Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Tárcsafékek - általános eszmecsere

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18552 hozzászólás a témában

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás

XT fékkar = Saint fékkar, csak ez saint színû és saint logoval, de ugyan az.

Csak megis legalabb a feknyereggel legyen osszhangban. De kinek mi jon be.

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás
nekem be vallt a gyari xt fekpofa, bar a 755-os xtm van, lehet, hogy az ujak mar nem olyan jok.

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás

De akkor nem mondhatod el pontosan, hogy milyen feked is van valojaban.
Az xt fekkart mar helyettesiteni lehet saint fekkarral is.
Egyebkent sokszor lattam ilyen kombinaciokat, es egyet ertek vele, hogy jo.

XT fékkar = Saint fékkar, csak ez saint színû és saint logoval, de ugyan az.

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás

Nem veletlen az a neve hogy remeny, hisz csak remenykedhetsz benne hogy a hegy aljan megallsz vele:)

A saint tenyleg olyan jo mint az XT ha nem jobb es tenyleg majdnem ugyanaz a nyereg is.
Ha jol emlekszem van egy Isten fek kombinacio:
XT fekkar, Saint nyereg, XTR femes betet es Hayes rotor. :D

Nekem a gyári shimi betét nem jött be, de itt is többen panaszkodtak rá, hogy nagyon visított, a jó kis utángyártott BBB volt eddig a legjobb, komolyan:)

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás

De akkor nem mondhatod el pontosan, hogy milyen feked is van valojaban.
Az xt fekkart mar helyettesiteni lehet saint fekkarral is.
Egyebkent sokszor lattam ilyen kombinaciokat, es egyet ertek vele, hogy jo.

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
Nem veletlen az a neve hogy remeny, hisz csak remenykedhetsz benne hogy a hegy aljan megallsz vele:)

A saint tenyleg olyan jo mint az XT ha nem jobb es tenyleg majdnem ugyanaz a nyereg is.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
ja bizony és akkor a 4bõl 2 dugattyúnál nem szivárgott volna az olaj.....

:-X

mindezt egy két hónapos mono m4-en szal nocomment
ezek után hope-ot köszi soha többet akárki akármit is mond

ja edit:
a srác akinek eladtam, mondta hogy a fékcsõ egyszerûen kijött a helyérõl, nem volt rendesen bepréselve a helyére
szal fasza, nah...
Autist Team:)

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
Hogy másképp?Meg kellett volna masszírozni minden ride elõtt?:D

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 hozzászólás
hopeoknal miben ter el a fekezesi technika? nem folyamatosan kell huzni a feket?

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Nekem az M4 nem visitott, hanem brutal modon fogott, ausztriaban is ;)
DIg, valszeg azert nem tudtad rendesen hasznalni a Hope -okat, mert a szinteres betet miatt maskepp kell fekezni vele.

Saint - XT: es akkor mi van ha ugyan az csak mas szinben? Nem ertem ez miert problema. A Saint is es az XT is kituno fek.

"azon hogy a tárcsa hogy tudja hûteni a féktuskót"

Erdekes lenne ha a tarcsa hutene a feket. A tarcsa es a fekpofa talalkozik fekezeskor, ez a ketto melegszik a fekezestol, mindaddig amig osszeernek. A fektest es az olaj attol melegszik, hogy a fekpofa vezeti a hot a fektesre. A szinteres pofa jobban atadja a hot, a gyantas sokkal kevesbe. Vagyis a gyantas pofa mivel nem nagyon adja at a hot a fektestnek ( es ugyebar ugyanannyi ho termelodik igyis - ugyis ) ezert a gyantas pofa jobban fogja terhelni a tarcsat. Ezert jo ha olyan tarcsat vesz az ember, ami jol turi a nagy hohatasokat ( pl. Hope Floating ), nem deformalodik olyan konnyen es hamar visszahul a fekezes utan, hogy a kovetkezo fekezesnel a leheto legalacsonyabb hofokrol tudjon ujra felmelegedni.
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás

Így sokkal nagyobb felületen érintkezne a tárcsa és a betét amivel jócskán nõhetne a fékhatás.

Ez nem is igaz böbõ!

