Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18533 hozzászólás a témában

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Gázon kiégetve. A második garnitúra amivel így járok. Tárcsa tiszta. Már megcseréltem a tárcsákat is. Akkor is ez a jelenség tapasztalható. Tárcsa vastagsága 1,9mm tehát az sem kopott. Olajat is kicseréltem tehát nem levegõs.
Tényleg nem értem mitõl lehet ez. De szinte minden bringás azt mondja a környéken ilyennel még nem találkozott.
Nem is az ár a vészes mert 1700ft a betét csak idegesít ,hogy mitõl lehet ez a gond.

trek8k

trek8k

vendég

• fórumtag
  • 145 hozzászólás

Szakik kinek mennyire kopik el a Shimano B01s fékbetét? Valamiért nekem 1-1,2mm nél már nem fog semmit. Hiába csiszoltam meg meg törtem le a széleket reszelõvel akkor sem fog csak nyikorog. Semmi fékhatás nincs. Ez a második garnitúra amivel így járok. A hátsó fékbetét még eredeti pedig az 1mm alatt van.Az tökéletesen fog. Elsõ féktestben a dugattyúk rendesen mozognak ,a sasszegen tud mocorogni a betét. Semmi szorulás nincs.
Tárcsa is ok mert amint beledobok egy új betétet akkor már fog is. Ha a régi betét kap egy kis vizet akkor van valamennyi fékhatás és nem csak nyikorog. De amint leszárad a víz semmi hatás csak nyikorgás.

Nem lehet. hogy a betét kapott egy kis olajat? Nekem akkor szokott nyikorogni és a fékhatás lecsökkenni, amikor valami dzsuvát szed össze a fékbetét. Próbáld meg esetleg hõlégfúvóval kiégetni.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás

Összesen mindkét fékhez max. 40-50 ml elég.

Köszi!

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

nem lehet, hogy kevés az olaj a rendszerben?

Kar nem esik be és full kemény. Esetleg még annyit megpróbálok ,hogy fordítok a tárcsán. Ami fele most a küllõ fele néz azt kifele fordítom.
Tényleg ötletem nincs mitõl lehet. Arra tudok még gondolni ,hogy a hõtõl felkeményedett a fékbetét anyaga.

oroberto

oroberto

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Egy hidraulikus fékszett olajcseréjéhez kb. milyen mennyiségre van szükség 26-os monti esetén?

Összesen mindkét fékhez max. 40-50 ml elég.
Let's roll!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.026 hozzászólás
nem lehet, hogy kevés az olaj a rendszerben?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Szakik kinek mennyire kopik el a Shimano B01s fékbetét? Valamiért nekem 1-1,2mm nél már nem fog semmit. Hiába csiszoltam meg meg törtem le a széleket reszelõvel akkor sem fog csak nyikorog. Semmi fékhatás nincs. Ez a második garnitúra amivel így járok. A hátsó fékbetét még eredeti pedig az 1mm alatt van.Az tökéletesen fog. Elsõ féktestben a dugattyúk rendesen mozognak ,a sasszegen tud mocorogni a betét. Semmi szorulás nincs.
Tárcsa is ok mert amint beledobok egy új betétet akkor már fog is. Ha a régi betét kap egy kis vizet akkor van valamennyi fékhatás és nem csak nyikorog. De amint leszárad a víz semmi hatás csak nyikorgás.

olyan 0,2-03 mm simán jó még.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 hozzászólás
Egy hidraulikus fékszett olajcseréjéhez kb. milyen mennyiségre van szükség 26-os monti esetén?

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

koga

koga

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 hozzászólás
1 darabom van,de közeljövõben lesz még pár,ha megérkeznek a szilváson elkopott betétek helyére az újak.

Sziasztok!

Avid elixirhez keresek betét rögzítõ csavart.
E-bike on volt egy darabig (télen), miután megrendeltem azóta levették, sehol nem találok.
Külföldrõl lehetne rendelni, de ekkora tételnél a szállítás többe kerülne.
Tud valaki infot hol lehet kapni, hibás fékbõl kioperálni?

