kiskakas

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
az ebike-os képen a vázon jobban lehet csúsztatni, azért csúszópapucsos?

talán már kezdem érteni...

kiskakas

kiskakas

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
Egy kis érdekességre bukkantam:
Noname csúszópapucsos aluváz (622-es kerékhez) (Váz | Váz | Trekking) | Kerékpár Webshop
a 3. képen jól látszódik a papucs.

ha ez csúszópapucsos, akkor az enyém is az?
Képfeltöltés.hu - korlátlan ingyen tárhely képeidnek, regisztráció nélkül

pedig már én is rájöttem, hogy nem ezt hívják csúszópapucsosnak, de ez most bekavart. az ebike-osok félreírták?

WD-40

WD-40

vendég

• fórumtag
  • 84 posts

Singlespeed bicikli + 1 görgõs láncfeszítõ setuppal lenne egy kis gondom. Sram PC-1 láncot raktam fel, és rohadtul hangos, mégpedig azért, mert a láncfeszítõ görgõjénél ugye vna egy fém hurok, ami elvileg a lánc leesését akadályozná meg, de ebbe folyton belever a lánc és zörög rajta. A görgõ csak sima csúszócsapágyas, és elég szép játéka van oldalirányban... Ha úgy használnám, hogy nem fûzöm át a láncot azon a kis hurkon, akkor mekkora esélye van, hogy leesik a lánc?

korábban nekem is hasonló gondom akadt a Point egygörgõs feszítõmmel, a jó vaskos BMX lánc, amit feltettem túl szélesnek bizonyult és súrolta ezt a bizonyos hurkot. leszedtem. több, mint 4 éve így mûködik a láncfeszítõ, tökéletesen ellátja a feladatát. nem is értem, mi a péknek van az ott (:

Bici

Bici

vendég

• fórumtag
  • 211 posts

Singlespeed bicikli + 1 görgõs láncfeszítõ setuppal lenne egy kis gondom. Sram PC-1 láncot raktam fel, és rohadtul hangos, mégpedig azért, mert a láncfeszítõ görgõjénél ugye vna egy fém hurok, ami elvileg a lánc leesését akadályozná meg, de ebbe folyton belever a lánc és zörög rajta. A görgõ csak sima csúszócsapágyas, és elég szép játéka van oldalirányban... Ha úgy használnám, hogy nem fûzöm át a láncot azon a kis hurkon, akkor mekkora esélye van, hogy leesik a lánc?

Én úgy tudom, hogy ezek a láncfeszítõk gyakran 3/32-es lánchoz vannak méretezve, legalábbis ezt hallottam az Altrix-ról és a Point Racing ss1-rõl is.
Ezzel csak az a baj, hogy ha tényleg így van, akkor elképzelhetõ, hogy a fogaskerekeket is keskenyebbre kell cserélni.

Ranger^41

Ranger^41

törzsvendég

• fórumtag
  • 953 posts

ha eleg feszes a rugoja akkor elvileg nem kellene erintkeznie a lancnak azzal a kengyellel hanem vegig a gorgon kellene futnia.mondjuk ha sokat zotykolodik akkor elofordulhat hogy pont az fogja meg a lancot hogy ne essen le.
en fennhagynam csak kicsit utanaallitanek hogy pont merolegesen aljon a lanchoz kepest.

Elég feszes a lánc, a váltós bringámhoz képest sokkal feszesebb. Mondjuk a pc-1 elég széles lánc, és a patentszemnek meg még jobban kilógnak a tüskéi, az elég szépen szokott csattanni... Állítgattam már elég sokat oldalirányban a görgõt, de valahogy nagyon mozog a tengelyen... Estére rakok fel videot, vagy valami :D

[whitetrash.hardcore.rock&roll.fuckyou]

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts

ha eleg feszes a rugoja akkor elvileg nem kellene erintkeznie a lancnak azzal a kengyellel hanem vegig a gorgon kellene futnia.mondjuk ha sokat zotykolodik akkor elofordulhat hogy pont az fogja meg a lancot hogy ne essen le.
en fennhagynam csak kicsit utanaallitanek hogy pont merolegesen aljon a lanchoz kepest.