Dig

Dig

maximus

• fórumtag
  • 10.884 hozzászólás
A Saint munkahengere ugyanaz mint az XT, nem marketingfogás ez, hanem a Shimano rendszeresen túlépíti az alkatrészeit, lásd pld XT/XTR hajtókarral DH világkupákon indulnak.
Szóval ez nem probléma, nagyon erõs a fék, és a három közül a legmegbízhatóbb.
Persze mondhtnánk, én hazabeszélek mert nekem ilyen van, de voltak Magura-im, Hayes-ek, Hope-ok, és már a második bringám amire Saint kerül, tökéletesen meg vagyok vele elégedve, ha besül sem hangos és nem esik a nyomáspontja, a méretét meghazudtolóan tolerálja a pánikfékezéseket.
A hope meg györnyörû fék,(az újak, a mono széria) viszont a bélés az kritikán aluli, nekem sem a hatdugattyús, sem pedig az M4 nem jött be, sõt akinek eladtam sem tetszett, el is adta.
A hajtás pajtás DH team is sokat szívott a hope-okkal, és adták el gyorsan õket.
Egyébként CC-re például végképp nem való a régi négydugós hope mert nehéz.

Az olaj témához pedig, az olajnak itt nincs olyan nagy szerepe, pld a shimano ásványi olajjal dolgozik, a hope meg dot 5.1 és a hope az kriminálisan melegszik és úgy visít, hogy ez a mai napig vicc témája nálunk, hogy amikor jöttem lefelé a Schladmingi DH pályán már elõre hallottak, mert visított a fék.:)

salsaboy

salsaboy

vendég

• fórumtag
  • 77 hozzászólás
Na szóval! Megnéztem a cuccokat hétvégén és komoly gondolkodásra sarkalt az egész vásárlás. (remélem a hozzászólásommal nem jutok Fakaby sorsára!!! :) )
A kiszemelt darabok: Hope M4, Saint, Juicy 7.

A három közül a legbizalomgerjesztõbb egyértelmûen a Hope. Felépítése robosztus szerintem súlyban sem annyira gáz, viszont a fékbetétek megleptek. Hogy lehet akkora marhaságot csinálni, hogy egy négydugattyús fékben dugattyúnként van egy fékbetét. Ránézem és nem hittem a szememnek. Sokkal ésszerûbb ha oldalanként egy fékbetét az adott oldal teljes hosszában. Így sokkal nagyobb felületen érintkezne a tárcsa és a betét amivel jócskán nõhetne a fékhatás. ÉRTHETETLEN! Vagy az M4 mono már ilyen???

Az Avid Juicy 7 elég viccesen nézett ki a Hope után bár mindenki azt mondja annál sokkal jobb. Szegény darab elég leharcolt állapotban van minimum egy fékbetét csere plusz a hátsó fékcsõ is elég szarul nézett ki.

A Saint jó állapotban van XT karokkal és felépítésre is elég meggyõzõ. DE!!!! Ez a féktest tökéletesen megegyezik az XT-vel csak más a színe és a rajta lévõ felírat ( + a gyári fékbetét más) Ránézésre is már felötlött bennem a gondolat és amikor hazajöttem meg is néztem a neten a képeket. (Pl ebike). Nem tudom, hogy belsõ felépítésben van-e különbség, de számomra ez egy jó marketing fogásnak tûnik. Gyõzzön meg valaki az ellenkezõjérõl!!!!!

Sokszor volt már itt arról szó, hogy ez meg az a fék ilyen-olyan szar vagy jó. Viszont arról már kevésbé, hogy milyen körülmények között, kinek a keze alatt és hogy ez saját tapasztalat vagy egy másik emberke „oral history”-ja. PL nem mindegy hogy Ausztriában a 2 km-es lefelénél (DH) ahol végig fékezi kellett megfõtt a fék, vagy monjuk a HHH-ról (CC) lefelé jövet.

A fékeket megnézve (+az autózásban és motorozásban szerzett tapasztalok alapján) szerintem a fékek alapvetõen tárcsa betét olaj függõek (nem alivio) . Sokszor volt már arról is szó, hogy túlmelegszik a fék és beesik a kar: Ez NEM A FÉK HIBÁJA, hanem a szar és a hõt elvezetni képtelen tárcsáé és olajé. Rengeteg múlik a tárcsa hõelvezetésén a betét minõségén,azon hogy a tárcsa hogy tudja hûteni a féktuskót + az olaj mennyire bírja a hõt. Ezután jönne az hogy a fékkar féktuskó mûködése mennyire van összhangban illetve milyen fékhatást képes elérni.