Esztergálás még szóba jöhet, de az is macerás, mert az imbusz nyílást elnyalja a megtámasztás.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
Köszi!

Boltban nem tudják, úgyhogy bemegyek, ahogy nézegettem a webshopokban így nagyjából látom már szemre melyik melyik.

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Atombike

Atombike

vendég

• fórumtag
  • 129 hozzászólás
Sziasztok!

Avid elixirhez keresek betét rögzítõ csavart.
E-bike on volt egy darabig (télen), miután megrendeltem azóta levették, sehol nem találok.
Külföldrõl lehetne rendelni, de ekkora tételnél a szállítás többe kerülne.
Tud valaki infot hol lehet kapni, hibás fékbõl kioperálni?

Esztergálás még szóba jöhet, de az is macerás, mert az imbusz nyílást elnyalja a megtámasztás.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

A kevlárost úgy koptattad be ahogy leírták?

Ezzel már futottunk egy kört fél éve! Tehát nagy lejtõ tetején a kocsmában két korsó sör, lejtõt végig tekerni+fékezni, végül az aljában (a falu fõterén, ha lehet) a forró betéteket levizelni. Nem, nem volt nyitva a kocsma. :D

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

Szilvás teljesen megette a gyári gyantás Shimano betétjeim (G01A), vagy inkább az tette be nekik a kaput, mert már verseny elõtt, kb. kéthónapos korukban se sok látszott belõlük.
Azóta rendeltem egy pár Superstar kevláros betétet, illetve megjöttek a gyári Shimano fémesek is. A Superstar baromi olcsó, kevesebb, mint 10e forint négy garnitúra ára. Így frissen hangtalan, jól fog, most a monszun idején nem nagyon tudtam megmelegíteni. Hátulra bent is hagytam, hacsak nincs valami nagyon saras verseny kilátásban, ott jó helyük lesz.
Elõre viszont beraktam a fél nappal frissebb fémes Shimanot (G03S). Kicsit féltem tõle, de meglepõen jó. Nincs hangja, hidegen is remekül adagolható és jól fog.
Egy dologgal tennék még majd próbát, ha lesz újra az angoloknál szinteres betét a méretemben, arra befizetek.

A kevlárost úgy koptattad be ahogy leírták?
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Én a CRC-n láttam Clarks betéteket (gyantás), baromi olcsók voltak. Hát mondom, benevezek rájuk, nem bukom nagyot. Kellemes meglepetés volt, tökéletesen fogott, hangtalan volt.
Viszont most BBB (gyantás) van bent, elsírom magam, olyan szar. Azonnal "felüvegesedik" a felülete és onnantól már nem fog de viszont jó hangos lesz. Megcsiszolom néha, akkor jó lesz egy rövid ideig aztán újra kezdi a hülyeséget.
Fémesben Shimano-t használok, csöndes és jól fog.
Marci

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás
Szilvás teljesen megette a gyári gyantás Shimano betétjeim (G01A), vagy inkább az tette be nekik a kaput, mert már verseny elõtt, kb. kéthónapos korukban se sok látszott belõlük.
Azóta rendeltem egy pár Superstar kevláros betétet, illetve megjöttek a gyári Shimano fémesek is. A Superstar baromi olcsó, kevesebb, mint 10e forint négy garnitúra ára. Így frissen hangtalan, jól fog, most a monszun idején nem nagyon tudtam megmelegíteni. Hátulra bent is hagytam, hacsak nincs valami nagyon saras verseny kilátásban, ott jó helyük lesz.
Elõre viszont beraktam a fél nappal frissebb fémes Shimanot (G03S). Kicsit féltem tõle, de meglepõen jó. Nincs hangja, hidegen is remekül adagolható és jól fog.
Egy dologgal tennék még majd próbát, ha lesz újra az angoloknál szinteres betét a méretemben, arra befizetek.