Ranger^41

Ranger^41

törzsvendég

• fórumtag
  • 953 posts

[whitetrash.hardcore.rock&roll.fuckyou]

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

ezt nekem?

csak egy városi futkározós egysebim van, de nem közlekedek rendszeresen vele, szóval sok km se ment bele. voltam vele már bakonyban, gellérhegyen, 20-80km közötti pesti és pestkörnyéki tekeréseken. sehol sem éreztem, hogy kéne, aszfaltra egyáltalán nem hiányzik. 2,6-os áttétel pont jó 622mm-hez, nem kell tépni, hogy meginduljon és 30-40km/h között pont kényelmesen pörgõs a pedálfordulat.

jaja, neked, mert mint látom van ss géped :D

már többször gondolkoztam én is egy melóbajárós egysebin, de úgy rémlik, hogy gyerekkoromban nagyon vágytam egy váltós gépre :D

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
ezt nekem?

csak egy városi futkározós egysebim van, de nem közlekedek rendszeresen vele, szóval sok km se ment bele. voltam vele már bakonyban, gellérhegyen, 20-80km közötti pesti és pestkörnyéki tekeréseken. sehol sem éreztem, hogy kéne, aszfaltra egyáltalán nem hiányzik. 2,6-os áttétel pont jó 622mm-hez, nem kell tépni, hogy meginduljon és 30-40km/h között pont kényelmesen pörgõs a pedálfordulat.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

ez agyváltókra való körmös lánckerék, neked kazettás kell:
Hajtás | Fogaskoszorú | Lánckerék - kazettás | Kerékpár Webshop

meg még eszembe jutott, hogy mentél már pár hetet, hónapot azonos fokozatban? kitapasztaltad mi az az egy áttétel ami tuti jó lesz a végsõ átállás elõtt?

amúgy bejött ez az egysebis dolog hosszútávon is? nem hiányzik a váltó?

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
ez agyváltókra való körmös lánckerék, neked kazettás kell:
Hajtás | Fogaskoszorú | Lánckerék - kazettás | Kerékpár Webshop

meg még eszembe jutott, hogy mentél már pár hetet, hónapot azonos fokozatban? kitapasztaltad mi az az egy áttétel ami tuti jó lesz a végsõ átállás elõtt?

kiskakas

kiskakas

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
persze tudom mi a különbség, csak nekem már este volt aznap.

ha muszáj a láncfeszítõ, akkor lehet hogy marad a hátsó váltó, fogaskerekestül, mindenestül, üzemképesen. mert ugye a singlespeednek az lenne a lényege, hogy egyszerû gép, kevés hibalehetõség...

találtam egy ilyet:
Shimano Alfine fogaskerék (CS-S500) (Hajtás | Fogaskoszorú | Lánckerék - körmös) | Kerékpár Webshop

mit szóltok hozzá? gondoltam utoljára keresek még egy megoldást. aztán ha nem jön össze elfelejtem az egészet...

Pisz

Pisz

vendég

• fórumtag
  • 57 posts

milyen láncfeszítõt ajánlotok egy ejtõpapucsos fixire? elsõ vagy hátsó láncfeszítõt?

(utána néztem, a tegnap vitatott vázat ejtõpapucsos váznak hívják)

Single speed =/= fixi.
Egysebességes (SS) hajtáshoz egy hátsó, rugós láncfeszítõ a legcélravezetõbb, mint például Grande által linkelt Shimano Alfine.

Illetve még ezt érdemes megfogadni:

kell egy különálló lánckerék, hézagolók az agyra, rövidebb lánctányér csavarok, meg egy láncfeszítõ a váltó helyére. esetleg egy új lánc ha a régi már megnyúlt.