Az egészet csak elmélkedésként írtam nem megsértve ezzel senkinek a fékét vagy a véleményét.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
erre én is gondoltam már.
pl itthon is van egy jó esztergályos. a mostani adaptereim is biliacélból vannak, szal nem vagyok finnyás. ott is csak akad olyan ami kell hulladékba, mert nem egy nagy darab az adapter. vagy ha nincs, akkor csinálok magamnak, csak még meditálni kell elõtte egy fél évet h legyen lelki erõm munkához fogni.
de kár h lusta vagyok, pedig még sokra is vihetném (de nagyképû viszont vagyok :D)

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

salsaboy

salsaboy

vendég

• fórumtag
  • 77 hozzászólás

:cry: kár. akkor má megint fel kell csapnom acélmívesnek. és az itthoni körülmények közt elég necces. de sebaj megpróbálok bepofátlankodni a haveromhoz és majd megcsináljuk. tanév közben sok sok adaptert csináltam ám gyakszin, szal menni fog ez is.
vasárnap láttam egy gyereknél olyan is-pm adaptert, h szebb volt mint a gyári. de komolyan.
ok megnézem apróban
van egy olyan sufnis megoldás h 160-as elsõ is-pm 160-as adapter, + pm.is 170-es adapter, hátsó is féktest (mert hátra kell) + hézagoló gyûrûk amekkora kell. és így akkora tárcsához tudok barmolni késõbb is, amekkorához akarok ugye?

Nincs egy ügyeskezû esztergályos ismerõsöd??? Azoknak az ilyen szinte csemege. :D Nálunk itt Csömörön van egy szaki aki szotyipénzért mindent megcsinál... számára nincs lehetetlen. :bananadan Igaz az anyag kiválasztásában neked kéne dönteni.

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
:cry: kár. akkor má megint fel kell csapnom acélmívesnek. és az itthoni körülmények közt elég necces. de sebaj megpróbálok bepofátlankodni a haveromhoz és majd megcsináljuk. tanév közben sok sok adaptert csináltam ám gyakszin, szal menni fog ez is.
vasárnap láttam egy gyereknél olyan is-pm adaptert, h szebb volt mint a gyári. de komolyan.
ok megnézem apróban
van egy olyan sufnis megoldás h 160-as elsõ is-pm 160-as adapter, + pm.is 170-es adapter, hátsó is féktest (mert hátra kell) + hézagoló gyûrûk amekkora kell. és így akkora tárcsához tudok barmolni késõbb is, amekkorához akarok ugye?

salsaboy

salsaboy

vendég

• fórumtag
  • 77 hozzászólás

tudtommal itthon nincs ilyen is-is adapter

Szertintem a dzsegvájer csinál ilyet, sõt az aprók között egy Hope-nál ilyet láttam.

conor1326

conor1326

bentlakó

• fórumtag
  • 5.055 hozzászólás
tudtommal itthon nincs ilyen is-is adapter
Autist Team:)

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
létezik olyan h is 160 mm- is 180 mm adapter? most nincs kedvem reszelgetni megin buzi kis acéldarabkákat meg festegetni.
ha van akkor hol mennyi mikor miért stb... milyen márkák vannak? mert eddig is-is adaptert csak jagwire-t láttam 6-8"-ra

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.505 hozzászólás
az is megoldás. amúgy ja vegyél sok alátétet, meg hosszú csavart, mert kiszakad a menet a cuccosból (nekem végig ki van szakadva, és egy anyával van megfogva a túloldalon, ami le van flexelve h ne érjen bele a tárcsába.)
kép nincs róla, de nem nehéz. pici 2mm vastag acéllemez, olyan saccperkábé 2 centi hosszú, és 12-15mm széles. fúrsz rá egy 6-os lyukat (azaz amekkora a csavar átmérõje, szzem 6-os.) odascavarozod a villa felsõ rögz. szeméhez, a féket meg az alsóba, leméred h hol jó a cucc (persze akkor ha már benne van a tárcsa) és kifúrod ott is. az alátéttel ne spórolj, és vigyázz h minden csavar a féktest menetes részén kb 1mm-rel még túl is lógjon, a menetelnyalódás miatt. fent önrögzitõs anya a villa felöli csavarhoz oszt jóu van az.
kb egy éve tolom így, és semmi baja