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

OK, a fémest keresem elsõsorban... Nem tudom van-e köztes, csak van itthoni importõr által jelöletlen. A szinteres a fémes akkor? Feltöltött kép

Igen

Akit érdekel a téma, nézzen körbe pld. a következõ gyártóknál:
- Clarks Cycle Systems
- Avid | Jagwire
- Superstar Components - High Spec Parts For Peanuts
- ASHIMA LTD-Disk brake, Disk brake accessories, Rim Brake, Rim brake accessories, Disk brake rotors, Disk Brake Adaptors, Pad compound, SOS instroduction, bike Brake Pad, bike Brake shoe
- Mountain Bike Archives - EBC Brakes

Egy rövid bemutatás a témában:

Compound C: Ceramic Pro Black : Soft

These organic ceramic fiber disc brake pads are carbonized. The ceramic compound insulates the brake system from friction heat up to 400oC. The result is a very powerful, quiet pad with extremely low heat generation which all but eliminates the chances of brake fade.

Advantages: Excellent grip, Low noise, Low heat, Consistent in all conditions
Disadvantages: Short life span unless rider is light on brakes
Suitable For: DH, Dry XC, Ti Rotors
Conclusion: Best Performance

Compound S: Semi Metal/Graphite : Medium

Containing metal & graphite for long wear. Great for muddy conditions, and a good choice in all conditions. A medium compound with consistent wet performance and good grip.

Advantages: Cheap, Above average all around performance
Disadvantages: Grippier and longer lasting pads are available
Suitable For: Everything
Conclusion: Best Value

Superlight WorldCup Competition Alu Backed Pads use the medium compound.

Compound T: Metallic Sintered : Hard

Superior power in all conditions. Long wear pads, great for DH or XC. Consistent braking power in the wet. Almost unaffected by rain and snow

Advantages: Better performing and longer lasting than medium pads
Disadvantages: More expensive than medium pads
Suitable For: XC, DH (low brake use), All weather conditions, Mud
Conclusion: Excellent All Rounders

Compound D: Ceramic 3xLife Red : Hard

Triple the lifetime of ordinary resin pads. This is the highest density ceramic compound for ultimate performance and the longest lifetime. These organic disc brake pads have all the benefits of sintered pads, but also contain a high amount of ceramic fiber, which insulate the brake system from friction heat up to 400oC. The result is a disc brake pad that will keep working in any weather condition, and a extremely long wear time.

Advantages: Better performing and longer lasting than medium pads
Disadvantages: More expensive than medium pads
Suitable For: XC, DH (low brake use), All weather conditions
Conclusion: Long Life

Rotors

All of these compounds can be used with any rotor. Ceramic pads cause less damage to rotors than metallic compound pads.
Titanium Rotors: We recommend black ceramic compound for titanium & Ti coated rotors as it contains no metal, so will reduce damage to the rotor. The coating on Ti plated rotors is extremely thin (often just a few microns), so will ultimately wear off no matter what pad you use. Ceramic pads will prolong their life over pads containing metal.

MC Pite

MC Pite

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.388 hozzászólás
OK, a fémest keresem elsõsorban... Nem tudom van-e köztes, csak van itthoni importõr által jelöletlen. A szinteres a fémes akkor? Feltöltött kép

"A hegyikerékpározás több mint versenysport, a természetközpontúan gondolkodó, egészségmegőrző,aktív életstílust kedvelő emberek szabadidősportja." Paripám

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Szintetikus a mûgyanta a szinteres a fémes, a köztes meg a ... vegyes? :confused:

Nagyjából úgy van, ahogy írod. A legtöbb gyártónál nagyjából ez ki is meríti a kínálatot. A mûgyanta alapút gyakran "organic" jelzõvel találod meg.

A "köztes" egy tág kategória, hiszen ebben lehetnek pld. különbözõ mûgyanta alapú betétek, melyeknél speciális összetevõkkel növelik meg az élettartamot, jobban ellenállnak a vizes, sáros körülményeknek. Ez lehet speciális kerámia, grafit, fém (az ilyet szokták félfémesnek is hívni).

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás
Mi az, hogy köztes ? Fémes van és gyantás. Nincs fél fémes, félgyantás, ..... ezt már néhány oldallal vissza tárgyaltuk. A fémest hívják néha fél-fémesnek de az is a fémes.
Marci