Jelentkezz be Regisztrálj

Tárcsafékek - általános eszmecsere
Írta 2006. október 14. - 20:43

Legközelebb a tárcsafelfogás helyét is ellenõrzöm.
Egyébként, amikor felraktam az új tárcsát, akkor elsõre a fék teljesen behúzva nem állította meg a kereket, és elengedve is hozzáért egy betét a tárcsához. A féken állítva már jobban fog, de a tárcsa mozgása miatt az állórészt csak elég messzire lehet csak beállítani.
Írta 2006. október 14. - 19:19

"és a bringámra új tárcsák kerültek felszerelésre, melyeket a felszerelés elõtt ellenõriztem, és teljesen hajlásmentesek voltak."
A tárcsákat normálisan felfogatva lehet csak ellenõrizni, hogy mennyire ütnek.
Biztos az a 2-2 mm? Csak azért, mert ha ennyire távol vannak, akkor nem lehet annyira behúzni a féket, hogy fogjon is.
Naszóval. Én elsõre azt nézném meg, hogy tárcsa nélkül a kerék beszerelt állapotában a tárcsarögzítõ rész mennyire üt.
Ezt úgy tudod megtenni, hogy megforgatod a kereket, majd egy csavarhúzóval (vagy akármivel) közelítesz a felülethez. Ekkor nagyjából láthatod mennyit üt. Ha szemmel látható a dolog, akkor az aggyal van a baj. Elõtte ne felejtsd el ellenõrizni a kónuszokat sem.
Elsõre kb. ennyi.
Írta 2006. október 14. - 17:51

A következõ a problémám: Avid BB7-es fékkel rendelkezem, és a bringámra új tárcsák kerültek felszerelésre, melyeket a felszerelés elõtt ellenõriztem, és teljesen hajlásmentesek voltak.
Miután felszereltem õket a bringámra és elõször megpörgettem a kerekeimet igencsak csalódottá váltam, mert óriási nyolcasokat írt a levegõbe.
Ha visszalazítottam õket, akkor egyenletesebb volt a forgásuk (persze, nem hagyhatom õket lazán).
A tárcsák hatcsavaros rögzítésûek. Arra gondoltam, hogy nem lehet, hogy a bringám elsõ-hátsó Shimano agyának tárcsarögzítési pontjai nincsenek egy síkban?
Jelen pillanatban csak úgy tudtam beállítani a féket, hogy mind az álló-, mind a mozgó oldal vagy két-két milliméterre van a tárcsától, hogy ne érjen hozzá.
Valaki tapasztalt már hasonlót? Esetleg ki kell reszelni az agy tárcsarögzítési pontjaiból?
Köszi!
Írta 2006. október 13. - 21:17

Írta 2006. október 13. - 20:29

Írta 2006. október 13. - 20:24

de 1.3mm az azért már tényleg elég kevés, hiszen a vékonyka xt tárcsák is 1.8mm szélesek gyárilag.
én mindenesetre lecserélném, az fix.
"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2006. október 13. - 20:21

Írta 2006. október 13. - 20:06

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2006. október 13. - 20:02

Írta 2006. október 13. - 13:11

Írta 2006. október 12. - 21:38

Nem értem. Minek fújogatod mindenféle sz@rr@l a tárcsát, mikor írtad, rendesen müxik.
Csak egy ismerõs ajánlotta. Én hülye meg kipróbáltam... :-(
De most megpróbáltam lekoptatni a trutymót róla ahogy mondtátok.
Egy picit behúztam a féket, és úgy mentem két kört az utcában.
Teljesen észhez tért a fék. Olyan mint új korában!
Írta 2006. október 12. - 20:26

Próbálta már valaki féktisztító sprayt?
Ma vettem egy autósboltban.
Kipróbáltam,de azóta az Avidok kib@szottul vinnyognak és úgy érzem, hogy gyengébben is fognak.
Én csinálhattam valamit rosszul?
Nem értem. Minek fújogatod mindenféle sz@rr@l a tárcsát, mikor írtad, rendesen müxik.
edit:
Racer D.
23ból lehet venni Deore 525öt, aminek a fékteljesítménye nem, de a fékérzése messze veri bármely madzagos fékét. Pár napja, ugyan rövid idõre, de volt alkalmam kipróbálni egy ilyen féket, és mondhatom remek.
actionsports.de Itt 20000bõl kapsz ELSÕT HÁTSÓT!
Írta 2006. október 12. - 20:09

de a fékváltókarokat szvsz amúgyis felejtsd el:)
jó lesz egyelõre az alivio is, azzal se rossz de mindenképp érdemes majd idõvel olyan fékkarra lecserélni ami állítható bowdenhúzású, és a kis bowdenhúzásra állítani
ilyen pl az lx és az avid sd7 meg néhány b+ is, ezeket próbáltam és bikán fogott velük az avid
Írta 2006. október 12. - 20:00

azt mondjuk nem tudom, hogy az állítható húzású-e
Írta 2006. október 12. - 19:52

Ja, és ha bovdeneset veszek azt csak avid fékkarral lehet használni, vagy be lehet kötni az alivio fékváltókarba is?
be lehet kötni, csak a fékerõ nem lesz olyan mint mondjuk ha egy állítható bowdenhúzású fékkarral (pl sd7, lx) használnád
de ideiglenesen jó lesz
Írta 2006. október 12. - 19:29

Írta 2006. október 12. - 19:24

Ma vettem egy autósboltban.
Kipróbáltam,de azóta az Avidok kib@szottul vinnyognak és úgy érzem, hogy gyengébben is fognak.
Én csinálhattam valamit rosszul?
Írta 2006. október 12. - 18:52

Avidot mindenképp. És megéri mechanikusat venni sztem:) Ha van kedved visszaolvasni láthatod hogy szinte mindenki avidot mondja:) Hayes nem túl jó..
mások is ezt mondják, csak véletlenül a kezembe akadt egy faktor katalógus.
Ja, és ha bovdeneset veszek azt csak avid fékkarral lehet használni, vagy be lehet kötni az alivio fékváltókarba is?
Írta 2006. október 12. - 18:49

Írta 2006. október 12. - 18:47

szerintetek ha nemnagyon van pénzem fékre, de már k*unom a v féket érdemes ugy 20 e Ft ér mechanikus tárcsát venni?
pl Avid BB7
Hayes MX1
mindkettõ 23 é van tuttu kompletto